Now Reading
4 τρόποι για να αξιοποιήσεις τα φύλλα του φθινοπώρου στα ίδια τα φυτά σου

4 τρόποι για να αξιοποιήσεις τα φύλλα του φθινοπώρου στα ίδια τα φυτά σου

Avatar photo
4 τρόποι για να αξιοποιήσεις τα φύλλα του φθινοπώρου στα ίδια τα φυτά σου

Τα φύλλα του φθινοπώρου μπορούν να πάρουν πολλές «χρήσιμες μορφές» αν το καλοσκεφτείς! Δεν πετάμε τίποτα!

Όταν τα  φύλλα πέφτουν κατά τη διάρκεια των ημερών του φθινοπώρου, το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε να κάνουμε είναι να τα μαζέψουμε σε μια σακούλα ώστε να καθαρίσει η περιοχή, πριν δημιουργηθούν λάσπες και λοφάκια από νωπές άμορφες μάζες. Αν διαθέτεις μεγάλο κήπο με πολλά φυτά, το σίγουρο είναι πως δε θα φτάσει μόνο μια πλαστική σακούλα για να αποθηκεύσει τα φύλλα κι αυτό είναι πάντα ένα μικρό καμπανάκι που χτυπάει το ρολόι της οικολογικής μας συνείδησης. 

Πριν σκεφτείς λοιπόν να πετάξεις τα άχρηστα και πεσμένα φύλλα, σκέψου πως υπάρχει ένας τρόπος να τα ανακυκλώσεις, χρησιμοποιώντας τα για να βελτιώσεις τον κήπο σου αντί να τον γεμίσεις με σκουπίδια και σακούλες.

Μπορεί ν’ αναρωτηθείς γιατί να είναι καλό να χρησιμοποιήσεις απλά αυτά τα φύλλα για να βελτιώσεις τον κήπο σου αντί να τα αντιμετωπίσεις ως σκουπίδια; Σύμφωνα με τους γεωπόνους, τα φύλλα περιέχουν πολύ άνθρακα που όταν διασπώνται δημιουργεί υπέροχο σάπια φύλλα, λίπασμα, ακόμη και λίπασμα γκαζόν. Το κλειδί για την επιτυχή χρήση των φύλλων στο τοπίο σου είναι να τα κόψεις πρώτα, κάτι που μπορείς να κάνεις με ένα χλοοκοπτικό.   Εδώ είναι 5 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τεμαχισμένα φύλλα γύρω από τον κήπο σου.

1.Φτιάξε κομπόστ για τα φυτά σου

Τα φύλλα είναι μια εξαιρετική πηγή αναζωογόνησης για τα φυτά σου. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε άνθρακα μπορεί να κάνει τα φυτά σου να αναπτυχθούν ταχύτατα.  Τι μπορείς να κάνεις; Απλώς τοποθέτησε εναλλάξ στρώσεις τεμαχισμένων φύλλων με κανονικά πράσινα υλικά όπως υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, κομμάτια από γρασίδι και φυτά που βγάζεις καθώς καθαρίζεις τον φθινοπωρινό  σου κήπο. Άφησέ τα όλα αυτά να καθίσουν τον χειμώνα. Αποτελούν το ιδανικότερο λιπασμα.

2. Φτιάξτε μια φόρμα φύλλων

Η μούχλα των φύλλων είναι μια θαυμάσια τροποποίηση του εδάφους που γίνεται από φθινοπωρινά φύλλα με ένα στρώμα χώματος κήπου ή λίπασμα. Στρώνουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα και το κομπόστ και αφήνουμε το σωρό να καθίσει για περίπου ένα χρόνο. Και όταν τελειώσει, έχεις την τέλεια τροποποίηση για κήπους λαχανικών και λουλουδιών, καθώς και μια φανταστική προσθήκη στο χώμα για τις γλάστρες σου.

3. Χρησιμοποίησέ τα ως… δωρεάν επίστρωμα

Αφού τεμαχίσεις τα φύλλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οργανικό (σαπισμένα) φύλλα σε παρτέρια και λαχανόκηπους, γύρω από δέντρα και θάμνους και σε δοχεία. Απλώς εφάρμοσε ένα στρώμα τεμαχισμένων φύλλων στη βάση του χώματος, προστατεύοντας από το να αγγίξει απευθείας τους μίσχους και τους κορμούς των φυτών. Το «σαπισμένα» φύλλα συγκρατούν την υγρασία στο έδαφος, βοηθούν τη διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας του εδάφους και περιορίζουν τη βλάστηση των   ζιζανίων.

4.Θησαυρός για την Άνοιξη

Μόλις ολοκληρωθεί όλος ο καθαρισμός των φύλλων το φθινόπωρο, ίσως να μην θέλεις να δείς ξανά άλλα φύλλα. Αλλά όταν περάσει η άνοιξη και βρεθείς στον κήπο σου  για να κλαδέψεις  ξανά, τότε θα έχεις περίσσεια χόρτα για να κάνεις κομπόστ αλλά όχι αρκετό ξηρό υλικό, όπως είναι τα φθινοπωρινά φύλλα. Ωστόσο, εάν σκέφτεσαι να αποθηκεύσεις  μια σακούλα σκουπιδιών με τεμαχισμένα ξερά φύλλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να φτιάξεις το τέλειο λίπασμα την άνοιξη. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υπάρχει ένα συστατικό στην κουζίνα σου που βοηθά να μεγαλώσουν τα φυτά σου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηailey Βieber μπάνιοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr