Now Reading
Πώς να ξεχωρίσεις αμέσως τη γρίπη από το κρυολόγημα και πόσο κρατά το καθένα

Πώς να ξεχωρίσεις αμέσως τη γρίπη από το κρυολόγημα και πόσο κρατά το καθένα

Avatar photo

Μάθε ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και δες πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις άμεσα τις πρώτες ημέρες της ίωσης. 

Έξαρση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ιώσεις με των αριθμών των κρουσμάτων να ανεβαίνει. Κρυολόγημα, covid, γρίπη παραμονεύουν σε κάθε γωνιά. Είναι δύσκολο να διακρίνουμε ποια ίωση μας ταλαιπωρεί αφού μεταξύ τους μοιάζουν, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Ο Δρ Richard Watkins, MD, λοιμωξιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Οχάιο, εξηγεί στο parade.com ότι η γρίπη είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν. «Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί από μολυσμένες επιφάνειες», προσθέτει.

Ο Δρ. John Whyte, MD, MPH, Chief Medical Officer του WebMD, επαναλαμβάνει αυτό, λέγοντας: «Η γρίπη είναι ένας αναπνευστικός ιός, που σημαίνει ότι εξαπλώνεται κυρίως με σταγονίδια που προκύπτουν όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται». Προσθέτει ότι αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά – συνήθως σε απόσταση περίπου έξι μέτρων – ή πιθανώς να εισπνευστούν στους πνεύμονες.

Εάν έχεις κάνει το εμβόλιο της γρίπης, και οι δύο γιατροί λένε ότι αυτό μειώνει τον κίνδυνο να κολλήσεις γρίπη μεταξύ 40% και 60%, τουλάχιστον όταν το στέλεχος στο εμβόλιο ταιριάζει με αυτό που κυκλοφορεί.

Πώς φαίνονται τα συμπτώματα της γρίπης μέρα με τη μέρα

Ημέρες 1 και 2
«Παρά το τι πιστεύουν μερικοί άνθρωποι, δεν είναι σαν να σε φτερνίζεται κάποιος και την επόμενη μέρα να εμφανίζεις συμπτώματα», λέει ο Δρ Whyte. Εξηγεί ότι χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα και να γίνουν αισθητά. «Συνήθως, είσαι μεταδοτικός από τη στιγμή που μολύνεσαι, γι’ αυτό και η γρίπη εξαπλώνεται τόσο γρήγορα», λέει.

Αρχικά, ο Δρ Whyte λέει ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι ήπια. Λέει ότι κάποιος μπορεί να αισθάνεται λίγο ζεστό, αλλά δεν έχει πυρετό. «Θα είσαι ελαφρώς μπουκωμένη και θα αρχίσεις να αισθάνεσαι κουρασμένη και θα έχεις μερικούς πόνους στο σώμα, τους οποίους μπορεί να αποδώσεις σε κάτι άλλο», λέει.

Τη δεύτερη μέρα, ο Δρ Whyte λέει ότι κάποιος με γρίπη βιώνει πολύ περισσότερη συμφόρηση και γενικά αισθάνεται χειρότερα από ό,τι την προηγούμενη μέρα. «Συνήθως, κάποιος θα αναπτύξει χαμηλό πυρετό», λέει. Προσθέτει ότι ο βήχας θα είναι σε πλήρη ένταση. Ο Δρ Whyte διευκρινίζει ότι θα δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς και θα χάσεις την όρεξη σου.

Η πρώτη και η δεύτερη ημέρα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη λήψη μέτρων που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακάμψεις πιο γρήγορα. «Το κλειδί για τις πρώτες 48 ώρες των συμπτωμάτων είναι ότι αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να συνταγογραφήσουν φάρμακα. Μετά από 48 ή 72 ώρες, πολλοί γιατροί δεν συνταγογραφήσουν, καθώς το όφελος είναι μικρότερο», λέει ο Δρ Whyte.

Ημέρες 3 και 4
Η δεύτερη μέρα της γρίπης είναι πολύ δυσάρεστη, και δυστυχώς, το ίδιο και η τρίτη. «Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι αισθάνονται σαν να τους χτύπησε λεωφορείο. Είναι συνήθως η χειρότερη μέρα», λέει ο Δρ Whyte. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείς να περιμένεις τα ίδια συμπτώματα όπως πριν αλλά πιο ενισχυμένα. Σύμφωνα με τον Δρ. Watkins, είναι αναμενόμενο να έχεις πυρετό, ρίγη, βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, μυϊκούς πόνους ή πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους και κόπωση.

Την τέταρτη ημέρα, και οι δύο γιατροί λένε ότι πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αισθάνονται τουλάχιστον λίγο καλύτερα. Είναι η αρχή του σημείου καμπής. «Τυπικά, ο πυρετός υποχωρεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή», λέει ο Δρ Whyte. Η όρεξη, λέει, αρχίζει και επιστρέφει. Η συμφόρηση και η κούραση, ωστόσο, είναι πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ημέρες 5-9
Και οι δύο γιατροί λένε ότι όταν κάποιος φτάσει την πέμπτη ημέρα, συνήθως αισθάνεται πολύ καλύτερα. Τα συμπτώματα συνεχίζουν να είναι λιγότερο έντονα την έκτη και την έβδομη ημέρα επίσης. Ο Δρ Whyte λέει ότι ο βήχας είναι συνήθως το σύμπτωμα που μένει περισσότερο, αλλά θα πρέπει να γίνεται λιγότερο συχνός όσο περνάει ο καιρός. Θα πρέπει να αισθάνεσαι εντελώς καλύτερα την ένατη ημέρα μετά τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης.

Διάβασε επίσης:

Πώς να απολυμάνεις το σπίτι σου μετά από γρίπη ή κρυολόγημα

O κρύος καιρός και ο χειμώνας σημαίνουν συχνά μια ποικιλία ασθενειών, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τη γρίπη και τον κορονοϊό, γι’ αυτό πρέπει να ξέρεις πώς να ελαχιστοποιήσεις την εξάπλωση των μικροβίων.

Τα τελευταία δύο χρόνια, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει καλύτερα τους κινδύνους που προκύπτουν από τους ιούς και άλλα μικρόβια. Κατά την περίοδο της γρίπης, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επιμελείς και να γνωρίζουμε πώς να απολυμαίνουμε ένα σπίτι μετά από γρίπη ή κρυολόγημα.

Αν έχεις νοσήσει από γρίπη, ξέρεις πόσο δύσκολο μπορεί να είναι. Οι μυϊκοί πόνοι, ο πυρετός, τα ρίγη και η κόπωση που συνοδεύουν τον ιό επηρεάζουν περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Μην αφήσεις τη γρίπη και τους άλλους ιούς του κρυολογήματος να κυριεύσουν το σπίτι σου. Μάθε πώς να απολυμαίνεις το σπίτι σου μετά τη γρίπη ή το κρυολόγημα και κράτησε τα μικρόβια μακριά για λιγότερες ασθένειες όλο το χρόνο.

Σκέψου όλους τους κοινόχρηστους χώρους όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι στο σπίτι  και όλα τα πράγματα που αγγίζουν. Όταν απολυμαίνεις το σπίτι σου μετά τη γρίπη, αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να απολυμάνεις πρώτα, συμπεριλαμβανομένων των μπάνιων και της κουζίνας. Επειδή η κουζίνα και το μπάνιο είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δωμάτια στο σπίτι, μπορεί να είναι και τα πιο μολυσμένα και θα πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητά κατά τον καθαρισμό μετά τη γρίπη. Για μια γρήγορη ενημέρωση σχετικά με την απολύμανση έναντι της απολύμανσης, δες τον εύχρηστο οδηγό μας.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΟΛΑΡΌΙΝΤ ΜΕ ΛΈΞΗ BREATHE
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top