Now Reading
5 οφέλη του διαλογισμού που σου αλλάζουν τη ζωή (προς το καλύτερο)

5 οφέλη του διαλογισμού που σου αλλάζουν τη ζωή (προς το καλύτερο)

Λινα Γριβογιάννη
διαλογισμος

Αν έχεις ήδη ξεκινήσει ή κάνεις χρόνια διαλογισμό τα οφέλη του σου είναι σίγουρα γνωστά. Ίσως όμως να υπάρχουν κάποια που δεν γνωρίζεις και καλό θα ήταν να τα μάθεις για να επωφεληθείς στο έπακρο. Για όλες εκείνες που δεν έχετε αρχίσει ακόμα, τα παρακάτω οφέλη αποτελούν σίγουρα την καλύτερη αφορμή.

Ήρθε η ώρα να αφαιρέσεις  από την “to do” λίστα σου τη σκέψη :«Θα πρέπει να το δοκιμάσω αυτό κάποια μέρα…», ειδικά σε ότι αφορά τον διαλογισμό και να τον κάνεις πλέον μέρος της καθημερινότητάς σου! Η επιστήμη ανακαλύπτει κάθε μέρα ακόμα περισσότερους τρόπους με τους οποίους αυτή η πολύ προσιτή πρακτική μπορεί να αλλάξει ακόμα και τη ζωή σου. Στη συνέχεια θα ανακαλύψουμε μαζί τα 5 από τα αγαπημένα μας οφέλη που προσφέρει ο διαλογισμός. 

Τα 5 οφέλη του διαλογισμού για την υγεία

1. Καλύτερη διάθεση

Ας ξεκινήσουμε από το αναμενόμενο. Φανταζόμαστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν μια πρακτική διαλογισμού για να ζήσουν έναν λιγότερο αγχωτικό και πιο ζεν τρόπο ζωής. Σύμφωνα με την επιστήμη, έχουν δίκιο να πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό και να το κάνουν! Μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση μιας ολόκληρης δέσμης δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως είναι το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα όμως, ορισμένες μελέτες επισημαίνουν ότι μια πρακτική διαλογισμού μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με μία φαρμακευτική αγωγή σχετικά με την πρόληψη καταθλιπτικών επεισοδίων, υποτροπών και κρίσεων πανικού.  5 οφέλη του διαλογισμού που σου αλλάζουν τη ζωή (προς το καλύτερο)

2. Όμορφο δέρμα

Ένα μυαλό που βρίσκεται σε μία μόνιμη πίεση συνδέεται άρρηκτα με ένα στρεσαρισμένο, θαμπό δέρμα. Οι ψυχοφυσιολογικές δερματικές παθήσεις, έχουν φυσική αιτία, αλλά επιδεινώνονται σημαντικά από το στρες. Μέρικα από τα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν είναι η ακμή, το έκζεμα, η ροδόχρου ακμή, η ψωρίαση και άλλα. Συμφώνα με μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι η μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει την ανθεκτικότητα του δέρματός, τη βελτίωση της όψης του και των δερματικών παθήσεων που σχετίζονται με αυτό. Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη, όσοι υποβλήθηκαν σε φωτοθεραπεία για την ψωρίαση, το δέρμα τους επουλώθηκε πολύ πιο γρήγορα όταν συνδύασαν τις θεραπείες τους με ηχητικό διαλογισμό. 

3. Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Μπράουν, οι άνθρωποι που είναι λιγότερο προσεκτικοί έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν ξεκινήσεις διαλογισμό θα μπορείς να καταναλώσεις όσες θερμίδες θα ήθελες (ο διαλογισμός δεν είναι μάθημα aerobics,για να βοηθήσει στις καύσεις). Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο στην προσπάθεια της απώλειας βάρους. Θα μπορούσε επίσης να είναι και ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση του βάρους μας. Επειδή είναι μια πρακτική ουσιαστικής και βαθιάς επίγνωσης μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο προσεκτική διατροφή και να βοηθήσει ώστε να αποκτήσουμε  μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. 

5 οφέλη του διαλογισμού που σου αλλάζουν τη ζωή (προς το καλύτερο)

4. Παραγωγικότητα

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που αποδεικνύουν  ότι ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και το καλό κλίμα συνεργασίας της ομάδας, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μειώσει την αίσθηση εξουθένωσης, που αισθανόμαστε όλοι στο χώρο εργασίας. Επιπλέον, μια μελέτη στην Ιαπωνία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που έκαναν διαλογισμό είχαν βελτιωμένη απόδοση στην εργασία τους, έδειχναν μεγαλύτερη αφοσίωση και ικανοποίηση σε σύγκριση με τους εργαζόμενους που δεν έκαναν διαλογισμό. Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι διαπιστώθηκε αυξημένη δημιουργικότητα μετά από μόλις μία εβδομάδα τακτικού διαλογισμού. 

5. Δυνατότερες σχέσεις

Σε έρευνα του Πανεπιστήμιου Emory διαπιστώθηκε ότι μετά από 8 εβδομάδες εκπαίδευσης επίγνωσης, οι συμμετέχοντες στη μελέτη εμφάνισαν αυξημένη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση. Μια άλλη μελέτη ανέφερε βελτιωμένες γλωσσικές δεξιότητες μετά από μόλις τέσσερις εβδομάδες εκπαίδευσης επίγνωσης. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο διαλογισμός όχι μόνο μπορεί να μας κάνει πιο ευαίσθητους με τους γύρω μας, αλλά βοήθα σημαντικά και στο να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί τους. Τέλος, σε μια επιστημονική ανάλυση 12 διαφορετικών μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που διαθέτουν μεγαλύτερη προσοχή και συγκέντρωση, έχουν σχέσεις υψηλότερης ποιότητας.  

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
8 σκληρές αλήθειες για τη ζωή που κανείς δεν θέλει να παραδεχθεί
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί το να μην πεινάς το πρωί μπορεί να είναι πρόβλημα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST