Now Reading
Ποιος είπε πως εξετάσεις ίσον στρες; 10 πράγματα που μπορούν να φτιάξουν τη διάθεση του παιδιού σου

Ποιος είπε πως εξετάσεις ίσον στρες; 10 πράγματα που μπορούν να φτιάξουν τη διάθεση του παιδιού σου

Λινα Γριβογιάννη
10 θετικά πράγματα που μπορείς να πεις στο παιδί σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Το άγχος όλων των γονιών στη περίοδο των εξετάσεων είναι να μην πούνε το λάθος πράγμα στο παιδί τους και το αγχώσουν περισσότερο. Για αυτό βρήκαμε μερικές θετικές δηλώσεις που θα βοηθήσουν το παιδί και εσένα.

Ως γονιός σίγουρα προσπαθείς να βοηθήσεις το παιδί σου να είναι έτοιμο για τις εξετάσεις. Από τη διατροφή, τα επιπλέον βιβλία και μαθήματα μέχρι τη γραφική ύλη και μπορεί να απορροφηθείς τόσο πολύ σε όλα αυτά που μπορεί ασυναίσθητα να παραβλέψεις κάτι πολύ σημαντικό τη «λεκτική επικοινωνία». Μερικές φορές, «τα λόγια μπορούν να μιλήσουν πιο δυνατά από τις πράξεις». Πότε ήταν λοιπόν η τελευταία φορά που είπες κάτι εμπνευσμένο, θετικό και καθησυχαστικό στο παιδί σου; Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις και με τις εξετάσεις να είναι πλέον εδώ, η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσεις, είναι τώρα.

10 θετικά πράγματα που μπορείς να πεις στο παιδί σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Ακολουθούν, λοιπόν, μερικές δηλώσεις που εγγυημένα θα βοηθήσουν το παιδί σου με το άγχος των εξετάσεων. Μπορείς να τις προσαρμόσεις ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και μπορείς να συνεχίσεις να προσθέτεις ότι θεωρείς εσύ καλύτερο για το δικό σου παιδί.  

1.Είσαι ένας έξυπνος μαθητής και μπορείς να τα καταφέρεις.  

Επανάλαβε συχνά αυτό στο παιδί. Όταν δείχνεις εμπιστοσύνη στο παιδί, τότε και εκείνο θα αρχίσει αυτομάτως να αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

  1. Τώρα, αυτό είναι υπέροχο… πώς το έκανες αυτό;

 Παρατήρησε τα μικρά επιτεύγματα του παιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας/εβδομάδας και αφιέρωσε ένα λεπτό για να το επαινέσεις.  

  1. Μην κυνηγάς την επιτυχία, δούλεψε σκληρά και θα σου έρθει. Αυτή δεν είναι απλώς μια θετική δήλωση πρόκειται για ένα μάντρα ζωής που το παιδί θα θυμάται πάντα και αν το τηρεί, σίγουρα θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή του.
  2. 4. Οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος της ζωής. Να ένα ακόμα σημαντικό μήνυμα!

 Ως γονείς, πρέπει να λες και στον εαυτό σου το ίδιο: εφάρμοσε αυτό που κηρύττεις. Η πραγματικότητα είναι ότι οι εξετάσεις δεν είναι το τέλος της ζωής. Μερικές φορές ένα παιδί είναι τόσο πολύ αγχωμένο με αυτή τη προσέγγιση των εξετάσεων που είναι βέβαιο ότι θα νιώσει αποστροφή προς τη μελέτη.

10 θετικά πράγματα που μπορείς να πεις στο παιδί σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων 

5.Μην ανησυχείς αν δεν είσαι καλή σε κάποια μαθήματα, δεν μπορείτε να είσαι καλή σε όλα. 

 Μερικά παιδιά δυσκολεύονται με τα μαθηματικά, άλλα με την ιστορία και άλλα με τη χημεία. Το παιδί σου έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, όπως ακριβώς και εσύ. Παρότρυνε το λοιπόν να επικεντρωθεί στα δυνατά σημεία και να συνεχίσει να εργάζεται υπομονετικά στις αδυναμίες του. 

6.Απλά δώσε τον καλύτερό σου εαυτό και ξέχασε τα υπόλοιπα. 

 Την ημέρα των εξετάσεων, ευχήσου «καλή τύχη» με αυτή τη δήλωση. Ενώ τον/την ενθαρρύνεις να δώσει τον καλύτερό του/της εαυτό, αποκόπτεις επίσης την περιττή πίεση που δεν ωφελεί.

10 θετικά πράγματα που μπορείς να πεις στο παιδί σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

7.Μη φοβάσαι την αποτυχία, καθώς είναι ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία.  

Όπως έχουμε ακούσει συχνά «πολλά από τα πράγματα που φοβόμαστε δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα» εμφύσησε αυτή τη σκέψη στο παιδί σου. Αφαίρεσε το φόβο από αυτή τη λέξη «φόβος», ενημερώνοντας το παιδί για τα θετικά της αποτυχίας – πώς μπορεί να μάθει από τα λάθη- πώς μας κάνει να παίρνουμε πολύτιμα μαθήματα στη ζωή.  

  1. Σ’ αγαπώ!

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό  μην ξεχνάς πότε αυτές τις μαγικές λέξεις. Ας είναι το τελευταίο πράγμα που λες στο παιδί σου (με χαμόγελο) καθώς εύχεστε ο ένας στον άλλον καληνύχτα. Αυτές οι λέξεις θα φέρουν μια αίσθηση ηρεμίας και καθησυχασμού στο παιδί που καμία άλλη λέξη δεν μπορεί να αναδείξει.  

9.Πρόσπαθησε να μην έχεις άγχος. 

 Ακόμα και αν το παιδί είναι λίγο αδύναμο σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, μην δείχνεις απογοήτευση, αντίθετα, παράμεινε θετική και παρακίνησε το με θετικό τρόπο.

10 θετικά πράγματα που μπορείς να πεις στο παιδί σου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

  1. Είμαστε περήφανοι για σένα.

Τα παιδιά λατρεύουν να γνωρίζουν ότι οι γονείς τους τα αγαπούν, τα λατρεύουν και είναι περήφανοι για αυτά. Πες τους ότι εκτιμάς τη σκληρή δουλειά τους, τις προσπάθειές τους και τότε θα δεις την ειλικρίνειά τους να πολλαπλασιάζεται.

Διάβασε επίσης:

11 πράγματα που πρέπει να πεις στο παιδί σου όταν δίνει εξετάσεις που θα του διώξουν το άγχος

Αγχώνεσαι εσύ ή το παιδί σου για τις ήμερες των εξετάσεων; Ανακάλυψε τρόπους που έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν  σαν τρόποι για να μειώσεις το άγχος των εξετάσεων και να δώσεις στο παιδί σου ένα πλεονέκτημα αυτές τις μέρες.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι εξετάσεις είναι μια μέθοδος για να του να μάθουν οι καθηγητές τι γνωρίζουν (και τι πρέπει να γνωρίζουν) οι μαθητές, αλλά και για να περάσουν στην επόμενη τάξη ή σε κάποια ανώτερη σχόλη. Οι εξετάσεις βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν στέρεες δεξιότητες μελέτης, μαθαίνουν από τα λάθη και μαθαίνουν πώς να χειρίζονται το άγνωστο σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που τα πράγματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Μέσω της εξάσκησης και της προετοιμασίας, τα παιδιά θα νιώσουν εξοπλισμένα και έτοιμα να χειριστούν τις εξετάσεις. Μέρος της προετοιμασίας περιλαμβάνει και την ημέρα των εξετάσεων. Ακολουθούν οι συμβουλές που πρέπει να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους σχετικά με το πώς να χειριστούν την ημέρα των εξετάσεων και να το στείλουν στην δύσκολη διαδικασία των εξετάσεων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Δες εδώ πώς μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου με το άγχος των εξετάσεων 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υγιεινές τροφέςDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr