Now Reading
4 τρόποι για ένα σπίτι γεμάτο ησυχία και συγκέντρωση

4 τρόποι για ένα σπίτι γεμάτο ησυχία και συγκέντρωση

Avatar photo

Ο θόρυβος που επικρατεί έξω από το σπίτι σου σίγουρα σου αποσπάει την προσοχή από τα meeting call που κάνεις αλλά είναι κι εξαιρετικά ενοχλητικός στον ύπνο σου. Κι όμως υπάρχουν τρόποι για να «καταπνίξεις» τον ήχο της πόλης που σου αποσπούν την προσοχή.

Τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, την πανδημία, γεγονός που μας ανάγκασε να εργαζόμαστε από το σπίτι, κάτι που αρκετές εταιρείες το υιοθέτησαν και συνεχίζουν την τηλεργασία μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία μέχρι το 2025 το 20% των εργαζομένων θα δουλεύουν από το σπίτι, κάτι που είναι εξαιρετικά ευέλικτο και θα ήταν ιδανικό εάν οι εξωτερικοί θόρυβοι ήταν ανύπαρκτοι όπως και τότε, με την καραντίνα. Η ηχορύπανση στα αστικά κέντρα είναι γεγονός κι επηρεάζει πολύ τον ύπνο αλλά και την εργασία μας. Το National Geographic σε ένα δημοσίευμα του ανέφερε πως «το πιο κοινό πρόβλημα που προκαλεί η ηχορύπανση είναι η απώλεια ακοής που δημιουργείται από τον θόρυβο. Επίσης, η έκθεση σε δυνατούς ήχους μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαταραχές ύπνου και άγχος. Αυτά τα προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, ειδικά τα παιδιά».

Το ιδανικό, καθώς ζεις σε μια μεγάλη πόλη, θα ήταν να μετακομίσεις σε μια πιο ήσυχη τοποθεσία αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ανέφικτο. Η καλύτερη επιλογή είναι να κάνεις κάποιες βελτιώσεις ηχομόνωσης στο σπίτι σου εύκολα και οικονομικά.

1. Δημιούργησε «φυσικά» εμπόδια

Όταν μετακομίζεις στο σπίτι που νοίκιασες ή αγόρασες, τα πάντα ακούγονται έντονα κι αυτό συμβαίνει διότι ο χώρος είναι άδειος και δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει τον θόρυβο. Τοποθετώντας με έναν σωστό τρόπο τα έπιπλα φυσικά και θα μειώσεις τους έντονους ήχους που ακούγονται όμως τα έπιπλα που είναι από ύφασμα, όπως καναπέδες από βελούδο, απορροφούν τον ήχο και μειώνεται ο πολύς θόρυβος. Εάν αυτό δεν αρκεί, τοποθέτησε με στρατηγικό τρόπο ράφια βιβλιοθηκών στους τοίχους που είναι κοντά στα γειτονικά σπίτια ή διαμερίσματα ή ακόμη και δίπλα στην μπαλκονόπορτα. Κάτι άλλο που θα ελαττώσει τον θόρυβο, είναι οικολογικό αλλά θα ομορφύνει τον χώρο σου, είναι να βάλεις δέντρα, θαμνώδη φυτά ή να βάλεις αναρριχητικά φυτά  κι έτσι να δημιουργήσεις μια «φυσική» ηχομόνωση που θα εμποδίζει τον θόρυβο. Η τοποθέτηση φυτών με μεγάλα φύλλα στο περβάζι ή κοντά στις πόρτες επίσης βοηθούν στη μείωση του θορύβου.

2. Κάλυψε τα δάπεδα

Ο πιο γνωστός τρόπος για ηχομόνωση είναι οι μοκέτες και τα χαλιά! Τα χαλιά με μεγάλο πέλος εμποδίζουν τον θόρυβο και «μπλοκάρουν» την εξάπλωση των ηχητικών κραδασμών. Επίσης υπάρχουν στην αγορά τα αντιολισθητικά χαλιών όπου βοηθούν ακόμη πιο πολύ στην ηχομόνωση που θέλεις να δημιουργήσεις. Αν ανακαινίζεις το σπίτι σου ή έχεις αγοράσει ένα καινούργιο και σκέφτεσαι να τοποθετήσεις ξύλο ή laminate, επίλεξε προϊόντα που διαθέτουν ηχο-απορροφητικό υπόστρωμα. Μπορεί βέβαια να σκέφτεσαι να βάλεις πλακάκι, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είσαι προσεκτική διότι το δάπεδο αυτό μπορεί να ενισχύσει τον θόρυβο. Αν τώρα δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, η τοποθέτηση μοκέτας ή χαλιών είναι η λύση. Ένα ακόμη υλικό που μπορείς να τοποθετήσεις μεταξύ του ξύλου ή των πλακιδίων που θα βάλεις είναι να σου κάνουν μια διαχωριστική στρώση από φελλό.

3. Οι κουρτίνες βοηθούν

Οι χοντρές κουρτίνες και οι λεπτές δεν είναι μόνο για επίδειξη ή για σκίαση. Είναι εξαιρετικά βοηθητικές στο να απορροφούν τον θόρυβο ειδικά αν είναι από βελούδο. Μια άλλη ιδέα για κουρτίνες είναι να βάλεις δυο στρώσεων, μια λεπτή στην πίσω πλευρά και μια πιο χοντρή από μπροστά της ή να τοποθετήσεις μια συσκότισης από πίσω και μια του γούστου σου μπροστά της. Οι επιλογές των χρωμάτων για την απομόνωση του ήχου από τις κουρτίνες  δεν είναι απαραίτητα σκούρες μόνο, θα βρεις μια μεγάλη χρωματική παλέτα για να διατηρήσεις τους χώρους σου φωτεινούς.

4. Ηχομόνωσε τις πόρτες και τα παράθυρα

Το εξωτερικό περιβάλλον σίγουρα δεν μπορείς να το ελέγξεις όμως με «έξυπνα» στοιχεία που μπορεί να βρεις στην αγορά, θα καταφέρεις έστω και λίγο να εμποδίσεις τον εισερχόμενο θόρυβο. Δοκίμασε να βάλεις στις πόρτες και στα παράθυρα σου τα αεροστόπ τα οποία θα εμποδίσουν την είσοδο του αέρα και του ήχου. Επίσης οι ταινίες σιλικόνης είναι υψηλής απόδοσης στο να απομονώνουν τον ήχο. Εάν μπορείς όμως να αντικαταστήσεις τις πόρτες και τα παράθυρα με νέα ηχομονωτικά και ενεργειακά, είναι το ιδανικό. Πλέον γίνονται χρηματοδοτήσεις για την αντικατάσταση τους.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top