Now Reading
Pilates ή Yoga; Οι βασικές διαφορές και τι να επιλέξεις ανάλογα με τον στόχο σου

Pilates ή Yoga; Οι βασικές διαφορές και τι να επιλέξεις ανάλογα με τον στόχο σου

Avatar photo

Pilates και Yoga μπορούν να «μακρύνουν» και να δυναμώσουν το κορμί και το πνεύμα. Σε ποια σημεία όμως διαφέρουν;

Συγκρίνουμε τη γιόγκα έναντι του pilates όσον αφορά την ευλυγισία, τη δύναμη, τους κοιλιακούς, την ευεξία και τον πόνο στη μέση. Ποια είναι όμως η πραγματική διαφορά; Ενώ μπορεί να γνωρίζεις τα οφέλη του pilates και τις ασκήσεις του στην πραγματικότητα η διαφορά με τις ασκήσεις Yoga είναι συγκεκριμένη.

Μεταξύ τους οι δύο προπονήσεις επιμήκυνσης και ενδυνάμωσης διασταυρώνονται. Ακριβώς όπως η yoga για αρχάριους και το pilates για αρχάριους εξίσου, είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς το γυμναστήριο. Επίσης και οι δύο επικεντρώνονται στην αναπνοή αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, ενώ μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η προπόνηση Pilates ήταν ανώτερη από τη yoga για τη βελτίωση της λειτουργικής κίνησης, μια εφημερίδα British Medical Journal ανέφερε ότι όσοι είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας διαπίστωσαν μεγαλύτερες μειώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης μετά την άσκηση της yoga. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη yoga (όπως το yin και το ashtanga) και το Pilates, συμπεριλαμβανομένου του Reformer Pilates.

Δύο ειδικοί εξηγούν τη διαφορά μεταξύ αυτών των 2 ειδών γυμναστικής:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η YOGA

Εν ολίγοις, είναι μια αρχαία πνευματική πρακτική που στοχεύει να συνδέσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Είναι ένα είδος προπόνησης όπου συνήθως θα ρέεις από θέση σε θέση ενώ εστιάζεις στην αναπνοή σου (γνωστή στον κόσμο των γιόγκι ως pranayama). Με ρίζες στην ινδική κουλτούρα, συνήθως περιλαμβάνει τον εκπαιδευτή που σε καθοδηγεί. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη yoga, από το yin, μια πιο χαλαρή προπόνηση που μοιάζει με τέντωμα, μέχρι το bikram , μια πιο προηγμένη προπόνηση που εγγυάται ότι θα δουλέψει τον κορμό και τους γλουτούς σου.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Σύμφωνα με τη Louise Hutchings ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας yoga με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, «η yoga έχει ένα ολόκληρο σωρό σωματικά και ψυχικά οφέλη».

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Ενισχύει την ενέργειά σου
 • Δυναμώνει τους μυς σου
 • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα
 • Αυξάνει την ευελιξία
 • Αυξάνει τα συναισθήματα ευτυχίας

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PILATES

Από την άλλη, το Pilates είναι μια πιο σύγχρονη τεχνική προπόνησης που αναπτύχθηκε αρχικά ως εργαλείο αποκατάστασης. Ο Joseph Pilates – εξ ου και το όνομα – ήταν ένας Γερμανός γυμναστής που γεννήθηκε το 1883, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία των τεχνικών άσκησής του και στην επανάληψη της μάντρας ότι η κακή στάση του σώματος συμβαδίζει με την κακή υγεία.

Ενώ με τη yoga, υπάρχει μεγάλη εστίαση στην πνευματικότητα και στη σύνδεση τόσο του σώματος όσο και του μυαλού, το Pilates αφορά περισσότερο τις κινήσεις χαμηλού σωματικού βάρους που θα εστιάσουν στους κοιλιακούς, τον κορμό, τους γλουτούς και στα χέρια σου.  Υπάρχουν διάφοροι τύποι, Pilates σωματικού βάρους και Reformer Pilates, με το τελευταίο να περιλαμβάνει μια μηχανή reformer Pilates.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ PILATES;

Σύμφωνα με τη Lynne Robinson, συνιδρυτή του Body Control Pilates, υπάρχουν πολλά.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν:

 • Βελτιωμένη στάση σώματος
 • Πιο αποτελεσματική αναπνοή
 • Βελτιωμένος μυϊκός τόνος
 • Καλύτερη ισορροπία και συντονισμός
 • Βελτιωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων
 • Βελτιωμένη δύναμη και ευελιξία

Ο Luke Meessmann από το TenPilates συμφωνεί, προσθέτοντας ότι το Pilates είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα και χρόνο. «Βελτιώνει σημαντικά τη δυναμική σταθερότητα, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να διατηρείται σε καλύτερη ευθυγράμμιση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας όρθια στάση, σταθερότητα και απόκριση».

Yoga και pilates

Διάβασε επίσης:

Δοκίμασε αυτές τις ασκήσεις yoga προσώπου για πιο σμιλεμένο δέρμα

Όταν οι κύλινδροι νεφρίτη και τα εργαλεία gua sha ήρθαν στο προσκήνιο, οι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούσαν να σμιλεύσουν τα πρόσωπά τους στην άνεση του σπιτιού τους. Γιατί να τρέξεις σε ένα κέντρο αισθητικής για επεμβατικές διαδικασίες ανόρθωσης, όταν οι επαναλαμβανόμενες νυχτερινές ρουτίνες μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό των ζυγωματικών και του σαγονιού;

Τώρα, η γιόγκα προσώπου κερδίζει δημοτικότητα ως ο νεότερος απολύτως φυσικός τρόπος για να διαμορφώσεις τη δομή του προσώπου, ενώ παράλληλα βοήθα στην ομορφιά και στη δημιουργία μιας εξωτερικής λάμψης που ενισχύει επιπλέον και την κυκλοφορία του αίματος.  

Ακριβώς όπως το pilates και το γυμναστήριο τονώνουν και σμιλεύουν το σώμα, έτσι και η γιόγκα προσώπου δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, την ανύψωση και την υγιή όψη, βοηθώντας να ασκηθούν περιοχές που εμφανίζουν πτώση κατά την πάροδο του χρόνου. Μια μελέτη των New York Times διαπίστωσε ότι οι ασκήσεις προσώπου έκαναν το δέρμα να φαίνεται μέχρι και τρεις φορές νεότερο όταν γίνονται σωστά. Η ειδικός σε θέματα περιποίησης της επιδερμίδας Dr. Elsa Jungman συνιστά την προπόνηση του προσώπου για τη μείωση του στρες και της έντασης, τη μείωση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, τη βελτίωση του τόνου του δέρματος και τη δημιουργία υγιούς λάμψης. Δοκίμασε ασκήσεις face yoga στο σπίτι για απαλό λίφτινγκ και λαμπερό δέρμα.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ζευγάρι αγκαλιά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top