Now Reading
Τα λάθη που κάνεις και μυρίζουν άσχημα τα παπούτσια σου

Τα λάθη που κάνεις και μυρίζουν άσχημα τα παπούτσια σου

Ιωάννα Σαλαμουρα
μαύρα μποτάκια οσμές

Υπάρχουν κάποια λάθη που κάνεις στην καθημερινότητα σου και μυρίζουν τα παπούτσια σου.

Η άσχημη οσμή στα παπούτσια είναι κάτι εξαιρετικά ενοχλητικό αλλά και ανθυγιεινό για τα πόδια μας. Οι οσμές στα παπούτσια μπορεί να προέρχονται από μύκητες των ποδιών σου και να μη το γνωρίζεις. Ή μπορεί να τα έχεις αποθηκεύσει σε λάθος σημείο που μπορεί να έχει υγρασία. Ειδικοί μας λένε τι κάνουμε λάθος και τι πρέπει να προσέξουμε για να μην έχουμε κακοσμία.

Τα υλικά που χρειάζεται να έχεις είναι από μαγειρική σόδα, εφημερίδες, πανιά σκόνη με βάση το ταλκ και άλλα που θα μας λέει ο ο Dr. Bruce Pinker, πιστοποιημένος ποδίατρος και χειρουργός ποδιών στο Progressive Foot Care.

ροζ παπουτσια

Βήμα 1: Πρόληψη των οσμών

«Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε την οσμή των παπουτσιών είναι να εστιάσετε στην πηγή», λέει ο Dr. Bruce Pinker, πιστοποιημένος ποδίατρος και χειρουργός ποδιών στο Progressive Foot Care, δηλώνοντας ότι η οσμή των παπουτσιών συχνά οφείλεται στην υπερβολική εφίδρωση των ποδιών. Και ενώ δε μπορούμε πάντα να κάνουμε κάτι για τον ιδρώτα, μπορούμε να κάνουμε κάτι για το πού πηγαίνει ο ιδρώτας και πώς μυρίζει.

«Εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε κάλτσες που αναπνέουν με τα αθλητικά παπούτσια, να αφήνετε τα παπούτσια σας να αερίζονται αν βραχούν ή είναι πολύ ιδρωμένα και να εναλλάσσετε τα παπούτσια σας ώστε να μη φοράτε το ίδιο ζευγάρι κάθε μέρα, ειδικά αν δεν έχουν στεγνώσει ακόμα. Αποθηκεύστε τα παπούτσια σας με στεγνωτικά φύλλα, πάτους με άνθρακα ή άλλα αποσμητικά ένθετα μέσα σε αυτά για να τα διατηρήσετε μια φρέσκια μυρωδιά. Μπορείτε επίσης να περιποιηθείτε τα πόδια σας με ένα αποσμητικό σπρέι ή κρέμα πριν φορέσετε τα παπούτσια σας για να κρατήσετε τις οσμές μακριά και να σταματήσετε την ανάπτυξη βακτηρίων» μας λέει ο Pinker και συνιστά «να ψεκάζει κανείς τα υποδήματα του με αντιβακτηριακό σπρέι στο τέλος της ημέρας μετά τη χρήση και να τα αφήνει να στεγνώσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Διατίθενται επίσης συσκευές απολύμανσης με υπεριώδες φως που βοηθούν στη μείωση της παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών στα παπούτσια, γεγονός που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της οσμής των παπουτσιών». Εκεί που τα αποθηκεύουμε καλό είναι να τοποθετούμε ή ένα κουτί μαγειρική σόδα ή ένα φλιτζάνι ρύζι. Κάποιοι βάζουν στην κατάψυξη τα παπούτσια τους για να αποτρέψουν τις οσμές, αλλά αυτό λέγεται ότι υποβαθμίζει τα παπούτσια πιο γρήγορα από ό,τι η αποθήκευση τους σε μια καλά αεριζόμενη ντουλάπα.

all star λευκά

Βήμα 2: Πλύσιμο των παπουτσιών

Αν τα παπούτσια είναι λερωμένα και κατασκευασμένα από υλικά ασφαλή για το νερό (όχι από δέρμα ή κάτι που μπορεί να αλλοιωθεί μόνιμα), μπορούμε να τα πλύνουμε. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι τα επαναλαμβανόμενα πλυσίματα θα προκαλέσουν ταχύτερη φθορά των παπουτσιών μας, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τα επισκευάσουμε ή να τα αντικαταστήσουμε.

Ορισμένα παπούτσια πλένονται πλήρως στο πλυντήριο και διαθέτουν ετικέτα που μας δίνει οδηγίες πλυσίματος παρόμοιες με αυτές των ρούχων. Άλλα δίνουν οδηγίες στη συσκευασία ή στον ιστότοπο. Μερικές φορές μπορούμε να αφαιρέσουμε και να πλύνουμε μόνο τους πάτους, κάτι που θα βοηθήσει αρκετά με τις οσμές. Για πλύσιμο στο πλυντήριο θα πρέπει μα αφαιρέσουμε τα κορδόνια και να τα πλύνουμε σε μια χαμηλή πλύση. Μπορούμε επίσης να καθαρίσουμε τις πηγές της οσμής με ένα πανί και κοινά προϊόντα καθαρισμού, όπως σαπούνι πιάτων, απορρυπαντικό πλυντηρίου ή ένα προϊόν αφαίρεσης λεκέδων. Πρώτα όμως πρέπει να δοκιμάσουμε το υγρό καθαρισμού σε μια μικρή περιοχή προτού το χρησιμοποιήσουμε σε όλη την περιοχή. Το πλύσιμο στο χέρι με κρύο νερό και κάποιο ήπιο απορρυπαντικό ρούχων είναι ο καλύτερος τρόπος. Αν δε κάνει να πλένουμε τα παπούτσια καθόλου, ο Pinker συνιστά να σκουπίζουμε τα υποδήματα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.

vans παπούτσια που μυρίζουν

Βήμα 3: Στέγνωμα

Τα παπούτσια πρέπει να στεγνώσουν στον αέρα. Για να αποφύγεις τη μούχλα ή το ωίδιο, επίλεξε έναν καλά αεριζόμενο χώρο ή, αν ο καιρός το επιτρέπει, ίσως θέλεις να αφήσεις τα παπούτσια σου στον ήλιο για μερικές ώρες. Ωστόσο, μην τα αφήνεις στο άμεσο ηλιακό φως όλη την ημέρα καθώς τα χρώματα μπορεί να ξεθωριάσουν και ορισμένα υλικά μπορεί να λιώσουν.

Βήμα 4: Χρήση προϊόντων απόσμησης

«Η εφαρμογή μιας σούπερ απορροφητικής πούδρας στα πόδια μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας, επομένως, στην ελαχιστοποίηση της άσχημης μυρωδιάς», λέει ο Pinker. Οι σκόνες με βάση το ταλκ απορροφούν την υγρασία και καλύπτουν τις μυρωδιές. Το να βάζουμε ταλκ στα παπούτσια μας, μπορεί να τα αποστειρώσει όταν η μυρωδιά έχει εγκατασταθεί και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μύκητα των ποδιών. Μπορούμε επίσης να βάλουμε μαγειρική σόδα, η οποία επίσης απορροφά την υγρασία και την οσμή, στα παπούτσια αφού τα φορέσουμε και στη συνέχεια να τα  γεμίσουμε  με εφημερίδα ή χαρτί υγείας. Πριν τα φορέσουμε τα σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα.

 

μαύρα μποτάκια οσμές

Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε τις οσμές στα παπούτσια χειμώνα αλλά και καλοκαίρι.

Διάβασε επίσης:

Ουπς! Λερώθηκαν οι σουετ μπότες σου; Δες πώς θα τις καθαρίσεις χωρίς να χαλάσουν

Η απόκτηση ενός ζευγαριού μπότες από σουέτ μας γεμίζει χαρά καθώς το υλικό αυτό δημιουργεί μια απόλυτη χειμωνιάτικη θαλπωρή. Είναι όμως ένα πολύ ευαίσθητο υλικό και ο προβληματισμός μας στην αγορά των σουέτ παπουτσιών είναι η φροντίδα τους αλλά και η καθαριότητα τους. Παρόλα αυτά οι ειδικοί μας επιβεβαιώνουν πως μπορούμε να διατηρούμε τις μπότες μας από σουέτ, σαν καινούργιες.

Η διατήρηση αυτού του κλασικού χειμερινού προϊόντος μπορεί να είναι αινιγματική, γι’ αυτό και μάθαμε ποια είναι τα μυστικά και οι λεπτομέρειες του πως ακριβώς να καθαρίσεις τα σουέτ παπούτσια και με αυτόν τον τρόπο να  διαρκέσουν για τις επόμενες εποχές. Από το πως να αγοράσεις τις καλύτερες σουέτ μπότες μέχρι τις καλύτερες προεπεξεργασίες σουέτ που θα αποτρέψουν τη ζημιά από το νερό και τους λεκέδες από αλάτι. Οι ειδικοί μοιράζονται τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να διατηρήσεις τις σουέτ μπότες σαν καινούργιες.

Διάβασε εδώ πώς!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Louis Vuitton ανακαινίζει μια τεράστια τοποθεσία στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Stella McCartney δημιουργεί ρούχα για τους MåneskinDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr