Now Reading
Τελικά ο κόλιανδρος έχει θεραπευτικές ιδιότητες; Επιστήμονες δίνουν οριστική απάντηση

Τελικά ο κόλιανδρος έχει θεραπευτικές ιδιότητες; Επιστήμονες δίνουν οριστική απάντηση

Avatar photo
κόλιανδρος

Ποιες είναι οι πλούσιες θεραπευτικές δράσεις του κόλιανδρου, τι προφέρει στην υγεία μας σύμφωνα με μελέτες και γιατί είναι ιδιαίτερο μυρωδικό.

Το λατρεύεις ή το μισείς, ο κόλιανδρος έχει γίνει απαραίτητος στις μαγειρικές μας επιλογές. Χρησιμοποιούμε αυτό το γευστικό βότανο για τα πάντα, από τάκος με γαρίδες μέχρι σούπα κολοκυθιού, διαφημίζοντας την ισχύ του και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Ο κόλιανδρος αν και είναι ένα θρεπτικό φυτό που περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, δεν είναι απαραίτητος για την θεραπεία του διαβήτη ή άλλων ασθενειών. Παρακάτω, εξετάζουμε ισχυρισμούς σχετικά με τον κόλιανδρο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και προσδιορίζουμε αν είναι αληθινοί ή ψευδείς.

Ο κόλιανδρος μειώνει το σάκχαρο στο αίμα;

Πολλές διαδικτυακές πηγές αναφέρουν ότι ο κόλιανδρος είναι ένας ισχυρός μειωτής του σακχάρου στο αίμα. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν τον κόλιανδρο, ο οποίος θα μπορούσε να ενισχύσει τα αποτελέσματα του φαρμάκου και να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πολύ χαμηλά. Αλλά σε ποια έρευνα βασίζεται αυτή η θεωρία;

Οι διαδικτυακές πηγές αναφέρουν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1999, η οποία διαπίστωσε ότι οι σπόροι κόλιανδρου μείωσαν σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα σε αρουραίους που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής χοληστερόλης. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα σπόρων κόλιανδρου βελτίωσε το σάκχαρο και την ινσουλίνη στο αίμα επίπεδα σε αρουραίους που είχαν πολύ λίγη σωματική δραστηριότητα και έκαναν δίαιτα με πολλές θερμίδες. Σε μια άλλη μελέτη του 2009 , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα σπόρων κόλιανδρου μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο πάγκρεας των διαβητικών αρουραίων.

Όπως ίσως έχεις παρατηρήσει, όλες αυτές οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους. Ενώ η έρευνα σε αρουραίους και ποντίκια είναι σημαντική για την πραγματοποίηση νέων επιστημονικών ανακαλύψεων, είναι πολύ άλμα για να υποδηλωθεί ότι αυτά τα ευρήματα ισχύουν και για τους ανθρώπους. Επιπλέον, όλες οι παραπάνω μελέτες χρησιμοποίησαν σπόρους κόλιανδρου, όχι κόλιανδρο και οι σπόροι πιθανότατα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση φυτικών ενώσεων από τον κόλιανδρο.

Ο κόλιανδρος μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρκίνου;

Ορισμένες διαδικτυακές πηγές υποστηρίζουν ότι ο κόλιανδρος μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα επειδή περιέχει τερπινένιο, κερκετίνη και τοκοφερόλες – αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις. Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το τερπινένιο, την κερσετίνη και τις τοκοφερόλες με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και ανάπτυξη κατά του όγκου. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις μελέτες βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστική φάση και καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει οριστικά ότι κάποιο από αυτά τα αντιοξειδωτικά θεραπεύει τον ανθρώπινο καρκίνο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο κόλιανδρος μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο από αυτό θα πρέπει να φας για να μειώσεις τη φλεγμονή στο σώμα.

Ο κόλιανδρος μειώνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ;

Μερικές διαδικτυακές πηγές αναφέρουν ότι ο κόλιανδρος συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Σε μια τέτοια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011, τα ποντίκια που έτρωγαν φρέσκα φύλλα κόλιανδρου για 45 ημέρες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης από τα ποντίκια που δεν έφαγαν κόλιανδρο. Είναι ενδιαφέρον ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με κόλιανδρο είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, κάτι που είναι σημαντικό επειδή η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο του Αλτσχάιμερ. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κόλιανδρος μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μια ημερήσια δόση κόλιανδρου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ στον άνθρωπο.

Ο κόλιανδρος προλαμβάνει τις τροφιμογενείς ασθένειες;

Αρκετές πηγές αναφέρουν ότι ο κόλιανδρος σκοτώνει τα βακτήρια της σαλμονέλας, ένα παθογόνο που προκαλεί σοβαρές τροφιμογενείς ασθένειες. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 διαπίστωσε ότι ο κόλιανδρος έχει μια αντιβακτηριακή φυτική ένωση – που ονομάζεται δωδεκενάλη – που πράγματι σκοτώνει τη σαλμονέλα. Στην πραγματικότητα, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ήταν δύο φορές πιο ισχυρό από τη γενταμικίνη, ένα φαρμακευτικό αντιβιοτικό.

Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι ο κόλιανδρος θα τους αποτρέψει από το να αρρωστήσουν. «Εάν τρώγατε χοτ ντογκ ή χάμπουργκερ, πιθανότατα θα έπρεπε να φάτε ένα ισοδύναμο βάρος κόλιαντρο για να έχετε βέλτιστο αποτέλεσμα κατά της τροφικής δηλητηρίασης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Isao Kubo, PhD.

κόλιανδρος

Διάβασε επίσης:

Matcha: Η πράσινη σκόνη τσαγιού που είναι γεμάτη οφέλη για τον εγκέφαλο και την υγεία

Το πράσινο τσάι matcha σε σκόνη που προέρχεται από την Ιαπωνία έχει γίνει βασικός πυλώνας στην πρωινή ρουτίνα πολλών ανθρώπων τα τελευταία χρόνια για τα οφέλη που χαρίζει αφού το δοκιμάσεις για πρώτη φορά και αισθανθείς την ευεξίας που σου δίνει ίσως να μην το αποχωριστείς ξανά. 

τσαι matcha σε μαυρο δοχεια και ξυλινο πιατακι κοπης

Τα οφέλη του matcha tea είναι βοηθούν στο να περιορίσεις τον καφέ και σε διατηρούν κατά τη διάρκεια της μέρας ακόμα καλύτερα από την καφεΐνη, επίσης μπορεί να περιορίσει την ανάγκη σου για καφεΐνη ως και εντελώς. Επιπροσθέτως το matcha βοήθα να χαλαρώσει η διάθεσή σου και, σε συνδυασμό με άσκηση Yoga ή  Pilates, αισθάνεσαι πιο συνδεδεμένη με το σώμα σου. Το matcha βοήθα και στη λειτουργία του πεπτικού μου συστήματος. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πρωινό για παιδιά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τσαι


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top