Now Reading
5 tips για να διακοσμήσεις έναν τοίχο χωρίς να φαίνεται επιτηδευμένος και αποπνικτικός

5 tips για να διακοσμήσεις έναν τοίχο χωρίς να φαίνεται επιτηδευμένος και αποπνικτικός

Λινα Γριβογιάννη

Οι επαγγελματίες διακοσμητές δίνουν τη απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει οι τοίχοι στο να είναι γεμάτοι και διακοσμημένοι ή να μείνουν κενοί.

Πρέπει κάθε τοίχος να έχει κάτι πάνω του; Το σαλόνι να είναι πολύχρωμο σαλόνι; Η είσοδος να είναι μινιμαλιστική επειδή είναι στενή; Η γωνιά του καθιστικού με τη βιβλιοθήκη και τον καναπέ θα πρέπει έχει και ένα έργο τέχνης κρεμασμένο στον τοίχο. Από έργα τέχνης μέχρι καθρέφτες, από ταπετσαρίες μέχρι ράφια, υπάρχουν τόσοι πολλοί όμορφοι τρόποι με τους οποίους μπορείς να διακοσμήσεις τους τοίχους στο σπίτι βοηθώντας να εμπλουτίσεις ένα δωμάτιο με χαρακτηριστική διακόσμηση και μοναδικό στυλ. Ωστόσο το ερώτημα είναι το έξης είναι οι ιδέες διακόσμησης τοίχων απαραίτητες για όλους τους τοίχους του σπιτιού;

  

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων συμφωνούν ότι δεν χρειάζεται να διακοσμείται κάθε τοίχος στο σπίτι. Με κάθε μεμονωμένη εσωτερική διακόσμηση, ο στόχος είναι να διασφαλίζεται πάντα ότι υπάρχει μια αίσθηση αρμονικής οπτικής ισορροπίας για ορισμένους χώρους αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να στολιστεί κάθε τοίχος με όμορφη διακόσμηση, ενώ για άλλους, ο κενός χώρος στον τοίχο θριαμβεύει. 

Πρέπει να βάζεις κάτι σε κάθε τοίχο;  

«Κατά γενικό κανόνα, δεν χρειάζεται να καλύπτεται κάθε τοίχος. Συχνά, ο καλύτερος σχεδιασμός ολοκληρώνεται σταδιακά, με χρόνο αφιερωμένο στο να λαμβάνεις κάθε νέο στρώμα και να αφήνετε το μάτι σας να περιπλανιέται καθώς ανακαλύπτει κενές τσέπες που χρειάζονται προσοχή ή περιοχές συγκέντρωσης που πρέπει να είναι πιο ομοιόμορφα διασκορπισμένες», συμβουλεύει η Brenda Petrunick, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων στο Simply White Interiors. 

Τελικά, το πώς θα διαμορφώσετε τον χώρο των τοίχων στο σπίτι σου εξαρτάται αποκλειστικά από σένα και όπως συμβουλεύει η Brenda, συνήθως χρειάζεται μια μικρή διόρθωση με την πάροδο του χρόνου για να πετύχεις ένα σχέδιο που να σου φαίνεται ακριβώς σωστό, αλλά οι συμβουλές των ειδικών μπορούν να σε βοηθήσουν στο δρόμο για τη λήψη της σωστής απόφασης σχεδιασμού για τους τοίχους του σπιτιού σας. 

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, Brenda Petrunick, είναι η ιδρύτρια του Simply White Interiors, ενός στούντιο σχεδιασμού πλήρους υπηρεσίας με έδρα το Niagara-on-the-Lake στον Καναδά. Έμπειρη σχεδιάστρια, η Brenda βρίσκεται στο τιμόνι κάθε έργου της εταιρείας, από δημιουργικές ιδέες έως απρόσκοπτες εγκαταστάσεις. Εδώ είναι 5 tips για να διακοσμήσεις έναν τοίχο σωστά.

  

  1. Ανακάλυψε την τέλεια ισορροπία

Όταν πρόκειται να διακοσμήσεις έναν τοίχο, ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπαίνει στο παιχνίδι είναι η ισορροπία. Ένα σχέδιο που έχει μια επιτυχημένη αίσθηση ισορροπίας θα έχει ίσο οπτικό βάρος κατανεμημένο σε όλο το δωμάτιο. Αυτό το βάρος δημιουργείται μέσω κάθε στοιχείου σχεδιασμού στο χώρο, από τα έπιπλα μέχρι το φωτισμό, το χρώμα και τα αξεσουάρ, οπότε είναι σημαντικό η διακόσμηση του τοίχου σας (ή η έλλειψή της) να λειτουργεί σε συνδυασμό με το συνολικό σχεδιασμό του δωματίου. 

Όταν επιλέγεις διακόσμηση τοίχου, μια ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα εστιακό σημείο σε έναν ή δύο τοίχους ενός δωματίου και να αφήσεις τους υπόλοιπους κενούς. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στο μάτι να εστιάσει στα στοιχεία σχεδιασμού που θέλεις να αναδείξεις, με τον κενό χώρο να δημιουργεί πιο σημαντικό αντίκτυπο και συνολική αίσθηση ισορροπίας. 

  1. Κάνε χώρο για τον αρνητικό χώρο  

Μήπως κάθε τοίχος χρειάζεται κάτι πάνω του; Όχι απαραίτητα αυτό επιστρέφει στην ιδέα ότι ο αρνητικός χώρος στο σπίτι είναι σημαντικός για τη δημιουργία αίσθησης χώρου. 

Για παράδειγμα, σε ένα σπίτι με μεγάλα παράθυρα, η θέα προς τα έξω μπορεί να πάρει τη θέση της τέχνης και το να έχεις απέναντι τοίχους γεμάτους με διακόσμηση μπορεί να είναι υπερβολικό. Τελειώματα όπως ιδέες για ξύλινες επενδύσεις τοίχων, ιδέες για ταπετσαρίες, πλακάκια ή πέτρινες πλάκες μπορούν να ολοκληρώσουν τους τοίχους χωρίς να χρειάζεται να κρεμαστεί κάτι.

Πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη σου τη λειτουργία του δωματίου – για παράδειγμα, ένας στενός διάδρομος μπορεί να είναι προτιμότερο να μην έχει τίποτα στον τοίχο, αν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να πέσεις επάνω του. Ένας κενός χώρος δεν πρέπει πάντα να θεωρείται ότι δείχνει ελλιπές, όταν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο, αυτό το κενό μπορεί να βοηθήσει να οδηγηθεί η προσοχή σε άλλα σημαντικά στοιχεία σχεδιασμού ενός χώρου και, να βοηθήσει το συνολικό σχεδιασμό να φαίνεται ισορροπημένος.  

  1. Εκτίμησε το μέγεθος του τοίχου

Η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Amanda Shields λέει: «να εξετάζετε πάντα το μέγεθος του τοίχου και το συνολικό μέγεθος του δωματίου. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος, άδειος τοίχος μπορεί να κατακλύσει έναν χώρο, ενώ ένα μικρό έργο τέχνης σε έναν μεγάλο τοίχο μπορεί να φανεί χαμένο. Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάζετε τις αναλογίες και την κλίμακα της διακόσμησης του τοίχου σε σχέση με το μέγεθος του χώρου».

 

Φυσικά, το στυλ του καθενός είναι διαφορετικό, ένας μεγάλος άδειος τοίχος μπορεί να λειτουργήσει τέλεια για ένα πιο μινιμαλιστικό σχέδιο, και ένας τοίχος γκαλερί σε ένα μικρό δωμάτιο μπορεί να επιτύχει ένα εντυπωσιακό, μαξιμαλιστικό αποτέλεσμα, αλλά συχνά, οι μεγαλύτεροι τοίχοι σε ένα δωμάτιο είναι αυτοί που φωνάζουν για διακόσμηση, με τους μικρότερους να παρέχουν αυτό το βασικό στοιχείο της κενής αντίθεσης. 

  1. Λάβε υπόψη σου τα υπόλοιπα σχεδιαστικά στοιχεία του δωματίου

«Οι τοίχοι είναι μόνο ένα επίπεδο σε έναν πολυδιάστατο χώρο, οπότε όταν σκέφτεστε τι να βάλετε στους τοίχους σας, είναι σημαντικό να τους μετρήσετε σε σχέση με όλα τα άλλα στοιχεία του δωματίου που διεκδικούν την προσοχή του ματιού σας», λέει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, Brenda Petrunick. ‘Ένα βαριά επιπλωμένο δωμάτιο με πολλά μοτίβα και χρώματα δεν χρειάζεται άφθονη τέχνη τοίχου για να δέσει το σχέδιο μαζί. Αντίθετα, μια πιο μινιμαλιστική διάταξη επίπλων προσφέρεται για να παρουσιάσει μεγάλες επιφάνειες από πίνακες στους τοίχους ή μια συλλογή από πίνακες σε διάταξη γκαλερί.

 

Ένας επιτυχημένος εσωτερικός σχεδιασμός είναι αυτός που συνδυάζει όμορφα αντίθετα και συντονισμένα στοιχεία σχεδιασμού, με αρχές σχεδιασμού όπως η συμμετρία, η επανάληψη και ο ρυθμός, που βοηθούν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Σκεπτόμενη το συνολικό σχεδιασμό του δωματίου και το πώς όλα τα στοιχεία λειτουργούν μαζί ως ένα ενιαίο σύνολο, θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν είναι απαραίτητο για το χώρο ένα έργο τέχνης, ένα ράφι ή οποιοδήποτε άλλο είδος διακόσμησης τοίχου. 

  1. Δημιούργησε ένα μείγμα από διακοσμητικά στοιχεία τοίχου

Όταν σκέφτεσαι ιδέες για τους τοίχους, η Amanda Shields συμβουλεύει: «Ενσωμάτωσε ένα μείγμα διακόσμησης τοίχου, συμπεριλαμβανομένης της διακόσμησης με τέχνη, καθρέφτες, ράφια ή φωτισμό τοίχου. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενισχυμένου οπτικού ενδιαφέροντος και να προσθέσει βάθος σε ένα δωμάτιο». Εάν πιστεύεις ότι κάθε τοίχος σε ένα δωμάτιο χρειάζεται κάποιο είδος διακόσμησης, τότε δημιούργησε μια συλλογή ποικίλων σχεδίων, και οι τέσσερις τοίχοι δεν χρειάζεται να ταιριάζουν, θυμήσου, η αντίθεση είναι το κλειδί και υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις τόσο πρακτικές όσο και όμορφες.

 

Είναι εντάξει να αφήσεις του τοίχους κενούς  

Δεν χρειάζεται κάθε τοίχος να καλύπτεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή με διακόσμηση, το θέμα είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση ισορροπίας στο χώρο, οπότε είναι σίγουρα εντάξει να αφήσεις μερικούς τοίχους κενούς. 

Ο αρνητικός- κενός χώρος μπορεί να λειτουργήσει από μόνος του ως σχεδιαστική δήλωση και να βοηθήσει ένα συνολικό σχέδιο να μοιάζει πιο ήρεμο και αρμονικό, δεν υπάρχουν κανόνες που να λένε ότι κάθε τοίχος πρέπει να είναι διακοσμημένος! 

Όταν αποφασίζεις για τη διακόσμηση του τοίχου, να έχεις πάντα υπόψη σου τα άλλα στοιχεία σχεδιασμού στο δωμάτιο και να αναρωτηθείς αν χρειάζεται ένας κενός τοίχος για να λειτουργήσει ως παύση όπου το μάτι μπορεί να ξεκουραστεί, ή αν πρέπει να γεμίσει για να ενισχύσει το συνολικό σχεδιασμό – μερικές φορές χρειάζεται χρόνος και λίγο πειραματισμό για να το πετύχεις. 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι κάθε δωμάτιο στο σπίτι θα είναι διαφορετικό όσον αφορά την επιλογή της διακόσμησης τοίχων και την αφή των τοίχων κενών. 

Διάβασε επίσης:

Οι 7 καλύτεροι χρωματικοί συνδυασμοί για να βάψεις την εξώπορτα του σπιτιού σου

Ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού μας δίνει την ευκαιρία στους καλεσμένους μας να σχηματίσουν μια γνώμη για εμάς, γι’ αυτό οι περισσότεροι δίνουν έμφαση σε αυτή την λεπτομέρεια. Ο όμορφος σχεδιασμός, η τακτοποιημένη πρόσοψη και τα ενημερωμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σπιτιού μας σίγουρα προσθέτουν πολλά συν στην οπτική γοητεία του, αλλά η εξώπορτα είναι ίσως ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να κάνεις μια δήλωση και να έχει αποτέλεσμα.

Το χρώμα που θα επιλέξεις να βάψεις την πόρτα σου μπορεί να κάνει την μεγαλύτερη δήλωση, όχι μόνο για τη διακόσμηση του σπιτιού σου αλλά και για τον χαρακτήρα σου. Αν αυτή την εποχή -που σίγουρα είναι η σεζόν της ανανέωσης- κάνεις τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι σου, μην ξεχάσεις την εξώπορτα! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυσικούς τόνους που συνδυάζονται με τη γη γύρω, παραδοσιακά ντουέτα χρωμάτων που αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου ή εκρηκτικά χρώματα για να αναδείξεις κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά.

Οι 7 καλύτεροι χρωματικοί συνδυασμοί για να βάψεις την εξώπορτα του σπιτιού σου

Εάν σκοπεύεις να να φρεσκάρεις λίγο την μπροστινή πόρτα του σπιτιού, λάβε υπόψη όχι μόνο το χρώμα της πόρτας  αλλά και το χρώμα της περιβάλλουσας επένδυσης και του υπόλοιπου εξωτερικού χώρου. Για να εμπνευστείς, σου έχω 7 χρωματικούς συνδυασμούς που ταιριάζουν υπέροχα μεταξύ τους!

Δες εδώ πώς μπορείς να βάψεις την εξώπορτα του σπιτιού σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναβάθμισε την διακόσμηση και την αισθητική του μπάνιου σου με μια βάση για κέικ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λάθη που κάνουμε στον φωτισμό των εσωτερικών χώρων και δεν το ξέραμε ποτέ Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr