Now Reading
Πέφτουν τα μαλλιά σου; Ίσως για όλα να φταίει ο χαμηλός σου σίδηρος- Πώς θα το καταλάβεις

Πέφτουν τα μαλλιά σου; Ίσως για όλα να φταίει ο χαμηλός σου σίδηρος- Πώς θα το καταλάβεις

Avatar photo

Η έλλειψη σιδήρου και η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Θα πρέπει να ελέγξεις αν έχεις βιώσει κάποια από τα παρακάτω σημάδια και συμπτώματα.

Η λήψη αρκετού σιδήρου είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας. Μας βοηθά να παράγουμε ερυθρά αιμοσφαίρια -τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλο το σώμα- και υποστηρίζει τη σωματική μας ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εγκεφάλουΗ ανεπάρκεια σιδήρου σημαίνει ότι η ποσότητα σιδήρου στο σώμα μας είναι χαμηλή. Η έλλειψη σιδήρου είναι πιο συχνή μεταξύ των γυναικών και των ατόμων που είναι έγκυες. 

Μπορεί να έχεις ακούσει τον όρο «αναιμία» να χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον όρο «σιδηροπενία», αλλά οι δύο όροι μπορεί να διαφέρουν. Αναιμία είναι όταν το αίμα δεν μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα, σύμφωνα με την πηγή MedlinePlus της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής. Η σιδηροπενική αναιμία εμφανίζεται όταν η έλλειψη σιδήρου είναι αρκετά σοβαρή ώστε το άτομο να έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. 

 

Η σιδηροπενία χωρίς αναιμία είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι φυσιολογικός στις εργαστηριακές εξετάσεις. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθείς να εμφανίζεις συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση και δυσκολίες συγκέντρωσης, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την εργασία και την καθημερινή σας ζωή. Εάν η ανεπάρκεια εξελιχθεί σε σιδηροπενία, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά. 

Τα παρακάτω συμπτώματα δεν είναι μοναδικά για την ανεπάρκεια σιδήρου ή την IDA, αλλά αν εμφανίζεις συνδυασμό αυτών, μίλησε με τον γιατρό για να ελέγξεις τις τιμές του σίδηρου και τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

  

 1. Αισθάνεσαι εξαντλημένη

Η κόπωση είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της σιδηροπενίας. Είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα της IDA, που εμφανίζεται σε περίπου 44% των περιπτώσεων. 

Η κόπωση είναι ένα «μη ειδικό» σύμπτωμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κουρασμένοι λόγω μιας σειράς άλλων καταστάσεων, όπως μια διαταραχή ύπνου.   

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να συνηθίσουν να έχουν πολυάσχολη ζωή και να αισθάνονται κουρασμένοι και συχνά απλώς αποδέχονται την κούραση ως μέρος της ζωής τους.  

Η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί λιγότερο οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς μας, οπότε το σώμα μας στερείται της ενέργειας που χρειάζεται. Εάν η κόπωση σας συνοδεύεται από αίσθημα αδυναμίας, ευερεθιστότητας ή αδυναμία συγκέντρωσης, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει κάποια σχέση με αυτό. 

 1. Έχεις πιο δύσκολες περιόδους

Η νούμερο ένα αιτία έλλειψης σιδήρου είναι οι βαριές και δύσκολες περίοδοι. Ένα άτομο μπορεί να χάσει πολύ αίμα και να μην είναι σε θέση να το αντικαταστήσει όλο μέχρι την επόμενη περίοδο.  

Η περίοδος ενός μέσου ατόμου είναι περίπου δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας αίμα κάθε μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών. Βαριά αιμορραγία σημαίνει ότι αλλάζεις ταμπόν ή σερβιέτα κάθε μία έως δύο ώρες, περνάς θρόμβους αίματος μεγαλύτερους από τετράγωνα ή εμφανίζεις αιμορραγία για περισσότερες από οκτώ ημέρες. 

 

Οι βαριές περίοδοι επηρεάζουν περίπου ένα στα πέντε άτομα που έχουν έμμηνο ρύση ετησίως και μπορεί να συμβούν φυσιολογικά κατά τη μετάβασή μας στην εμμηνόπαυση. Αξίζει όμως να τις συζητήσουμε με έναν γυναικολόγο, καθώς μπορεί επίσης να σηματοδοτούν προβλήματα με τον θυρεοειδή ή παρενέργειες φαρμάκων. Άλλες αιτίες απώλειας αίματος που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια σιδήρου περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, τις τακτικές αιμοδοσίες, τα ατυχήματα ή τις χειρουργικές επεμβάσεις. 

 1. Φαίνεσαι χλωμή

Μπορεί να φαίνεσαι χλωμή αν το σώμα σου έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, κάτι που συμβαίνει στην αναιμία, η ωχρότητα δεν ταυτίζεται με την απώλεια χρωστικής ουσίας (μελανίνης) από το δέρμα, σχετίζεται όμως με τη ροή του αίματος. Ο αποχρωματισμός μπορεί να εμφανιστεί στο εσωτερικό των χειλιών, στα ούλα και στα κάτω βλέφαρα. Εάν είναι λιγότερο κόκκινα από το συνηθισμένο, η αιτία μπορεί να είναι ο χαμηλός σίδηρος. 

Η ωχρότητα είναι ένα από τα κορυφαία συμπτώματα της IDA, που εμφανίζεται σε περίπου 45-50% των περιπτώσεων. Εάν ξαφνικά χλωμιάσεις σε όλο σου το σώμα ή παρουσιάσεις δύσπνοια και αιματηρές κενώσεις, επικοινώνησε αμέσως με τον γιατρό σου.  

 1. Παθαίνεις εύκολα δύσπνοια

Ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά αναπνέεις, αν τα επίπεδα οξυγόνου σου είναι χαμηλά, θα νιώσεις ότι σου τελειώνει ο αέρας. Στην αρχή, μπορεί να αισθάνεσαι πιο συχνά δύσπνοια όταν ανεβαίνεις μια σκάλα ή ολοκληρώνεις τη συνηθισμένη σου προπόνηση. Τελικά, μπορεί να αρχίσεις να λαχανιάζεις όταν ξεκούραζε.  

 1. Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά

Μια καταπονημένη καρδιά μπορεί να έχει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, διεύρυνση, ακόμα και καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν έχεις κάποια γνωστή καρδιακή νόσο, είναι σημαντικό να ελέγξεις τα επίπεδα σιδήρου. 

 1. Έχεις «το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών»

Εάν έχεις έντονη επιθυμία να κουνήσεις τα πόδια σου, μπορεί να έχεις το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (RLS),η σιδηροπενία είναι μια αιτία για την κατάσταση, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται σε περίπου 24% των περιπτώσεων. 

 1. Το κεφάλι σου πονάει

Ένας οργανισμός με έλλειψη σιδήρου θα δώσει προτεραιότητα στην παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλό σας πριν από άλλους ιστούς. Αλλά ακόμη και τότε, το κεφάλι σου θα εξακολουθεί να λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο από το απαραίτητο. Σε απάντηση, οι αρτηρίες του εγκεφάλου μπορεί να διογκωθούν, προκαλώντας πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της IDA, που εμφανίζονται σε περίπου 63% των περιπτώσεων.   

 1. Νιώθεις άγχος ή κατάθλιψη

Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ψυχολογικών συμπτωμάτων όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Μπορεί επίσης να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαταραχές του ύπνου. Ευτυχώς, η συμπλήρωση σιδήρου μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. 

9.Χάνεις τα μαλλιά σου 

Όταν η έλλειψη σιδήρου εξελίσσεται σε IDA, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Στέλνει το σώμα μας σε κατάσταση επιβίωσης, οπότε το σώμα μας διοχετεύει οξυγόνο για να υποστηρίξει ζωτικές λειτουργίες σε αντίθεση με αυτές όπως η διατήρηση των μαλλιών σας ανέπαφων.  

Η απώλεια μαλλιών εμφανίζεται σε περίπου 30% των περιπτώσεων IDA. Τα μαλλιά σας μπορεί επίσης να φαίνονται ξηρά και κατεστραμμένα. Αυτά τα συμπτώματα συμβαίνουν επειδή η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει τα επιθηλιακά κύτταρα -κύτταρα που επενδύουν τις επιφάνειες του σώματός, όπως το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα όργανα. Εξαιτίας αυτού, μπορεί επίσης να εμφανίσεις ξηρό και τραχύ δέρμα και εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια.  

 1.  Υπολειτουργία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής μας παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον ρυθμό των δραστηριοτήτων του σώματος, όπως η καύση θερμίδων και ο καρδιακός παλμός. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, προκαλώντας υποθυρεοειδισμό -δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη-. Η προσθήκη σιδήρου στη θεραπεία του θυρεοειδούς μας μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού. 

Ο υποθυρεοειδισμός συχνά αγνοείται έως και το 60% των ανθρώπων που τον έχουν δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν, μίλησε με τον γιατρό σου εάν παρατηρήσεις χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αύξηση βάρους ή ακόμη και χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. 

 1. Είσαι έγκυος

Τα έμβρυα χρειάζονται σίδηρο για την ανάπτυξή τους και μπορούν να πάρουν σίδηρο από την έγκυο. Πολλοί άνθρωποι χάνουν επίσης σημαντική ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον αριθμό του σιδήρου. 

Εάν είσαι έγκυος με πολλαπλά παιδιά, έχεις μία εγκυμοσύνη κοντά η μία στην άλλη ή κάνεις τακτικά εμετό λόγω πρωινής ναυτίας, μίλησε με τον γιατρό σου για να αυξήσεις ενδεχομένως την πρόσληψη σιδήρου. 

 1. Η γλώσσα σου φαίνεται λεία

Εκτός από το να απομυζά το χρώμα της γλώσσας, η σιδηροπενία (IDA) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μυοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που υποστηρίζει την υγεία των μυών -όπως ο μυς που αποτελεί τη γλώσσα.  

Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν μια φλεγμονώδη, γυαλιστερή ή περίεργα λεία γλώσσα. Η γλώσσα μπορεί επίσης να αισθάνεται ξηρή ή επώδυνη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται γλωσσίτιδα.  

 1.  Έχεις κοιλιοκάκη ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Η κοιλιοκάκη και τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΦΝΕ), όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, προκαλούν φλεγμονή και βλάβες στο πεπτικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίματος και προβλήματα απορρόφησης του σιδήρου.  

Σε άτομα με κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λεπτό έντερό τους, σύμφωνα με το. Τα φλεγμονώδη νοσήματα (ΙΦΝΕ) που προκαλούν φλεγμονή στο γαστρεντερικό (GI) σύστημα. Η νόσος του Crohn επηρεάζει ολόκληρο τον γαστρεντερικό σωλήνα, ενώ η ελκώδης κολίτιδα επηρεάζει μόνο το παχύ έντερο. Τα ΙΦΝΕ παρουσιάζουν συμπτώματα όπως διάρροια, πόνο στο στομάχι, έλκη και αιμορραγία. 

Εάν έχεις διαγνωστεί με κάποια από αυτές τις γαστρεντερικές παθήσεις, μίλησε με τον γιατρό σου για το πώς μπορείς να αυξήσεις την απορρόφηση του σιδήρου. 

 1. Έχεις κρύα χέρια και πόδια

Τα κρύα χέρια και πόδια μπορεί να είναι συμπτώματα της σιδηροπενιας. Το σώμα μπορεί να δυσκολεύεται να ρυθμίσει τη θερμοκρασία αν δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο.   

 1. Πώς να πάρεις περισσότερο σίδηρο

Οι συστάσεις για την πρόσληψη σιδήρου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο. Οι γυναίκες που είναι έγκυες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο σε οποιαδήποτε ηλικία.   

Όταν πρόκειται για σίδηρο, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα καλύτερο. Ενώ η περισσότερη προσοχή είναι στην έλλειψη σιδήρου, υπάρχει επίσης ανησυχία για την υπερφόρτωση σιδήρου, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά όργανα και να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακής προσβολής και καρκίνου, ιδίως στους ηλικιωμένους.   

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στη συνιστώμενη ποσότητα είναι μέσω της διατροφής σου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν φασόλια, αποξηραμένα φρούτα, αυγά, άπαχο κόκκινο κρέας, σολομό, αρακά, τόφου και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μπορείς επίσης να αγοράσεις ψωμιά ή δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο. Συνδύασε τα με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, φράουλες και ντομάτες, για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απορροφήσει το σίδηρο. 

Αν δεν έχεις έλλειψη σιδήρου ή σιδηροπενία (IDA), δεν χρειάζεται να παίρνεις συμπληρώματα. Τα από του στόματος χορηγούμενα χάπια σιδήρου προορίζονται για θεραπεία -η οποία συνήθως διαρκεί τρεις έως έξι μήνες- ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να συνοδεύονται από παρενέργειες όπως ναυτία, έμετος και άσχημη μεταλλική γεύση, καθώς και από πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή στομαχικές διαταραχές, επικοινώνησε με τον γιατρό σου για τυχόν νέα συμπτώματα που εμφανίζεις. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε τα σημάδια στα νύχια σου δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείς ειδικό

 

Σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν τόσες πολλές τεχνικές νυχιών -όπως τα ακρυλικά, το τζελ, το πολυτζέλ και η πούδρα- είναι εύκολο να ξεχάσεις τη φροντίδα των φυσικών σου νυχιών. Εξάλλου, ένα ραντεβού με την τεχνικό νυχιών και τα ατημέλητα νύχια μπορούν να καλυφθούν αμέσως και να μετατραπούν σε ένα όμορφο μανικιούρ που διαρκεί για εβδομάδες. 

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς την κατάσταση των φυσικών σου νυχιών. Η εμφάνιση και η αίσθηση των φυσικών σου νυχιών μπορεί συχνά να είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι της γενικής σου υγείας. Για παράδειγμα, ορισμένες ανησυχίες για τα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη βιταμινών και άλλες μπορεί να υποδηλώνουν πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας που μπορεί να απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό.  Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι πρέπει να αναζητήσεις αν υποψιάζεσαι ότι έχεις κάποιο πρόβλημα στα νύχια. Μιλώντας με έναν δερματολόγο και επαγγελματίες ειδικούς σε θέματα νυχιών μάθαμε τι είναι εκείνο που πρέπει να προσέξεις. 

Τι προκαλεί μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νύχια; 

Σύμφωνα με την Dana Stern, M.D., πιστοποιημένη δερματολόγο και ειδικό στα νύχια, τα μη υγιή νύχια μπορεί να προκληθούν από τη χρήση βλαβερών συστατικών, όπως η φορμαλδεΰδη. «Τα ενισχυτικά νυχιών που περιέχουν φορμαλδεΰδη μπορούν να προκαλέσουν παραδόξως ευθραυστότητα του νυχιού και να οδηγήσουν σε ονυχόλυση, δηλαδή διαχωρισμό», λέει η ίδια. 

 ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τι να κάνω λίστα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πώς η σωστή αναπνοή επηρεάζει το δέρμα μας

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top