Now Reading
Ωκεάνιο quahog: Το παράξενο πλάσμα που μπορεί να ζήσει έως και 500 χρόνια

Ωκεάνιο quahog: Το παράξενο πλάσμα που μπορεί να ζήσει έως και 500 χρόνια

Avatar photo
Ωκεάνιο quahog: Το παράξενο πλάσμα που μπορεί να ζήσει έως και 500 χρόνια

Ένας πιο αργός ρυθμός ζωής κρύβεται πίσω από τη μακροζωία του γηραιότερου ζώου στον κόσμο, το ωκεάνιο quahog.

Βρέθηκε ένα παράξενο πλάσμα που μπορεί να ζήσει έως και 500 χρόνια και ζει στη θάλασσα, το ωκεάνιο quahog. Στην όψη του μοιάζει με μια μεγάλη και στρογγυλεμένη αχιβάδα. Όπως συμβαίνει με όλα τα μύδια, το κέλυφός του αποτελείται από δύο αρθρωτά μέρη που ονομάζονται βαλβίδες που προστατεύουν τα μαλακά μέρη του σώματος μέσα. Όταν είναι φρέσκο και ζωντανό, το quahog καλύπτεται από ένα σκοτεινό στρώμα που μοιάζει με δέρμα που ονομάζεται περιόστρωμα, επομένως είναι επίσης γνωστό ως μαύρη ή μαόνι αχιβάδα. Τα παλαιότερα θαλάσσια quahogs μπορεί να έχουν πάχος πάνω από 5 cm και μήκος 13 cm. Τα άδεια κοχύλια που ξεβράστηκαν στην ακτή είναι πιθανώς ό,τι πιο κοντινό θα δούμε οι περισσότεροι από εμάς, καθώς τα ζωντανά ζώα θάβονται σε ίζημα 4-500 μέτρα κάτω από το νερό.

Τα ωκεάνια quahogs, όπως σχεδόν όλα τα μύδια, είναι τροφοδότες φίλτρων. Στα δροσερά νερά στα ανοικτά των ακτών του Βόρειου Ατλαντικού, συνεχίζουν με την αργή, σταθερή και μη συναρπαστική απασχόληση της τροφοδοσίας με φίλτρο. Αυτό περιλαμβάνει το πιπίλισμα νερού μέσω του εισπνεόμενου σιφονιού τους. Ένα ρεύμα που παράγεται από χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες, που ονομάζονται βλεφαρίδες, τραβά αυτό το νερό στην κοιλότητα των βραγχίων μιας αχιβάδας. Εδώ, οι βλεφαρίδες και οι βλεννογόνοι παγιδεύουν τυχόν καλούδια, όπως φύκια και αποσυντεθειμένο οργανικό υλικό. Αυτό στη συνέχεια περνά στο στόμιο ενώ το πλεόνασμα νερού εξέρχεται μέσω ενός ξεχωριστού σιφονιού εκπνοής και συνεχίζει. Η διαδικασία είναι σχεδόν συνεχής και τα μόνα πράγματα που μπορεί να προσθέσουν μια νότα ενθουσιασμού στην ημέρα μιας αχιβάδας είναι οι μεταβαλλόμενοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του νερού, τα ρεύματα και το φως της ημέρας.

Ωκεάνιο quahog: Το παράξενο πλάσμα που μπορεί να ζήσει έως και 500 χρόνια
https://www.fisheries.noaa.gov/species/ocean-quahog

Τι έχει χαρακτηρίσει αυτό το ζώο που ακούγεται αρκετά ασήμαντο για αναφορά όμως; Αποδεικνύεται ότι αυτή το υποιζηματογενές πλάσμα είναι ένας αξιοσημείωτος επιζών. Εκτός από το τελευταίο της οικογένειάς του, το Arcticidae, μια ομάδα αχιβάδων που χρονολογείται από την Ιουρασική περίοδο, είναι επίσης ικανά να σπάσουν το ρεκόρ μακροζωίας. Πολλοί πληθυσμοί αυτής της αχιβάδας ζουν πάνω από 100 χρόνια, με τους παλαιότερους, βραδύτερα αναπτυσσόμενους και μεγαλύτερους να προέρχονται από τα βόρεια μέρη της περιοχής τους.

Σύμφωνα με το Discover Wild Life, ένα δείγμα έκανε την είδηση το 2006 όταν βυθοκόρευσε στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας από μια αποστολή στο Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ. Αυτός ο μεγάλος ωκεάνιος quahog αποδείχθηκε ότι ήταν το παλαιότερο γνωστό άτομο που ανακαλύφθηκε ποτέ και το αρχαιότερο τεκμηριωμένο ζώο στη Γη. Ονομάστηκε Μινγκ, καθώς η κινεζική δυναστεία με το ίδιο όνομα ερχόταν στην εξουσία την εποχή που γεννήθηκε το μαλάκιο και εγκαταστάθηκε στον πυθμένα του ωκεανού, πριν από περίπου 507 χρόνια.

Διάβασε επίσης: Γιατί αυτά τα 6 αντικείμενα δεν επιτρέπονται στο διάστημα

Δυστυχώς, ο Μινγκ καταψύχθηκε και συντηρήθηκε στο όνομα της επιστήμης, οπότε δεν έχουμε ιδέα πόσο χρονών μπορούν να γίνουν αυτά τα πλάσματα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ζώα όπως το ωκεάνιο quahog παρουσιάζουν ένα σπάνιο φαινόμενο γνωστό ως αμελητέα γήρανση. Αυτό σημαίνει ότι δεν φαίνεται να εμφανίζουν σημάδια γήρανσης καθώς μεγαλώνουν, διατηρώντας τη σωματική και αναπαραγωγική τους ικανότητα. Αυτό το ταπεινό μαλάκιο ξεκινάει αργά, ωριμάζει σε περίπου οκτώ χρόνια και στη συνέχεια, καθώς το μεταβολικό του κόστος είναι ελάχιστο, απλώς κολλάει στα δροσερά βόρεια νερά.

Ωκεάνιο quahog: Το παράξενο πλάσμα που μπορεί να ζήσει έως και 500 χρόνια

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα καλύτερα ξύλα για να καπνίσεις τα κρέατα και τα ψάρια σου στο BBQ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST