Now Reading
6 μύθοι για την υγεία σου που κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό

6 μύθοι για την υγεία σου που κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό

Avatar photo
κοπέλα τρώει σε μπανιέρα

Κάποιοι κανόνες υγείας μπορεί να σου κάνουν τελικά κακό παρά καλό.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες πάνω σε κάποια θέματα τα οποία τελικά μπορεί να κάνουν κακό παρά καλό. Αυτούς είτε σου τους έχει επαναλάβει η μαμά σου με αποτέλεσμα να σου έχουν γίνει δεύτερη φύση ή απλά από τα τόσα που διαβάζεις έχεις πάρει υπερβολική πληροφορία που στο τέλος δεν ξέρεις τι να πιστέψεις και τι να εφαρμόσεις.

Όπως και να τους έχεις ακούσει αυτούς τους κανόνες, οι μύθοι για την υγεία σίγουρα δεν σου κάνουν καλό. Ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις πως μερικοί από αυτούς τους κανόνες δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη βάση και να δεις τι πρέπει να κάνεις.

κορίτσι πίνει νερόΑκολουθούν 7 μύθοι υγείας που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

1. Πρέπει να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Τα οκτώ ποτήρια είναι δόγμα ή είναι παραπλανητικό; «Η λήψη αρκετού νερού δεν σημαίνει μόνο να πίνεις ποτήρια από αυτό, αλλά περιλαμβάνει όλο το νερό στα τρόφιμα και τα ποτά», λέει η διατροφολόγος Maggie Moon, R.D. «Επίσης, είναι αδύνατο να πούμε πόσο νερό θα κρατήσει κάποιον υγιή. Οι ανάγκες σε νερό δεν αφορούν μόνο τον μεταβολισμό, αλλάζουν με βάση τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τη φυσική δραστηριότητα».

2. Θα αρρωστήσεις αν δεν στεγνώσεις τα μαλλιά σου πριν βγεις έξω

«Ο μόνος τρόπος να κολλήσετε ένα κρυολόγημα ή τη γρίπη είναι να έρθετε σε επαφή με τους ιούς που τα προκαλούν», λέει η Holly Phillips, M.D., γιατρός  στο  Your Tango. Είναι αλήθεια ότι η έρευνα δείχνει ότι οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης ευδοκιμούν σε κρύο καιρό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ο ξηρός αέρας του χειμώνα αφυδατώνει τις βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης, κάτι που βοηθά τους ιούς να εισβάλουν στο σύστημά σου.

3. Χρειάζεσαι 8 ώρες ύπνου τη νύχτα

Όπως ο κανόνας των οκτώ ποτηριών νερού, αυτό το εξαιρετικά ειδικό διάταγμα δεν λειτουργεί για όλους συνεχώς. «Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου συνιστά στους ενήλικες να κάνουν 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, προκειμένου να λειτουργήσουν στην κορυφή του παιχνιδιού τους διανοητικά και σωματικά την επόμενη μέρα», λέει η Phillips. Αλλά αυτό αφήνει πολλά περιθώρια για μεμονωμένες ανάγκες ύπνου. Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται ότι μπορούν να λειτουργήσουν καλά με  5-6 ώρες τη νύχτα, ενώ άλλοι αισθάνονται ξεκούραστοι μόνο με 9 περίπου ώρες.

κοπέλα κοιμάται4. Πρέπει να αποτοξινώνεις το σώμα σου τακτικά

«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την “αποτοξίνωση” είναι να αφήσετε το σώμα να κάνει ό,τι είναι φτιαγμένο να κάνει και να μην εμποδίζετε την υπερκατανάλωση τροφής, το ποτό, το κάπνισμα ή την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών, πρόσθετης ζάχαρης και κορεσμένων», λέει η Moon.

5. Θα πρέπει να αποφεύγεις τους υδατάνθρακες όπως ο διάβολος

Το ψωμί, οι πατάτες και άλλα προϊόντα δημητριακών έχουν μια μη δεδουλευμένη απόδοση για να κάνουν τους ανθρώπους να παχύνουν, ενώ οι πρωτεΐνες και τα καλά λιπαρά απολαμβάνουν ένα φωτοστέφανο υγείας αυτές τις μέρες. Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός. «Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν – τρώγοντας πάρα πολλούς από αυτούς το κάνει», λέει η  Moon. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα πιο υγιεινά διατροφικά πρότυπα, όπως η μεσογειακή διατροφή, περιέχουν ευδιάκριτα πολλούς υδατάνθρακες με τη μορφή δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικά».

κοπέλα τρώει σε μπανιέρα6. Χρειάζεσαι αντιβακτηριακά σαπούνια και απολυμαντικά

Όσο πολλά υποσχόμενο είναι το απολυμαντικό μικροβίων δε θα σε προστατεύσει από μολυσματικά σφάλματα καλύτερα από το παλιομοδίτικο σαπούνι. Μια μελέτη του Σεπτεμβρίου 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy έκανε έρευνα σε κανονικά και αντιβακτηριακά σαπούνια έναντι 20 στελεχών βακτηρίων. Το αποτέλεσμα: Οι ερευνητές δεν ανέφεραν σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο.

Διάβασε επίσης: Τα οφέλη της σωστής μάσησης: Γιατί είναι καλό για το σώμα και το μυαλό

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι το αντιβακτηριακό μπορεί να μην προσφέρει και πολλά, αλλά είναι μια από τις πιο εμπεριστατωμένες μέχρι σήμερα.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer