Now Reading
Είναι οι λάμπες UV νυχιών ασφαλείς; Τι να γνωρίζεις όταν κάνεις ημιμόνιμο ή μανικιούρ με gel

Είναι οι λάμπες UV νυχιών ασφαλείς; Τι να γνωρίζεις όταν κάνεις ημιμόνιμο ή μανικιούρ με gel

Avatar photo
νυχια λάμπα ημιμονικο

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο αναδεικνύει τους κινδύνους από τις υπεριώδεις ακτίνες UV των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στα nail salon για μανικιούρ με gel.

Αν έχεις κάνει ποτέ μανικιούρ σε gel, το πιθανότερο είναι να έχεις χρησιμοποιήσει λάμπα στεγνώματος νυχιών. Είναι ένα συχνό χαρακτηριστικό στα κομμωτήρια, που χρησιμοποιούνται για να στεγνώσουν γρήγορα συγκεκριμένους τύπους βερνικιών νυχιών πριν φύγεις. Αυτό το κάνουν εκπέμποντας υπεριώδες (UV) φως, όπως ένα μικροσκοπικό σολάριουμ. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023, ίσως θα πρέπει να το σκεφτείς δύο φορές πριν βάλεις τα χέρια σου στη λάμπα στεγνώματος στο επόμενο μανικιούρ σου. 

Πόσο ασφαλείς  είναι οι λάμπες νυχιών UV

Οι ερευνητές μελέτησαν κατά πόσο η χρήση λαμπτήρων νυχιών UV αυξάνει ή όχι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επομένως, είναι ασφαλής η χρήση τους; Ας δούμε τι λέει η μελέτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δείχνουν άμεσες αποδείξεις ότι οι λάμπες νυχιών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος. Σε αυτή τη μελέτη, τρυβλία Petri με κύτταρα ποντικιών και ανθρώπων τοποθετήθηκαν κάτω από στεγνωτήρα νυχιών UV για δύο συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών, οι οποίες διαχωρίζονταν από μία ώρα. Είκοσι έως 30% των κυττάρων πέθαναν μετά από αυτές τις δύο συνεδρίες. Όταν οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κύτταρα σε καθημερινή 20λεπτη έκθεση για τρεις συνεχόμενες ημέρες, μέχρι και το 70% των κυττάρων πέθανε. Τα εναπομείναντα κύτταρα εμφάνισαν σημάδια κατεστραμμένου DNA και μεταλλάξεων που συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος. 

γυναικα που κανει ημιμονιμο μανικιουρ  

Ωστόσο, τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει ένας αξιοσημείωτος κίνδυνος και οι επιστήμονες δεν συμφωνούν ακόμη για το πόσο επικίνδυνες είναι οι λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας. Παρόλο που έχουν διεξαχθεί μια χούφτα μελέτες, δεν είναι ακόμα αρκετές για να επιβεβαιώσουν με σαφήνεια οτιδήποτε. Όπως συμβαίνει συχνά, δεν υπάρχει τίποτα να χάσεις αν ακολουθήσεις μια προσεκτική προσέγγιση όταν χρησιμοποιείς μια λάμπα νυχιών UV για να στεγνώσεις το τζελ μανικιούρ σου. 

Άλλες μελέτες σχετικά με το αν οι λάμπες νυχιών UV είναι ασφαλείς 

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες μελέτες σχετικά με τις λάμπες στεγνώματος νυχιών προήλθε το 2013 από τους επιστήμονες Julia CurtisMD, Paul Tanner, CCA, Cambria Judd, MD, Brandon Childs, BS, Christopher Hull, MD και Sancy Leachman, MD, PhD. Διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες UV από τις λάμπες νυχιών είναι 4,2 φορές ισχυρότερες από εκείνες που εκπέμπονται από τον ήλιο και, ως εκ τούτου, δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθεί εάν συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου του δέρματος. 

Ωστόσο, το 2015, οι επιστήμονες John C. DowdyPhD και Robert M. SayrePhD απάντησαν στη μελέτη, λέγοντας ότι η «ασήμαντη έκθεση» στις υπεριώδεις ακτίνες UV από τις λάμπες στεγνώματος νυχιών «δεν αποτελεί αιτία για δημόσια ανησυχία». Μετά την εξέταση της διάψευσης των εμπειρογνωμόνων, η ομάδα του 2013 εξακολουθούσε να «επιβεβαιώνει το συμπέρασμά της ότι ο τομέας αυτός χρήζει περισσότερης έρευνας». 

 

Το 2020, οι επιστήμονες Chelsea T. Schwartz, DO, Harib H. Ezaldein, MD και Marisha Merati, DO διεξήγαγαν επίσης μια μελέτη σχετικά με τους κινδύνους καρκίνου από τις λάμπες στεγνώματος νυχιών UV και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «το τζελ μανικιούρ έχει ελάχιστο έως καθόλου καρκινογόνο κίνδυνο». 

Πώς μπορείς να προστατεύσεις τα χέρια σου από το υπεριώδες φως; 

Εάν θέλεις να συνεχίσεις να κάνεις μανικιούρ σε gel, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τα χέρια σου από τις λάμπες UV για τα νύχια. 

  νυχια λάμπα ημιμονικο

Οι ειδικοί του Συμβουλίου για τον Καρκίνο συνιστούν να εφαρμόζεις αντηλιακό στα χέρια σου πριν από το μανικιούρ ή να φοράς γάντια χωρίς δάχτυλα UPF που απλώς εκθέτουν το νύχι στο υπεριώδες φως.

Διάβασε επίσης

Πότε τα σημάδια στα νύχια σου δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείς ειδικό

Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν τόσες πολλές τεχνικές νυχιών -όπως τα ακρυλικά, το τζελ, το πολυτζέλ και η πούδρα- είναι εύκολο να ξεχάσεις τη φροντίδα των φυσικών σου νυχιών. Εξάλλου, ένα ραντεβού με την τεχνικό νυχιών και τα ατημέλητα νύχια μπορούν να καλυφθούν αμέσως και να μετατραπούν σε ένα όμορφο μανικιούρ που διαρκεί για εβδομάδες. 

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς την κατάσταση των φυσικών σου νυχιών. Η εμφάνιση και η αίσθηση των φυσικών σου νυχιών μπορεί συχνά να είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι της γενικής σου υγείας. Για παράδειγμα, ορισμένες ανησυχίες για τα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη βιταμινών και άλλες μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας που μπορεί να απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό.  Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να αναζητήσεις αν υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποιο πρόβλημα στα νύχια. Μιλώντας με έναν δερματολόγο και επαγγελματίες ειδικούς σε θέματα νυχιών μάθαμε τι είναι εκείνο που πρέπει να προσέξεις. 

Τι προκαλεί μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νύχια; 

Σύμφωνα με την Dana Stern, M.D., πιστοποιημένη δερματολόγο και ειδικό στα νύχια, τα μη υγιή νύχια μπορεί να προκληθούν από τη χρήση βλαβερών συστατικών, όπως η φορμαλδεΰδη. «Τα ενισχυτικά νυχιών που περιέχουν φορμαλδεΰδη μπορούν να προκαλέσουν παραδόξως ευθραυστότητα του νυχιού και να οδηγήσουν σε ονυχόλυση, δηλαδή διαχωρισμό», λέει η ίδια. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μπάνιο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top