Now Reading
Ίσως έχεις RSD και δεν το ξέρεις- Τι να κάνεις για να μην επηρεάζει τις σχέσεις σου με τους άλλους

Ίσως έχεις RSD και δεν το ξέρεις- Τι να κάνεις για να μην επηρεάζει τις σχέσεις σου με τους άλλους

Avatar photo
Ίσως έχεις RSD και δεν το ξέρεις- Τι να κάνεις για να μην επηρεάζει τις σχέσεις σου με τους άλλους

Αν το να σου ασκούν κριτική σε επηρεάζει σε σημείο που δεν μπορείς να το διαχειριστείς ίσως να έχεις RSD- Δυσφορία Ευαισθησίας στην Απόρριψη.

Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να αναζητούν το να ανήκουν κάπου και να αποφεύγουν την κοινωνική απόρριψη, αλλά για ορισμένους, αυτή η αντίδραση είναι πιο έντονη από άλλους. Ο φόβος της απόρριψης μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος, κοινωνική απομόνωση και μια ανθυγιεινή ανάγκη για επιβεβαίωση από τους άλλους. Έτσι μπορεί να αισθάνεται κανείς όταν έχει δυσφορία ευαίσθητη στην απόρριψη RSD. 

Σύμφωνα με το Choosing Therapy, η RSD δεν είναι μια επίσημα αναγνωρισμένη διάγνωση, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι μια πολύ πραγματική εμπειρία. Όταν ένα άτομο με RSD ανιχνεύει απόρριψη – είτε πραγματική είτε φανταστική – συχνά δυσκολεύεται να ρυθμίσει τα συναισθήματά του ή να λειτουργήσει κανονικά μετά. Είναι σαν το σύστημά τους να μπαίνει σε υπερδιέγερση, βιώνοντας την κριτική ως επικίνδυνη και αφόρητη απειλή.

γυναικα με κοκκινα μαλλια μεσα σε λευκα λουλουδια  

Όπως δήλωσε στο Health η κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας best-seller αυτοβοήθειας Dr. Andrea Bonior, όλοι εμπίπτουν κάπου στο φάσμα ευαισθησίας στην απόρριψη. «Αλλά όταν η ευαισθησία στην απόρριψη φτάνει στο σημείο της “δυσφορίας”, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά ακραία ώστε να προκαλεί άγχος που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή κάποιου ή τον επηρεάζει με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε η ίδια. Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, μπορεί να έχεις RSD.  

Δες ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την πάθηση και πώς μπορείς να σταματήσεις να αισθάνεσαι διειλημμένοι από την κριτική.

Αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να εξηγήσουν την ευαισθησία σου στην απόρριψη: 

Ενώ ο καθένας μπορεί να βιώσει δυσφορία με ευαισθησία στην απόρριψη, οι ειδικοί του Choosing Therapy πιστεύουν ότι ορισμένες ομάδες είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν συμπτώματα αυτής της κατάστασης από άλλες. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που έχουν ιστορικό παιδικής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή τραύμα από προηγούμενες σχέσεις -όπως επώδυνες προδοσίες συντρόφων ή ένα μοτίβο διαλυμένων φιλικών σχέσεων-. Αν και όλοι έχουν βιώσει την απόρριψη κάποια στιγμή, μπορεί να έχεις επηρεαστεί περισσότερο από αυτά τα γεγονότα αν παλεύεις με το RSD και νιώθεις κάθε ήπια κριτική σαν να βιώνεις το τραύμα ξανά και ξανά.

γυναικα που περπαταει

Ορισμένες αναπτυξιακές καταστάσεις και καταστάσεις ψυχικής υγείας πιστεύεται επίσης ότι συμπίπτουν με το RSD. Για παράδειγμα, τα άτομα με κατάθλιψη, άγχος, αυτισμό και ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων RSD. 

Η RSD συνδέεται ίσως πιο συχνά με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD- ΔΕΠΥ). Το Medical News Today εξηγεί ότι η ΔΕΠΥ μπορεί να παρεμβαίνει στη συναισθηματική ρύθμιση, καθιστώντας τα άτομα με την πάθηση αυτή ιδιαίτερα πιθανό να επηρεαστούν από RSD. Επιπλέον, η ΔΕΠΥ μπορεί να κάνει τα άτομα να ενεργούν παρορμητικά ή με τρόπους που θεωρούνται κοινωνικά ακατάλληλοι, γεγονός που μπορεί να κάνει την απόρριψη μια πολύ συνηθισμένη εμπειρία για τα άτομα με ΔΕΠΥ. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ΔΕΠΥ και η RSD συμβαδίζουν, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση του πως συνδέονται.

γυναικα που κοιταζει προς τον ηλιο

Τι πρέπει να κάνεις αν νομίζεις ότι έχεις RSD 

Η διαβίωση με μη θεραπευμένη RSD μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινές συμπεριφορές και στρατηγικές αντιμετώπισης που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, μπορεί να υιοθετήσεις τάσεις ικανοποίησης των ανθρώπων, να αυτοσαμποτάρεις τις σχέσεις σου σε μια προσπάθεια να ελέγξεις την απόρριψη ή να αποφύγεις εντελώς την κοινωνικοποίηση. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να κάνουν τις αντιληπτές απορρίψεις να μοιάζουν ακόμη πιο επώδυνες και απομονωτικές. 

Για να ελέγξεις την αντίδρασή σου στην κριτική, δοκίμασε να επαναπροσδιορίσεις την κατάσταση. Ο Matt Lundquist, ψυχοθεραπευτής, δήλωσε στο Prevention ότι μπορεί να βοηθήσει να θέσεις στον εαυτό σου ερωτήσεις όπως: «Τι μπορείτε να μάθετε για το τι δεν λειτούργησε στη σχέση;». Με αυτόν τον τρόπο, βλέπεις την απόρριψη ως μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Μπορείς επίσης να κρατήσεις μία απόσταση και να σκεφτείς αν η απόρριψη μπορεί να μην ήταν καθόλου απόρριψη. Μπορεί να παρερμηνεύσεις τις ενέργειες του άλλου ατόμου ή να μηδένισες την αρνητική ανατροφοδότηση.

Ίσως έχεις RSD και δεν το ξέρεις- Τι να κάνεις για να μην επηρεάζει τις σχέσεις σου με τους άλλους 

Αν εξακολουθείς να αισθάνεσαι συναισθηματικά αναζωογονημένη κάθε φορά που αισθάνεσαι την απόρριψη, πρέπει να δουλέψεις για τη διαχείριση των επιπέδων του άγχους. Το Healthline προτείνει να εξασκείς την αυτοφροντίδα, όπως η γυμναστική. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι το RSD συχνά συνδέεται με άλλες παθήσεις που μπορεί να απαιτούν εξειδικευμένη θεραπεία. Εάν αισθάνεσαι καταβεβλημένη ή παρατηρείς σημάδια συνυπαρχουσών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη, επισκέψου έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή για να πάρεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι και σου αξίζει. 

Διάβασε επίσης:

Οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν αυτές τις 4 κοινές συνήθειες

δημιουργία ενός πλάνου για να έχεις ευεξία τις περισσότερες φορές μπορεί να σε μπερδέψει. Μπορείς να έχεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα πολλές προπονήσεις, πρακτικές ψυχικής υγείας και προγράμματα διατροφής για να διαλέξεις, όλα με τα δικά τους αντίστοιχα οφέλη. Αλλά για όποιον επιθυμεί τις βέλτιστες πρακτικές των μακροβιότερων και πιο υγιών ζωντανών ανθρώπων στον πλανήτη υπάρχουν 4 συμβουλές για τον τρόπο ζωής για τη μακροζωία που, όταν εφαρμοστούν, μπορούν πραγματικά να σε εκπλήξουν. Ειδικά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση ασθενειών σύμφωνα με τον Dean Ornish, MD, και τη συγγραφέα Anne Ornish – ένα ζευγάρι που ερευνά και γράφει για το ποιες συμπεριφορές βελτιώνουν χρόνιες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης.

κυρία σε τουλίπες

Το ζευγάρι εξηγεί ότι πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες (διακοπή της φυσικής ισορροπίας των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών στο σύστημά σας) και των αλλαγών στο μικροβίωμα μαςπροέρχονται από τις ίδιες πηγές. Ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες από αυτές τις βιολογικές ανησυχίες μπορούν να χωρισθούν σε 4 βασικές συνήθειες του τρόπου ζωής: Πώς τρώμε, διαχειριζόμαστε το άγχος μας, κινούμε το σώμα μας και δίνουμε προτεραιότητα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Δες εδώ τις καλύτερες συνήθειες για μακροζωία 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα φρούτα στο smoothie μπορούν να ξεκλειδώσουν τον μεταβολισμό σου- Δες ποια να συμπεριλάβεις



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST