Now Reading
Ξοδεύεις υπερβολικά τις γιορτές; Δες πώς μπορείς φέτος να κάνεις οικονομία

Ξοδεύεις υπερβολικά τις γιορτές; Δες πώς μπορείς φέτος να κάνεις οικονομία

Avatar photo

5 τρόποι για να μην ξοδέψεις πολλά μέσα στα Χριστούγεννα, χωρίς όμως να στερηθείς δώρα και απολαύσεις!

Το hangover δεν είναι το μόνο πράγμα με το οποίο ξυπνάμε μετά τις γιορτές! Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε πολλά περισσότερα προβλήματα όπως το «φούσκωμα» των λογαριασμών ή των πιστωτικών μας  κάρτών… Ναι, τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη μας περίοδο γιατί έχουμε καλή διάθεση, η αγορά είναι ανοικτή διαρκώς και εμείς αναζητάμε δίχως όρια δώρα τόσο για εμάς όσο και για τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Και η τρύπα στον προϋπολογισμό μας ολοένα και μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει…

Οι διακοπές είναι μια τόσο διασκεδαστική περίοδος του χρόνου, αλλά είναι αυτονόητο πως μπορεί να κοστίζουν.  Είναι πολύ εύκολο να ξοδέψεις υπερβολικά και να ξεφύγεις από την πορεία των οικονομικών σου στόχων μεταξύ των γιορτών. Και ακόμα κι αν σχεδιάσεις προσεκτικά ένα πρόγραμμα δαπανών για τις διακοπές εκ των προτέρων, το απροσδόκητο κόστος αυξάνεται γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα: Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να επανεξετάσεις τα οικονομικά σου σχέδια και να ελέγξεις τις δαπάνες σου. 

1.Να επιστρέψεις στον κανονικό σου προϋπολογισμό

Να επιστρέψεις στον κανονικό σου προϋπολογισμό και στις καθημερινές σου συνήθειες δαπανών το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να νιώθεις ότι είναι δελεαστικό να τις ξεχάσεις για μερικές εβδομάδες μετά το ξεφάντωμα και να καθυστερήσεις να αντιμετωπίσεις κάποιες από τις συνήθειες που κρύβονται κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αλλά είναι παρόμοια νοοτροπία με αυτό που μοιράζονται οι καλύτεροι διατροφολόγοι σχετικά με το splurging: Μην έχεις δηλαδή τη νοοτροπία του «η δίαιτα ξεκινά τη Δευτέρα». Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για να κάνεις αλλαγές προς Αν αυτό σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός του πρωινού καφέ σου είναι συνήθως 2 €, αποχαιρέτα για λίγο και την τυρόπιτα που αγοράζεις συνδυαστικά και τελικά πληρώνεις 4€!

2.Αποφάσισε πώς θα ανακτήσεις τους λογαριασμούς σου

Άνοιξε όλους τους λογαριασμούς των διακοπών σου και ρίξτε μια προσεκτική ματιά σε όλα τα κόστη. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις πόσο  γρήγορα πρέπει να ισορροπήσεις ξανά στον προϋπολογισμό σου. Δες προσεκτικά πού έχεις «ξεφύγει» οικονομικά και σε ποιον τομέα. Θα έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις την απόδοσή σου εάν ορίσεις συγκεκριμένους αριθμούς και προθεσμίες. 

3.Κάνε ένα πλάνο για να αυξήσεις τα έσοδά σου

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό έχουν ένα όριο. Σε κάποιο σημείο, μια πιο ικανοποιητική επιλογή μπορεί να είναι η εύρεση τρόπων για να προσθέσεις επιπλέον έσοδα στο πορτοφόλι σου. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και στις αρχές του έτους είναι η τέλεια στιγμή για να σκεφτες όλες αυτές τις επιλογές. 

4.Αποφάσισε ποιες αλλαγές πρέπει να κάνεις για το επόμενο έτος

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να έχεις προσέξει ορισμένα έξοδα που ίσως δεν ήταν απαραίτητα να γίνουν – όπως ένα ακριβό πακέτο διακοπών ή ένα νέο φόρεμα-.  Ίσως διπλασιάσεις κατά λάθος το ποσό των χρημάτων που σχεδιάζεις να ξοδέψεις για τα αδέρφια, τα παιδιά. Πρέπει να αρχίσετις να αποταμιεύεις  στα μέσα του έτους ή να προσαρμόσεις τα ποσοστά αποταμίευσης. Προγραμμάτισε ένα email ή όρισε μια υπενθύμιση στο ημερολόγιό σου.

5. Κάνε ένα διάλειμμα

Το να αισθάνεσαι ενοχές είναι τόσο ανθυγιεινό τόσο σε οικονομικό όσο και  σε διατροφικό επίπεδο. Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά!  Σε αυτό το σημείο, ό,τι δαπανήθηκε δαπανηθηκε. Τα έξοδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνήθως οδηγούν σε αναμνήσεις και παραδόσεις και στην επιδίωξη να γιορτάσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, συνεπώς αντί να νιώθεις ενοχές για τις επιλογές σου ότι ξέφυγες από τον προϋπολογισμό, σκέψου πόσο εκτιμάς τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις που έχεις από αυτές τις χριστουγεννιάτικες στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους.  Χρήματα είναι, θα ξανααποκτηθούν!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μαξιλάρια
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τρουφάκια


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top