Now Reading
7 πράγματα που σε κάνουν να μυρίζεις άσχημα και δεν το καταλαβαίνεις

7 πράγματα που σε κάνουν να μυρίζεις άσχημα και δεν το καταλαβαίνεις

Avatar photo

Η μυρωδιά του σώματος είναι κάτι που υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους.

Πολλές φορές οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούμε πως μπορεί να μυρίζουμε στους άλλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, είτε από το τι φάγαμε την προηγούμενη μέρα, είτε μπορεί η μυρωδιά να προέρχεται από από ψυχολογικούς παράγοντες. Μπορεί επίσης αυτό να δείχνει συμπτώματα μιας σοβαρής ή και σπάνιας ασθένειας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως ο νευρωτισμός ή η εξωστρέφεια, με βάση τη μυρωδιά. Η μυρωδιά του σώματος μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σε έρευνες της αστυνομίας από ανθρώπους που είναι ειδικοί ώστε να αναγνωρίσουν εγκληματίες, όπως ανέδειξε μια μελέτη του 2016 στο Frontiers in Psychology.

Παράγοντες που παίζουν ρόλο για μια κακή οσμή

1. Η κατανάλωση πικάντικου φαγητού μπορεί να αλλάξει την οσμή μας

Η μυρωδιά ορισμένων αρωματικών μπαχαρικών προσκολλάται στη γλώσσα και τα δόντια μας, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Αυτό «νοστιμίζει» την αναπνοή μας με τρόπο που μπορεί να μη μας φαίνεται πολύ ευχάριστος. Το σκόρδο και τα κρεμμύδια απελευθερώνουν χημικές ενώσεις που μοιάζουν με θείο καθώς χωνεύονται, οι οποίες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο μυρίζει η αναπνοή μας και απελευθερώνονται από τους πόρους μας – το ίδιο ισχύει και για τα πικάντικα μπαχαρικά- σύμφωνα με το Prevention. Το φαγητό μπορεί επίσης να μας κάνει να ιδρώσουμε περισσότερο αν περιέχει καψαϊκίνη, τη χημική ουσία που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την έντονη αναπνοή από το σκόρδο, σύμφωνα με μια έρευνα του BBC, είναι να φάμε λίγο μήλο μαζί με αυτό. Ορισμένες χημικές ουσίες στα ωμά μήλα φαίνεται να εξουδετερώνουν τα μόρια οσμής του σκόρδου. Αν το σκόρδο συν μήλο δεν ακούγεται ορεκτικό, η μέντα και το μαρούλι μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

2. Το κουνουπίδι και τα συναφή λαχανικά περιέχουν δύσοσμες χημικές ουσίες

Οι τροφές που δε θέλαμε να φάμε όταν ήμασταν παιδιά -δηλαδή το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο και οι συγγενείς τους- ονομάζονται σταυρανθή λαχανικά. Οι χαρακτηριστικές γεύσεις τους μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στον ουρανίσκο ενός καλοφαγά, αλλά όταν ο οργανισμός χωνεύει αυτά τα λαχανικά, απελευθερώνουν πικάντικες, θειούχες χημικές ουσίες. «Οι ενώσεις αυτές απορροφώνται από το σώμα και εκκρίνονται με τον ιδρώτα», εξηγεί ο σύμβουλος ιατρικής χημείας E. Adam Kallel στη HuffPost. Η συνοδευτική οσμή μπορεί να διαρκέσει έως και έξι ώρες.

Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για να αποφεύγουμε τα σταυρανθή λαχανικά. Είναι γεμάτα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Περιέχουν ενώσεις που φαίνεται να προστατεύουν από τον καρκίνο– μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του παγκρέατος (μέσω Cleveland Clinic). Είναι επίσης ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του άσθματος, της νόσου Αλτσχάιμερ και ορισμένων λοιμώξεων, σύμφωνα με ακαδημαϊκή ανασκόπηση της έρευνας για τα σταυρανθή λαχανικά που δημοσιεύθηκε στο Journal of Functional Foods. Μπορείτε να εξουδετερώσετε τις ιδιότητες που προκαλούν οσμές, βράζοντας τα σε νερό με μια πρέζα αλάτι, σύμφωνα με τη HuffPost.

 

3. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει την «αναπνοή της ακετόνης»

Μερικές φορές η κακή αναπνοή μπορεί απλά να οφείλεται σε αυτό που φάγαμε. Άλλες φορές, όμως, μπορεί να είναι πιο σοβαρή. Πάρτε για παράδειγμα την «αναπνοή ακετόνης». Αυτό μπορεί να ακούγεται σα σχολικός χλευασμός, αλλά η φρουτώδης, ακετονική μυρωδιά (όπως μυρίζει το βερνίκι νυχιών) μπορεί να σηματοδοτήσει μια σοβαρή επιπλοκή του διαβήτη που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση (μέσω WebMD).

Ο διαβήτης είναι μια διαταραχή κατά την οποία το σώμα δεν παράγει ή σταματά να ανταποκρίνεται στην ορμόνη ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη, το σάκχαρο στο αίμα που χρησιμοποιεί το σώμα μας για καύσιμο δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα μας και παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, το σώμα αρχίζει να καίει λίπος αντί για ζάχαρη. Αυτή η διαδικασία προκαλεί τη συσσώρευση οξέων στο αίμα που ονομάζονται κετόνες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, παράγουν την ιδιαίτερη οσμή της αναπνοής.

Για κάποιον που πάσχει από διαβήτη, η αναπνοή με ακετόνη μπορεί να σημαίνει ότι κάτι πάει σοβαρά στραβά, δικαιολογώντας μια κλήση στο γιατρό ή μια επίσκεψη στα επείγοντα, ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα διαβητικής κετοξέωσης, όπως ανεξήγητη δίψα, συχνή ούρηση, κόπωση, ναυτία και εμετό, ξαφνική απώλεια βάρους και έλλειψη ιδρώτα. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη αδιάγνωστου διαβήτη. Άλλες αιτίες της αναπνοής από ακετόνη περιλαμβάνουν την ύπαρξη σε δίαιτα κετοκυττάρων, τη νηστεία και τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

4. Η κατανάλωση πολύ κρέατος μπορεί να επηρεάσει την οσμή του σώματος

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Chemical Senses, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της κρεατοφαγίας, βάζοντας 17 άνδρες δοκιμαζόμενους να ακολουθήσουν μια ελεγχόμενη δίαιτα για δύο εβδομάδες. Σε ορισμένους δόθηκαν γεύματα που περιλάμβαναν καθημερινά κρεατοφαγικά, ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν παρόμοια γεύματα χωρίς κρέας. Την τελευταία ημέρα, φορούσαν βαμβακερά επιθέματα κάτω από τα χέρια τους για 24 ώρες για να συλλέξουν την οσμή του σώματος τους. Στη συνέχεια, μια ομάδα 30 γυναικών βαθμολόγησε την οσμή κάθε υποκειμένου. Τα δείγματα οσμών των ανδρών που έκαναν δίαιτα χωρίς κρέας αξιολογήθηκαν ως «σημαντικά πιο ελκυστικά, πιο ευχάριστα και λιγότερο έντονα» από τα δείγματα των κρεατοφάγων.

Σε μια μελέτη του 2017 για το Evolution and Human Behavior, οι ερευνητές εξέτασαν άνδρες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες για το προηγούμενο έτος, ρωτώντας πόσο συχνά έτρωγαν πάνω από 200 διαφορετικά τρόφιμα. Για τη δειγματοληψία της σωματικής τους οσμής, οι άντρες φορούσαν ένα μπλουζάκι κάτω από τα ρούχα τους για 24 ώρες, τα οποία στη συνέχεια μύριζαν και βαθμολογούσαν γυναίκες εθελόντριες. Η κατανάλωση περισσότερου κρέατος δεν είχε αντίκτυπο στην ελκυστικότητα, αλλά ο συγγραφέας της μελέτης Ian Stephan δήλωσε στο NPR: «Οι γυναίκες ουσιαστικά διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα λαχανικά μύριζαν καλύτερα». Επιπλέον, η σύνδεση αυτή διατηρήθηκε όταν οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών των ανδρών με μια συσκευή που μετρά την απόχρωση του δέρματος , επειδή οι χρωστικές ουσίες των φυτών που τρώμε εναποτίθενται στο δέρμα μας.

5. Όταν είμαστε αγχωμένες, μυρίζουμε

Δεν είναι όλοι οι ιδρώτες ίδιοι. Οι εκκρινείς αδένες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος μας και απελευθερώνουν υγρό που μας δροσίζουν όταν ζεσταινόμαστε. Ένας δεύτερος τύπος, οι αποκρινείς αδένες, απελευθερώνουν πιο παχύρρευστο ιδρώτα. Οι αποκρινείς αδένες βρίσκονται σε σημεία όπου φυτρώνουν τρίχες στο σώμα, όπως η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες (μέσω Mayo Clinic).

Το επιπλέον λίπος και οι πρωτεΐνες στον αποκρινή ιδρώτα τον καθιστούν πρωταρχικό στόχο για τα βακτήρια, τα οποία παράγουν χημικές ουσίες που προκαλούν άσχημη οσμή σώματος . Οι αποκρινείς αδένες ενεργοποιούνται όταν είμαστε στρεσαρισμένες, μαζί με τα υπόλοιπα αντανακλαστικά «μάχης ή φυγής», όπως ο γρήγορος καρδιακός παλμός. Έτσι, ενώ οι ποσότητες ιδρώτα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης μπορεί να μην παράγουν μεγάλη οσμή, ο ιδρώτας μας κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου της Εφορίας μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία. Η εύρεση ενός καλού αντιιδρωτικού θα βοηθήσει όπως και η αφαίρεση των τριχών από τις μασχάλες. Ωστόσο όλο αυτό μπορεί  να προέρχεται από τους προγόνους μας , καθώς οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να έχουμε εξελιχθεί ώστε να παράγουμε αυτή την οσμή κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων ως έναν τρόπο να αποκρούουμε τα αρπακτικά.

6. Οι μασχάλες  μπορεί να μολυνθούν

Δεν είναι ο ιδρώτας που μας κάνει να βρωμάμε, αλλά τα βακτήρια που συνδυάζονται με αυτόν. Μερικές φορές όμως τα βακτήρια μπορεί να  μολύνουν τις τρίχες της μασχάλης. Οι δερματολόγοι ονομάζουν αυτή την κατάσταση τριχομυκητίαση. Δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμένο ιδρώτα (κόκκινο, κίτρινο ή μαύρο), υπερβολική εφίδρωση και λεκέδες από ιδρώτα και τριχόπτωση, καθώς τα βακτήρια καταστρέφουν τις τρίχες της μασχάλης, όπως  και αυξημένη οσμή σώματος, σύμφωνα με το Healthline. Τα μικρά εξογκώματα στα προσβεβλημένα μαλλιά είναι μια άλλη ένδειξη. Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην πάθηση από ό,τι οι γυναίκες, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να ξυρίζουν τις μασχάλες τους.

Η θεραπεία για την τριχομυκητίαση είναι αρκετά απλή: Προσέχοντας την υγιεινή και πλένοντας τακτικά την περιοχή. Η χρήση ενός αντιιδρωτικού βοηθά και μπορούμε να μειώσουμε την υγρασία του ιδρώτα με σκόνη. Φυσικά τα ρούχα πρέπει να μπαίνουν για πλύσιμο την ημέρα που τα φορέσαμε. Επίσης, θα πρέπει να ξυριστούν οι προσβεβλημένες τρίχες. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια αντιβιοτική κρέμα ή αλοιφή για να απομακρύνει τα βακτήρια και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνεται και αντιβιοτικό από το στόμα.

7. Η άπνοια ύπνου μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή

Η πρωινή αναπνοή είναι η χειρότερη αναπνοή της ημέρας. Και μερικές φορές είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά, ειδικά αν συνοδεύεται από ροχαλητό τη νύχτα και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανέφερε το Men’s Health. Μπορεί να έχεις υπνική άπνοια, μια κατάσταση κατά την οποία σταματάς να αναπνέεις κατά τη διάρκεια του ύπνου επειδή οι αεραγωγοί σου φράσσονται. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι μύες του ανώτερου αεραγωγού χαλαρώνουν, εμποδίζοντας τον αέρα να φτάσει στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να ξυπνάς για λίγο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μαζί με το ροχαλητό και τον ανήσυχο ύπνο, άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν ήχους αγκομαχητού ή πνιγμού κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρωινούς πονοκεφάλους και προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου (AASM).

Η άπνοια ύπνου συχνά δεν διαγιγνώσκεται– μπορεί να ξυπνάς πολλές φορές τη νύχτα αλλά να μην το θυμάσαι. Οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι, μεσήλικες ή άνδρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να την έχουν, σύμφωνα με την AASM. Μπορεί να προκαλέσει κακή πρωινή αναπνοή, επειδή το πιο πιθανό είναι να αναπνέεις από το στόμα σου, γεγονός που διευκολύνει την αναπαραγωγή βακτηρίων που προκαλούν κακοσμία του στόματος, εξηγεί το Men’s Health.

 

 

 

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top