Now Reading
Πριν ακυρώσεις ένα ραντεβού, ακομη κι αν δεν θες να πας, κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου

Πριν ακυρώσεις ένα ραντεβού, ακομη κι αν δεν θες να πας, κάνε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου

Avatar photo
φίλεσ σε ποτάμι

Πριν ακυρώσεις ένα ραντεβού με μια φίλη/φίλο θέσε στον εαυτό σου μερικά ερωτήματα.

Οι έξοδοι με φίλους και παρέες λειτουργούν σαν αποσυμπίεση στο καθημερινό και βαρύ μας πρόγραμμα. Είναι οι στιγμές που θα χαλαρώσουμε και θα βγάλουμε από το κεφάλι μας στρες, άγχος, και δουλειές. Για μερικούς ανθρώπους το να έχουν ένα πρόγραμμα γεμάτο από καλέσματα λειτουργεί δυναμωτικά και θετικά.

Ενώ για κάποιους άλλους τα πολλά σχέδια μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία θα βρουν πολύ δελεαστικό να παρατήσουν τα σχέδια που ενδεχομένως να έχουν κάνει. Αλλά όταν τίθεται η ερώτηση «Πρέπει να ακυρώσω τα σχέδια;» που μπορεί να μπαίνει στο μυαλό μας, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να σκεφτούμε περισσότερα από απλώς τι είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε.

κρεβάτι φίλες

Η ευημερία που δημιουργείται κάνοντας πράγματα για τον εαυτό μας

Το να αφιερώσουμε χρόνο για να αποσυμπιεστούμε από τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες και να έχουμε λίγο χρόνο δικό μας είναι σημαντικό για την ευημερία μας, όπως και η επιβολή των προσωπικών μας ορίων σχετικά με τον τρόπο που περνάμε τον χρόνο μας. Αλλά όταν έχεις ένα υπάρχον σχέδιο που θέλεις να ακυρώσεις, να έχεις κατά νου ότι δεν είσαι το μόνο άτομο που μπορεί να επηρεαστεί από την επιλογή. Η υποχώρηση μπορεί να είναι βλαβερή και ενοχλητική και η συνήθεια να ακυρώνεις τακτικά σχέδια μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σου, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βασίζονται με σιγουριά σε εσένα.

«Η εμπιστοσύνη είναι ένα σημαντικό κομμάτι των σχέσεων γενικά, ακόμη περισσότερο σε μια φιλία», λέει ο θεραπευτής Shontel Cargill, LMFT. «Όσον αφορά τις ακυρώσεις, είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τη διαθεσιμότητα σας και να προσπαθήσετε να μην υπερδεσμευτείτε. Όταν δεν ακολουθείς αυτά τα σχέδια, αλλάζει η δυναμική της φιλίας και της εμπιστοσύνης με την πάροδο του χρόνου».

φίλες σε έξοδοΣίγουρα η ζωή είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να ακυρώσουμε σχέδια, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Ασθένειες, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και άλλες απρόβλεπτες περιστάσεις μπορούν να ακυρώσουν τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια. Και μερικές φορές, μπορεί να χρειαζόμαστε πραγματικά μια μέρα ψυχικής υγείας. «Οι άνθρωποι τείνουν να είναι επιεικείς όταν εμφανίζονται έκτακτες ανάγκες ή όταν το ακυρωμένο σχέδιο δεν είναι ο κανόνας», λέει η Diane Gottsman, ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας και ιδρύτρια της Σχολής Πρωτοκόλλου του Τέξας, «Αλλά θα είναι λιγότερο αν γίνει συνήθεια».

6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου προτού ακυρώσεις τα σχέδια με κάποιον, ακόμα κι αν το θέλεις πραγματικά

Την επόμενη φορά που δε θα μπορέσεις να αποφασίσεις αν θα πρέπει να ακυρώσεις τα σχέδια σου (αν πραγματικά θέλεις να το κάνεις ή αντ’ αυτού να παραμείνεις στο αρχικό σου πλάνο) εξέτασε τους λόγους που αισθάνεσαι έτσι και γιατί. Αν και είσαι το μόνο άτομο που μπορεί τελικά να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για εσένα —ακόμα και αν αυτό σημαίνει ακύρωση— το να κάνεις ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σου μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις μια αποτελεσματική ενδοσκόπηση για να βρεις την απάντηση. 

φίλες σε τραπέζι1. Θέλω πραγματικά να κάνω παρέα με αυτό το άτομο ή να συμμετάσχω σε αυτή τη δραστηριότητα;

Η ουσία αυτής της ερώτησης είναι να δεις γιατί αποφεύγεις αυτό το άτομο με το οποίο έχεις κανονίσει. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Νιώθεις ασφάλεια με αυτό το άτομο; Και αν κάνουμε μαζί αυτή τη δραστηριότητα; Και αν είμαστε στο σωστό χώρο;» Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις είναι «όχι», ο Cargill λέει ότι η ακύρωση μπορεί να έχει νόημα. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύεις τη γαλήνη σου και την ψυχική και σωματική σου υγεία, αλλά εξακολουθεί να πρέπει να είσαι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσεις την αντίδραση του άλλου ατόμου στην επιλογή σου.

φίλες με αθλητικά

2. Πώς νιώθω αυτή τη στιγμή και γιατί δε θέλω να πάω;

Εξασκήσου στον αυτοστοχασμό για να καταλάβεις τι οδηγεί την επιθυμία σου να ακυρώσεις. Εάν ακυρώνεις συνήθως, είναι χρήσιμο να εξετάσεις το μοτίβο συμπεριφοράς. Το να θέλεις να αποχωρήσεις από ένα πλάνο, μπορεί να σημαίνει ότι έχεις ανικανοποίητες ανάγκες, είσαι υπερφορτωμένη ή υπερβολικά προγραμματισμένη. Ίσως για παράδειγμα να είναι ένα κάτι προγραμματισμένο νωρίς το πρωί και απλά δε θέλεις να ξυπνήσεις γι’ αυτό. Σε μια τέτοια περίπτωση, όρισε το ραντεβού κάποια άλλη στιγμή.

Όποιες και αν είναι οι ιδιαιτερότητες των σχεδίων σου, προσπάθησε να εντοπίσεις το βασικό πρόβλημα και στη συνέχεια να εξετάσεις τις συνέπειες της ακύρωσης. «Πρέπει πραγματικά να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, να κάνεις μια αυτοαξιολόγηση και να πεις “ποιος είναι ο ρόλος μου σε όλο αυτό”», λέει ο Cargill.

3. Πόσο νωρίτερα να κάνω την ακύρωση;

Η ακύρωση πολύ νωρίτερα είναι προτιμότερη από το να το κάνεις την τελευταία στιγμή. Όσο νωρίτερα ενημερώσεις, τόσο περισσότερο χρόνο έχουν τα άλλα άτομα για να προετοιμαστούν και να αναδιαμορφώσουν το δικό τους πρόγραμμα. Εάν δεν είναι δυνατό να ειδοποιήσεις εκ των προτέρων, μπορείς να επανεξετάσεις την επιλογή σου να ακυρώσεις.

κορίτσια σε μπάτσελορ

4. Κοστίζω χρόνο ή χρήμα στους άλλους εμπλεκόμενους με την ακύρωση;

Μερικά σχέδια έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλα, και γι’ αυτά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να δικαιολογήσουν την απουσία σου. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιο εύκολο να αποσυρθείς από ένα ραντεβού για καφέ παρά από μια γαμήλια δεξίωση. Έτσι, σκέψου πώς η απουσία σου μπορεί να ενοχλήσει τους εμπλεκόμενους. Πέρα από τα οικονομικά, θα πρέπει να έχεις κατά νου τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός-κάλεσμα για μια φίλη/φίλο σου. Ίσως η φίλη σου να είναι χαρούμενη για το νέο της διαμέρισμα και να είναι ενθουσιασμένη που θα διασκεδάσει στον καινούργιο της χώρο μαζί σου πίνοντας ένα ποτήρι κρασί. Ακόμα κι το να μην εμφανιστείς δεν της κοστίζει χρήματα, θα μπορούσε να είναι επιβλαβές και επιζήμιο. «Θα μπορούσε απλώς να σε θέλουν πραγματικά εκεί, αλλά ένιωσαν ότι τους εγκατέλειψες», προσθέτει ο Cargill.

5. Τι μήνυμα στέλνω σε αυτό το άτομο για τη σχέση μας;

Εάν ακυρώνεις επανειλημμένα σε κάποιον, μπορεί να νιώσει ότι δεν είναι σημαντικό να περνάς χρόνο μαζί του. Είτε συμβαίνει αυτό είτε όχι, μπορεί να διαπιστώσεις ότι οι προσκλήσεις λιγοστεύουν εάν επανειλημμένα ακυρώνεις τα σχέδια σας. «Μια φορά για τον σωστό λόγο είναι κατανοητό, αλλά από την άποψη της εθιμοτυπίας ένας συνηθισμένος ακυρωτής στέλνει το μήνυμα ότι δεν έχεις προτεραιότητα»λέει ο Gottsman. Ο Cargill αναφέρει ότι οι άνθρωποι «δεν είναι αναγνώστες του μυαλού» και ότι μια ανοιχτή και ειλικρινής επικοινωνία είναι σημαντική για να ξεκαθαρίσει τυχόν παρανοήσεις σχετικά με τις προτεραιότητες σου. Εάν εξακολουθείς να θέλεις να κάνεις παρέα με κάποιον, αλλά μπορεί να σου συμβαίνει κάτι άλλο, μοιράσου το μαζί του όταν ακυρώνεις.

φίλεσ σε ποτάμι6. Θέλω να επαναπρογραμματίσω το ραντεβού;

Μην προσφέρεσαι να επαναπρογραμματίσεις εάν δεν το εννοείς. «Και αν επαναπρογραμματίσετε, φροντίστε να τηρήσετε το σχέδιο, ώστε να μην μπείτε στον κύκλο ακύρωσης και επαναπρογραμματισμού», λέει ο Gottsman.

Διάβασε επίσης:

Το να είσαι αναβλητική μπορεί να είναι καταστροφικό για την ψυχική και σωματική σου υγεία

Όλοι μας είμαστε ένοχοι για την αναβολή βαρετών αλλά σημαντικών εργασιών… αλλά η καθημερινή αναβλητικότητα μπορεί να είναι πρόβλημα, υποστηρίζουν ερευνητές.  Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα βαρετό κομμάτι της διαχείρισης της ζωής για να βάλεις τον τροχό της αναβλητικότητας σε λειτουργία. Αντί να κάνουμε απλώς τη φορολογική δήλωση/τον προϋπολογισμό,-πρόσθεσε τη δική σου μισητή εργασία-, χάνουμε χρόνο στο Instagram ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα. Αν αυτό σου ακούγεται οικείο, σου έχουμε άσχημα νέα: μια νέα μελέτη συνέδεσε την αναβλητικότητα με την κακή υγεία. 

μια γυναικα μπροστα σε υπολογιστη που κοιταζει με αναβλητικοτηταΠροηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η αναβολή σημαντικών εργασιών συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους, πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής και καθυστερήσεις στην επίσκεψη σε γενικούς γιατρούς για προβλήματα υγείας. Μέχρι τώρα, ωστόσο, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν την αιτία και το αποτέλεσμα: η αναβλητικότητα προκαλεί προβλήματα υγείας ή τα προβλήματα υγείας δυσκολεύουν την έγκαιρη δράση;  

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πασπάλισε κάθε γεύμα με αυτά τα μπαχαρικά για έναν υγιή εγκέφαλο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η πολλή σκέψη μπορεί να σε κάνει να χάσεις βάρος



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST