Now Reading
Φτιάξε μόνη σου το πιο εύκολο ζιζανιοκτόνο και σώσε τα φυτά σου από τις αρρώστιες

Φτιάξε μόνη σου το πιο εύκολο ζιζανιοκτόνο και σώσε τα φυτά σου από τις αρρώστιες

Avatar photo
Φτιάξε μόνη σου το πιο εύκολο ζιζανιοκτόνο και σώσε τα φυτά σου από τις αρρώστιες

Φτιάξε μόνη σου το πιο εύκολο και αποτελεσματικό ζιζανιοκτόνο.

Τα ζιζάνια αποτελούν τον πιο ενοχλητικό επισκέπτη στον κήπο μας. Ζιζάνια ονομάζουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που εμφανίζονται στην αυλή μας και ισχύει κυριολεκτικά η έκφραση πως: «φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουμε». Πρόκειται για φυτά που εμφανίζονται σε σημεία όπου δεν είναι επιθυμητά, ανάμεσα από λαχανικά, γύρω από καλλωπιστικά φυτά και τον κορμό των καρποφόρων δέντρων. Τα αγριόχορτα αυτά αποτελούν ένα διαρκές πρόβλημα στον κήπο μας, εμποδίζοντας τα φυτά μας να αναπτυχθούν σωστά. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να παρασκευάσουμε το δικό μας ζιζανιοκτόνο και να απαλλαγούμε από αυτά με φυσικό τρόπο. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αφαίρεση ζιζανίων από τα πλακόστρωτα, ιδιαίτερα τα νεαρά ζιζάνια.

Φτιάξε μόνη σου το πιο εύκολο ζιζανιοκτόνο και σώσε τα φυτά σου από τις αρρώστιες

Τι θα χρειαστούμε

Υλικά:

Λευκό ξύδι
Αλάτι
Σαπούνι για τα πιάτα
Ένα μπουκάλι σπρέι

Τρόπος παρασκευής και εφαρμογής

1. Ανακάτεψε 2 φλιτζάνια ξύδι, ένα ¼ φλιτζάνι αλάτι και 1 κουταλάκι του γλυκού σαπούνι πιάτων και ρίξε τα υλικά σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

2. Ψέκασε το στα ζιζάνια μια ηλιόλουστη μέρα και άφησε το για 24 ώρες.

3. Αφαίρεσε τα ζιζάνια με ένα εργαλείο ζιζανίων από τις ρίζες.

@homesandgardensofficial

This easy weed killer can be mixed up with staples you have at home and is safer than the industrial versions! #diycleaning #weedkiller #gardening101 #gardeningforbeginners #homesandgardens #naturalremedies

♬ Cooking Time – Lux-Inspira

Επιβαρύνει όμως τα φυτά αυτό το ζιζανιοκτόνο;

Εάν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις για να απαλλαγείς  από το γρασίδι που φυτρώνει στα παρτέρια ή για να σκοτώσεις τα ζιζάνια αλλά όχι το γρασίδι σε ένα γρασίδι, για παράδειγμα, πρέπει να είσαι προσεκτική. «Σε γενικές γραμμές, αυτό το μείγμα είναι εντάξει στη χρήση, το έχω κάνει μόνος μου με επιτυχία», λέει ο ειδικός μας σε θέματα κηπουρικής Drew Swainston στο homesandgardens.com. «Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις μου είναι ότι το σπιτικό ζιζανιοκτόνο με βάση το ξύδι χρησιμοποιείται καλύτερα σε νεαρά ζιζάνια που έχουν πρόσφατα φυτρώσει. Στοχεύει γρήγορα και σκοτώνει τα υπέργεια μέρη του φυτού και ως εκ τούτου ταιριάζει καλύτερα σε νεαρά μονοετή. Δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό σε παλαιότερα ζιζάνια και πολυετή ζιζάνια, ειδικά εκείνα με βαθιές ρίζες ή καλά εδραιωμένα ριζικά συστήματα. Το υπέργειο φύλλωμα μπορεί να πεθάνει, αλλά οι ρίζες θα εξακολουθούν να λειτουργούν και το ζιζάνιο θα είναι σε θέση να ξαναφυτρώσει ως αποτέλεσμα». Και συνεχίζει αναφέροντας: «Πρέπει να δίνετε προσοχή όταν χρησιμοποιείτε αλάτι για να σκοτώσετε τα ζιζάνια στα περβάζια ή γύρω από άλλα φυτά στον κήπο. Όχι μόνο θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς το μείγμα θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τυχόν υπάρχοντα καλλωπιστικά φυτά στην περιοχή, αλλά η συσσώρευση αλατιού στο έδαφος θα έχει σίγουρα επιζήμια επίδραση στην υγεία όλων των φυτών της περιοχής».

Φτιάξε μόνη σου το πιο εύκολο ζιζανιοκτόνο και σώσε τα φυτά σου από τις αρρώστιες

Με τι άλλους τρόπους να ξεφορτωθείς τα ζιζάνια

Άλλοι τρόποι για να ξεφορτωθείς τα ζιζάνια είναι με διαφανή πλαστικά φύλλα . «Το Solarization είναι επίσης ένας ασφαλής DIY ζιζανιοκτόνος», συνεχίζει η Drew Swainston. «Αν έχετε ένα μεγάλο, ηλιόλουστο παρτέρι που θέλετε να φυτέψετε, αλλά είναι γεμάτο με ζιζάνια, μπορείτε να απλώσετε βασικά διαφανή πλαστικά φύλλα στην περιοχή και να σκοτώσετε τα ζιζάνια με τη ζέστη του ήλιου. Το διαφανές πλαστικό θα συγκεντρώσει τη θερμότητα του ήλιου σε βαθμό που θα σκοτώσει τα ζιζάνια και θα εξαφανίσει τυχόν σπόρους ζιζανίων στο έδαφος. Ωστόσο, θα πρέπει να αφαιρέσετε τις ρίζες με το χέρι».

Ένας άλλος τρόπος είναι με ένα παχύ στρώμα από σάπια φύλλα. «Μπορείτε να πνίξετε τα ζιζάνια με ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα», λέει η Swainston. «Το πλεονέκτημα της στρώσης αυτής είναι ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του εδάφους των παρτεριών σας. Το επίστρωμα μπορεί να κυμαίνεται από σπιτικό κομπόστ μέχρι μούχλα φύλλων, χαλίκι και πολλά άλλα. Ωστόσο, τα πολυετή φυτά με επίμονες ρίζες θα εξακολουθούν να χρειάζονται βοτάνισμα με το χέρι».

Το βραστό νερό, που χύνεται πάνω στα ζιζάνια, μπορεί να τα σκοτώσει, «αλλά αυτή η μέθοδος θα λειτουργήσει μόνο στα νεότερα, πρόσφατα αναδυόμενα ζιζάνια, καθώς το βραστό νερό σκοτώνει το φύλλωμα αλλά όχι τις εδραιωμένες ρίζες», συνεχίζει η Drew. «Και πάλι, τα ζιζάνια πιθανότατα θα ξαναφυτρώσουν και πάλι, πρέπει να προσέχετε τα άλλα φυτά σας όταν βάζετε βραστό νερό στα παρτέρια».

Φτιάξε μόνη σου το πιο εύκολο ζιζανιοκτόνο και σώσε τα φυτά σου από τις αρρώστιες

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει από την απαλλαγή τους

Εκτός από τα ζιζανιοκτόνα, οι παραπάνω μέθοδοι DIY που περιέχουν ξύδι, βραστό νερό και αλατισμένο νερό θα σκοτώσουν τις ρίζες των νεαρών ζιζανίων. Αν ψάχνεις έναν πιο γρήγορο τρόπο να τα σκοτώσεις η Swainston προτείνει ένα φλόγιστρο. «Η ζέστη σκοτώνει γρήγορα τα ζιζάνια. Ωστόσο, όπως πάντα, προσέξτε να μην καταστρέψετε κατά λάθος τα άλλα φυτά στα παρτέρια σας ».

Διάβασε επίσης:

Προστάτεψε την τριανταφυλλιά σου έγκαιρα από αυτές τις 7 ασθένειες

Όπως συμβαίνει με όλα τα φυτά, τα τριαντάφυλλα μπορούν να υποκύψουν σε πολλές ασθένειες και παράσιτα. Δυστυχώς, υπάρχουν κοινές ασθένειες που στοχεύουν αυτούς τους εξαιρετικά δημοφιλείς ανθοφόρους θάμνους, οι οποίοι μπορεί να κάνουν τα φυτά να υποφέρουν και να μας στερήσουν τα εκπληκτικά λουλούδια τους. Οι μαύρες κηλίδες, το ωίδιο, η σκουριά, ο καρκίνος και ο βοτρύτης μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν ζημιά.

Πώς να προστατέψεις τις τριανταφυλλιές από τις 7 μεγαλύτερες ασθένειές τους

Καλό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα σημάδια αυτών των ασθενειών, καθώς η άμεση δράση μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψουμε τα πολύτιμα τριαντάφυλλά μας.

Διάβασε εδώ ποιες είναι αυτές οι ασθένειες.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λάθη που κάνουμε στον φωτισμό των εσωτερικών χώρων και δεν το ξέραμε ποτέ 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναβάθμισε την διακόσμηση και την αισθητική του μπάνιου σου με μια βάση για κέικDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr