Now Reading
Έχεις πόνους στην πλάτη; Καταπολέμησέ τους χορεύοντας μπαλέτο

Έχεις πόνους στην πλάτη; Καταπολέμησέ τους χορεύοντας μπαλέτο

Avatar photo

Μήπως ήρθε η ώρα να προσθέσετε μερικές κινήσεις μπαλέτου στην καθημερινή σας προπόνηση;

Εάν είσαστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζεστε από το σπίτι από την αρχή της πανδημίας, το πιθανότερο είναι ότι έχει αλλάξει το σώμα σας — προς το χειρότερο. Το «γραφείο» σας είναι πιθανότατα το τραπέζι της κουζίνας ή το κρεβάτι σας, είστε σκυμμένοι πάνω από τον φορητό υπολογιστή σας με μια οθόνη που είναι πολύ χαμηλά και μένετε σε αυτή τη θέση για πολλές ώρες. Η σωματική καταπόνηση είναι πραγματική, με τους γιατρούς να παρατηρούν αύξηση σε ασθενείς που παραπονιούνται για πόνο στην πλάτη και τον αυχένα, πόνους στους ώμους και τενοντίτιδα στους πήχεις τους. Μπορεί λοιπόν να αναρωτιέστε και τι μπορεί να γίνει;

Εκτός από τη δημιουργία ενός πιο εργονομικού γραφείου, το μπαλέτο θα μπορούσε να είναι η λύση που αναζητάτε στο πρόβλημα. Το WFH (working from home) μειώνει τις μετακινήσεις ή ακόμα και τα μικρά διαλείμματα που θα κάνατε στο γραφείο κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να έχετε μία πιο καθιστική ζωή από ό,τι πιθανότατα πριν από την πανδημία, με αποτέλεσμα οι αρθρώσεις σας να σκληραίνουν. Σύμφωνα με τον Chris Vo, έναν εκπαιδευτή Equinox, και την Katie Boren, μέλος του συμβουλίου στο American Ballet Theatre, το μπαλέτο επικεντρώνεται σε μέρη του σώματος που παραβλέπονται, όπως οι γοφοί, οι γλουτοί και η σπονδυλική στήλη για να βοηθήσει στη βελτίωση της στάσης του σώματος, της δύναμης και της ευελιξίας, ανακουφίζοντας από τον σωματικό πόνο. Οι δυο τους ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν το Ballet by Equinox x ABT, «μια προπόνηση για όλο το σώμα, που ενσωματώνει τις βασικές αρχές μπαλέτου και που έχει ως στόχο να βελτιώσει την αντοχή, τη δύναμη, την ισορροπία, την ευελιξία, τη μνήμη, τον συντονισμό και την αυτοπεποίθησή σας», λέει ο Vo. Στη συνέχεια, οι δύο εξηγούν πώς η ενσωμάτωση του μπαλέτου στην καθημερινή γυμναστική σας μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε ένα καλύτερο σώμα.

Ποια είναι τα οφέλη από την έναρξη ενός προγράμματος γυμναστικής μπαλέτου;

«Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας περνάτε στο οβελιαίο επίπεδο —μπροστά προς τα πίσω— και σκυμμένοι— είτε πάνω από ένα τηλέφωνο είτε από υπολογιστή— με ελάχιστη έως καθόλου κίνηση χιαστί», λέει ο Vo. Όταν κάνετε ασκήσεις μπαλέτου, μετακινείτε τα οστά και τις αρθρώσεις σας πλάι-πλάι και μπρος-πίσω. Σύμφωνα με τον Vo, αυτή η τρισδιάστατη κίνηση μπορεί να βοηθήσει και «να αντιμετωπίσει την αρνητική πίεση που δέχεται το σώμα από τις καθημερινές σας κινήσεις ή την έλλειψή τους».

Πέρα από όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, το μπαλέτο είναι επίσης μια μορφή άσκησης ολόκληρου του σώματος όπου συμμετέχει κάθε μυς, λέει ο Boren. «Ένα πρόγραμμα γυμναστικής μπαλέτου θα βελτιώσει την ισορροπία, τη στάση, την αντοχή και τον συντονισμό σας».

 

 

 

Πώς μπορεί το μπαλέτο να βοηθήσει στη βελτίωση της στάσης του σώματος

«Το μπαλέτο σε διδάσκει να στέκεσαι όρθιος ενώ συγκρατεί δεμένο τον κορμό, «ρίχνεις» τους ώμους και επιμηκύνεις τον λαιμό», λέει ο Boren. Το μπαλέτο ενσωματώνει επίσης κινήσεις που λειτουργούν τόσο στην επέκταση της σπονδυλικής στήλης όσο και στο ισχίο, λέει ο Vo. «Οποιαδήποτε στάση δεν είναι στατική και σκυμμένη, είναι ωφέλιμη.»

Τα πλεονεκτήματα μιας προπόνησης με βάση το μπαλέτο δεν τελειώνουν εκεί. Σύμφωνα με τον Boren, το μπαλέτο βελτιώνει πραγματικά δεξιότητες όπως είναι «η μουσικότητα, η ρευστότητα της κίνησης, η αναπνοή και ο συντονισμός», ενώ επίσης ενισχύει τη σύνδεση νου-σώματος, η οποία βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας και ανθεκτικότητας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο Boren, το ίδιο το μπαλέτο είναι μια εξαιρετική προπόνηση για ολόκληρο το σώμα, αλλά το πρόγραμμα Equinox x ABT ανέπτυξε αυτή και η Vo ελέγχει τις τρεις βασικές βιοκινητικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση των επιπέδων της προσωπικής σας υγείας και φυσικής κατάστασης: δύναμη, αντοχή και ευελιξία. Ενώ έχουμε ήδη εξηγήσει τα οφέλη ευελιξίας που αποκομίζονται από το μπαλέτο, παρακάτω, ο Boren και η Vo βοηθούν να κατανοήσουμε την κατανομή των δύο υπόλοιπων κατηγοριών.

Δύναμη: Οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν πρόσθετη ένταση ή βάρος μπορούν να εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, όπως η άρση βαρών. Το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τους Vo και Boren ενσωματώνει τη χρήση ζωνών αντίστασης, «προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο και πρόκληση στους τεχνικούς συνδυασμούς», λέει ο Boren.

Αντοχή: Οι προπονήσεις αντοχής επικεντρώνονται στην αύξηση του καρδιακού σας παλμού, επομένως τα κυκλώματα ή τα προγράμματα HIIT υπάρχουν κάτω από αυτό το πλαίσιο. Σύμφωνα με τον Boren, ένα παραδοσιακό μάθημα μπαλέτου ακολουθεί μια σειρά συνδυασμών από ασκήσεις με παύσεις μεταξύ τους. «Σε αυτό το πρόγραμμα εκγύμνασης, ωστόσο, μετακινείται από τον ένα συνδυασμό στον άλλο με ελάχιστα διαλείμματα ενδιάμεσα», προσθέτει. «Κινείστε ασταμάτητα και πραγματικά κάνετε έντονη προπόνηση.»

Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να προσεγγίσετε τη φυσική κατάσταση μια πιο ολιστική ματιά, σχεδιάζοντας παράλληλα μια καθημερινή μορφή άσκησης που θα μπορείτε να διατηρήσετε.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και την Ουάσιγκτον DC σε περίπου 20 τοποθεσίες Equinox συνολικά. Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να τα παρακολουθήσετε υπάρχουν διαθέσιμες διαδικτυακές προπονήσεις μπαλέτου στο YouTube που θα μπορείτε να κάνετε.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top