Now Reading
H ζωή μπορεί όντως να περνά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε λένε οι επιστήμονες

H ζωή μπορεί όντως να περνά από τα μάτια μας πριν πεθάνουμε λένε οι επιστήμονες

Avatar photo

Η μελέτη εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή, πότε η καρδιά σταματά να χτυπά ή ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί.

Πόσες φορές έχουμε ακούσεις την έκφραση «Πέρασε όλη η ζωή μέσα σε δευτερόλεπτα, μπροστά από τα μάτια μου»; Αμέτρητες! Είναι μια έκφραση που στην καθημερινότητα μοιάζει με μια φράση που υποδηλώνει υπερβολή, για μια δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε εκείνη τη στιγμή και μοιάζει να μας έχει στείλει για λίγα λεπτά «στον θάνατο». Μήπως τελικά αυτή η έκφραση δεν είναι μόνο σχήμα λόγου και δείγμα υπερβολής αλλά μια πραγματικότητα;

Νέα δεδομένα από ένα επιστημονικό «ατύχημα» υποδεικνύουν ότι η ζωή μπορεί πράγματι να αναβοσβήνει μπροστά στα μάτια μας καθώς πεθαίνουμε. Μια ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε να μετρήσει τα εγκεφαλικά κύματα ενός 87χρονου ασθενή που είχε αναπτύξει επιληψία. Αλλά κατά τη διάρκεια της νευρολογικής καταγραφής, υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο – προσφέροντας μια απροσδόκητη καταγραφή ενός εγκεφάλου που πέθαινε. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά το καρδιακό επεισόδιο, τα εγκεφαλικά κύματα του άνδρα ακολουθούσαν τα ίδια μοτίβα με τα όνειρα ή την ανάκληση αναμνήσεων. Η εγκεφαλική δραστηριότητα αυτού του είδους θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μια τελική «ανάκληση ζωής» μπορεί να συμβεί τις τελευταίες στιγμές ενός ατόμου, έγραψε η ομάδα στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging Neuroscience.

Ο Δρ Ajmal Zemmar, ένας συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι τα ευρήματα που κατά λάθος ανακάλυψε η ομάδα, που είχε τότε έδρα στο Βανκούβερ του Καναδά, ήταν η πρώτη καταγραφή ενός εγκεφάλου που πεθαίνει. Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Αυτό ήταν στην πραγματικότητα εντελώς τυχαίο, δεν σχεδιάζαμε να κάνουμε αυτό το πείραμα ή να καταγράψουμε αυτά τα κύματα».

Άρα λοιπόν λίγο πριν πεθάνουμε, ρίχνουμε μια «γρήγορη ματιά» στα αγαπημένα μας πρόσωπα και τις αναμνήσεις που μας έχουν στιγματίσει περισσότερο; Ο Δρ Zemmar δήλωσε ότι είναι αδύνατο να το πει κανείς με σιγουριά. «Αν πηδούσα στη φιλοσοφική σφαίρα, θα υπέθεσα ότι εάν ο εγκέφαλος έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, πιθανότατα θα ήθελε να σας υπενθυμίσει τα καλά πράγματα, παρά τα κακά», είπε. «Αλλά αυτό που είναι αξιομνημόνευτο θα ήταν διαφορετικό για κάθε άτομο».

Ο Δρ Zemmar, τώρα νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, είπε ότι στα 30 δευτερόλεπτα πριν η καρδιά του ασθενούς σταματήσει να παρέχει αίμα στον εγκέφαλο, τα εγκεφαλικά του κύματα ακολουθούσαν τα ίδια μοτίβα όπως όταν εκτελούμε υψηλές γνωστικές απαιτητικές εργασίες, όπως συγκέντρωση, όνειρα ή ανακαλώντας αναμνήσεις. Αυτό συνεχίστηκε 30 δευτερόλεπτα αφότου η καρδιά του ασθενούς σταμάτησε να χτυπά – το σημείο στο οποίο ο ασθενής συνήθως δηλώνεται νεκρός. «Αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια τελευταία ανάκληση αναμνήσεων που έχουμε βιώσει στη ζωή μας και επαναλαμβάνονται μέσα από τον εγκέφαλό μας τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν πεθάνουμε».

Η μελέτη εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή, πότε η καρδιά σταματά να χτυπά ή ο εγκέφαλος σταματά να λειτουργεί. Ο Δρ Zemmar και η ομάδα του έχουν προειδοποιήσει ότι δεν μπορούν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα από μια μελέτη ενός. Το γεγονός ότι ο ασθενής ήταν επιληπτικός, με αιμορραγία και πρησμένο εγκέφαλο, περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα. «Ποτέ δεν ένιωσα άνετα να αναφέρω ένα περιστατικό», είπε ο Δρ Zemmar στο BBC. Και για χρόνια μετά την αρχική ηχογράφηση το 2016, έψαχνε για παρόμοιες περιπτώσεις για να ενισχύσει την ανάλυση, αλλά δεν τα κατάφερε. Αλλά μια μελέτη του 2013 – που πραγματοποιήθηκε σε υγιείς αρουραίους – μπορεί να προσφέρει μια ένδειξη. Σε αυτή την ανάλυση, Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν υψηλά επίπεδα εγκεφαλικών κυμάτων στο σημείο του θανάτου μέχρι 30 δευτερόλεπτα αφότου η καρδιά των αρουραίων σταμάτησε να χτυπά – ακριβώς όπως τα ευρήματα που βρέθηκαν στον επιληπτικό ασθενή του Δρ Zemmar.

Οι ομοιότητες μεταξύ των μελετών είναι «εκπληκτικές», δήλωσε ο Δρ Zemmar. Τώρα ελπίζουν ότι η δημοσίευση αυτής της μίας ανθρώπινης περίπτωσης μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε άλλες μελέτες για τις τελευταίες στιγμές της ζωής. «Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι μυστικιστικό και πνευματικό σε όλη αυτή την παρ’ ολίγον εμπειρία», είπε ο Δρ Ζέμαρ. «Και ευρήματα σαν αυτό – είναι μια στιγμή που ζουν οι επιστήμονες», τόνισε.

Διάβασε επίσης:

Ειδικός του Χάρβαρντ σε θέματα εγκεφάλου μιλά για 5 πράγματα που δεν κάνει ποτέ «για να τα έχει 400»

Πολλές είναι οι θεωρίες σχετικά με το τι σημαίνει υγεία του εγκεφάλου και πώς να την επιτύχεις. Ωστόσο υπάρχουν μερικές απλές ιδέες σχετικά με το πώς να διατηρήσεις το μυαλό σου κοφτερό, που δεν βασίζονται σε αυτές τις θεωρίες. Ο Christopher Palmer, MD καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μιλώντας στο cnbc.com παρουσιάζει τις δικές του συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή.

1.Πες «αντίο» στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Η διατροφή παίζει ρόλο στην παχυσαρκία, τον διαβήτη και την υγεία της καρδιάς, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχει επίσης βαθιές επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Κράτα μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες. Γενικά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων εξαλείφουν ή περιορίζουν τα δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκά και τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή άμυλο. Προτίμησε αυγά για πρωινό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, φάε λαχανικά, φρούτα και αρκετή ποσότητα κρέατος, ψαριού και πουλερικών. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος και να κρατήσεις σε χαμηλά επίπεδα το σάκχαρό σου.

2.Αρκούν 2 ημέρες αποχή από την άσκηση 

Μια μελέτη σε 1,2 εκατομμύρια Αμερικανούς διαπίστωσε ότι η άσκηση είναι καλή για την ψυχική υγεία. Για τον Palmer, η βέλτιστη προπόνηση είναι 45 λεπτά, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Εκτός από τις διατάσεις και τις βασικές ασκήσεις, σηκώνει βάρη, τρέχει, κάνει ποδήλατο, κολυμπάει και κάνει γρήγορους περιπάτους. Δεν πρέπει μα πιέζουμε τον εαυτό μας να γυμνάζεται κάθε μέρα.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top