Now Reading
Πόσο χρόνων είσαι, αλήθεια; Μείωσε τη βιολογική σου ηλικία με 6 βήματα

Πόσο χρόνων είσαι, αλήθεια; Μείωσε τη βιολογική σου ηλικία με 6 βήματα

Avatar photo
δυο γυναικες μιλανε στην παιδικη χαρα

Η αντιστροφή της βιολογικής μας ηλικίας θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική μας υγεία και ευεξία.

Το να αισθάνεσαι νεότερη από την ηλικία σου μπορεί να μην είναι κάτι που έχεις στο μυαλό σου. Οι έρευνες που αναπτύσσονται υποστηρίζουν ότι η βιολογική μας ηλικία μπορεί πράγματι να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από την ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητα μας. Και μπορεί να υπάρχουν απλές λύσεις που θα σε βοηθήσουν να αντιστρέψεις τη βιολογική σου ηλικία κατά ένα μικρό ποσοστό και να βελτιώσεις τη συνολική υγεία και ευεξία σου. 

«Με απλά λόγια, η βιολογική ηλικία είναι ο ρυθμός με τον οποίο γερνάτε σωματικά, ενώ η χρονολογική σας ηλικία είναι απλώς ο αριθμός των γενεθλίων που έχετε γιορτάσει», λέει η Dr. Kara Fitzgerald, γιατρός και διευθύντρια κλινικής στο FxMed και συγγραφέας του βιβλίου Younger You. «Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για τη χρονολογική σας ηλικία, αυτή θα αυξάνεται πάντα κατά ένα κάθε χρόνο». 

  μια παρεα ανθρωπων περπαταει και γελαει

Υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία με τη βιολογική σου ηλικία κάτι που είναι τόσο καλό όσο και κακό. Ενώ μπορεί να έχεις τη δύναμη να το αντιστρέψεις και να μειώσεις μερικά χρόνια από τη βιολογική σου ηλικία, μπορείς επίσης να επιταχύνεις τα πράγματα και να καταλήξεις να αισθάνεσαι μεγαλύτερη από τη χρονολογική σου ηλικία λόγω κακής υγείας. 

«Όταν επιστρέφεις στη σκέψη για την υπέρταση και τον διαβήτη και άλλα τέτοια πράγματα, οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις ασθένειες γερνούν γρηγορότερα από τη χρονολογική τους ηλικία», λέει η Fitzgerald. «Αυτές οι ασθένειες ωθούν τη γήρανση προς τα εμπρός. Αλλά και το ταξίδι της γήρανσης μας κάνει ευάλωτους στο να πάθουμε αυτές τις ασθένειες είναι κάτι σαν την κότα και το αυγό. Τελικά, καθόμαστε στη θέση του οδηγού και υπαγορεύουμε το πόσο καλά θα ζήσουμε, επιλέγοντας το πώς θα ζήσουμε». 

  

Πώς να προσδιορίσεις τη βιολογική σου ηλικία 

Για να αλλάξεις τη βιολογική σου ηλικία, πρέπει πρώτα να καταλάβεις ποια είναι αυτή. Αν και τα διαδικτυακά κουίζ και οι αριθμομηχανές μπορούν να σε βοηθήσουν να υπολογίσεις τη βιολογική σου ηλικία, ο καλύτερος τρόπος για να έχεις μια ακριβή εκτίμηση είναι η μελέτη των επιγενετικών μας δεδομένων -ή πώς οι συμπεριφορές και το περιβάλλον σου επηρεάζουν τα γονίδιά σου- χρησιμοποιώντας DNA που συλλέγεται από το σάλιο, το αίμα ή άλλους ιστούς. 

Το πρώτο αξιόπιστο επιγενετικό ρολόι αναπτύχθηκε το 2013 από τον Steve Horvath, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες. Τα ευρήματά του καθόρισαν ότι πολλαπλοί τύποι ιστών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της βιολογικής ηλικίας ενός ατόμου. Έκτοτε, έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά διάφορα τεστ για το σπίτι, η τιμή των οποίων κυμαίνεται από 75 έως 500 δολάρια. Από όλα τα τεστ, μόνο το myDNAge βασίζεται στο επιγενετικό ρολόι ηλικίας του Horvath.  

  χαρουμενες γυναικες

Τα αποτελέσματα από τις κατ’ οίκον εξετάσεις, τα οποία είναι πιο συχνά διαθέσιμα μετά από δύο έως έξι εβδομάδες, περιλαμβάνουν συνήθως πληροφορίες σχετικά με τη μεταβολική σου υγεία, τη γενετική και άλλους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Επειδή τα τεστ δεν αξιολογούνται ανεξάρτητα, η ακρίβεια μπορεί να διαφέρει μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών ομάδων ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σημείο εκκίνησης.  

Τι επηρεάζει τη βιολογική σου ηλικία 

Μόλις γνωρίσεις τη βιολογική σου ηλικία, μπορείς να αρχίσεις να κατανοείς τους παράγοντες κινδύνου στη ζωή σου που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι μεγαλύτερη. Όλο και περισσότερο όμως η επιστήμη διαπιστώνει ότι υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνουμε τη διαδικασία.  

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν διάφορους βαθμούς επιτυχίας με την αντίστροφη γήρανση: Η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους το 2019 έδειξε αντιστροφή της βιολογικής ηλικίας έως και τρία χρόνια, ενώ μια άλλη μελέτη σε παχύσαρκους Αφροαμερικανούς με ανεπάρκεια βιταμίνης D διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να αντιστρέψουν τη βιολογική τους ηλικία κατά 1,85 χρόνια σε 16 εβδομάδες με μια αγωγή συμπληρωμάτων. «Τα γονίδιά μας, σε γενικές γραμμές, δεν είναι το πεπρωμένο μας», λέει η Fitzgerald. «Ακόμη και αν οι γονείς ή οι παππούδες σας είχαν ορισμένες παθήσεις, αυτό δεν χρειάζεται να είναι η μοίρα σας. Υπάρχουν κάποιες πραγματικά ισχυρές γενετικές καταστάσεις, αλλά τις περισσότερες φορές αυτό είναι η εξαίρεση».  

Αντίθετα, ο Fitzgerald επιμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού που επηρεάζει τα γονίδιά μας είναι ο τρόπος ζωής μας τα πάντα, από το τι τρώμε μέχρι το πόσο κοιμόμαστε κάθε βράδυ. «Αυτό είναι το πώς ζούμε, πώς αναπνέουμε, πώς τρώμε, σε τι είδους στρες είμαστε εκτεθειμένοι και πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το στρες, η συμμετοχή μας στα κοινά, οι σχέσεις μας, η ικανότητά μας να νιώθουμε αγάπη, να κινούμε το σώμα μας … είναι όλοι αυτοί οι τρόποι με τους οποίους έχουμε εξελιχθεί ως άνθρωποι», λέει.  

  μια παρεα ανδρων που γελαει και μιλαει

Πώς να αντιστρέψεις τη βιολογική σας ηλικία 

Σε μια κλινική δοκιμή διάρκειας οκτώ εβδομάδων, η Fitzgerald και η ομάδα της εξέτασαν πώς η παρέμβαση στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιστροφή της βιολογικής ηλικίας. Η θεραπεία, η οποία περιελάμβανε διατροφή, ύπνο, άσκηση, καθοδήγηση χαλάρωσης και συμπληρωματικά προβιοτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, συσχετίστηκε αργότερα με μείωση της ηλικίας κατά 3,23 χρόνια. 

Παρακάτω, η Fitzgerald περιγράφει την αγωγή που ακολούθησαν οι συμμετέχοντες: 

  1. Επαρκής ενυδάτωση
  2. Άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτών την ημέρα πέντε ημέρες την εβδομάδα με αντιληπτή άσκηση 60-80% της μέγιστης δυνατότητάς σας
  3. Τακτικός διαλογισμός
  4. Τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα
  5. Δύο συμπληρώματα: επιπλέον πολυφαινόλες, στην προκειμένη περίπτωση, μια σκόνη χόρτων, και ένα απλό προβιοτικό
  6. Και κάποια ζωική πρωτεΐνη, όπως αυγά ή συκώτι, την οποία περιγράφει ως «πολυβιταμινούχο μέταλλο σε μια μήτρα τροφίμων», καθώς και τρόφιμα με συγκεκριμένες πολυφαινολικές ενώσεις, όπως κύμινο, κουρκουμά, πράσινο τσάι και μανιτάρια.

«Κάθε κομμάτι της παρέμβασής μας σχεδιάστηκε με βάση το τι επηρέασε ευνοϊκά τη μεθυλίωση του DNA -πώς οι μεθυλικές ομάδες επηρεάζουν τα μόρια στο σώμα- και την επιγενετική», λέει η Fitzgerald. «Όλο το πρόγραμμα χτίστηκε βήμα-βήμα για να «γλυκομιλήσει» στην έκφραση των γονιδίων και να απενεργοποιήσει τα κακά γονίδια, όπως τα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο ή ακόμη και τη φλεγμονή, και να ενεργοποιήσει τα καλά». Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσεις να εφαρμόζεις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής για να επηρεάσεις τη βιολογική σου ηλικία είναι στα 30, καθώς οι αλλαγές στο ταξίδι της γήρανσης πραγματικά «ξεκινούν» κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 40, λέει η ίδια.  

  δυο γυναικες μιλανε στην παιδικη χαρα

«Όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε με τις πληροφορίες για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση, υποψιάζομαι ότι τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε», λέει η Fitzgerald. «Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις χρόνιες ασθένειες, ακόμη και για τις οξείες, όπως ο COVID ή η γρίπη. Αν συγκεντρώσουμε τους πόρους μας για να σπάσουμε την ύπαρξη της γήρανσης προς την επιβράδυνση ή και την αντιστροφή της βιολογικής γήρανσης, οι δυνατότητες για την ανθρωπότητα είναι απλώς εξαιρετικές». 

 

Διάβασε επίσης

Αναρωτιέσαι αν είσαι παλιά ή νέα ψυχή; Υπάρχει τρόπος να το ανακαλύψεις

Η ηλικία μας δεν ορίζεται μόνο από την ημερομηνία γέννησης μας. Σίγουρα θα σου έχουν πει αν είσαι μια παλιά ψυχή ή αν μοιάζεις σαν έφηβη και αυτό δεν έχει να κάνει με την χρονιά που γεννήθηκες. Το πόσο μεγάλες ή μικρές φαινόμαστε εξωτερικά, είναι τελείως διαφορετικό από την «ψυχική» υγεία την οποία εκφράζουμε. Η νοητική ηλικία είναι «η νοητική ικανότητα ενός ατόμου εκφρασμένη ως η ηλικία στην οποία ένα μέσο άτομο φτάνει στην ίδια ικανότητα», σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης.

Όσον αφορά την έρευνα και την επιστήμη πίσω από αυτήν, η νοητική ηλικία χρησιμοποιείται συχνότερα κατά την αξιολόγηση μικρών παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Down ή ο αυτισμός, των οποίων η νοητική ηλικία μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με το πόσο χρονών είναι στην πραγματικότητα.

Πόσο χρόνων είσαι, αλήθεια; Μείωσε τη βιολογική σου ηλικία με 6 βήματα

Νοητική λειτουργία

Όπως λέει η ψυχοθεραπεύτρια Annette Nuñez, Ph.D., LMFT, στο mbgεξισώνει τη νοητική ηλικία με πράγματα όπως η εκτελεστική λειτουργία, η συναισθηματική ανάπτυξη και η συνολική ωριμότητα. Αυτά τα πράγματα, λέει, συνήθως μας έρχονται με το πέρασμα του χρόνου καθώς μεγαλώνουμε, αλλά για κάποιους ανθρώπους, μπορεί να αισθάνονται, να ενεργούν ή να σκέφτονται με τρόπους που υποδηλώνουν μια νεότερη νοητική ηλικία.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Carla Marie Manly, Ph.D., αυτό που θεωρούμε ωριμότητα «ορίζεται γενικά ως η ικανότητα να διαχειριζόμαστε με σύνεση και καταλλήλως τις αναπτυξιακές ευθύνες σε νοητικό, συναισθηματικό, συμπεριφορικό και κοινωνικό επίπεδο», καθώς και άλλες μορφές ωριμότητας, όπως η σωματική ωριμότητα, η ωριμότητα των αναπτυξιακών σταδίων και η ωριμότητα σταδιοδρομίας.

Η ιστορία του τεστ νοητικής ηλικίας

Μεγάλο μέρος της έρευνας για τη νοητική ηλικία αποσκοπεί στην αξιολόγηση των ικανοτήτων των παιδιών σε σχέση με την ηλικία που πραγματικά έχουν. Καθώς η ψυχολογία και η έρευνα για τον εγκέφαλο απογειώθηκαν στις αρχές του 1900, οι μελέτες άρχισαν να εξετάζουν που θα έπρεπε να βρίσκονται τα παιδιά αναπτυξιακά σε ορισμένες ηλικίες (για παράδειγμα, να μπορούν να διαβάσουν στην ηλικία των έξι ετών). Έκτοτε, ένα μεγάλο μέρος της έρευνας παρέμεινε στη σφαίρα της μελέτης παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές. Καθώς όμως το ενδιαφέρον για τη μακροζωία αυξάνεται, αυξάνεται και η έρευνα για τον γηράσκοντα εγκέφαλο.

«Αν και δεν υπάρχει κανένα τεστ που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να πείτε οριστικά πόσο γέρος ή νέος είναι ο εγκέφαλος σας, μπορούμε να σκεφτούμε ότι ένας νέος και υγιής εγκέφαλος βρίσκεται στο μέγιστο της λειτουργίας του», γράφει ο ερευνητής εγκεφάλου Marc Milstein, Ph.D., στο βιβλίο του «The Age-Proof Brain». Σημειώνει ότι παράγοντες όπως η ισορροπία και ο συντονισμός, η ευκρινής μνήμη και η ικανότητα να βγάζουμε αποτελεσματικά τη μέρα μας συνδέονται με το πόσο «μεγάλος» είναι ο εγκέφαλος μας. Και όπως εξήγησε ο Milstein σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast mindbodygreen, ο εγκέφαλος μας μπορεί στην πραγματικότητα να φαίνεται μεγαλύτερος και από την πραγματική μας ηλικία.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτές είναι οι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητα



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST