Now Reading
Έχεις κατοικίδιο στο σπίτι; Δες τι συμβαίνει στο σώμα σου που δε γνωρίζεις

Έχεις κατοικίδιο στο σπίτι; Δες τι συμβαίνει στο σώμα σου που δε γνωρίζεις

Avatar photo

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας τα κατοικίδια και που μας κάνουν να τα αγαπάμε ακόμα περισσότερο.

Γυρνάμε σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα και το μόνο που μπορεί να μας δώσει χαρά είναι η αγκαλιά του κατοικίδιου μας. Οι χαδιάρηδες σύντροφοί μας περιμένουν ενθουσιασμένοι την επιστροφή μας στο σπίτι για να μοιράσουν απλόχερα χαμόγελα.

Ωστόσο τα κατοικίδια ζώα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας με πολλούς περισσότερους τρόπους απ’ ό,τι πιθανώς έχουμε ποτέ συνειδητοποιήσει. Εκτός από το γεγονός ότι είναι απλά τόσο χαριτωμένα και χαριτωμένα, υπάρχει λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τα ζώα για συναισθηματική υποστήριξη. Και υπάρχει λόγος που το 67% των Αμερικανών περιλαμβάνουν ένα κατοικίδιο ως μέλος της οικογένειάς τους.

Τι αλλάζει στο σώμα μας

  • Η «δύναμη» του να χαϊδεύουμε το ζωάκι μας: Το να αφιερώνουμε χρόνο για να αγκαλιάσουμε τα κατοικίδιά μας έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθά στο να αγχώνονται λιγότερο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ηρεμιστική επίδραση έχει να κάνει με την απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία παράγεται για να βοηθήσει τον οργανισμό να χαλαρώσει. «Οι σκύλοι έχουν κάπως καταλάβει αυτό το μονοπάτι δεσμού της ωκυτοκίνης, έτσι ώστε μόνο και μόνο με την οπτική επαφή ή (με) το παιχνίδι και την αγκαλιά με τον σκύλο μας, η ωκυτοκίνη τόσο σε εμάς όσο και στον σκύλο μας ανεβαίνει», εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής γνωστικής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Duke, Brian Hare, στη Miami Herald.

  • Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να προστατεύσει τα μωρά από την ανάπτυξη αλλεργιών: Υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που δυστυχώς δεν είναι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων λόγω αλλεργιών, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί στην πραγματικότητα να έχει παθητική επίδραση στην τάση των μελλοντικών γενεών για αλλεργίες. Μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology διαπίστωσε ότι η έκθεση των ανθρώπινων μωρών μας στα ζωάκια μπορεί να τα βοηθήσει να μην αναπτύξουν αλλεργίες. Η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί επίσης να αποτρέψει τα παιδιά από την ανάπτυξη τόσο άσθματος όσο και ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα), μιας δυσάρεστης κατάστασης που δημιουργεί φλεγμονή και φαγούρα στο δέρμα.
  • Βοηθάει στην καρδιά: Το να είμαστε γονιοί κατοικίδιου μπορεί να κάνει περισσότερο καλό στη σωματική καρδιά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Vascular and Interventional Neurology, οι ιδιοκτήτες γάτας έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Τι γίνεται όμως αν δεν είμαστε γατόφιλοι; Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019, διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν εκ νέου μετά από μια αρχική αντιμετώπιση καρδιακών προβλημάτων.

  • Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να προσφέρει τον καλύτερο ύπνο: Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι ένας σκύλος θα διαταράξει τον κύκλο του ύπνου μας, έρευνες έχουν δείξει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 από την Mayo Clinic, το να έχουμε τον τριχωτό μας φίλο αγκαλιά στο υπνοδωμάτιό έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν έναν ανώτερο ύπνο. «Σήμερα, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων βρίσκονται μακριά από τα κατοικίδιά τους για μεγάλο μέρος της ημέρας, οπότε θέλουν να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο που περνούν μαζί τους όταν βρίσκονται στο σπίτι. Το να τα έχουν στην κρεβατοκάμαρα τη νύχτα είναι ένας εύκολος τρόπος για να το κάνουν αυτό», δήλωσε η Lois Krahn, συγγραφέας της μελέτης και ειδικός στην ιατρική του ύπνου.
  • Βοηθούν στην κατάθλιψη: Τα κατοικίδια ζώα είναι σίγουρο ότι φέρνουν ένα χαμόγελο στα πρόσωπά μας, αλλά αυτή η δύναμη που ενισχύει τη διάθεση που διαθέτουν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι αρκετή για να βοηθήσει με την κατάθλιψη. Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το 2016 από το Human Animal Bond Research Institute (HABRI), το 74% των γονέων κατοικίδιων ζώων δήλωσαν ότι από τότε που υιοθέτησαν τα γούνινα μωρά τους, ένιωσαν ότι η δική τους ψυχική υγεία είχε βελτιωθεί.
  • Επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση: Επειδή τα κατοικίδιά μας φαίνεται να απομακρύνουν όλες τις ανησυχίες μας με το κούνημα της ουράς, είναι λογικό ότι μπορούν να ρίξουν και την αρτηριακή μας πίεση. Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι οι γονείς κατοικίδιων ζώων είχαν πολύ χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από εκείνους που δεν είχαν έναν σύντροφο. Μια άλλη μελέτη που επικαλείται η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ακόμη και άτομα με οριακή υπέρταση ωφελήθηκαν από την υιοθεσία ενός ζώου. Όταν οι ερευνητές τους παρακολούθησαν αφού έγιναν ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, διαπίστωσαν ότι η αρτηριακή τους πίεση είχε μειωθεί σημαντικά.

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top