Now Reading
Σταμάτα να καταστρέφεις τον πλανήτη ξεκινώντας από τις καθημερινές σου αγορές

Σταμάτα να καταστρέφεις τον πλανήτη ξεκινώντας από τις καθημερινές σου αγορές

Avatar photo

Δες πώς μπορείς να συμβάλεις στην αλλαγή ορισμένων από τα πιο πιεστικά περιβαλλοντικά ζητήματα της εποχής μας.

Ο μύθος της ανακύκλωσης είναι ένας μύθος που προωθείται ενεργά από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία ως παραγωγός πλαστικών προϊόντων κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση νέων πλαστικών αντικειμένων χρόνο με το χρόνο. Αυτές οι βιομηχανίες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια για τις προσπάθειές τους να πείσουν ότι η ανακύκλωση λειτουργεί, ενώ στην πραγματικότητα η ανακύκλωση κάνει πολύ λίγα πράγματα για να κρατήσει το πλαστικό μακριά από τις χωματερές.

Ως καταναλωτής μπορούμε άμεσα να κάνουμε ενέργειες επανεξετάζοντας και να αναθεωρώντας τις καθημερινές συνήθειες αγορών και κατανάλωσης. Οι οικιακές αγορές παίζουν ρόλο στη συλλογική μας επίδραση στον πλανήτη. Αν όλοι μας ήμασταν πιο προσεκτικοί και ουσιαστικοί σχετικά με τα είδη που αγοράζουμε κατά τη διάρκεια των αγορών μας, θα μπορούσαμε να μετακινήσουμε τη «βελόνα» σε ορισμένες από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης. Αλλά θα χρειαστεί σημαντική, συλλογική δράση.

Η Sarah Paiji Yoo, διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρύτρια της εταιρείας οικολογικών προϊόντων καθαρισμού «Blueland», έχει θέσει ως προσωπική της αποστολή να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις αλλαγές που μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια των αγορών τους, ώστε να γίνουν καλύτεροι διαχειριστές του πλανήτη. Η ίδια η Yoo ξεκίνησε ένα ταξίδι για να μειώσει την εξάρτηση από τα πλαστικά μιας χρήσης και να κάνει πιο έξυπνες περιβαλλοντικές επιλογές πριν από χρόνια.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι καλύτερης διαχείρισης προϊόντων ως καταναλωτές: 

  • Διεξαγωγή κριτικών ετικετών

«Αν και είναι παράλογο να περιμένουμε από τους καταναλωτές να ερευνούν κάθε αγορά, είναι αρκετά απλό να γίνουμε πιο μορφωμένοι αγοραστές που φτάνουν σε ένα κατάστημα οπλισμένοι με τις νοητικές γνώσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για την “κριτική της ετικέτας”», λέει η Yoo. Με τον όρο κριτικές ετικέτας, ο Yoo εννοεί την αναζήτηση συγκεκριμένων πιστοποιητικών και λογοτύπων φιλικών προς το περιβάλλον στη συσκευασία των προϊόντων που επιλέγουμε κατά τις αγορές μας.

  • Προγράμματα ανακύκλωσης 

«Επειδή μια συσκευασία λέει ότι είναι ανακυκλώσιμη, δεν σημαίνει ότι είναι και ανακυκλώσιμη», λέει ο Yoo. «Μπορεί να είναι ανακυκλώσιμο σε ορισμένα εργοστάσια ανακύκλωσης, σε ορισμένες πολιτείες, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις απαιτήσεις της κάθε κυβέρνησης», εξηγεί. «Ωστόσο, πολλές από τις συσκευασίες που οι άνθρωποι πετούν στους κάδους ανακύκλωσης δεν είναι κάτι που τα τοπικά τους κέντρα μπορούν πραγματικά να πάρουν». Συνεπώς πρέπει να ενημερωνόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο για το τι μπορεί να διαχειριστεί το τοπικό μας πρόγραμμα ανακύκλωσης.

  • Προσβασιμότητα ζήτησης.

Η αναζήτηση σε κατάστημα λιανικής πώλησης για φιλικά προς το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικά προϊόντα μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Η μη προσβασιμότητα μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τα προϊόντα δεν λειτουργούν καλά, όπως μπορεί να συμβαίνει με ορισμένα προϊόντα καθαρισμού, καθιστώντας τα μη προσβάσιμα ή μη πρακτικά.

«Ως καταναλωτές, πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα από τις μάρκες», συνεχίζει ο Yoo. «Πρέπει να απαιτήσουμε από τις μάρκες να είναι πιο προσιτές με όλους αυτούς τους τρόπους. Τα πράσινα προϊόντα έχουν κακή φήμη εδώ και αρκετό καιρό, επειδή η εύρεσή τους μπορεί να είναι πιο επίπονη, ή είναι πιο ακριβά, ή είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτά τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν».

  • Απορρίπτουμε, μειώνουμε και επαναχρησιμοποιούμε 

Πέρα από όλες τις συμβουλές που έχει ήδη δώσει η Yoo, προσφέρει μια τελευταία αλλά εξαιρετικά σημαντική συμβουλή: απορρίπτουμε, μειώνουμε και επαναχρησιμοποιούμε. Πρόκειται, φυσικά, για μια ελαφρώς επικαιροποιημένη εκδοχή του συνθήματος που πολλοί από εμάς ακούμε εδώ και χρόνια: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση.

Η άρνηση αγοράς αντικειμένων που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον είναι πιο σημαντική σε αυτή την εύθραυστη συγκυρία της ιστορίας του πλανήτη μας από την εξάρτησή μας από την ανακύκλωση. Η άρνηση μπορεί να ακολουθηθεί από την ανάπτυξη μιας ισχυρής συνήθειας επαναχρησιμοποίησης αντικειμένων πριν από την αγορά νέων. «Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν καταναλώσουμε», λέει ο Yoo. «Χρειάζεστε πραγματικά αυτό το αντικείμενο που σκέφτεστε να αγοράσετε; Μπορείτε να δανειστείτε κάτι; Μπορείτε να επαναχρησιμοποιήσετε κάτι; Πρέπει να αρνούμαστε και να επαναχρησιμοποιούμε αντί για την ανακύκλωση».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top