Now Reading
Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Avatar photo
Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Αν και είναι αδύνατο να εξαλείψεις εντελώς τη σκόνη, οι ειδικοί στον χώρο του καθαρισμού λένε ότι μπορείς να επιβραδύνεις δραστικά το πόσο γρήγορα συσσωρεύεται στο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη τις χρήσιμες συμβουλές που ακολουθούν.

Όπου κι αν ζεις, ένα πράγμα που αναπόφευκτα θα πρέπει να αντιμετωπίσεις είναι η σκόνη. Η ανεπιθύμητη και άκρως εκνευριστική σκόνη που σχηματίζεται στην τηλεόραση, στα ράφια, στις γωνίες και κάτω από τα έπιπλά, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για όλους. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε ένας τρόπος να αντιμετωπίσεις προληπτικά τη σκόνη πριν σχηματιστεί, αντί να καθαρίζεις συνεχώς τα επακόλουθα; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, αυτό είναι εφικτό. Υπάρχουν μερικά απλά μέτρα συντήρησης που μπορείς να πάρεις για να ελαχιστοποιήσεις τη σκόνη στο σπίτι, όπως η τακτική αλλαγή των φίλτρων αέρα, η περιποίηση των κατοικίδιων ζώων σας και το συχνό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων σας.   

  Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους η σκόνη εισέρχεται στο σπίτι είναι μέσω του εξωτερικού χώρου. Η σκόνη μπορεί να μπει μέσα από ανοιχτά παράθυρα και πόρτες, ρωγμές στους τοίχους, καθώς και από εμάς τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, εμείς μπορούμε να είμαστε η κύρια πηγή που φέρνει τη σκόνη στο σπίτι μας. 

Χρησιμοποίησε ένα χαλάκι πόρτας  

Για να αποφύγεις την είσοδο της σκόνης στο σπίτι με τα παπούτσια, η συμβουλή είναι να τοποθετήσεις ένα πατάκι από ίνες τόσο έξω όσο και μέσα από την εξώπορτά, ώστε να μπορείς να σκουπίζεις καλά τα πόδια σου πριν μπεις στο σπίτι. Θα μπορούσες επίσης να ζητήσεις από τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους μόλις μπουν στο σπίτι. Αυτό μπορεί να κρατήσει λίγη σκόνη περιορισμένη στο διάδρομο της εισόδου σας.  

Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Κράτησε τα παράθυρα κλειστά  

Το καταλαβαίνουμε, τις καλές ημέρες, είναι ωραίο να κυκλοφορεί λίγος φρέσκος αέρας στο σπίτι σας, αλλά προσπάθησε να μην ανοίγεις πολύ συχνά τα παράθυρα, καθώς αυτό αποτελεί δίοδο για τη σκόνη. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κρατάς κλειστά τα παράθυρα του ισογείου, ειδικά αν βλέπουν σε δρόμο, κυρίως κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας, όπου μπορεί να συσσωρευτεί πολλή σκόνη από τα αυτοκίνητα, οπότε αυτή θα ήταν η καλύτερη στιγμή για να κρατήσεις τα παράθυρά κλειστά.  

Αν εξακολουθείς να βλέπεις πολλή σκόνη στο σπίτι, κάλο θα ήταν να ελέγξεις τα παράθυρα σου για τυχόν ελαττώματα ή επισκευές που ίσως χρειάζονται. Τα παράθυρα και οι πόρτες που έχουν διαρροές μπορούν επίσης να αφήσουν τη σκόνη να μπει μέσα. Αν παρατηρείς περισσότερη σκόνη από ό,τι συνήθως, καλό είναι να ελέγξεις όλες τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας ως πρώτο βήμα. 

  Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Κράτησε φυτά δίπλα στα παράθυρά 

Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να κρατάς τα παράθυρά συνέχεια κλειστά. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί μας προτείνουν να πάρουμε ένα φυτό και να το τοποθετήσουμε μπροστά από το ανοιχτό παράθυρο. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι γνωστό ότι φιλτράρουν τη σκόνη, την οποία μπορούν να παγιδεύουν στα φύλλα τους. Καλό θα ήταν να επιλέξεις ένα φυτό με τριχωτά ή τσαλακωτά φύλλα, καθώς θα πιάσουν περισσότερη σκόνη από εκείνα με τα λεία φύλλα. 

Είτε έχεις κεντρικό σύστημα θέρμανσης και ψύξης είτε χρησιμοποιείς μονάδες θέρμανσης, τα φίλτρα αέρα των συσκευών σου πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Συνιστάται να αλλάζεις το φίλτρο αέρα κάθε τρεις μήνες για να μειώσεις την ποσότητα σκόνης στο σπίτι. 

Το πόσο τακτικά αλλάζεις ή καθαρίζεις τα φίλτρα εξαρτάται επίσης από το μέγεθος του σπιτιού και την εποχή που διανύουμε. Συνιστά όχι μόνο να τηρείς ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά και να παρακολουθείς πώς φαίνεται το φίλτρο. Μια γρήγορη οπτική επαφή θα σου δείξει αν ήρθε η ώρα να το αλλάξεις. Τελικά, αν δεν φροντίζεις τα φίλτρα του σπιτιού, αυτά θα αρχίσουν να εξαπλώνουν τη σκόνη, τη βρωμιά και τη γύρη αντί να τα περιορίζουν.  

  Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Τα κλινοσκεπάσματα μπορεί να είναι η κύρια αιτία της σκόνης στο σπιτιού και αυτό συμβαίνει επειδή τα σεντόνια, τα καλύμματα και τα μαξιλάρια συγκεντρώνουν σκόνη και με κάθε αναποδογύρισμα, αυτά τα σωματίδια διαχέονται στο δωμάτιό. Για να αποτρέψεις αυτό το φαινόμενο, η συμβουλή είναι να πλένεις τα κλινοσκεπάσματά κάθε δύο εβδομάδες. Τα συχνά πλυμένα κλινοσκεπάσματα βοηθούν στο να μην δημιουργηθεί υπερβολική ποσότητα σκόνης από το νεκρό δέρμα, το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων και την αποβολή των μαλλιών. Ανακίνησε τη παπλωματοθήκη έξω, όπως θα έκανες και με ένα χαλί, και βγάλε τα μαξιλάρια για να κάνεις το ίδιο. 

Πέρα από το συχνό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορείς να πάρεις για να διατηρήσεις το υπνοδωμάτιό απαλλαγμένο από τη σκόνη. Οι ειδικοί συνιστούν αφήνεις τα κλινοσκεπάσματά να αερίζονται μία φορά κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Για να το κάνεις αυτό, τράβηξε προς τα πίσω τα καλύμματα για να άφησε τα σεντόνια να αναπνεύσουν, καθώς τα ακάρεα της σκόνης δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε ζεστές και υγρές συνθήκες.  

Παρόλο που τα αγαπάμε, οι τριχωτοί φίλοι μας μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή σκόνης στο σπίτι, από το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων μέχρι τα «λάφυρα» που μεταφέρουν στο εσωτερικό. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι για να περιορίσεις την ποσότητα της σκόνης που συσσωρεύουν.   

Περιποιήσου το κατοικίδιο σου συχνά 

 Η καθημερινή περιποίηση του κατοικίδιου σου είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα και καλό θα ήταν να επενδύσεις σε ένα ποιοτικό εργαλείο για το βούρτσισμα και στη συνέχεια, βούρτσισε με αυτό το κατοικίδιό σου κάθε μέρα. Εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα, είναι χρήσιμο να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα πλυσίματος, για τον αγαπημένο σου τριχωτό φίλο. Συνιστάται να πλένεις τον σκύλο σου σε μηνιαία βάση, ιδανικά κάθε τρεις μήνες.  Αλλά μην λούζεις υπερβολικά το τρίχωμα του σκύλο. Μπορεί να στεγνώσει το τρίχωμά του και να προκαλέσει απολέπιση του δέρματός του, οδηγώντας μακροπρόθεσμα σε περισσότερη σκόνη. 

Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί  

Καθάρισε τακτικά την «προίκα» τους 

Είτε κοιμούνται στο δικό τους κρεβάτι για κατοικίδια είτε στον οικογενειακό καναπέ, θα πρέπει να είσαι επιμελείς στον καθαρισμό των χώρων ανάπαυσης του κατοικίδιου ζώου σας. Να πλένεις τα κλινοσκεπάσματά τους εβδομαδιαίως, αλλά πάντα να τα ανακινείς έξω πριν για να απομακρύνεις τις τρίχες, τη βρωμιά και τη σκόνη. Αν βάλεις οτιδήποτε απευθείας στο μηχάνημα, μπορεί να κινδυνεύσεις να καταστρέψεις ή να φράξεις το μηχάνημα, από τις τρίχες και τη σκόνη. Συνιστάται επίσης να καλύπτεις τους καναπέδες ή τα κλινοσκεπάσματα με μια κουβέρτα ή πετσέτα πριν αφήσεις το κατοικίδιό σου να καθίσει επάνω τους. Μπορείς εύκολα να το τινάξεις μετά και να το βάλεις κατευθείαν στο πλυντήριο.  

Πως να προλάβεις τη σκόνη στο σπίτι πριν καν σχηματιστεί

Ένας καθαριστής αέρα καθαρίζει την ατμόσφαιρα του σπιτιού μειώνοντας τους ρύπους του, στους οποίους περιλαμβάνεται η σκόνη. Αν και ένας καθαριστής αέρα δεν μπορεί να αφαιρέσει εντελώς τη σκόνη, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας σκόνης που κατακάθεται στο σπίτι.  Όταν η σκόνη εισέρχεται στο σπίτι, το κάνει αιωρούμενη στον αέρα. Ο καθαριστής αέρα παίζει το ρόλο του παγιδεύοντας τη σκόνη πριν αυτή έχει την ευκαιρία να εγκατασταθεί στις επιφάνειες του σπιτιού. Η συσκευή παγιδεύει τα σωματίδια με έναν ανεμιστήρα και ένα εσωτερικό φίλτρο, το οποίο κυκλοφορεί τον αέρα στο δωμάτιο. Ο ανεμιστήρας τραβάει τον αέρα, μαζί με τα ανεπιθύμητα σωματίδια σκόνης, στη συνέχεια φιλτράρει και καθαρίζει τον αέρα και τον κυκλοφορεί πίσω στο δωμάτιο, ενώ η σκόνη παραμένει κολλημένη στο φίλτρο της συσκευής. 

Μέρος της διατήρησης του σπιτιού χωρίς σκόνη είναι η χρήση των κατάλληλων εργαλείων για να το κάνεις. Ενώ οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες κάνουν σχετικά καλή δουλειά στην απομάκρυνση της σκόνης, ένα πιο εξειδικευμένο φίλτρο θα κρατήσει τη σκόνη μακριά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού απομακρύνουν το 99,7% όλων των σωματιδίων σκόνης καθώς και τη γύρη και τα βακτήρια.  

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το μοναδικό ρούχο που δεν πρέπει ποτέ να φοράς σε μια πτήση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καλύτερη και η χειρότερη εποχή για να επισκεφθείς το Λονδίνο



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST