Now Reading
Αν η γάτα σου κοιμάται στα πόδια σου μην ανησυχείς- 10 λόγοι αποδεικνύουν γιατί το κάνει

Αν η γάτα σου κοιμάται στα πόδια σου μην ανησυχείς- 10 λόγοι αποδεικνύουν γιατί το κάνει

Avatar photo

Μια από τις αγαπημένες συνήθειες της γάτας σου είναι να κοιμάται πάνω στα πόδια σου και τις περισσότερες φορές χουρχουρίζοντας!

Όσες έχουμε γάτες μια από τις πιο συνηθισμένες κινήσεις που κάνουν, μεταξύ άλλων, είναι να έρχονται και να ξαπλώνουν επάνω μας. Η μικρή χνουδόμπαλα που μας επισκέπτεται συνήθως χουρχουρίζει κιόλας. Αυτή η κίνηση πολλές από εσάς μπορεί να σας προβληματίζει και να σκέφτεστε για ποιο λόγο το κάνει αυτό. Ακόμη και για μένα που έχω πολλά χρόνια γάτες με κάνει να αναρωτιέμαι τι μπορεί να τους αρέσει (εκτός από το προφανές που λογικά τους αρέσει η παρέα) και γιατί το κάνει.

Κάτι άλλο που συνηθίζουν να κάνουν το βράδυ, που ενώ μπορεί να τους έχεις κρεβατάκι, να επιλέγουν να έρθουν και να ξαπλώσουν δίπλα στα πόδια σου. Παρόλα αυτά κάποιες φορές μπορεί η χνουδωτή μας φίλη να θέλει να εκφράσει κάτι με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα να είναι πιο απαιτητική από το συνηθισμένο, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση καλό είναι να την παρακολουθήσεις μήπως χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρο σου. Πάντως όπως και να έχει μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες αν η γάτα μας έρχεται στα πόδια μας καθώς είναι μια συνήθεια που έχουν πολλά αιλουροειδή.

Ας δούμε τους λόγους που η γάτα μας κοιμάται στα πόδια μας

Η συνήθεια αυτή μπορεί να ξεκινήσει από την ώρα που θα αποκτήσεις το μωρό γατάκι και συνήθως τη συνεχίζουν μέχρι την ενηλικίωση τους, άλλες γάτες πάλι ξεκινούν πιο αργά αυτή τη συνήθεια. Ας δούμε για ποιους λόγους οι γατούληδες αγαπούν αυτή τη συνήθεια.

1. Τα πόδια μας τους παρέχουν ζεστασιά

Οι μηροί είναι από τα πιο ζεστά σημεία του σώματος μας καθώς είναι κοντά στο κέντρο μας και αυτό τους προσφέρει ζεστασιά. Οπότε η γάτα μπορεί να ψάχνει ένα σημείο να ζεσταθεί ή απλώς να αναζητά άνεση.

2. Η γάτα σου αναζητά ασφάλεια

Θα έχεις παρατηρήσει πως η γάτα σου συχνά κοιτάζει προς το μέρος σου όταν για κάποιο λόγο δεν αισθάνεται καλά ή νιώθει αβεβαιότητα, έτσι με το να κοιμάται κοντά στο σώμα σου αυτό μπορεί να την κάνει να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Το σώμα σου είναι το σημείο που ξέρει πως κανείς δεν πρόκειται να της κάνει κακό.

3. Σε παρηγορούν

Αυτό που ίσχυε για τις γάτες πως δεν καταλαβαίνουν τον ιδιοκτήτη τους όπως οι σκύλοι, δεν ισχύει. Οι γάτες το νιώθουν αν δεν είσαι καλά, καταλαβαίνουν πότε είσαι λυπημένη, πότε χαίρεσαι ή αν είσαι άρρωστη. Όταν αντιληφθεί πως δεν είσαι καλά, η μικρή χνουδόμπαλα προσπαθεί να σου φτιάξει το κέφι, χουρχουρίζοντας και ξαπλώνοντας πάνω σου.

4. Θέλουν να είναι κοντά σου

Όπως κι εσύ απολαμβάνεις να είσαι κοντά σε αγαπημένους σου, έτσι και η γάτα απολαμβάνει τη δική σου συντροφιά καθώς το αγαπημένο της πρόσωπο είσαι εσύ. Η αίσθηση ότι είναι κοντά σου και  μόνο της δίνει ικανοποίηση.

5. Από τα πόδια σου έχουν καλό οπτικό πεδίο

Ως γνωστόν τα γατιά έχουν ένστικτο που τις κάνει επιφυλακτικές απέναντι σε κάθε «κίνδυνο», για παράδειγμα τις μύγες…., οπότε σε αυτήν την περίπτωση και ο ύπνος τους απαιτεί να νιώθουν ασφάλεια. Συμπέρασμα, τα πόδια σου είναι και ασφαλή αλλά ταυτόχρονα τους επιτρέπει να είναι σε μια θέση που μπορούν να αντιληφθούν τον «κίνδυνο» και να αντιδράσουν γρήγορα.

6. Τα πόδια σου είναι πιο καλός «χώρος» γι’ αυτές

Το ερώτημα τίθεται γιατί έχει προτίμηση στα πόδια τόσο πολύ και όχι σε άλλο σημείο του σώματος σου! Είναι απλό, είναι το πιο προσιτό σημείο γι’ αυτές ανεξαρτήτως των συνθηκών. Για παράδειγμα τα πόδια όταν κοιμάσαι δεν κινούνται τόσο πολύ όσο το υπόλοιπο σώμα, ενώ όταν είσαι καθιστή είναι το πιο επίπεδο σημείο για να μπορέσει να κουλουριαστεί εύκολα.

7. Η δύναμη της συνήθειας

Οι γάτες εκτός του ότι από τη φύση τους είναι πολύ της αγκαλιάς, αν από την ώρα που την έχεις πάρει στο σπίτι σου την έβαζες να κάθεται πάνω στα πόδια σου τότε έχει συνηθίσει να κοιμάται εκεί και να κάθεται εκεί.

8. Είσαι το «κτήμα» της

Ένας από τους λόγους που οι γάτες τρίβονται πάνω στα πόδια σου και στα έπιπλα είναι γιατί σημαδεύουν την περιοχή τους και με τον ίδιο τρόπο όταν η γάτα ξαπλώνει πάνω σου σε σημαδεύει γιατί της ανήκεις. Θα δεις αν έχεις πολλά γατάκια πως κάποιο είναι πιο κτητικό από τα άλλα. Επίσης, αν η γάτα σου γλύφει τη μύτη σου είναι γιατί  μπορεί να έχει μυρίσει πως έρχεσαι σε επαφή με άλλα γατάκια και με αυτόν τον τρόπο γλύφοντας σε σηματοδοτεί την επικράτεια της.

9. Μπορεί να είναι αγχωμένη

Αν η γάτα σου δε συνηθίζει να πηδάει πάνω σου και έχει αρχίσει να το κάνει, τότε μπορεί να βιώνει κάποιου είδους στρες. Αυτό μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι είναι άρρωστη, πονάει ή απλώς κάτι διαταράσσει την καθημερινότητά της. Είναι σημαντικό η γατούλα μας να αισθάνεται ασφαλής και αγαπημένη σε τέτοιες περιπτώσεις, και θα πρέπει να της δώσουμε την ασφάλεια που χρειάζεται.

10. Απλά σε «γουστάρουν»

Αν η γάτα σου ή ακόμη κι ένα ξένο γατάκι, γιατί μπορεί να κάνεις baby sitting, κοιμάται πάνω σου τότε πρέπει να σε συμπαθεί πολύ. Έτσι κι αλλιώς οι γάτες έχουν μια πολύ ιδιαίτερη και  μοναδική σχέση με τους ιδιοκτήτες τους, κι αυτός είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν την αγάπη τους. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε αποκτήσει ένα τεράστιο παράσημο τιμής από τους μικρούς, χνουδωτούς μας φίλους!

https://www.youtube.com/watch?v=vY6OzvQtzsk&t=57s

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top