Now Reading
Περιστοματική δερματίτιδα: 5 τρόποι αντιμετώπισης της φλεγμονής που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες

Περιστοματική δερματίτιδα: 5 τρόποι αντιμετώπισης της φλεγμονής που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες

Αλεξάνδρα Τρύφωνος
Ρεφλεξολογία προσώπου: Η πρακτική για όμορφο δέρμα και να ανακούφιση από το άγχος

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αντιμετώπισή της.

Αν έχεις υποφέρει από περιστοματική δερματίτιδα, γνωρίζεις πόσο ενοχλητική και επίπονη μπορεί να είναι. Αν και δεν εκδηλώνεται τόσο ορατά και βίαια όσο άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή , η περιστοματική δερματίτιδα εξακολουθεί να είναι ύπουλη «Είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, μικρά εξογκώματα και μερικές φορές φλύκταινες, που εμφανίζονται γύρω από το στόμα , αλλά μπορούν επίσης να επεκταθούν στην περιοφθαλμική περιοχή και στο μέτωπο», εξηγεί στη Vogue h Dr Anjali Mahto, σύμβουλος δερματολόγος στην κλινική Self London.

Πώς να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τον καπνό της φωτιάς

Είναι μια τυπικά γυναικεία διαταραχή, η οποία τείνει να επηρεάζει κυρίως γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία – μεταξύ 20 και 45 ετών -, καθώς και παιδιά, αλλά, σε αντίθεση με άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, δεν είναι καλά κατανοητή. «Δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς αιτίες της περιστοματικής δερματίτιδας», επιβεβαιώνει η Dr. Mary Sommerlad, σύμβουλος δερματολόγος. «Εικάζεται ότι συμβαίνει λόγω διαταραχής του δερματικού φραγμού γύρω από το στόμα, που θα οδηγούσε σε αυξημένη ευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα που ερεθίζουν το δέρμα και σε αύξηση της διαδερμικής απώλειας νερού, που με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονή.»

SOS Skin: Τα 5 καλύτερα φυσικά συστατικά που καταπραΰνουν και θεραπεύουν το δέρμαΤα ερεθίσματα διαφέρουν πολύ, ακόμη και από άτομο σε άτομο, καθιστώντας δύσκολη τη θεραπεία. Πιθανά αίτια συνήθως υποδεικνύονται όπως η λήψη τοπικών στεροειδών, από το στόμα ή εισπνεόμενα, η εφαρμογή μακιγιάζ ή αντηλιακών με αποφρακτικά αποτελέσματα, μέχρι ορμονικές αλλαγές. «Το φως του ήλιου, ο άνεμος και η ζέστη μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα», προσθέτει η Dr.Sommerlad. «Και άτομα που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα, άσθμα ή αλλεργικό πυρετό τείνουν να είναι πιο επιρρεπή στην περιστοματική δερματίτιδα». Παρά την πληθώρα των παραγόντων πυροδότησης, η περιστοματική δερματίτιδα εκδηλώνεται αρκετά ομοιόμορφα, γεγονός που διευκολύνει τη διάγνωσή της.

5 τρόποι αντιμετώπισης της περιστοματικής δερματίτιδας

Jojoba Oil: Ένα αναζωογονητικό έλαιο για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά1.Να συμβουλεύεσαι πάντα τον δερματολόγο σου

Ανεξάρτητα από το πώς εκδηλώνεται, η περιστοματική δερματίτιδα δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και απαιτεί την παρέμβαση ειδικευμένου δερματολόγου. «Με την απουσία ιατρικής αντιμετώπισης, η ανάκαμψη από την περιστοματική δερματίτιδα είναι απίθανη», επιβεβαιώνει η Sommerlad. «Δεν είναι το είδος της πάθησης που απλώς κάνει τον κύκλο της και μετά φεύγει μόνη της».

2.Προσοχή στη διατροφή

Όπως συμβαίνει με διάφορες άλλες δερματικές παθήσεις, η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση περιστοματικής δερματίτιδας. Έτσι, σε περίπτωση επανεμφάνισης της διαταραχής, είναι σημαντικό να παρακολουθείς τη διατροφή σου: μπορεί στην πραγματικότητα να διαπιστώσεις ότι η έξαρσή της συμπίπτει με μια ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

3.Σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση έξαρσης

Αν και η θεραπεία της περιστοματικής δερματίτιδας απαιτεί εξατομικευμένη θεραπεία, οποιοσδήποτε με την πάθηση θα πρέπει να έχεις ένα προσωρινό σχέδιο δράσης σε περίπτωση έξαρσης. «Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τοπικές κρέμες στεροειδών στην πληγείσα περιοχή», συμβουλεύει ο Dr. Mahto, «και αποφύγετε τη χρήση ενυδατικών κρεμών με βαριά ή λιπαρή σύσταση – τα καλλυντικά που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση». Τα πικάντικα φαγητά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον ερεθισμό και τη φλεγμονή, οπότε αν βρίσκεσαι στη μέση ενός επεισοδίου, πρέπει να προσέχεις τι τρώς. Ακόμη και το φθόριο που υπάρχει στις περισσότερες οδοντόκρεμες μπορεί να είναι επιβαρυντικός παράγοντας, και ως εκ τούτου, σε περίπτωση έξαρσης, συνιστάται η μετάβαση σε σκευάσματα χωρίς αυτό το συστατικό, τα οποία είναι επίσης εύκολα διαθέσιμα στην αγορά.

Λάδι ντεμακιγιάζ: Γιατί πρέπει να το εντάξεις στη ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου σου4.Χρησιμοποίησε ελαφριά και ενυδατικά προϊόντα περιποίησης

Δεδομένου ότι τα αποφρακτικά καλλυντικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, η Dr.Sommerlad συνιστά την επιλογή δερμοκαλλυντικών σκευασμάτων, τα οποία δεν ξηραίνουν περαιτέρω το δέρμα. «Η σωστή φροντίδα του δέρματος συνοδευόμενη από μια ad hoc θεραπεία που έχει αναπτυχθεί από δερματολόγο είναι ο ιδανικός συνδυασμός για την καταπολέμηση του ξηρού, σφιχτού και ξεφλουδισμένου δέρματος»

Ρεφλεξολογία προσώπου: Η πρακτική για όμορφο δέρμα και να ανακούφιση από το άγχος

5.Απλοποίησε τη ρουτίνα ομορφιάς σου

Είναι αλήθεια ότι η αυξανόμενη προσοχή στη φροντίδα του δέρματος έχει καταλήξει να οδηγεί σε μακροσκελείς τελετουργίες περιποίησης. Ωστόσο, σε περίπτωση προσβολής περιστοματικής δερματίτιδας, είναι απαραίτητο να υιοθετήσεις μια πιο απλοποιημένη προσέγγιση.

Διάβασε επίσης:

Ακμή στη μύτη: Πώς εμφανίζεται και τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Η ακμή είναι μια πολύ ατυχής συνθήκη με την οποία μπορεί να βρεθείς αντιμέτωπη μία ή και περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Άλλοτε πιο συχνά κι άλλοτε πιο σπάνια. Διάφοροι παράγοντες, που κυμαίνονται από τη γενετική και τον τύπο δέρματος, μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη και την έξαρση της ακμής. Η μύτη είναι μια περιοχή στο κέντρο ακριβώς του προσώπου, όπου τα σπυράκια μπορούν επίσης να εμφανιστούν, προκαλώντας έντονο πόνο.

Ακμή στη μύτη: Πώς εμφανίζεται και τρόποι για να την αντιμετωπίσειςΑκόμη, κι αν δεν έχεις παρουσιάσει ποτέ ακμή, ενδεχομένως έχεις αισθανθεί περιστασιακά ένα τσούξιμο στη μύτη επειδή ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σπυριών σε αυτήν την περιοχή. Αποδεικνύεται ότι οι πόροι τους δέρματος που απελευθερώνουν ιδρώτα και λιπαρότητα, τείνουν να είναι μεγαλύτεροι στην περιοχή της μύτης σε σύγκριση με τους πόρους στο υπόλοιπο πρόσωπο. Έτσι, το μέγεθός τους βοηθάει στο να εκκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα και να φράζουν πιο εύκολα…με αποτέλεσμα την εμφάνιση σπυριών.

Δες εδώ για την ακμή στη μύτη

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mirror Glaze nails:Είναι αδύνατο να αντισταθείς στο νέο πολυπόθητο στιλ μανικιούρ της Hailey BieberDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr