Τα νησιά που απέχουν μόνο 3 χιλιόμετρα μεταξύ τους αλλά τα χωρίζουν 21 ώρες
Τα νησιά Διομήδη είναι ένας μαγικός κόσμος όπου οι αποστάσεις είναι μικρές αλλά οι χρόνοι… τεράστιοι!
Αχ, τα νησιά Διομήδη! Αυτά τα μαγευτικά μικρά νησάκια στη Βόρεια Αμερική είναι τόσο κοντά, αλλά ταυτόχρονα τόσο μακριά… Κι αυτό γιατί ενώ απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα, τα χωρίζουν… 21 ώρες! Ναι, καλά διάβασες! Φαντάσου να έχεις έναν γείτονα και να μιλάς μαζί του, αλλά να χρειάζεσαι σχεδόν μια μέρα για να γυρίσεις πίσω στο χρόνο. Αυτό το μοναδικό γεωγραφικό χαρακτηριστικό τους έχει κερδίσει το παρατσούκλι «Tomorrow Island» για τον Big Diomede και «Yesterday Isle» για τον Little Diomede.
Πάμε να γνωρίσουμε αυτά τα 2 νησιά που βρίσκονται δίπλα κι όμως τόσο αποκομένα μεταξύ τους…
Ο Κόσμος του Διομήδη
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα νησιά Διομήδη βρίσκονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στην Αλάσκα και στη Ρωσία. Το ένα νησί ανήκει στις Ηνωμένες Πολιτείες και το άλλο στη Ρωσία. Και ενώ το αμερικανικό νησί Διομήδη φέρει το λογότυπο της «Ώρας Αλάσκας» (UTC-9), το ρωσικό νησί είναι φημισμένο για την «Ρωσική Ώρα» (UTC+12). Αυτό το τρελό παιχνίδι του χρόνου έχει δημιουργήσει μια μοναδική συνθήκη, που θα ζήλευαν και οι πιο ευφάνταστοι σεναριογράφοι!
Πρόκειται για δυο μικρά, βραχώδη νησάκια ακριβώς στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού, που χωρίζει την Αλάσκα από τη Σιβηρία. Αποτελούνται από το Μεγάλο Διομήδη, έκτασης 10 τ.χλμ. που ανήκει στην Τσουκότκα (Ρωσία) και είναι γνωστός και σαν Imaqliq, Nunarbuk ή Νησί Ρατμάνοβ, και το Μικρό Διομήδη που ανήκει στην Αλάσκα (ΗΠΑ) και είναι επίσης γνωστός σαν Νησί Κρούζενστερν ή Inaliq.
Μια ματιά στη ζωή
Τα νησιά στα πλησιέστερα σημεία τους, απέχουν 3,8 χιλιόμετρα. Ο Μεγάλος Διομήδης είναι το ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας, ενώ το δυτικότερο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι οι Αλεούτιες νήσοι. Δεκαπέντε χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από τον Μικρό Διομήδη, βρίσκεται άλλο ένα μικρό, ακατοίκητο νησί που λέγεται Βράχος Φέργουεϊ.
Μόνο το νησί Μικρός Διομήδης κατοικείται, με μόνιμο πληθυσμό Εσκιμώους Τσούκτσους, που το 1980 αριθμούσαν 139 και το 2011 αριθμούσαν 135. Το μεγαλύτερο διαθέτει μόνο ένα σημαντικό μετεωρολογικό σταθμό, με προσωπικό που διαμένει εκ περιτροπής.
Πώς είναι, λοιπόν, η ζωή στα νησιά Διομήδη; Φαντάσου να είσαι κάτοικος στο αμερικανικό Διομήδη. Αν είναι 1 μ.μ. εκεί, σημαίνει ότι είναι ήδη 10 π.μ. της επόμενης ημέρας στο ρωσικό νησί! Όπως καταλαβαίνεις, οι κάτοικοι των δύο νησιών έχουν πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες να μοιραστούν. Πόσο θα ήθελες να μάθεις τι θα κάνεις αύριο όταν είσαι στην καφετέρια του γείτονα;
Πολιτισμός και Ιστορία
Τα νησιά αυτά δεν είναι μόνο μια γεωγραφική περίεργη κατάσταση, αλλά έχουν και μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ονομάστηκαν προς τιμήν του Διομήδη, του ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Και ποιος δεν θα ήθελε να μοιραστεί το όνομα ενός ήρωα με αυτές τις εκπληκτικές φυσικές ομορφιές;
Οι αυτόχθονες κάτοικοι, κυρίως οι Ινουίτ, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους μέσα στους αιώνες. Όταν επισκέπτεσαι τα Διομήδη, είναι σαν να μπαίνεις σε μια σπηλιά γεμάτη θησαυρούς – κάθε γωνιά κρύβει και μια ιστορία!
Ο πρώτος ευρωπαίος που έφτασε στα νησιά ήταν ο Δανός θαλασσοπόρος Βίτους Μπέρινγκ, στις 16 Αυγούστου 1728 (ημέρα του Αγίου Διομήδη, προς τιμή του οποίου και έλαβαν την ονομασία τους). Το κείμενο της συμφωνίας του 1867 που καθόριζε τους όρους πώλησης της Αλάσκα από τη Ρωσία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσε τα νησιά για να ορίσει τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών: Το σύνορο βρίσκεται στη μέση της απόστασης που χωρίζει το νησί Κρούζενστερν ή Ιγκναλούκ από το νησί Ρατμάνοφ ή Νούναρμπουκ, και συνεχίζει βόρεια επ’ αόριστον ώσπου να χαθεί εντελώς στον Αρκτικό Ωκεανό.
Διάβασε επίσης: Ένα εγκαταλελειμμένο νησί στη Σεούλ γίνεται καταπράσινο δημόσιο πάρκο
Επειδή ανάμεσα στα νησιά βρίσκεται η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας, μπορεί κάποιος από το Μικρό Διομήδη να κοιτάξει στο «αύριο» του Μεγάλου Διομήδη.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Λιν Κοξ κολύμπησε από το ένα νησί στο άλλο. Τα νησιά Διομήδη συχνά αναφέρονται σαν πιθανοί ενδιάμεσοι σταθμοί μιας γέφυρας ή ενός τούνελ που θα ενώσει τα δυο άκρα του Βερίγγειου Πορθμού. Ο Μικρός Διομήδης αποτέλεσε και την αρχή του γύρου του Ειρηνικού για το Βρετανό ηθοποιό Μάικλ Πάλιν, παρουσιαστή της σειράς του BBC Full Circle, το 1995.
Η μαγεία της διαφοράς
Και τώρα έρχεται η πιο διασκεδαστική πλευρά αυτής της απίθανης κατάστασης. Φαντάσου να κάνεις πάρτι με τους φίλους σου και να τους προσκαλείς στο νησί Διομήδη! Στο ένα νησί θα είναι όλοι χαρούμενοι για το Σάββατο, ενώ στο άλλο θα είναι ήδη… Κυριακή το πρωί! Ποιος θα το φανταζόταν ότι η ώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια μπερδέματα;
Εντάξει, ίσως να είναι λίγο περίπλοκο, αλλά σκέψου τις φωτογραφίες που μπορείς να βγάλεις – όλοι οι φίλοι σου θα είναι ενθουσιασμένοι που βλέπουν τα «προηγούμενα» και τα «μελλοντικά» μέλη της παρέας τους!
Τα νησιά Διομήδη είναι ένας μαγικός κόσμος όπου οι αποστάσεις είναι μικρές αλλά οι χρόνοι… τεράστιοι! Είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς η γεωγραφία και ο χρόνος μπορούν να δημιουργήσουν μοναδικές καταστάσεις. Αν ποτέ βρεθείς κοντά τους, μην ξεχάσεις να απολαύσεις την εξαιρετική φύση, τον πολιτισμό και, φυσικά, την απίθανη ιστορία που κρύβουν αυτά τα μικρά νησάκια. Γιατί στην τελική, το να είσαι μάρτυρας αυτού του «χρονικού παιχνιδιού» είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ!
Διάβασε επίσης: Ζευγάρι αγοράζει ακατοίκητο νησί επειδή είναι φθηνότερο από το να αγοράσει ένα σπίτι
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|