Now Reading
Πρωινό Γεύμα & Χρονο-διατροφή: Ο σημαντικός ρόλος της ώρας λήψης και ποσότητας του πρωινού γεύματος

Πρωινό Γεύμα & Χρονο-διατροφή: Ο σημαντικός ρόλος της ώρας λήψης και ποσότητας του πρωινού γεύματος

Avatar photo
Πρωινό Γεύμα & Χρονο-διατροφή: Ο σημαντικός ρόλος της ώρας λήψης και ποσότητας του πρωινού γεύματος

Άρθρο του Γιάννη Χρύσου, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου.

Η σημασία του πρωινού γεύματος στην καθημερινή διατροφή παιδιών και ενηλίκων είναι γνωστή. Η τακτική κατανάλωσή του συμβάλει αρχικά στη θρέψη, προσφέροντας περισσότερο από το 25% των μακροθρεπτικών συστατικών αλλά και των βασικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Παράλληλα, συμβάλει στην υγιεινή διατροφή, αφού άτομα που τρώνε πρωινό έχουν και πιο υγιεινές συνήθειες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τέλος, στον έλεγχο του βάρους, περιορίζοντας τη συνολική θερμιδική πρόσληψη μέσα στη μέρα.

Νεότερα, όμως, δεδομένα έρχονται να προσδώσουν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα καλό πρωινό, που αποτελεί το βασικό γεύμα της ημέρας. Άλλωστε, στην Ελλάδα συνηθίζαμε να λέμε ότι το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς!

Πρώτος σταθμός είναι μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 και αξιολόγησε την επίδραση που έχουν ένα πλούσιο πρωινό και μεσημεριανό καθώς και ένα ελαφρύ δείπνο στην ορμονική λειτουργία του οργανισμού και τη μεταγευματική γλυκαιμία. Στα αποτελέσματα της μελέτης αναφέρεται ότι η διατροφή που περιλαμβάνει ένα πλήρες πρωινό και μεσημεριανό γεύμα καθώς και ένα ελαφρύ βραδινό, προσφέρει καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μετά το γεύμα, βελτιωμένη παραγωγή και ρύθμιση της ινσουλίνης και μείωση του βάρους ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2.

Επιπροσθέτως, πριν από μερικούς μήνες, έρευνα που έγινε στο τμήμα παγκόσμιας υγείας του Ινστιτούτου της Βαρκελώνης, αξιολόγησε την ώρα λήψης των γευμάτων και τη σχέση της με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Στα αποτελέσματά της, αφού αξιολόγησε δείγμα μεγαλύτερο των 100.000 ανθρώπων, η έρευνα αναφέρει ότι η καθυστερημένη κατανάλωση του πρώτου γεύματος της ημέρας (δηλαδή η αποφυγή του πρωινού γεύματος) και του δείπνου, οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

Στόχος πρέπει να είναι η αύξηση της διάρκειας της νηστείας κατά τις βραδινές ώρες. Δηλαδή, ένα δείπνο πριν τις 20:00 και ένα πρωινό γεύμα τις πρωινές ώρες.

Πρωινό Γεύμα & Χρονο-διατροφή: Ο σημαντικός ρόλος της ώρας λήψης και ποσότητας του πρωινού γεύματος

Καλό είναι, επίσης, να στοχεύετε σε ένα πλήρες πρωινό. Προσφέρετε στον οργανισμό σας υδατάνθρακες από λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα δημητριακά και το ψωμί ολικής άλεσης, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί με λίγα λιπαρά και τα αυγά) και υγιεινά – απαραίτητα για την υγεία – λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι ή το φυστικοβούτυρο.

Θυμηθείτε ότι το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ περιέχουν και ποικιλία μικροστοιχείων που – ακόμα και σε μικρή ποσότητα – μπορούν να ενισχύσουν τη θρέψη του οργανισμού και να προσφέρουν κορεσμό και απόλαυση, μέσω της πλούσιας γεύσης τους. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε διάφορες συνταγές, από το τοστ σας μέχρι και σε smoothies.

Ανεξάρτητα της τελικής σας επιλογής, κρατήστε στο μυαλό σας ότι ένα πλούσιο πρωινό και μεσημεριανό γεύμα, σε συνδυασμό με ελαφριά διατροφή κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες της ημέρας, θα βοηθήσει τα «ρολόγια» του οργανισμού να συντονιστούν και να λειτουργήσουν καλύτερα, προσφέροντας έτσι υψηλότερο επίπεδο υγείας και μεταβολικού ρυθμού με τον πλέον φυσικό και ενδεδειγμένο τρόπο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer