Now Reading
Οι 13 μυρωδιές που σιχαίνεται η γάτα σου και δεν έχεις παρατηρήσει ποτέ

Οι 13 μυρωδιές που σιχαίνεται η γάτα σου και δεν έχεις παρατηρήσει ποτέ

Avatar photo

Ως γνωστόν οι γάτες έχουν (εκτός από όλα τα άλλα) υψηλή όσφρηση και μαζί με αυτή απεχθάνονται κάποιες μυρωδιές.

Οι γάτες έχουν μια εκπληκτικά ισχυρή αίσθηση της όσφρησης. Στην πραγματικότητα, η όσφρηση τους είναι σημαντικά ισχυρότερη από εκείνη των ανθρώπων. Η αίσθηση της όσφρησης μιας οικόσιτης γάτας είναι μεταξύ 9 και 16 φορές ισχυρότερη από τη δική μας, οπότε αξίζει να γνωρίζεις ποιες μυρωδιές μισούν οι γάτες. Ή με άλλους όρους, οι γάτες έχουν μεταξύ 45 και 200 εκατομμυρίων κυττάρων ευαίσθητων στις οσμές στη μύτη τους, ενώ εμείς οι άνθρωποι έχουμε μόλις 5 εκατομμύρια. Έτσι, με όλα αυτά τα κύτταρα είναι μια καλή ιδέα να γνωρίζεις ποιες μυρωδιές μισούν οι γάτες, ώστε να έχεις ένα ευτυχισμένο αιλουροειδές.

Οι γάτες συχνά βασίζονται περισσότερο στην αίσθηση της όσφρησης, από ό,τι μπορούν πραγματικά να δουν ή να αγγίξουν όταν ανιχνεύουν το περιβάλλον. Και οι γάτες μπορούν να ανιχνεύσουν μια μυρωδιά πολύ καιρό αφού οι άνθρωποι δεν μπορούν να μυρίσουν τίποτα. Ήξερες ότι οι γάτες έχουν στην πραγματικότητα 2 αισθήσεις όσφρησης ή «2 μύτες»; Η γάτα σου έχει μια μύτη με υποδοχείς οσμής όπως κι εσύ. Ωστόσο, έχουν επίσης ένα επιπλέον όργανο της ρινικής κοιλότητας στον ουρανίσκο του στόματος τους και αυτή θεωρείται η «δεύτερη μύτη» που είναι περισσότερο συντονισμένη στις φερομόνες.

Ποιες μυρωδιές μισούν οι γάτες  και πώς αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο

Όσο κι αν αγαπάμε τις όμορφες γατούλες μας, τείνουν να είναι περίεργες ψυχές και συχνά θέλουν να εξερευνήσουν ή να μείνουν σε περιοχές που δεν θέλουμε – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία τους. Η κατανόηση του ποιες μυρωδιές δεν αρέσουν στις γάτες μπορεί να σε βοηθήσει στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς της γάτας σας. Για παράδειγμα, αν η γάτα σου αγαπάει πάρα πολύ τμήματα του κήπου σου, μερικές φορές η φύτευση ορισμένων βοτάνων μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψεις τη γάτα σου από την επίσκεψη της. Αν στη γάτα σου αρέσει να γρατζουνάει επιφάνειες του σπιτιού σου που θα προτιμούσες να μην το κάνει, ψεκάζοντας το σωστό είδος αρώματος μπορεί να την αποτρέψεις να το κάνει αυτό με φυσικό τρόπο αντί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις απωθητικά προϊόντα για γάτες που συχνά περιέχουν χημικές ουσίες.

Επιπλέον, η κατανόηση των μυρωδιών που δεν αρέσουν στις γάτες μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις τους. Για παράδειγμα, όταν απέκτησα για πρώτη φορά μια γάτα, παρήγγειλα λίγη άμμο για γάτες με άρωμα λεβάντας, καθώς πίστευα ότι ακουγόταν υπέροχη. Η γάτα μου αρνήθηκε να τη χρησιμοποιήσει και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί, μέχρι που έμαθα ότι στις γάτες δεν αρέσει η μυρωδιά της λεβάντας. Και να θυμάσαι ότι ενώ υπάρχουν κάποιες μυρωδιές που απλώς δεν αρέσουν στις γάτες, υπάρχουν επίσης μυρωδιές που δεν αρέσουν στις γάτες και οι οποίες είναι επίσης τοξικές γι’ αυτές.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείς αρώματα για να αποτρέψεις τη γάτα σου από μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, ΜΗΝ χρησιμοποιείς αρώματα σε μορφή αιθέριων ελαίων. Πολλά αιθέρια έλαια είναι γνωστό ότι είναι τοξικά για τις γάτες.

Γιατί οι γάτες έχουν τόσο ισχυρή όσφρηση;

Αυτή η ισχυρή αίσθηση της όσφρησης είναι αυτό που βοήθησε τις γάτες να γίνουν εξαιρετικοί κυνηγοί, καθώς μπορούν να μυρίσουν το θήραμα από πολύ μακριά. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούν να μυρίσουν τη γατοτροφή και τις λιχουδιές από μεγάλη απόσταση επίσης! Οι αρσενικές γάτες σημαδεύουν την περιοχή τους με ούρα ή φερομόνες από αδένες στο πρόσωπο και τα πόδια τους. Θα μυρίσουν τις νέες περιοχές για να δουν αν μπορούν να μυρίσουν τα σημάδια άλλων γατών – γεγονός που τους ενημερώνει αν μια περιοχή έχει σημαδευτεί από άλλη γάτα. Οι γάτες σχετίζονται επίσης μεταξύ τους μέσω της όσφρησης. Ένα γατάκι δεν μπορεί αρχικά να ανοίξει τα μάτια του και έτσι θα χρησιμοποιήσει την όσφρηση για να βρει και να προσκολληθεί στη μητέρα του.

Οι γάτες δείχνουν επίσης στοργή μεταξύ τους και στους ανθρώπους τους τρίβοντας τα κεφάλια τους μεταξύ τους και στους ανθρώπους τους. Αυτό προσθέτει φερομόνες και έλαια για να «μαρκάρουν» τα αγαπημένα τους σημεία. Η «μυρωδιά του πισινού» είναι ένας χαιρετισμός στην κοινότητα των γατών, ενώ το ψέκασμα έχει περισσότερο να κάνει με τη σήμανση της επικράτειας. Και όταν πρόκειται να ζευγαρώσουν οι θηλυκές γάτες μπορούν να αναζητήσουν την επικράτεια των αρσενικών ενώ παράλληλα εκπέμπουν τη δική τους ισχυρή φερομόνη φύλου την οποία τα αρσενικά μπορούν να ανιχνεύσουν. Αυτή η ευαισθησία στις μυρωδιές είναι ίσως ένας ακόμη λόγος που οι γάτες απολαμβάνουν τόσο πολύ την περιποίηση.

Οι 13 μυρωδιές που δεν αρέσουν στις γάτες

1. Ορισμένα βότανα

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ρούγα, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η μέντα, το γεράνι, ο ευκάλυπτος, η πεντάνευρος και το θυμάρι λεμονιού. Τα τοξικά βότανα για τις γάτες περιλαμβάνουν τη μέντα και τη λεβάντα σε μορφή ελαίου.

2. Ισχυρά αρώματα εσπεριδοειδών π.χ. φλούδες πορτοκαλιού και περιλαμβάνει γκρέιπφρουτ

Αν η γάτα σου λατρεύει να πηδάει πάνω στα ντουλάπια της κουζίνας σου (όπως η δική μου), η στρατηγική θέση των εσπεριδοειδών θα μπορούσε να είναι αρκετή για να την αποτρέψει. Όταν πρόκειται για το ποιες μυρωδιές μισούν οι γάτες τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

3. Μπανάνα

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανότατα είναι το κάλιο που περιέχεται στις μπανάνες που οι γάτες μπορούν να μυρίσουν και το οποίο στη συνέχεια τις απομακρύνει από τις μπανάνες.

4. Πιπέρι, κάρυ, μουστάρδα και κανέλα

Σε γενικές γραμμές, στις γάτες δεν αρέσουν οι πικάντικες μυρωδιές. Τις συνδέουν με πιθανή τοξικότητα. Έτσι, αν παραγγείλεις ένα ινδικό γεύμα από έξω μην εκπλαγείς αν δεις τη γάτα σου να εξαφανίζεται.

5. Πεύκο, κέδρος, wintergreen και μενθόλη

Έχω την τάση να συνδέω όλες αυτές τις μυρωδιές με προϊόντα καθαρισμού που προσωπικά μου αρέσουν, αλλά η γάτα μου πάρα όχι πάρα πολύ. Μόνο μια μικρή αίσθηση αυτής της μυρωδιάς τις κάνει να φεύγουν τρέχοντας! Το wintergreen και η μενθόλη είναι τοξικά για τις γάτες.

6. Μια βρώμικη άμμος

Αν το κουτί της άμμου της γάτας σου δεν έχει καθαριστεί ή αν έχει γεμίσει η γάτα σου θα σταματήσει να το χρησιμοποιεί και θα βρει κάπου αλλού να κάνει τη δουλειά της.

7. Πολλά οικιακά καθαριστικά

Αν παρατήρησες αρκετά από τα στοιχεία σε αυτόν τον κατάλογο είναι αρώματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον άνθρωπο και συχνά συνδέονται με προϊόντα καθαρισμού. Αυτά τα αρώματα συν τα χημικά που είναι κοινά σε πολλά οικιακά καθαριστικά σημαίνουν ότι η γάτα σου δε θα συμπαθήσει τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιείς στο σπίτι σου. Είναι σημαντικό να είσαι ευαίσθητη σε αυτό όταν πρόκειται να καθαρίσεις στις αγαπημένες περιοχές της γάτας σου και τα βασικά τους αντικείμενα. Για παράδειγμα, έχω χρησιμοποιήσει μαγειρική σόδα στον πάτο του δοχείου άμμου της γάτας μου (βάζω την άμμο από πάνω) σε μια προσπάθεια να μειώσω τη μυρωδιά χωρίς να την αναστατώσω.

8. Χαλασμένα ψάρια

Όπως κι εμείς έτσι και οι γάτες μισούν τη μυρωδιά από οτιδήποτε έχει χαλάσει. Και όλες ξέρουμε πόσο μπορεί να μυρίζουν τα ψάρια όταν αρχίσουν να χαλάνε. Αυτή είναι μια μυρωδιά που η γάτα σου μισεί όσο και εσύ. Προσπάθησε επίσης να βεβαιωθείς ότι τα απορρίμματα των τροφών σου είναι καλυμμένα.

9. Σαπούνια και αποσμητικά

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μυρωδιές των προϊόντων καθαρισμού, έτσι και στις γάτες δεν αρέσουν τα σαπούνια και τα αποσμητικά. Δεν τους αρέσει οτιδήποτε έχει χημική μυρωδιά, οπότε μην εκπλαγείς ή προσβληθείς αν η γάτα σου φύγει από το δωμάτιο όταν βάλεις το αποσμητικό σου. Μου έχουν πει ότι στις γάτες δεν αρέσουν τα αρώματα – και μου έχουν επίσης πει ότι οι γάτες μπορούν να αγαπήσουν τα αρώματα – και συχνά premium μάρκες! Επομένως, ίσως να θέλεις να δεις τι αρέσει και τι όχι στη γατούλα σου αλλά μην ψεκάζεις το άρωμα απευθείας πάνω τους.

10. Αιθέρια έλαια

Λόγω της συμπυκνωμένης μορφής τους, οι γάτες τείνουν να βρίσκουν τη μυρωδιά των αιθέριων ελαίων πολύ έντονη για τις ευαίσθητες μυτούλες τους. Μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή αντίδραση. Ενώ μπορεί να μην τους αρέσει η μυρωδιά, μόνο το άρωμα δε θα βλάψει τη γάτα σου. Ωστόσο, η κατάποση αιθέριων ελαίων μπορεί σίγουρα να βλάψει τη γάτα σου.

11. Ευκάλυπτος

Οι γάτες συχνά αντιπαθούν τις μυρωδιές που είναι τοξικές γι’ αυτές – μια φυσική μορφή προστασίας. Ο ευκάλυπτος μπορεί να είναι επιβλαβής για τις γάτες.

12. Άλλες γάτες

Στις γάτες δεν αρέσουν οι μυρωδιές άλλων γατών που δεν γνωρίζουν. Αυτό αφορά βέβαια περισσότερο την είσοδο μιας άλλης γάτας στην περιοχή τους – αυτό είναι που αντιπαθούν, παρά το ιδιαίτερο άρωμα της γάτας. Μια άγνωστη μυρωδιά γάτας στην περιοχή τους είναι κάτι που σίγουρα δε θα αρέσει στη γατούλα σου.

13. Ντομάτες και κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια μπορούν φυσικά να μας ξενερώσουν ή και να μας κάνουν να κλάψουμε. Οι ντομάτες μπορεί συχνά να έχουν έντονη μυρωδιά, ιδιαίτερα όταν είναι ακόμα στο έδαφος. Προσωπικά, τη βρίσκω εξαιρετικά ευχάριστη, αλλά δυστυχώς η γάτα σου δεν θα τη βρει!

Αν θέλεις να μάθεις γιατί πρέπει να κρατάς τη γάτα σου μέσα στο σπίτι, διάβασε εδώ!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Emily in Paris στο instagram
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top