Now Reading
Κάνοντας sex συχνότερα επιβραδύνεις τη γήρανση

Κάνοντας sex συχνότερα επιβραδύνεις τη γήρανση

Avatar photo

Το πόσες φορές κάνεις sex μπορεί στην πραγματικότητα να επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής σου.

Αν ψάχνεις να βρεις ένα καλό λόγο για να κάνεις sex, σκέψου πως μπορεί να σε βοηθήσει να επιμηκύνεις τη διάρκεια της ζωής σου. Ναι, το σεξ μπορεί πράγματι να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο. Σε μια μελέτη, το να κάνεις sex τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με την ύπαρξη μεγαλύτερων τελομερώνείναι το προστατευτικό κάλυμμα του DNA που καθορίζει τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου. Τα μακρύτερα τελομερή συνδέονται με βραδύτερη κυτταρική γήρανση και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Σε μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη σεξουαλική ζωή 129 μητέρων σε σχέσεις. Οι γυναίκες έδιναν καθημερινές αναφορές για την ικανοποίηση τους από τη σχέση τους, καθώς και για το πόσο συχνά είχαν οικειότητα με τους συντρόφους τους. Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα αίματος από τις γυναίκες, αναλύοντας τα κύτταρα για δείκτες γήρανσης. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν sex με τους συντρόφους τους την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μεγαλύτερα τελομερή σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν.

Τα τελομερή είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γήρανση

Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή διασπώνται καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, και γίνονται λίγο μικρότερα με κάθε κυτταρική διαίρεση. Ορισμένοι παράγοντες πιστεύεται ότι τα κάνουν να αποδομούνται ταχύτερα, όπως η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα ευρήματα τους υποδηλώνουν ότι το σεξ μπορεί να είναι ευεργετικό όσον αφορά την προστασία των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα μπορεί να ζήσουν περισσότερο. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα μικρότερα τελομερή με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης- τα μεγαλύτερα τελομερή φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών. (Σημείωση του The Healty.com: Η μελέτη είναι μικρή και τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με περαιτέρω έρευνα).

Το σεξ επηρεάζει την ευτυχία της σχέσης

Αν και δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα για τη σεξουαλική ευτυχία των ζευγαριών, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior εξέτασε πόσο συχνά οι άνθρωποι λένε ότι κάνουν sex. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας κάνει sex 54 φορές το χρόνο -περίπου μία φορά την εβδομάδα- με βάση στοιχεία από το 1989 έως το 2014.

Αν και ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί λίγο από τη δεκαετία του 1990, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science, εξέτασε περισσότερους από 30.000 Αμερικανούς για 40 και πλέον χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που έκαναν sex περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα δεν ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έκαναν sex μόλις μία φορά την εβδομάδα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το παλιό ρητό ότι το λιγότερο είναι περισσότερο θα μπορούσε να ισχύει και για το sex – αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείς ένα αυστηρό πρόγραμμα. Συνολικά, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να διατηρούν μια στενή σχέση με τον σύντροφό τους. Αλλά, δεν χρειάζεται να κάνεις sex κάθε μέρα για να διατηρήσεις αυτή τη σύνδεση.

Αυτού του είδους η μελέτη δείχνει μόνο μια συσχέτιση και δε μπορεί να αποδείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν η αιτία του μεγαλύτερου μήκους των τελομερών. Ωστόσο, το μήκος των τελομερών θεωρείται ότι είναι σημαντικό για την υγεία μας. Ας βάλουμε λοιπόν λίγο περισσότερο sex στη ζωή μας διότι όντως μπορεί να έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες εκτός από τη χαρά που μας προσφέρει.

Αν ο σύντροφος σου όμως περνάει μια περίοδο με άγχος μπορείς να τον βοηθήσεις να το ξεπεράσει.

Ο περισσότερος κόσμος όταν βλέπει ένα δικό του άνθρωπο στρεσαρισμένο προσπαθεί να τον βοηθήσει. Τι γίνεται στην περίπτωση που αντί να βοηθήσουμε, τελικά επιδεινώνουμε την κατάσταση; Σίγουρα υπάρχει ο σωστός χειρισμός.

Αν για παράδειγμα ο σύντροφος σου είναι αγχωμένος, για τα επαγγελματικά του, ή τον απασχολεί κάποιο οικογενειακό θέμα, αν νιώθει μια συνολική πίεση, εσύ το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να τον στηρίξεις και σίγουρα θα θελήσεις να το κάνεις με έναν σωστό τρόπο προσπαθώντας να μην τον αγχώσεις παραπάνω. Υπάρχει ο τρόπος να το κάνεις.

Το άγχος εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά

Το άγχος μπορεί να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ειδικά όταν βλέπουμε ανθρώπους σε κατάσταση στρες, ο εγκέφαλός μας αντιδρά ασυνείδητα σαν να είναι κοντά ο κίνδυνος κι ενεργοποιείται ένας αριθμός «φυσιολογικών συναγερμών». Οι καρδιές μας χτυπούν γρηγορότερα, κοκκινίζουμε και το μεταιχμιακό μας σύστημα προετοιμάζει το σώμα μας να αντιδράσει ενεργοποιώντας την αντίδραση του οργανισμού «μάχη ή φυγή». Η Nathalie Maggio, θεραπεύτρια στο Coastal Therapy and Wellness στην Καλιφόρνια λέει ότι: «Είμαστε κοινωνικά όντα και αν δούμε κάποιον άλλον σε αντίδραση στρες, το αναλαμβάνουμε και αντιλαμβανόμαστε πιθανό κίνδυνο». Η ανταπόκριση στο στρες ενός άλλου ατόμου γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν το άτομο που είναι στρεσαρισμένο είναι ο σύντροφός μας.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια!

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
οργανωση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πώς η σωστή αναπνοή επηρεάζει το δέρμα μας

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top