Now Reading
Αλλεργία στο σκόρδο; Πού ακούστηκε! Κι όμως είναι πιο συχνή απ’ όσο νομίζεις

Αλλεργία στο σκόρδο; Πού ακούστηκε! Κι όμως είναι πιο συχνή απ’ όσο νομίζεις

Avatar photo
σκελιδε σκορδου

Αν και το σκόρδο δεν είναι ένα από τα «μεγάλα εννέα» αλλεργιογόνα τρόφιμα, η αλλεργία στο σκόρδο είναι πιο συχνή από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Ετήσια Συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (AAAAI), οι αλλεργίες που προκύπτουν και συνδέονται με  το δημοφιλές σκόρδο είναι αρκετά συχνές. 

«Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για την αλλεργία στο σκόρδο στη βιβλιογραφία. Έτσι, αυτή η έκθεση ελπίζουμε ότι θα ευαισθητοποιήσει τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς σχετικά με την αλλεργία στο σκόρδο», δήλωσε στο Health ο Thomas Casale, MD, καθηγητής Ιατρικής και Παιδιατρικής και επικεφαλής κλινικής και μεταφραστικής έρευνας στο Τμήμα Αλλεργίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα στην Τάμπα, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. 

Τι μας λένε οι αριθμοί 

Ο Dr. Casale και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περίπου 13.000 ασθενείς που είχαν εγγραφεί στο μητρώο ασθενών Food Allergy Research & Education (FARE) από τον Μάιο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2021. Στην ερέυνα τους εντόπισαν αλλεργία στο σκόρδο (Allium sativum) σε 132 συμμετέχοντες. Επιπλέον, 34 από τους 132 ασθενείς ανέφεραν ότι είχαν αλλεργία σε άλλα είδη Allium, όπως το κρεμμύδι, το κρεμμυδάκι, το πράσο και το σχοινόπρασο. Σχεδόν το 67% των συμμετεχόντων διαγνώστηκε από αλλεργιολόγο, η μέθοδος δερματικού τσιμπήματος ήταν η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαγνωστική δοκιμασία. 

  σκελιδες σκορδου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς (56%) των συμμετεχόντων με αλλεργία στο σκόρδο πήγαν στα επείγοντα περιστατικά για αλλεργική αντίδραση που προκλήθηκε από το σκόρδο, ενώ το 19% νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο και το 6% εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας. «Ορισμένες αντιδράσεις ήταν πολύ σοβαρές, απαιτώντας νοσηλεία και εισαγωγή στη ΜΕΘ», εξήγησε ο Δρ Casale. «Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα άτομα που είχαν απλώς ήπια συμπτώματα με κνίδωση». 

Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς με αλλεργία στο σκόρδο διαγνώστηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία, είχαν υψηλότερο ποσοστό οικογενειακού ιστορικού τροφικών αλλεργιών και ήταν πιο πιθανό να έχουν συνυπάρχουσα αλλεργική ρινίτιδα (ρινική καταρροή), άσθμα ή ατοπική δερματίτιδα (δερματικά εξανθήματα) σε σύγκριση με άλλους ασθενείς στο μητρώο FARE με μία μόνο τροφική αλλεργία που δεν ήταν το σκόρδο.  

σκελιδε σκορδουΠώς μοιάζει μια αλλεργία στο σκόρδο 

Παρόμοια με άλλες τροφικές αλλεργίες, οι αλλεργίες στο σκόρδο προκαλούνται από μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Εάν έχεις αλλεργία σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή τρόφιμο, το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα αντιδράσει υπερβολικά στην παρουσία του στο σώμα σου. Το ανοσοποιητικό σου σύστημα θα ανταποκριθεί στη συνέχεια με την παραγωγή αντισωμάτων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE), τα οποία ταξιδεύουν σε κύτταρα που απελευθερώνουν χημικές ουσίες, όπως η ισταμίνη, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. 

«Το σώμα σας ανιχνεύει το σκόρδο και το χαρακτηρίζει ως ξένο υλικό, δημιουργώντας ένα αντίσωμα που θα αναγνωρίσει το σκόρδο και θα προκαλέσει μια αλυσιδωτή αλλεργική αντίδραση», εξήγησε ο Dr. Okotie-Eboh.  

  λευκα σκορδα μέσα σε ένα λεύκο πανι

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο σκόρδο μπορεί να είναι παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη τροφική αλλεργία, συνέχισε ο Dr. Okotie-Eboh. Ωστόσο, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μετά την κατάποση σκόρδου, την επαφή με σκόρδο ή την έκθεση σε σκόνη σκόρδου είναι το άσθμα, η κνίδωση, η καταρροή (ρινίτιδα) ή τα δερματικά εξανθήματα (δερματίτιδα εξ επαφής). Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μετά την έκθεσή σου σε αυτό. 

Συμπτώματα αλλεργίας στο σκόρδο 

Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο σκόρδο μπορεί να εμφανίσουν ορισμένα από τα ακόλουθα συμπτώματα: 

Κνίδωση, κνησμός ή ερυθρότητα του δέρματος 

Δερματίτιδα ή δερματικά εξανθήματα 

Πρήξιμο γύρω από το πρόσωπο, τα χείλη, το λαιμό ή το στόμα 

Μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στο στόμα 

Κοιλιακό άλγος 

Ναυτία 

Εμετός 

Διάρροια 

Καταρροή (ρινίτιδα) 

Συριγμός ή δύσπνοια 

Ζάλη, ζάλη ή λιποθυμία  

Πώς αντιμετωπίζουμε την αλλεργία στο σκόρδο 

Ο Dr. Okotie-Eboh εξήγησε ότι αν έχεις στα χέρια σου μία διάγνωση αλλεργίας στο σκόρδο, ο τρόπος με τον οποίο θα το διαχειριστείς εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αντίδρασης. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο είχε μια σπάνια αναφυλακτική αντίδραση στο σκόρδο, ο γιατρός πιθανόν να του συνταγογραφήσει ένα αντισταμινικό για να το έχει πρόχειρο σε περίπτωση που κατά λάθος καταπιεί ή εκτεθεί σε σκόρδο. 

Εάν η αντίδραση ενός ατόμου είναι λιγότερο σοβαρή, η διαχείριση της αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνει την αποφυγή του σκόρδου, την κατά προτεραιότητα ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και την ενημέρωση του προσωπικού των τροφίμων για την αλλεργία σας όταν γευματίζετε έξω ή παραγγέλνετε φαγητό για παράδοση. 

Άλλα άτομα με αλλεργία στο σκόρδο που εμφανίζουν ήπια αλλεργικά συμπτώματα, όπως κνίδωση ή ρινική καταρροή, μπορεί να χρειάζονται μόνο φάρμακα για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. 

  σκελιδες σκορδου μεσα σε σουρωτηρι

Οι ασθενείς που εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία τους ή έχουν άλλες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της αλλεργίας τους θα πρέπει να επισκεφθούν έναν γιατρό για να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται σχετικά με τη θεραπεία της αλλεργίας τους και την αποφυγή ασθενειών. 

 

Διάβασε επίσης: 

12 φυσικοί τρόποι για να νικήσεις τις αλλεργίες που έχουν αρχίσει να σε ταλαιπωρούν

Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά σε μια ξένη ουσία – όπως η γύρη, το δηλητήριο της μέλισσας ή το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου – ή σε ένα τρόφιμο που δεν προκαλεί αντίδραση στους περισσότερους ανθρώπους, άλλα σε κάποιους η κατανάλωση του μπορεί να αποβεί μοιραία. 

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παράγει ουσίες γνωστές ως αντισώματα. Όταν έχεις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σου σύστημα παράγει αντισώματα που αναγνωρίζουν ένα συγκεκριμένο αλλεργιογόνο ως επιβλαβές, παρόλο που δεν είναι. Όταν έρχεσαι σε επαφή με το αλλεργιογόνο, η αντίδραση του ανοσοποιητικού σου συστήματος μπορεί να φλεγμαίνει το δέρμα, τα ιγμόρεια, τους αεραγωγούς ή το πεπτικό σύστημα. 

Η σοβαρότητα των αλλεργιών ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρύ ερεθισμό έως αναφυλαξία και ένα δυνητικά απειλητικό για τη ζωή επείγον περιστατικό. Ενώ οι περισσότερες αλλεργίες δεν μπορούν να θεραπευτούν, οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας. Συνέχισε να διαβάζεις και ανακάλυψε φυσικούς τρόπους που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των αλλεργιών.  

Δες εδώ πώς θα νικήσεις τις αλλεργίες 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top