Now Reading
Ο σκύλος σου συσπάται στον ύπνο του; Αυτή είναι η αιτία και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς

Ο σκύλος σου συσπάται στον ύπνο του; Αυτή είναι η αιτία και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς

Ιωάννα Σαλαμουρα
σκύλος κοιμάται

Όταν τα σκυλιά τραντάζονται ενώ κοιμούνται, μπορεί να αναρωτιέσαι αν ονειρεύονται ή πονάνε.

Τα αξιολάτρευτα σκυλιά μας κάνουν πολλά και χαριτωμένα πράγματα που μερικές φορές αυτές οι αξιολάτρευτες συμπεριφορές τους μας αφήνουν με ένα σωρό ερωτήσεις. Όπως, γιατί τα σκυλιά τρέμουν χωρίς προφανή λόγο; Γιατί φοβούνται τόσο τις καταιγίδες; Και όταν κοιμούνται τι ονειρεύονται; Και σίγουρα έχεις παρατηρήσει ότι τα σκυλιά συχνά κάνουν μικρές κινήσεις όταν κοιμούνται.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ συνηθισμένη. «Έχουν παρατηρηθεί σκύλοι να γκρινιάζουν, κινώντας τα πόδια τους είτε απαλά είτε ακόμα και γρήγορα, σαν να τρέχουν», λέει η Paola Cuevas, DVM, κτηνίατρος στο rd.com. Αλλά ίσως ανησυχείς ότι οι συσπάσεις είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια ότι ο σκύλος σου πονάει. Κτηνίατροι αποκωδικοποιούν τι σημαίνει πραγματικά η σύσπαση του σκύλου.

σκύλος σε καναπέ

Γιατί τα σκυλιά συσπώνται στον ύπνο τους;

Όσο παράξενο κι αν σου φαίνεται, υπάρχει μια απλή απάντηση: «Όταν τα σκυλιά συσπώνται στον ύπνο τους, είναι επειδή ονειρεύονται», λέει η Amber Karwacki, DVM, κτηνίατρος στο Heart+Paw. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει και μετρήσει τον εγκέφαλο των σκύλων που κοιμούνται και, όπως αποδεικνύεται, οι σκύλοι περνούν από τα στάδια του ύπνου όπως και οι άνθρωποι, λέει η Dr Karwacki. Όταν οι άνθρωποι φτάνουν στο στάδιο της ταχείας κίνησης των ματιών (REM) του ύπνου, που είναι όταν ονειρευόμαστε έντονα, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κίνηση στο σώμα. Το ίδιο και οι γούνινοι φίλοι μας. «Κατά τη φάση REM, τα εγκεφαλικά κύματα είναι ακανόνιστα και γρήγορα», λέει η Dr Cuevas. «Οι παρατηρήσεις μας για την κίνηση και τη φωνή των σκύλων κατά τη διάρκεια του ύπνου REM μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι έχουν όνειρα».

σκυλάκι κοιμάται

Τα σκυλιά μπορεί επίσης να «μιλούν» στον ύπνο τους με πνιχτά γαβγίσματα και να «βιώνουν» τα όνειρα τους κινώντας τα πόδια τους με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε και οι άνθρωποι όταν ονειρευόμαστε. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι τα σκυλιά φτάνουν τον πολυπόθητο βαθύ ύπνο του REM πολύ πιο γρήγορα από εμάς. Τους χρειάζονται μόνο 20 λεπτά για να φτάσουν εκεί, και είναι περίπου 90 λεπτά για εμάς.

Είναι εντάξει τα σκυλιά να συσπώνται στον ύπνο τους;

Με μια λέξη, ναι. Και όταν τα σκυλιά συσπώνται στον ύπνο τους, δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, λέει η Dr Karwacki. Είναι απολύτως φυσιολογικό, ακόμα κι όταν φαίνεται ότι τα αγγελικά μας κουτάβια βρίσκονται σε αγωνία. Ωστόσο, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ονειρεύονται καλά πράγματα, όπως να μασούν ένα κόκαλο και να παίζουν fetch, ή τρομακτικά πράγματα όπως δυνατά πυροτεχνήματα και βροντερές καταιγίδες. Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι ονειρεύονται τα σκυλιά, είναι πιθανότατα παρόμοιο με τα θέματα των ονείρων μας—ένας συνδυασμός της καθημερινής πραγματικότητας εμποτισμένος με άλλες αναμνήσεις. «Η γνώση των ιδιοκτητών για τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τις αγαπημένες δραστηριότητες των σκύλων τους δείχνει προς την κατεύθυνση που ονειρεύονται τα σκυλιά για πράγματα που βιώνουν στη ζωή τους, πράγματα που απολαμβάνουν και πράγματα που φοβούνται», λέει η Dr Cueva.

σκύλος κοιμάται

Μπορεί κάποια σκυλιά να συσπώνται στον ύπνο τους περισσότερο από άλλα;

Ναι, αλλά εξαρτάται περισσότερο από την ηλικία του ζώου παρά από τη ράτσα. Κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι μια συγκεκριμένη ράτσα είναι πιο επιρρεπής σε συσπάσεις, αλλά τα κουτάβια και τα μεγαλύτερα σκυλιά μπορεί να συσπώνται περισσότερο. Μπορεί να υπάρχει μια αύξηση της φωνής και των συσπάσεων στα σκυλιά καθώς γερνούν και υπάρχουν ορισμένα επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα κουτάβια και τα μεγαλύτερα σκυλιά έχουν εγκεφαλικές διαμορφώσεις που το καθιστούν δυνατό.

σκύλος κοιμάται

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όταν ο γλυκός σου σύντροφος συσπάται στον ύπνο του καθώς μπορεί να ονειρεύεται ότι τρώει λαχταριστά κόκκαλα.

Διάβασε επίσης:

Και τα κατοικίδια θρηνούν έναν αποχωρισμό- Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια

Όταν πεθαίνει ένα αγαπημένο πρόσωπο κάθε μέλος της οικογένειας επηρεάζεται με διαφορετικούς τρόπους. Οι ρουτίνες αλλάζουν, οι παραδόσεις αλλάζουν και η οικογενειακή μονάδα στο σύνολο της αλλάζει. Αυτή η μετάβαση επηρεάζει και τα τετράποδα μέλη της οικογένειας, όπως σκύλους και γάτες.

σκύλοςΚαι τα κατοικίδια μας μπορεί να θρηνήσουν την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας. Σύμφωνα με την huffpost.com, έρευνα δείχνει ότι τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι παρουσιάζουν σημάδια θλίψης μετά το θάνατο ενός ζώου συντροφιάς στο σπίτι. «Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι και τα κατοικίδια θρηνούν την απώλεια των ιδιοκτητών τους», αναφέρει η Dr Andrea Y. Tu, ιατρικός διευθυντής του Behavior Vets στη Νέα Υόρκη.

Διάβασε εδώ τα σημάδια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απογείωσε τα cocktail σου με μια πικάντικη «πινελιά» από απλό σιρόπι τζίντζερ που θα φτιάξεις εύκολα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
PancakesDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr