Now Reading
10 ασυνήθιστες πασχαλινές παραδόσεις από όλο τον κόσμο

10 ασυνήθιστες πασχαλινές παραδόσεις από όλο τον κόσμο

Avatar photo
έθιμα

Σχεδόν σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται το Πάσχα αλλά 10 έθιμα ξεχωρίζουν.

Το Πάσχα γιορτάζεται διαφορετικά σε όλο τον κόσμο, σε κάποιες χώρες αρκετά ήσυχα και αδιάφορα και σε κάποιες άλλες όμως εξαιρετικά ασυνήθιστα. Καθώς το Πάσχα γιορτάζεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, κάθε πολιτισμός έχει έναν μοναδικό τρόπο να πραγματοποιεί τις γιορτές που φυσικά συνδέεται με τα έθιμα και τις παραδόσεις του.

Υπάρχουν διάφοροι δημιουργικοί τρόποι εορτασμού και αυτά που έχουν επινοήσει σε διάφορες χώρες ξεπερνούν ακόμη και το καθιερωμένο κυνήγι αυγών που κάνουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το readersdigest.co.uk, στη Νορβηγία γίνονται αναγνώσεις αστυνομικών μυθιστορημάτων ενώ στη Βουλγαρία γίνονται αυγομαχίες!

10 ασυνήθιστοι τρόποι που γιορτάζεται το Πάσχα στον κόσμο

1. Πολωνία: Smigus-Dyngus

μπουγέλο
readersdigest.co.uk

Αν, για κάποιο λόγο, ψάχνεις να παίξεις «μπουγέλο» το Πάσχα, τότε η Πολωνία είναι το κατάλληλο μέρος για να πας. Γνωστό και ως Υγρή Δευτέρα, οι Πολωνοί έριχναν νερό ο ένας στον άλλο ως σύμβολο εξαγνισμού και αναγέννησης. Από κουβάδες μέχρι νεροπίστολα, κανείς δεν είναι ασφαλής από το Smigus-Dyngus.

2. Ουγγαρία: Locsolkodás

ουγγαρία πάσχα
readersdigest.co.uk

Το Locsolkodás της Ουγγαρίας είναι παρόμοιο με το Smigus-Dyngus της Πολωνίας αλλά ελαφρώς πιο ρομαντικό. Οι νέοι άντρες επισκέπτονταν τα σπίτια των νεαρών γυναικών που τους άρεσαν τη Δευτέρα του Πάσχα και απήγγειλαν ένα ποίημα ή τους τραγουδούσαν ένα τραγούδι πριν τις ψεκάσουν με άρωμα ή νερό.
Σε αντάλλαγμα, οι γυναίκες τους έκαναν δώρο βαμμένα πασχαλινά αυγά. Ένα ποίημα που απαγγέλλεται συχνά είναι «Περπατούσα σε ένα καταπράσινο δάσος, είδα ένα μπλε βιολετί, είχε αρχίσει να μαραίνεται, μπορώ να το ραντίσω;»

3. Βουλγαρία: Μια μάχη ρωγμών

αυγά Πάσχα
readersdigest.co.uk

Οι Βούλγαροι πήραν το απόλυτο σύμβολο του Πάσχα και δημιούργησαν έναν αγώνα από αυτό. Γνωστές και ως πασχαλινές αυγομαχίες, είναι συνηθισμένες στη Βουλγαρία και ο νικητής είναι όποιου το αυγό παραμένει άσπαστο στο τέλος (είναι και μια ελληνική παράδοση). Οι ντόπιοι διακοσμούσαν τα βραστά αυγά με περίπλοκα σχέδια πριν τα χτυπήσουν το ένα πάνω στο άλλο στην αυγομαχία.

4. Ιταλία: Scoppio del Carro

έθιμα Ιταλία
readersdigest.co.uk

Στην Ιταλία, ένα μεγάλο καροτσάκι αντίκες γεμάτο με πυροτεχνήματα τραβιέται στους δρόμους της Φλωρεντίας πριν φωτιστεί μπροστά από την Piazza del Duomo, δημιουργώντας ένα θέαμα για όλους.
Μια επιτυχημένη έκρηξη καροτσιού πιστεύεται ότι θα φέρει καλή συγκομιδή και καλή δουλειά σε όλους. Οι Ιταλοί ρίχνουν επίσης καραμέλες και κομφετί ο ένας στον άλλο μετά την έκρηξη.

5. Ηνωμένες Πολιτείες: Με βλέπουν να κυλάω

παιδιά κυλούν αυγά
readersdigest.co.uk

Χάρη στον Πρόεδρο Rutherford B. Hayes, ο Λευκός Οίκος φιλοξενεί ένα ετήσιο πασχαλινό κύλισμα αυγών στο γρασίδι του Οίκου από το 1878. Την ημέρα αυτή, τα παιδιά κυλούσαν αυγά στο γρασίδι χρησιμοποιώντας ξύλινα κουτάλια και οι οικογένειες καλούνται να συμμετάσχουν σε μια σειρά δράσεων με θέμα το Πάσχα.

6. Αυστραλία: Πάσχα Bilby

λαγός
readersdigest.co.uk

Ενώ όλοι γνωρίζουμε το λαγουδάκι του Πάσχα, η Αυστραλία έχει αντ ‘αυτού ένα Easter Bilby, και για καλό λόγο. Στην Αυστραλία, τα κουνέλια έχουν προκαλέσει σημαντική ζημιά στο οικοσύστημα και ως εκ τούτου δεν ήταν δημοφιλής επιλογή ως το πρόσωπο του Πάσχα. Το Bilby είναι ένα μαρσιποφόρο υπό εξαφάνιση με μυτερό ρύγχος, μακριά αυτιά και απαλή γούνα.

7. Ρουμανία: Καθαρισμός προσώπου με ένα twist

νερό σε κοπέλα
readersdigest.co.uk

Στη Ρουμανία, οι άνθρωποι συλλέγουν το νερό τους από ένα τοπικό πηγάδι την Κυριακή του Πάσχα για πλύσιμο προσώπου. Λέγεται ότι το νερό έχει καθαριστικές και θεραπευτικές ιδιότητες που μπορεί να ξεπλύνει τις αμαρτίες και να εξαγνίσει τον άνθρωπο, κατάλληλο για την περίσταση που είναι το Πάσχα. Σε ορισμένα μέρη, οι κάτοικοι της περιοχής έριχναν απευθείας νερό ο ένας στον άλλο επίσης!

8. Νορβηγία: Ώρα για έγκλημα

κοτόπουλο
readersdigest.co.uk

Η ανάγνωση αστυνομικών μυθιστορημάτων μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στη λίστα με τις υποχρεώσεις μας για το Πάσχα, αλλά σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή των Νορβηγών. Αυτή η παράδοση έγινε το 1923, όταν ένας εκδότης βιβλίων προώθησε αστυνομικά μυθιστορήματα κατά τη διάρκεια του Πάσχα, και με το πέρασμα του χρόνου έγινε ένα νορβηγικό έθιμο.

9. Βερμούδες: Πετώντας ψηλά

χαρταετοί
readersdigest.co.uk

Όταν πλησιάζει η Μεγάλη Παρασκευή, οι ουρανοί των Βερμούδων γεμίζουν με χειροποίητους χαρταετούς που πετούν οι ντόπιοι για να συμβολίσουν την ανάληψη του Χριστού. Η εκδήλωση έχει γίνει δημοφιλής ως το Φεστιβάλ Χαρταετών των Βερμούδων και οι θεατές μπορούν να παρατηρήσουν χαρταετούς όλων των σχημάτων, χρωμάτων και μεγεθών. Κάποια μάλιστα στολίζονται με μηνύματα για να ξεχωρίζουν.

10. Κέρκυρα: Προσοχή στα ιπτάμενα πήλινα αγγεία

Και φυσικά από τα ασυνήθιστα έθιμα δε γινόταν να μην βρισκόταν τα κανάτια της Κέρκυρας. Οι κάτοικοι ακολουθούν μια παράδοση γνωστή ως «Μπότηδες», που προοριζόταν για να  συμβολίσει τον σεισμό που συνέβη μετά την Ανάσταση του Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο, οι ντόπιοι πετούν πήλινα κανάτια από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους. Αυτή το  ζωντανό και δυνατό έθιμο πιστεύεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα.

έθιμα
instagram@lavartgr

Διάβασε επίσης:

Το Mandarin Oriental, Costa Navarino ανοίγει τις πύλες του το καλοκαίρι υπόσχοντας luxury διαμονή

Το νέο resort θα βρίσκεται στο Navarino Bay, μια από τις ολοκληρωμένες περιοχές ανάπτυξης της Costa Navarino στη Μεσσηνία, σε ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο 1.400 στρεμμάτων, με θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου.

costa navarino ξενοδοχείοΟι εσωτερικοί χώροι αναδεικνύουν το Μεσσηνιακό φυσικό τοπίο, με γήινους απαλούς τόνους και με την παρουσία τοπικών φυτών. Η διακόσμηση έχει επιρροές από την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα και από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής, τα οποία αποτέλεσαν έμπνευση για τα μοτίβα των υφασμάτων και για τα ξυλόγλυπτα. Οι φυσικές αποχρώσεις της τερακότας δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον, όπου τα custom-made έπιπλα συνυπάρχουν με την state-of-the-art τεχνολογία ψυχαγωγίας. Στο εσωτερικό των σουιτών και βιλών, τα χαλιά δημιουργήθηκαν σύμφωνα με την ύφανση των παραδοσιακών ενδυμασιών.

Διάβασε εδώ τα πάντα το Mandarin Oriental.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΛΑΤΑ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λέει το χρώμα του υπνοδωματίου σου για σένα, σύμφωνα με τους επαγγελματίεςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr