Από αυτή την συνήθεια πρέπει να απαλλαγείς αν θες να προστατεύσεις το πρόσωπό σου από τις λεγόμενες «ρυτίδες του καπνιστή»!
Ίσως η περιοχή γύρω από τα χείλη και η ίδια η επιφάνεια των χειλιών, να αποτελούν το πιο κινητικό και «εύθραυστο» σημείο στο πρόσωπό σου, το οποίο επιδέχεται αλλαγές και φθορές πολύ πιο άμεσα από όσο μπορείς να φανταστείς. Συνήθως στρέφουμε την προσοχή μας στις ρυτίδες έκφρασης ή σε αυτές στην περιοχή των ματιών. Τι γίνεται όμως με αυτές στα χείλη και πώς δημιουργούνται οι «ρυτίδεςτου καπνιστή» ακόμη και αν δεν καπνίζεις;
Ουσιαστικά, οι «ρυτίδες του καπνιστή» δημιουργούνται από την επαναλαμβανόμενη σύσφιξη των χειλιών γύρω από το φίλτρο. Οι εν λόγω ρυτίδες, είναι αυλακώσεις, που δημιουργούνται και αναπτύσσονται κατά μήκος του άνω χείλος και στην επιφάνεια αυτού.
Η συνήθεια που επιδεινώνει τις ρυτίδες του καπνιστή και ας μην καπνίζεις
Πριν από όλα, ας διευκρινιστεί το γεγονός πως με την πάροδο του χρόνου το κολλαγόνο- η φυσική πρωτεΐνη που προϋπάρχει στον οργανισμό- αρχίζει σταδιακά να φθίνει με αποτέλεσμα την μείωση της ελαστικότητας.
Έτσι λοιπόν οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και το σφίξιμο των χειλιών οδηγούν σε ανεπανόρθωτη φθορά. Ο χειρότερος εχθρός: Το καλαμάκι των ροφημάτων.
Αναλυτικότερα λοιπόν και σύμφωνα με τους ειδικούς, η επαναλαμβανόμενη κίνηση του σφιξίματος των χειλιών- όπως όταν καπνίζεις ή όταν ρουφάς μέσα από ένα καλαμάκι- μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λεπτών γραμμών γύρω από το στόμα.
Χαρακτηριστικά, το δέρμα μπορεί να παρομοιαστεί με ένα χαρτί το οποίο όταν το τσαλακώνεις δεν μπορεί να επανέλθει πλήρως στην αρχική του κατάσταση.
Unsplash/ Marian G Ruggiero
Οι μύες γύρω από τα χείλη είναι ιδιαίτερα κινητική και το δέρμα εμφανώς πιο λεπτό από άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα να επιδέχονται τη φθορά πιο άμεσα και εύκολα. Έτσι κάθε φορά που σφίγγεις τα χείλη σου για να απολαύσεις το ρόφημά σου, αυξάνεις την ένταση στο δέρμα οδηγώντας το με τον καιρό στη δημιουργία ρυτίδων.
Φυσικά, η αρνητική επίδραση αυτής της συνήθειας αρχίζει να γίνεται εντονότερη μετά την ηλικία των 25, όπου φυσικά το δέρμα αρχίζει να χάνει το κολλαγόνο του, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ελαστικότητά του.
Σαφέστατα, το να παύσεις να καταναλώνεις το αγαπημένο σου ρόφημα με καλαμάκι, δεν αποτελεί λύση, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της υγειούς όψης της επιδερμίδας σου. Η ενυδάτωση και η αντηλιακή προστασία, μπορούν πάντοτε να βοηθήσουν!