Now Reading
The Parks: Ένα μεγαλόπνοο, φουτουριστικό βιώσιμο σχέδιο πρόκειται να συμβεί στη Νότια Αφρική

The Parks: Ένα μεγαλόπνοο, φουτουριστικό βιώσιμο σχέδιο πρόκειται να συμβεί στη Νότια Αφρική

Avatar photo
νότια αφρική βιώσιμη πόλη

Η Νότια Αφρική σύντομα θα παράγει 100% τη δική της ενέργεια, τροφή και νερό.

Η Νότια Αφρική σύντομα θα μεταμορφωθεί σε μια νέα, μεγάλη φουτουριστική πόλη που θα παράγει τη δική της ενέργεια, τροφή και νερό. Η ανάπτυξη αυτή αποκαλείται ως η «μεγαλύτερη βιώσιμη πόλη της Αφρικής». Οι προγραμματιστές αποκάλυψαν τα σχέδια για τη μεγαλύτερη βιώσιμη πόλη της Αφρικής, η οποία θα μπορούσε να θέσει ένα νέο πρότυπο για την οικολογική αστική ζωή.

Για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η ρύπανση, το νερό, η ενέργεια και η επισιτιστική ασφάλεια, οι προγραμματιστές URB με έδρα το Ντουμπάι σχεδίασαν το «THE PARKS: ως μια πόλη με μηδενική κατανάλωση που θα είναι πλήρως αυτάρκης». Εάν το έργο προχωρήσει, το THE PARKS – το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στη Νότια Αφρική – θα καταδείξει την οικονομική βιωσιμότητα της καθαρής μηδενικής διαβίωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι πολεοδόμοι μπορούν να ενσωματώσουν καλύτερα τη βιωσιμότητα στις πόλεις.

πάρκα βιώσιμα νότι αφρική
Πηγή: The Cool Down

Ένα παγκόσμιο πρόβλημα

Επί του παρόντος, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στις μεγάλες πόλεις, ενώ μέχρι το 2100 ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο 85%. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές προκλήσεις για το περιβάλλον.  Οι πόλεις είναι υπεύθυνες για το 70% της παγκόσμιας ρύπανσης του πλανήτη από τα αέρια του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω των τρόπων μεταφοράς που βασίζονται σε βρώμικες πηγές ενέργειας. Οι κάτοικοι των πόλεων είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη λειψυδρία και την έλλειψη τροφίμων λόγω των εύθραυστων συστημάτων της τροφικής αλυσίδας και του κακού αστικού σχεδιασμού που δεν συμβαδίζει με την αστική εξάπλωση.

Μέχρι το 2050, ο αριθμός των μεγάλων πόλεων που θα αντιμετωπίζουν λειψυδρία προβλέπεται να αυξηθεί από 193% σε έως και 284%. Και επειδή τα τρόφιμα συχνά μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, από την ύπαιθρο στις πόλεις, τα αποδιοργανωτικά καιρικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά επισιτιστικά σοκ, τα οποία οδηγούν σε ελλείψεις τροφίμων στις αστικές περιοχές.

γήπεδα βιώσιμη πόλη νότια αφρική
Πηγή: The Cool Down

Η στέρηση της φύσης είναι επίσης ένα αυξανόμενο πρόβλημα, ιδίως για τις έγχρωμες κοινότητες. Περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πρέπει να περπατήσουν περισσότερο από 10 λεπτά για να φτάσουν στο πλησιέστερο πάρκο τους. Στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, οι έγχρωμοι έχουν πρόσβαση σε 43% λιγότερο πράσινο από ό,τι οι λευκές γειτονιές. Είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζουμε τις πόλεις μας χρειάζεται μια μεγάλη αναθεώρηση, αν θέλουμε να μειώσουμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ανθρωπότητας και να διασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Η μεγάλη ιδέα, The Parks

Το THE PARKS, το οποίο θα στεγάσει 150.000 κατοίκους σε 40.000 οικιστικές μονάδες σε 4.200 στρέμματα, θα παράγει όλη την ενέργεια, τα τρόφιμα και το νερό του. Η πόλη θα είναι εντελώς ελεύθερη από αυτοκίνητα μηδενικού άνθρακα και θα μπορούν οι κάτοικοι να περπατούν χωρίς άγχος. Ηλεκτρικά αμαξίδια θα συνδέουν τις γειτονιές.

Η τοπική αστική παραγωγή τροφίμων θα αντικαταστήσει τις εισαγωγές, χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως: την κάθετη καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, τις κυψέλες μελισσών, τη βιώσιμη πτηνοτροφία και τη βιολογική αλατούχα γεωργία. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, θα τροφοδοτούν την πόλη, με ένα έξυπνο δίκτυο που θα διαχειρίζεται τη διανομή της ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια θα παράγει επίσης το νερό της πόλης μέσω της τεχνολογίας air-to-water.

νότια αφρική βιώσιμη πόλη
Πηγή: The Cool Down

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η συντήρηση της πόλης αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας, κυρίως στον κλάδο της βιώσιμης τεχνολογίας. Ελπίζεται ότι η πόλη θα εξυπηρετεί πολλαπλά εισοδηματικά επίπεδα, με όλους τους κατοίκους να απολαμβάνουν πρόσβαση σε πάρκα που διασυνδέουν τις γειτονιές, καθώς και σε υπαίθριους σταθμούς γυμναστικής, κοινοτικά αγροκτήματα, ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί υλικά απορριμμάτων και υπαίθριες συναυλίες.

(Πηγή: thecooldown.com)

Διάβασε επίσης:

Το ιαπωνικό τρένο που δεν κινείται με συμβατικά καύσιμα αλλά με ζωμό ramen

Τι θα έλεγες για μια βόλτα μ΄ένα μικροσκοπικό τρένο φιλικό προς το περιβάλλον; Το Amaterasu είναι ένα τρένο διαφορετικό απ’ όλα τα άλλα. Βρίσκεται στην Ιαπωνία και  δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στα αξιοθέατα του νομού Miyazaki, μεταφέροντάς τους  μέσα σε 30 λεπτά σ’ ένα σημείο που αποτελεί την υψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα της Ιαπωνίας, με ύψος 110 μέτρων.  Το ίδιο το τρένο, ωστόσο, έχει μερικά ιδιόμορφα στοιχεία που το κάνουν ένα αξιαγάπητο θέαμα από μόνο του, από την ανοιχτή οροφή του και τα ροζ βαγόνια μέχρι το γεγονός ότι οι αγωγοί πετούν φυσαλίδες κατά μήκος της διαδρομής.

Τώρα, το ιδιαίτερο αυτό τρένο έχει προσθέσει ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό για να το κάνει ξεχωριστό και ασυνήθιστο. Έχει αφαιρέσει το κανονικό καύσιμο για να λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο είδος βιοντίζελ που παρασκευάζεται, μεταξύ άλλων λιχουδιών, από υπολείμματα ζωμού ramen.  Ναι, καλά διάβασες, με ramen, τη λαχταριστή σούπα για την οποία είναι γνωστή η Ιαπωνια. Έτσι, όπως είναι φυσικό, υπέροχο άρωμα στον αέρα και είναι λιγότερο επιζήμιο για τα ορεινά τοπία και τους ορυζώνες που διασχίζει.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πετσέτες γκρι διπλωμένες ρολό

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top