Now Reading
Τι κάνεις λάθος και χαλάει πάντα η λεβάντα σου – 5 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις

Τι κάνεις λάθος και χαλάει πάντα η λεβάντα σου – 5 πράγματα που πρέπει να αποφύγεις

Ιωάννα Σαλαμουρα
καλλιέργεια λεβάντας

Η λεβάντα είναι από τα φυτά που αν καλλιεργηθούν σωστά θα σου στολίζουν χρόνια τον κήπο σου.

Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο όμορφα κι ευγενικά φυτά λόγω του παρουσιαστικού της και όχι μόνο. Με τα γκριζοπράσινα φύλλα της, τα εντυπωσιακά ροζ και μοβ άνθη και το χαρακτηριστικό άρωμα που έχει αγαπηθεί, η λεβάντα είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους θάμνους. Είναι αγαπημένο για βοτανικές χρήσεις αλλά διαθέτει κι αισθητική γοητεία που την κάνει να  είναι το αγαπημένο φυτό για πολλές από εμάς.

Εάν φυτευτούν στο σωστό μέρος και τους δοθεί η κατάλληλη φροντίδα, οι θάμνοι λεβάντας μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια. Παρόλα αυτά οι περισσότερες κάνουμε κοινά λάθη στην καλλιέργεια και συντήρηση της, με αποτέλεσμα να την εμποδίζουμε να αναπτυχθεί σωστά και να ευδοκιμήσει.

καλλιέργεια λεβάντας5 λάθη καλλιέργειας λεβάντας που πρέπει να αποφύγουμε

Στο homesandgardens.com κηπουροί ανέφεραν τους 5 κορυφαίους λόγους για τους οποίους τα φυτά λεβάντας αποτυγχάνουν, καθώς και  συμβουλές για την αποφυγή τους, ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε με επιτυχία αυτόν τον θάμνο στον κήπο με τα βότανα μας.

1. Διαλέγοντας την λάθος ποικιλία

Το πρώτο που πρέπει να εξετάσουμε είναι η ποικιλία της λεβάντας. Ορισμένες ποικιλίες είναι πιο τρυφερές στον παγετό, ενώ άλλες είναι ευαίσθητες σε υπερβολική ζέστη και υγρασία, που μπορεί να προκαλέσει μυκητιακά προβλήματα, γι’ αυτό πρέπει να επιλέξουμε την ποικιλία που θα ευδοκιμήσει καλύτερα στον κήπο μας. Οπότε καλό είναι να αναφέρεις στον κηπουρό σου ή στο φυτώριο τι μικροκλίμα επικρατεί στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου.

καλλιέργεια λεβάντας2. Υπερ-πότισμα λεβάντας

Η λεβάντα κατάγεται από τη Μεσόγειο όπου ευδοκιμεί στο ξηρό κλίμα και το φτωχό έδαφος. Παρά την κομψή εμφάνιση του και τον πλούτο των αρωματικών ανθοφοριών του, δεν χρειάζεται πολύ πότισμα. Αν υπερποτίσουμε τη λεβάντα το πιο πιθανό είναι να προκαλέσουμε σήψη στις ρίζες της και το φυτό να μην ζήσει. Το άλλο που πρέπει να δούμε ποιος είναι ο τύπος εδάφους καθώς το καλύτερο χώμα για τη λεβάντα είναι τα ελεύθερα στραγγιζόμενα, αμμώδη εδάφη που στραγγίζουν γρήγορα. Αν δε γνωρίζεις τι είδους χώμα έχεις στην αυλή σου μπορείς να τις φυτέψεις σε ζαρντινιέρες ή γλάστρες για να είσαι σίγουρη για την ποιότητα χώματος που θα βάλεις.

3. Υπερ-ταϊσμένη λεβάντα

Η υπερβολική λίπανση της λεβάντας είναι τόσο κακή όσο και το υπερβολικό πότισμα της, και είναι ένα άλλο κοινό λάθος που μπορεί να προκαλέσει την αποτυχία των φυτών μας. Πολλά μεσογειακά βότανα με ξυλώδη στελέχη, όπως το φασκόμηλο και το θυμάρι, η λεβάντα έχει εξελιχθεί για να αναπτύσσεται καλά σε φτωχό, ξηρό έδαφος. Η υπερβολική λίπανση, ειδικά με ένα λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, μπορεί να προκαλέσει στα φυτά να παράγουν υπερβολικές ποσότητες φύλλων και όχι πολλά άνθη. Αυτή η μαλακή ανάπτυξη κινδυνεύει επίσης περισσότερο να προσβληθεί από μυκητιασικές ασθένειες όπως το ωίδιο επειδή ο πολλαπλασιασμός των στελεχών εμποδίζει τον υγιή αερισμό και είναι πιο πιθανό να προσβληθεί από παράσιτα.

καλλιέργεια λεβάντας4. Φύτευση σε σκιά

Η λεβάντα εξελίχθηκε για να ευδοκιμεί στον καυτό μεσογειακό ήλιο, γι’ αυτό καλλιέργησε την στο πιο ηλιόλουστο μέρος του κήπου σου. Τα φυτά χρειάζονται 8-10 ώρες ηλιοφάνειας για να κάνουν το καλύτερο δυνατό, και αν τα φυτέψουμε στη σκιά το διάσημο άρωμά τους δεν θα είναι τόσο δυνατό. Αν την έχεις φυτεύσει σε σκιερό μέρος μπορείς το φθινόπωρο ή την άνοιξη να τη μεταφυτεύσεις, τώρα δηλαδή που το έδαφος είανι ζεστό και υγρό και λειτουργεί καλά για τα φυτά.

5. Λάθος κλάδεμα

Η λεβάντα χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο. Το πώς θα κλαδέψουμε τη λεβάντα εξαρτάται από την ποικιλία που έχουμε και την ηλικία του φυτού. Η καλύτερη εποχή για κλάδεμα είναι την άνοιξη αν θέλεις να δημιουργήσεις πιο θαμνώδη φυτά και να καθυστερήσεις την ανθοφορία για λίγες βδομάδες, έτσι θα διατηρήσεις το φυτό σε καλή κατάσταση. Επίσης η πιο σημαντική εποχή για το κλάδεμα είναι αμέσως μετά την ανθοφορία στα μέσα του καλοκαιριού, όταν θα πρέπει να μειώσουμε τους μίσχους κατά ένα τρίτο, κόβοντας τα κεφαλάκια λουλουδιών αλλά αποφεύγοντας να κόψουμε το παλιότερο ξυλώδες φυτό γιατί αυτό δεν θα έχει αναγεννηθεί. Αν ξεχάσεις να κλαδέψεις τη λεβάντα το καλοκαίρι, κάνε το στις αρχές του φθινοπώρου πριν αρχίσει να κρυώνει ο καιρός τη νύχτα.

καλλιέργεια λεβάνταςΈνας από τους καλύτερους λόγους για την καλλιέργεια αυτού του θάμνου χαμηλής συντήρησης είναι ότι μπορούμε να μαζεύουμε τα άνθη λεβάντας για ξήρανση και να τα χρησιμοποιήσουμε για διαφορετικούς λόγους, από ποτ-πουρί μέχρι διακοσμητικά για βρώσιμα κέικ. Αποφεύγοντας τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διατήρηση της λεβάντας πρώτον θα έχουμε ένα υγιές φυτό και στη συνέχεια θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για διαφορετικούς σκοπούς.

Διάβασε επίσης:

To πανεύκολο hack για να κρεμάσεις τις γλάστρες σε όποιο σημείο του σπιτιού σού αρέσει

Μια από τις απολαύσεις στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας είναι η κατασκευή ή η αγορά μιας κρεμαστής ζαρντινιέρας. Όταν επιμελούνται και είναι προσεγμένες, προσθέτουν οπτικό βάθος και περιορίζουν τα περίεργα βλέμματα από κάποιο άλλο σπίτι. Όπως πολύ σωστά αναφέρει το familyhandyman.com, οι ζαρντινιέρες όμως δεν είναι απαραίτητο ότι τοποθετούνται μόνο στα παράθυρα.

καλάθια και ζαρντινιέρεςΣτο TikTok η sustainable stylist, Sarah Teresinski (@redeux_style) μοιράστηκε το αγαπημένο της hack για να κρεμάσει λουλούδια σε έναν φράχτη, το οποίο φυσικά μπορείς να κρεμάσεις όπου θέλεις. Όταν μπαίνουν όλα μαζί, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και θυμίζει κρεμαστούς κήπους. Όμως το εκπληκτικό είναι πως χρησιμοποιεί ένα απροσδόκητο αντικείμενο οργάνωσης σπιτιού που δε βάζει το μυαλό σου.

Δες εδώ πώς θα τις κρεμάσεις.

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μπήκε άνοιξη, καιρός να αξιοποιήσεις διαφορετικά το γκαζόν σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
5 στοιχεία που μπορείς να βάλεις στον κήπο σου και να τον κάνεις πιο ζεν και πιο χαλαρό



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST