Νευρολόγος προειδοποιεί: Το Google maps μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό σου


Πώς το Google maps, είναι ικανό να βλάψει κάποιες από τις λειτουργίες στον εγκέφαλό σου- Τί επισημαίνει ο νευρολόγος
Είναι γνωστό πως όλες οι απαραίτητες για τον οργανισμό λειτουργίες προέρχονται από τις εντολές που παρέχει ο εγκέφαλός σου καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, ακόμη και σε στιγμές αδράνειας.
Ουσιαστικά ο εγκέφαλος, αποτελεί το κέντρο ελέγχου του οργανισμού και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, τόσο στο να οξύνεις το πνεύμα σου όσο και να του προσδίδεις τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται. Μάλιστα το μυαλό σου έχει την δυνατότητα, προκειμένου να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία, να αποβάλει μη σημαντικές πληροφορίες, ή και θλιβερά βιώματα, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την συνολική υγεία του οργανισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες και με τα όσα περιγράφει ο Νευρολόγος, doctor.bing, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα του Instagram, ένα από τα πιο σύνηθες λάθη για την όξυνση του πνεύματος και την λειτουργία του εγκεφάλου, είναι η καθημερινή και αδιάκοπη χρήση των Google maps.
Διάβασε επίσης: Πόσο νερό πρέπει να πίνεις για υγιή εγκέφαλο
Πως το Google maps μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο σύμφωνα με τον νευρολόγο
Μπορεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα να σε διευκολύνει και να σε καθοδηγεί με σαφήνεια, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιοχές και μέρη που δεν γνωρίζεις, ωστόσο έχει την ικανότητα να αδρανοποιεί μέρος του εγκεφάλου επιφέροντας μακροπρόθεσμα μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, o Νευρολόγος υποστηρίζει πως όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς την συγκεκριμένη πλατφόρμα, τόσο περισσότερο αποδυναμώνεις την χωρική μνήμη του εγκεφάλου.
Αντίθετα, έρευνες έχουν δείξει πως άνθρωποι που μπορούν να απομνημονεύσουν διαδρομές και χάρτες χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Google Maps έχουν μεγαλύτερο «ιππόκαμπο» στην ανατομία του εγκεφάλου και ενισχύουν την μνήμη τους.
Ουσιαστικά, «Ιππόκαμπος» είναι μέρος του εγκεφάλου υπεύθυνο για την μνήμη και την πλοήγηση. Παρατηρείται σε πληθώρα σπονδυλωτών και θηλαστικών, όπως και στο ανθρώπινο μυαλό και έχει καίριο ρόλο για την ενοποίηση πληροφοριών και για την μεταφορά αυτών από την βραχυπρόθεσμη, στη μακροπρόθεσμη μνήμη, ενώ παράλληλα ενισχύει την χωρική μνήμη του εγκεφάλου και την πλοήγηση.

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει, πως όσο ο εγκέφαλος συνηθίζει στην «εύκολη λύση» του χάρτη το μέρος του «ιππόκαμπου» αδρανοποιείται, με αποτέλεσμα μεγαλώνοντας, να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες, να ευδοκιμήσουν ασθένειες όπως η άνοια. Επιπλέον σύμφωνα με την ιατρική στην νόσο του Αλτσχάιμερ και της άνοιας ο «Ιππόκαμπος» αποτελεί μια από της πρώτες περιοχές που μπορεί να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Εν κατακλείδι, καλό είναι να αναφερθεί πως αυτό που προτείνει ο επιστήμονας είναι η μείωση της χρήσης του GPS ή αν μη τι άλλο, η απομνημόνευση της διαδρομής μέσω αυτού.
Η χρήση των Google maps, σίγουρα ενισχύει την δυνατότητα σου να προσανατολιστείς άμεσα μέσα στην πόλη, ωστόσο οι παραδοσιακοί χάρτες, αν και μοιάζει να είναι βγαλμένοι από μια άλλη εποχή, ενισχύουν τον προσανατολισμό σου και την χωρική σου μνήμη. Αντίστοιχα είναι προτιμότερο να «αναγκάσεις» τον εγκέφαλό σου να προσανατολιστεί χωρίς βοηθήματα, προκειμένου να οξύνεις το μυαλό σου και να ενισχύσεις σημαντικά την μνήμη.
Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως ο προσανατολισμός είναι κάτι που λίγοι άνθρωποι έχουν έμφυτο, όμως σίγουρα είναι κάτι το οποίο με την πάροδο των ετών μπορεί να βελτιωθεί.
%3D%3D
Διάβασε επίσης: Νευροεπιστήμονας λέει ότι πρέπει να προσθέσουμε αυτά τα 3 συστατικά στο νερό για καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|