Now Reading
Future Faking: Ανακάλυψε τι είναι και πώς οι ναρκισσιστές το χρησιμοποιούν προς όφελος τους

Future Faking: Ανακάλυψε τι είναι και πώς οι ναρκισσιστές το χρησιμοποιούν προς όφελος τους

Avatar photo

Το «Future Faking» είναι μία ναρκισσιστική συμπεριφορά που αν την παρατηρήσεις στη σχέση σου θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό ανησυχητικό σημάδι σχέσης.

Καλώς ήρθες στο future faking: Βρίσκεσαι σε ένα ραντεβού και το άτομο είναι ξεκάθαρα ερωτευμένο μαζί σου. Τον ακούς να σου λέει ότι είναι ξεκάθαρο ότι σας έφερε κοντά το σύμπαν για κάποιο λόγο και μπορεί να φανταστεί ότι θα κάνει παιδιά μαζί σου. Και ω, δεν θα ήταν υπέροχο να επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο και να πάτε σύντομα μαζί σε εκείνο το ταξίδι της λίστας με τις πόλεις που ονειρεύεσαι να επισκεφθείς; Όχι, δεν είσαι σε κάποιο επεισόδιο ενός reality, αυτή είναι η πραγματική ζωή. Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο ή το δεύτερο ραντεβού σας. Πώς γίνεται να έχει τόσο ξεκάθαρο όραμα για το κοινό σας μέλλον; Ειδικά αν μόλις γνωριστήκατε! 

Θα μπορούσε αυτό το άτομο να «υποκρίνεται» για το μέλλον; Μάθε τι είναι το future faking, πώς θα το αναγνωρίσεις και ανακάλυψε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτή τη «στρατηγική ραντεβού», γιατί είναι σημάδι ότι μπορεί να βγαίνεις με έναν ναρκισσιστή και πώς μπορείς να αποφύγεις να γίνεις θύμα του.

 

Τι είναι το Future Faking 

«Η προσποίηση του μέλλοντος είναι όταν κάποιος χρησιμοποιεί ένα λεπτομερές όραμα του μέλλοντος για να διευκολύνει το δέσιμο και τη σύνδεση σε μια ρομαντική σχέση», δήλωσε στο Health ο Greg Kushnick, PsyD, ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Είναι γενικά κάτι που κάνουν οι ναρκισσιστές, πρόσθεσε ο Dr. Kushnick είναι ο τρόπος τους να κερδίσουν την προσοχή και τον θαυμασμό σου. Εξωτερικά, η μελλοντική προσποίηση μπορεί να φαίνεται σαν να βιώνεις τη γνωριμία μιας ρομαντικής κωμωδίας. «Είναι μια γοητευτική, μαγνητική, γεμάτη οξυγόνο εμπειρία», δήλωσε στο Health ο Dan Sokal, LCSW, αδειούχος ψυχοθεραπευτής και εκπαιδευμένος ψυχαναλυτής στη Νέα Υόρκη. 

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι σκόπιμο, δήλωσε ο Kushnick. «Πολλοί ναρκισσιστές είναι πολύ παρορμητικοί όταν πρόκειται να έχουν ρομαντικά συναισθήματα. Και μέσα σε αυτή την παρορμητικότητα, υπόσχονται σε κάποιον τον κόσμο». Ο ναρκισσισμός υπάρχει σε ένα φάσμα. Οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία των «κακοήθων ναρκισσιστών» μπορεί να έχουν προμελετημένα κίνητρα, εξήγησε ο Dr. Kushnick. Επομένως, δεν μπορείς να υποθέσεις ότι ο άλλος ενεργεί κακόβουλα και προσπαθεί να σε ξεγελάσει: «Στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι αυτά που σας λένε είναι αλήθεια κατά την αρχική περίοδο του φλερτ. Μέχρι που δεν το πιστεύουν», δήλωσε ο Dr. Kushnick.Αν είσαι αποδέκτης μελλοντικής προσποίησης, μπορεί να υποφέρεις συναισθηματικά. Διότι, ακόμη και αν δεν είναι σκόπιμο, το αποτέλεσμα είναι ότι η σχέση τείνει να εκραγεί με επώδυνο τρόπο.

  

Πότε να περιμένεις το Future Faking 

Στην αρχή μιας σχέσης, υπάρχει μια περίοδος δεσμού. Σε αυτό το αρχικό στάδιο είναι που το future faking βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. «Καθώς η σχέση μεγαλώνει, ο ναρκισσιστικός σύντροφος αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του ή ο μη ναρκισσιστικός σύντροφος συνειδητοποιεί ότι δεν λαμβάνει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση που αναζητά», δήλωσε ο Dr. Kushnick.
Αν αρχίσεις να απομακρύνεσαι, να αμφισβητείς τα πράγματα ή να προσπαθείς να επιβραδύνεις την πορεία, ο ναρκισσιστής σύντροφος θα αρχίσει να δείχνει αποδοκιμασία ή να γίνεται απορριπτικός. «Επικρατεί μια ψυχρότητα και τότε είναι που τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν», δήλωσε ο Dr. Kushnick. 

Αυτό είναι πρόβλημα, επειδή ο ναρκισσιστής δεν εξετάζει πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους και δεν τον νοιάζει αν το θεαματικό μέλλον που λέει ότι θέλει με τον άλλον καταρρεύσει και καταλήξει να προκαλέσει βαθύ πόνο. Μόλις ένας ναρκισσιστής ξεπεράσει τα πρώτα στάδια της σχέσης, είπε ο Sokal, μπορεί να νιώθει σαν να κατεβαίνει από το υψηλό επίπεδο. Τότε είναι που τείνουν να γίνονται εχθρικοί. «Κατά κάποιον τρόπο, είναι για να επαναπροσδιορίσουν και να προστατεύσουν την αίσθηση του εαυτού και του εγώ τους», δήλωσε ο Sokal. Η δημιουργία ενός οράματος τελειότητας είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουν πώς να προσκολληθούν, και μόλις αυτή η εικόνα ραγίσει, αφού αρχίσεις να αμφισβητείς τα πράγματα ή να απομακρύνεσαι, η πρόσοψη καταρρέει.

 

Ένας ναρκισσιστής σύντροφος που μελλοντικά προσποιείται θα απομακρύνει τελικά τον σύντροφό του και δεν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του. «Αρχίζουν να αντικαθιστούν τα κομπλιμέντα και τις πράξεις αγάπης με κριτική και συναισθηματική απόσταση», δήλωσε ο Dr. Kushnick. Όσο γρήγορα ξεκίνησε η σχέση, άλλο τόσο γρήγορα μπορεί να τελειώσει. Μπορεί ξαφνικά να σε μπλοκάρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά να μην έχεις ιδέα γιατί. 

Ο έρωτας και η «προσποίηση του μέλλοντος» δεν είναι το ίδιο αλλά μπορεί να μοιάζουν 

Είναι τόσο εύκολο στα πρώτα στάδια της σχέσης να αναλωθείς σε κάποιον άλλον. Ο ήλιος φαίνεται πραγματικά να λάμπει πιο φωτεινά και τα πουλιά τραγουδούν πραγματικά πιο δυνατά. «Ο έρωτας και η μελλοντική προσποίηση μπορεί αρχικά να μοιάζουν το ίδιο», δήλωσε ο Dr. Kushnick. 

Δες πώς μπορείς να τα ξεχωρίσεις  ώστε να κάνεις ένα βήμα πίσω και να επανεκτιμήσεις τη σχέση: 

Το άλλο άτομο κινείται πολύ γρήγορα  

«Μια σχέση είναι αργά βήματα που χτίζονται το ένα μέσα στο άλλο. Υπάρχει δούναι και λαβείν», δήλωσε ο Sokal. «Η μελλοντική προσποίηση ρίχνει τα πράγματα σε υπερδιέγερση και είναι εκτυφλωτική και σχεδόν σαν ένα ουρλιαχτό του ρομαντισμού. Παίρνει την πραγματικότητα και τη μετατρέπει σε κλισέ». 

Μοιάζει με παραμύθι 

Ο ναρκισσιστής σύντροφος μπορεί να εκφράσει ότι κάτι στη σχέση σας ή στη συνάντησή σας είναι μυστικιστικό. «Μιλάνε για τη μαγεία μιας σχέσης και μπορεί να πουν ότι δεν έχουν ξαναζήσει ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Sokal.

 

Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη 

Αν εσείς οι δύο καβγαδίζατε, θα αναλάμβανε την ευθύνη για τις πράξεις του και θα ζητούσε συγγνώμη; Ένας ναρκισσιστής θα ρίξει το φταίξιμο σε εσένα. «Βλέπουν τα πράγματα με τη λογική του άσπρου-μαύρου ή του σωστού έναντι του λάθους», δήλωσε ο Dr. Kushnick. «Αν έχουν την τάση να κατηγορούν τον κόσμο ή τους άλλους ανθρώπους για τα προβλήματά τους, σκεφτείτε ότι είστε σε μια πορεία προς ένα οδυνηρό τέλος». 

Νιώθεις απομονωμένη 

Ο έρωτας είναι συναρπαστικός, αλλά τιμά επίσης τη ζωή σου πριν από τη σχέση. Υπάρχει ενθουσιασμός στον ρομαντισμό και τον έρωτα, αλλά αν αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεις την προηγούμενη ζωή σας, αυτό είναι μια κόκκινη σημαία, δήλωσε ο Sokal. Ο σύντροφός σου δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσει να σε πείσει να αφήσεις τη δουλειά σου, να σταματήσεις να βλέπεις την οικογένεια ή τους φίλους σου ή να μετακομίσεις μαζί του απότομα.  

«Η αγάπη θέλει δουλειά, αλλά δεν απαιτεί μια ολόκληρη θυσία του εαυτού μας», πρόσθεσε ο Sokal.

Διάβασε επίσης:

Και ζήσαν αυτοί καλά! Κι αν είναι έτοιμος όμως να σε χωρίσει; Κατάλαβέ το από τη γλώσσα του σώματος

Οι σχέσεις είναι πολύπλοκες: είτε εσύ και ο σύντροφός σου είστε μαζί για χρόνια, είτε μόλις βγήκατε από τη φάση του μέλιτος, δεν είναι εύκολο να καταλαβαίνεις πάντα την ψυχική κατάσταση του αγαπημένου σου. Καθώς οι δυο σας αισθάνεστε πιο άνετα και μπαίνετε σε μια ρουτίνα, μπορεί γρήγορα να βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν ο σύντροφός σας αποκαλύψει ξαφνικά ότι δεν είναι ευτυχισμένος στη σχέση σας. Αν ανησυχείς ότι ο σύντροφός σου μπορεί να έχει δεύτερες σκέψεις, υπάρχουν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις.

ζευγαρι που περπαταει στον δρομο

Όταν είσαι σε επιφυλακή για τις κόκκινες σημαίες της σχέσης, δώσε μεγάλη προσοχή στη γλώσσα του σώματος του συντρόφου σου. Είναι σύνηθες να παραβλέπετε τη γλώσσα του σώματος του συντρόφου σου ή να τη θεωρείς μέρος των φυσικών συνήθειων του. Αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά, ο τρόπος που κάθεται ο σύντροφός σου, οι χειρονομίες, ακόμα και το πού επιλέγει να κοιτάξει ενώ σου μιλάει, μπορεί να σου δώσει ενδείξεις για το ενδεχόμενο να σκέφτεται να χωρίσει μαζί σου. 

Δες εδώ πώς θα καταλάβεις τι γλώσσα του σώματος 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα λάθη που κάνουμε στον φωτισμό των εσωτερικών χώρων και δεν το ξέραμε ποτέ 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο συχνά ζυγίζεσαι; Δες πώς μπορείς να έχεις μια υγιή σχέση με την ζυγαριά σουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr