Now Reading
Φτιάξε ένα διαφορετικό Πρωτομαγιάτικο στεφάνι με τσέρκι κεντήματος και αγριολούλουδα

Φτιάξε ένα διαφορετικό Πρωτομαγιάτικο στεφάνι με τσέρκι κεντήματος και αγριολούλουδα

Avatar photo
στεφάνι λουλούδια

Μάϊος και είναι αυτή η ώρα για να φτιάξουμε ένα μοναδικό στεφάνι.

Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά. Είναι αυτή η μέρα του χρόνου που όσες έχουμε καταφέρει βρισκόμαστε στην εξοχή παρέα με αγαπημένους ανθρώπους, και όπως είθισται να λέμε: «πάμε να πιάσουμε τον Μάη». Με αυτήν την έκφραση παραδοσιακά μαζεύουμε λουλούδια, με τα οποία στη συνέχεια δημιουργούμε στεφάνια και που στη συνέχεια τα κρεμάμε στην εξώπορτα μας.

Είναι ένα έθιμο που κρατάει από την αρχαία Ελλάδα και που μέχρι σήμερα κρατάμε ζωντανή αυτήν την παράδοση. Πριν όμως δεις πώς να δημιουργήσεις ένα πολύ ιδιαίτερο στεφάνι από τσέρκι κεντήματος, ας δούμε την αρχή αυτού του τόσο αγαπητού μας εθίμου.

λουλούδια στον αγρόΗ αρχή της πιο χαρούμενης γιορτής

Σύμφωνα με το coolweb.gr, ο μήνας Μάιος πήρε το όνομα του από την Μαία, η οποία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν μια από τις Πλειάδες και μητέρα του θεού Ερμή. Ο Μάιος πάντα ήταν ένας μήνας που σχετιζόταν με την αρχή του καλοκαιριού και την εύφορη και ανθισμένη γη. Γι’ αυτό από παλιά οι άνθρωποι συνήθιζαν να γιορτάζουν την έναρξη του μήνα με διάφορους τρόπους.

Η γιορτή των λουλουδιών

Πως συνδέεται λοιπόν η Πρωτομαγιά με τα λουλούδια; Για να απαντήσουμε πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στην Αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι ήταν γνωστοί φυσιολάτρες, συνήθιζαν να γιορτάζουν την έλευση της άνοιξης και την άνθιση των λουλουδιών. Η γιορτή πρόδρομος της σημερινής Πρωτομαγιάς ήταν τα Ανθεστήρια ή Διονύσια. Τα Ανθεστήρια ήταν η πρώτη καθιερωμένη γιορτή των λουλουδιών και γιορτάζονταν κάθε χρόνο από την 11η ως την 13η ημέρα του μηνός Ανθεστηριώνος, δηλαδή 2 με 4 Φεβρουαρίου. Τα Ανθεστήρια γιορτάζονταν αρχικά μόνο στην Αθήνα, αλλά με το πέρασμα των χρόνων απόκτησαν πανελλήνιο χαρακτήρα. Επίσης ήταν κατά κάποιο τρόπο θρησκευτική γιορτή, μιας και ήταν αφιερωμένη στο θεό Διόνυσο.

λουλούδιαΤο πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Κάθε χρόνο την Πρωτομαγιά πολύς κόσμος εξορμεί στην ύπαιθρο για να «πιάσει τον Μάη». Οι περισσότεροι επιδίδονται στην κατασκευή του παραδοσιακού πρωτομαγιάτικου στεφανιού. Αυτό ίσως είναι και το μοναδικό έθιμο που συνδέει την Πρωτομαγιά με την αρχαία εκδοχή της ως γιορτή των λουλουδιών. Η παράδοση θέλει το αυτοσχέδιο στεφάνι να κρεμιέται και να κοσμεί τις πόρτες των σπιτιών μέχρι και την παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδάρη ή του Κλήδονα, στις 23 Ιουνίου, οπότε και καίγεται σε μεγάλες φωτιές και τον κόσμο να πηδά πάνω από τις φλόγες τρεις φορές.

 

μαγιάτικο στεφάνι
@lemonthistle.com

Ανοιξιάτικο στεφάνι με τσέρκι κεντήματος

Συνήθως λοιπόν μαζεύουμε αγριολούλουδα από την ύπαιθρο και δημιουργούμε, ακόμη και επί τόπου, ένα αυτοσχέδιο στεφάνι. Φέτος μπορείς όμως να προμηθευτείς λίγα υλικά και να δημιουργήσεις ένα ευφάνταστο και διαφορετικό στεφάνι. Τα μόνα που θα χρειαστείς είναι τα αγριολούλουδα σου, ένα τσέρκι που κεντούν οι γιαγιάδες μας και πολύ αγάπη γι’ αυτό που θα δημιουργήσεις.

στεφάνι λουλούδιαΤην ιδέα για την όμορφη αυτή κατασκευή μας την δίνει η lemonthistle.com, μια μαμά με 4 παιδιά. Ακολουθεί video για να δεις πώς ακριβώς θα το κατασκευάσεις. Καλή επιτυχία.

Διάβασε επίσης:

5 εύκολα tips για να πεις αντίο στη γύρη και τη σκόνη που φέρνει η άνοιξη

Με την άνοιξη να είναι προ των πυλών, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να καθαρίσεις το σπίτι σου από τη σκόνη που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Καλό θα ήταν βέβαια να αποφύγεις τα τυποποιημένα καθαριστικά – πολλά οικιακά καθαριστικά περιέχουν χημικές ουσίες που προκαλούν πονοκεφάλους αφού τα εισπνεύσεις για λίγο.

παράθυρο με λουλούδιαΕπιπλέον, μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά όσο το γρήγορο και εύκολο ξεσκόνισμα. Σχεδιασμένα για να παγιδεύουν τη σκόνη προτού παρασυρθεί στον αέρα, αυτές οι συμβουλές καθαρισμού θα κρατήσουν το σπίτι σου απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα, ώστε να μπορείς να απολαύσεις την άνοιξη, χωρίς φτερνίσματα.

Διάβασε πώς να πεις αντίο.

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εύκολο hack για να τοποθετήσεις 2 φυτά στην ίδια γλάστρα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βάψιμο τοίχου από γυψοσανίδαDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr