Now Reading
Οι 7 τύποι των ερωτικών σχέσεων και πώς θα καταλάβεις σε ποια ανήκεις

Οι 7 τύποι των ερωτικών σχέσεων και πώς θα καταλάβεις σε ποια ανήκεις

Avatar photo
νεαρο ζευγαρι που φιλεται

Κάθε τύπος σχέσης έρχεται με μοναδικές προκλήσεις και δώρα. Η γνώση του τύπου σχέσης στον οποίο ανήκεις μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες.

Οι σχέσεις γίνονται συγκεχυμένες όταν τα συναισθήματα μας τυφλώνουν για το ποιος είναι ο πραγματικός τους σκοπός. Η βαθιά προσκόλληση μπορεί να μας αναγκάσει να παραμείνουμε σε μια σχέση που ήταν γραφτό να τελειώσει εδώ και πολύ καιρό, και η υπερηφάνεια μπορεί να μας κάνει να απομακρυνθούμε από ένα άτομο που στην πραγματικότητα είναι η αδελφή ψυχή μας. Κάποια στιγμή μέσα στη σχέση σου ίσως αναρωτηθείς: «Γιατί υπάρχει αυτό το άτομο στη ζωή μου;». 

Αυτή η απάντηση εξαρτάται από το είδος της σχέσης στην οποία βρίσκεσαι. Υπάρχουν επτά τύποι ερωτικών σχέσεων, καθένας από τους οποίους εξυπηρετεί έναν μοναδικό σκοπό για την εξέλιξή μας. Αυτή που προσελκύεις είναι αντιπροσωπευτική της εσωτερικής δουλειάς που έχεις κάνει, των μαθημάτων που έχεις μάθει, καθώς και της χρονικής συγκυρίας της ζωής σου.  

  

Ακολουθούν οι επτά πρωταρχικοί τύποι ερωτικών σχέσεων και πώς να αναγνωρίσεις τον καθένα από αυτούς 

  1. Μεταβατική

Μια μεταβατική σχέση λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ δύο φάσεων εξέλιξης, θεσπίζοντας αλλαγές ή διευκολύνοντας τις μεταβάσεις. Μια τέτοια σχέση μπορεί να διδάξει σε ένα άτομο τα πρώτα μαθήματα αγάπης ή μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αντιμετωπίσει τον χωρισμό, την απώλεια ή το διαζύγιο μέχρι να επουλωθεί και να νιώσει έτοιμος να ξεκινήσει μια νέα, μακροχρόνια δέσμευση. 

Οι παροδικές σχέσεις χαρακτηρίζονται από επιθυμία, σωματική χημεία, ενθουσιασμό και περιπέτεια αλλά τους λείπει η αφοσίωση και η αυθεντικότητα. Αυτό το είδος σχέσης είναι σχεδόν πάντα προσωρινό, αλλά εξυπηρετεί έναν μεγαλύτερο σκοπό, καθώς ωθεί απαλά ένα άτομο από το ένα κεφάλαιο της ζωής στο επόμενο. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι ή να μην σκέφτεσαι υπερβολικά τα πράγματα, απλά διασκέδασε.  

  1. Τοξική

Μια τοξική σχέση είναι σαν να προσπαθείς να αναμείξεις λάδι και νερό μπορείς να τα ανακατέψεις όσο θες, αλλά οι δύο ουσίες δεν θα αναμειχθούν ποτέ. Είναι η πιο προβληματική από τις επτά, επειδή λειτουργεί με τη χαμηλότερη ενέργεια. 

ζευγαρι αγκαλισμενο μπροστα απο ενα αυτοκινητο  

Μπορεί να αναρωτηθείς γιατί κάποιος να μείνει σε μια σχέση που μαστίζεται από συνεχείς καβγάδες και ατελείωτες διαφωνίες, αλλά θα εκπλαγείς αν μάθεις τι μας κάνει η συνήθεια. Οι τοξικές σχέσεις προκύπτουν όταν δύο άνθρωποι που απλώς δεν είναι γραφτό να είναι ζευγάρι προσπαθούν να αψηφήσουν όλες τις πιθανότητες. Πέρα από το ότι οι σύντροφοι είναι εντελώς ασύμβατοι, ο κύριος λόγος που η σχέση τους ξινίζει είναι ότι αρνούνται να κάνουν τη δουλειά τους. Με το να είναι απρόσεκτοι, αμελείς και ασυνεπείς, ακόμη και δύο άνθρωποι που ταιριάζουν καλά μπορούν να μετατρέψουν μια σχέση σε τοξική. 

Συνήθως υπεισέρχονται και μεγαλύτερα ζητήματα, όπως η εξαπάτηση, η χειραγώγηση, η παρακράτηση ή η κακοποίηση. Κατά ειρωνικό τρόπο, στο τέλος της ημέρας, οι σύντροφοι επιστρέφουν ο ένας στον άλλο, μερικές φορές σαν να μη συνέβη τίποτα, έπειδη έχουν γίνει εξαρτημένοι από τον ολέθριο δεσμό τους. 

  1. Στάσιμη

Μια στάσιμη σχέση μπορεί να ξεκινήσει υπέροχα και να επεκτείνεται σταθερά μέχρι να συναντήσει ένα βουνό που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Τέτοιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του τύπου σχέσης: το να χτυπάς σε έναν τοίχο που κάνει τα πάντα να σταματούν στην πορεία τους.  

Οι στάσιμες σχέσεις είναι διαδεδομένες. Αν το εμπόδιο πραγματικά δεν μπορεί να ξεπεραστεί, τότε η σχέση θα φτάσει στο τέλος της. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο καιρό ο ένας από τους δύο συντρόφους θέλει να κρατήσει τον άλλον, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν βρίσκεσαι σε μια στάσιμη σχέση, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αξιολογήσεις μόνη σου, για παράδειγμα πόσο καιρό μπορείς να στέκεσαι με σταυρωμένα τα χέρια χωρίς καμία πρόοδο; Ακόμα κι αν τραβήξει για λίγο, μια σχέση που είναι στατική, αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί. 

 

  1. Συμβιβαστική

Η συμβιβαστική σχέση είναι ο πιο συνηθισμένος από τους επτά τύπους. Συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι σχηματίζουν μια ένωση που βασίζεται σε μια ρύθμιση άνεσης, όπως η οικονομική σταθερότητα ή η κοινωνική θέση. Πολλές σχέσεις που προορίζονται να τελειώσουν συνεχίζονται επειδή και οι δύο σύντροφοι έχουν συνηθίσει τόσο πολύ ο ένας τον άλλον, ώστε δυσκολεύονται να χωρίσουν τους δρόμους τους. Δηλαδή συμβιβάζονται ο ένας με τον άλλον. Οι σχέσεις που βασίζονται στον συμβιβασμό μας κρατούν κολλημένους σε μια ζώνη άνεσης. Είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σου να αξιολογήσεις αν είσαι πραγματικά ικανοποιημένη με τον σύντροφό σου ή απλώς άνετη. 

Το να βρίσκεσαι σε μια σχέση συμβιβασμού μπορεί να γίνει αποβλακωτικό και εντελώς βαρετό. Οι περισσότερες έχουν ως αποτέλεσμα ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να απομακρύνονται προς τα έξω για ρομαντισμό, ενθουσιασμό και αγάπη. Στο τέλος, οι περισσότερες καταλήγουν επίσης σε διαζύγιο ή χωρισμό, απλώς και μόνο επειδή τα προνόμια της άνεσης δεν μπορούν να συγκριθούν με μια γνήσια σύνδεση. Αν βρεθείς σε μια σχέση που βασίζεται σε συμβιβασμό, να ξέρεις ότι η απόφαση να μείνεις ή να φύγεις είναι δική σου. Ανεξάρτητα από το πόσο άνετα νιώθεις ή τι υλικά κέρδη έχεις κάνει, είναι εκ γενετής δικαίωμά σου να δίνεις και να λαμβάνεις αγάπη χωρίς όρους. 

  1. Συμπληρωματική

Μια συμπληρωματική σχέση είναι ισχυρότερη από μια συμβιβαστική σχέση, αλλά ένα βήμα κάτω από έναν δεσμό αδελφής ψυχής. Οι συμπληρωματικές σχέσεις είναι αρμονικές και αναζωογονητικές από τη φύση τους, με τον κάθε σύντροφο να εξισορροπεί τον άλλον σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Μπορούν ακόμα να μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, όπως τα οικονομικά, αλλά υπάρχει μια ιδιαίτερη σπίθα σε αυτό το είδος σχέσης που δεν υπάρχει σε μια συμβιβαστική. 

Επειδή δεν υπάρχει ομαλή πορεία στις σχέσεις, οι σύντροφοι σε μια συμπληρωματική σχέση μπορούν ακόμα να τσακωθούν για μικρά πράγματα, να διαφωνήσουν σε θεμελιώδη ζητήματα και να χωρίσουν αν δεν είναι προσεκτικοί. Οι συμπληρωματικές σχέσεις μας υπενθυμίζουν ότι οι επιλογές μας μπορούν να είναι εξίσου ισχυρές με το χέρι του πεπρωμένου στη διαμόρφωση της πορείας μιας σχέσης. 

  1. Καρμική

Μια καρμική σχέση είναι σαν ένα θεατρικό έργο: Περιλαμβάνει κάποιου είδους πλοκή που πρέπει να ξεδιπλωθεί μέσα στη σχέση, όπως το σπάσιμο μοτίβων συμπεριφοράς ή κύκλων γεγονότων. Αυτός ο τύπος σχέσης δηλώνει προηγούμενες κοινές ζωές των δύο συντρόφων, εξ ου και ένα έντονο αίσθημα οικειότητας ή «γνώσης» αυτού του ατόμου από κάπου. Δύο ψυχές που έχουν περάσει από συγκεκριμένες εμπειρίες μαζί, θα ξαναβρούν ο ένας τον άλλον για να κλείσουν αυτό που έμεινε ανοιχτό. 

  

Μια καρμική σχέση περιγράφεται σχεδόν πάντα ως έντονη: Όταν είναι καλή, είναι υπέροχη και όταν είναι κακή, είναι απαίσια! Αλλά υπάρχει άμεσος μαγνητισμός από την αρχή και το άτομο είναι απλά ακαταμάχητο για σένα. Όσοι βρίσκονται σε καρμικές σχέσεις είναι εγγυημένο ότι θα πάρουν πολλά απαραίτητα μαθήματα, τόσο ως ζευγάρι όσο και ως άτομα. 

Αφού διευθετηθεί το κάρμα, ωστόσο, η σχέση μπορεί να φτάσει στο τέλος της, επειδή ο ρόλος της έχει αποδοθεί. Μερικές φορές οι καρμικοί σύντροφοι μπορεί να είναι και αδελφές ψυχές. Αν είναι, η σχέση θα διαρκέσει και μετά την ολοκλήρωση του κάρμα. Οι καρμικές σχέσεις είναι εμπλουτιστικές, προοδευτικές και διαφωτιστικές, είτε προσωρινές είτε μακροχρόνιες.  Οι καρμικές σχέσεις είναι ισχυρές και παθιασμένες και μπορούν να είναι τρομερά θετικές μόλις κατανοήσεις την υπερβατική φύση του κάρμα. 

  1. Soulmate- αδελφή ψύχη

Η σχέση αδελφής ψυχής είναι ένας μοναδικός δεσμός που φτάνει βαθύτερα από τα σωματικά ή συναισθηματικά επίπεδα. Οι σχέσεις αδελφής ψυχής είναι λίγες, αλλά όταν συμβαίνουν, συχνά διαρκούν τη δοκιμασία του χρόνου. Αυτό το είδος σχέσης χαρακτηρίζεται από μια βαθιά σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων, η οποία μπορεί να είναι ακόμη και δύσκολο να μεταδοθεί. Οι αδελφές ψυχές απλά καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον: μπορούν να τελειώσουν ο ένας τις προτάσεις του άλλου, είναι καλύτεροι φίλοι καθώς και εραστές και μοιράζονται μια νοοτροπία «εμείς εναντίον του κόσμου ολόκληρου». 

νεαρο ζευγαρι που φιλεται  

Όταν δύο αδελφές ψυχές έχουν βρει ο ένας τον άλλον, το συναίσθημα παρομοιάζεται με δύο κομμάτια ενός παζλ που ευθυγραμμίζονται τέλεια.  

Ίσως το πιο σημαντικό, οι αδελφές ψυχές βρίσκονται σε παράλληλους δρόμους και οι ζωές και οι αντιλήψεις τους εξελίσσονται προς την ίδια κατεύθυνση με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η σχέση γλιτώνει από μικροδιαφωνίες και ξεχειλίζει από συμβιβασμό και συμπόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αδελφές ψυχές δεν θα σκοντάψουν σε προβλήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, αλλά ότι θα μπορέσουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους πιο εύκολα από ό,τι τα ζευγάρια που δεν συνδέονται με ψυχικούς δεσμούς. 

Διάβασε επίσης:

Αν θες μια ευτυχισμένη σχέση σταμάτα να περιμένεις αυτά τα 9 πράγματα από τους άνδρες

Η κοινωνία αλλάζει γρήγορα και το τι αναμένεται από τους άνδρες και τις γυναίκες στις σχέσεις και την οικογένεια έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Για τους ανθρώπους σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις, αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές δεν γνωρίζουν τι είναι σωστό να ζητούν και να περιμένουν από τους συντρόφους τους, γεγονός που οδηγεί σε σύγχυση, δυσαρέσκεια και απόσταση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ξεκάθαρη επικοινωνία, η προσωπική ευθύνη και η υπευθυνότητα αποτελούν τεράστιο μέρος αυτού που κάνει μία σχέση να λειτουργεί.  

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που φαίνεται να απομακρύνουν τους άνδρες και τις γυναίκες, ακόμη και όταν αγαπιούνται. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν έχουν τοξικές προσδοκίες από τις γυναίκες στη ζωή τους. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες θα ταυτιστούν με αυτά τα πράγματα, παρακάτω ως άδικες προσδοκίες που τίθενται σε αυτές στις σχέσεις. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα μιλήσουμε για τους άνδρες και για το τι μπορεί να ενοχλεί και να απομακρύνει εκείνους. Οι παρακάτω «μεγάλες» προσδοκίες που έχουν συχνά οι γυναίκες για τους άνδρες μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες αντιλήψεις.

Δες εδώ τι δεν πρέπει να περιμένεις από τους άνδρες 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
φρουτα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτό είναι το μόνο εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και την επιτυχία λέει μία ψυχολόγος από το HarvardDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr