Now Reading
Λόξυγγας: Πότε θα πρέπει απευθυνθείς σε γιατρό και τι κινδύνους κρύβει

Λόξυγγας: Πότε θα πρέπει απευθυνθείς σε γιατρό και τι κινδύνους κρύβει

Avatar photo
γυναικα σε κατασταση σοκ

Τι προκαλεί λόξυγγα και πώς μπορείς να τον ξεφορτωθείς; Πότε γίνεται επικίνδυνος και χρειάζεται προσοχή, συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται για αυτόν τον «ξαφνικό επισκέπτη».

Ο λόξυγγας τις περισσότερες φορές, είναι ακίνδυνος και υποχωρεί από μόνος του. Αν όμως ο λόξυγγας επιμένει για περισσότερες από δύο ημέρες θα πρέπει να μιλήσεις με γιατρό. Στην καλύτερη περίπτωση, ο λόξυγγας είναι μια ενόχληση. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιου σοβαρού προβλήματος. Ευτυχώς, συνήθως πρόκειται για το πρώτο και μιλάμε σε ένα σύντομο επεισόδιο που προκαλείται από τα νεύρα ή από κάτι που έφαγες. Αλλά αν ο λόξυγγας επιμένει για περισσότερες από λίγες ώρες ή αν εμφανίζεται συχνά, ίσως αξίζει να εξεταστεί από γιατρό. 

Τι είναι ο λόξυγγας 

Πριν φτάσουμε στα τρομακτικά πράγματα που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, μπορεί να βοηθήσει να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι ο λόξυγγας. Ο λόξυγγας είναι ένας ακούσιος σπασμός του διαφράγματος, του μυός μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς. Το διάφραγμα συνήθως διαστέλλεται προς τα κάτω και συστέλλεται ξανά ομαλά καθώς αναπνέουμε, αλλά μπορεί να σπαστεί ξαφνικά προς τα κάτω αν ερεθιστεί. 

γυναικα σε κατασταση σοκ

Αυτή η ξαφνική σύσπαση προκαλεί κλείσιμο της γλωττίδας, του ανοίγματος που μοιάζει με σχισμή μεταξύ των φωνητικών χορδών και των φωνητικών χορδών. «Καταπίνετε γρήγορα αέρα και οι φωνητικές σας χορδές κλείνουν, και αυτό είναι που προκαλεί αυτόν τον ήχο λόξυγγα», λέει η Roshini Rajapaksa, M.D., γαστρεντερολόγος στο NYU Langone Medical Center και ιατρική συντάκτρια του περιοδικού Health. 

Τι προκαλεί λόξυγγα 

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τον ερεθισμό του διαφράγματος, από ένα γεύμα μεγαλύτερο από το κανονικό, μέχρι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, μέχρι τις ανθρακούχες φυσαλίδες στη σόδα. Το αλκοόλ, ο καπνός του τσιγάρου και ο καταποθείς αέρας -ενώ μασάμε τσίχλα, για παράδειγμα- είναι επίσης πιθανοί ένοχοι. Ακόμη και το αίσθημα του στρες ή της νευρικότητας μπορεί να προκαλέσει μια κρίση λόξυγγα. «Και μερικές φορές μπορεί να έρθει από το πουθενά», λέει ο Rajapksa. 

Ο ερεθισμός του πνευμονογαστρικού νεύρου ή του φρενικού νεύρου, τα οποία διατρέχουν από τα ιγμόρεια μέχρι το διάφραγμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει λόξυγκα. Αυτό σημαίνει ότι ένας πονόλαιμος ή μια μόλυνση του αυτιού -ή ακόμη και μια τρίχα που αγγίζει το τύμπανό – μπορεί να φταίει. 

γυναικα που πινει νερο   

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξυγγας μπορεί να προκληθεί από νευρική βλάβη ή από όγκο στο στομάχι ή στο λαιμό. «Υπάρχει επίσης μια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται με το αντανακλαστικό του λόξυγγα, οπότε σπάνια μια κατάσταση στον εγκέφαλο, όπως μια μόλυνση ή μια μάζα, μπορεί επίσης να τον προκαλέσει», λέει η Rajapksa. Ο λόξυγγας μπορεί επίσης να υποδηλώνει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακό πρόβλημα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Texas A&M, και μερικές περιπτώσεις έχουν συσχετιστεί με σοβαρούς θρόμβους αίματος. 

Τέλος, ο λόξυγγας μπορεί να είναι παρενέργεια προχωρημένων ασθενειών όπως η κίρρωση ή η ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Συνήθως όμως εμφανίζονται μαζί με άλλα συμπτώματα που είναι δύσκολο να αγνοηθούν -όπως η κόπωση, η ναυτία και το πρήξιμο των ποδιών και της κοιλιάς- οπότε είναι απίθανο ο λόξυγγας να είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. 

γυναικα που πινει νερο  

Πόσο διαρκεί  

Οι περισσότεροι λόξυγγες διαρκούν μόνο λίγα λεπτά ή ώρες. Όταν διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες, είναι γνωστός ως επίμονος λόξυγγας- όταν διαρκεί περισσότερο από 30 ημέρες, ονομάζεται δυσίατος λόξυγγας. Θα πρέπει να επισκεφθείς έναν γιατρό εάν ο λόξυγγας που έχεις διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, διότι μπορεί όχι μόνο να αρχίσει να παρεμβαίνει στο φαγητό, τον ύπνο και την ψυχική ευεξία, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτεί μια κρυφή κατάσταση υγείας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο λόξυγγας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νευρική βλάβη. 

Πώς να προλάβεις τον λόξυγγα 

Αν πίνεις πολύ ή καπνίζεις, η μείωση αυτών των συνηθειών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του λόξυγγα. Ο γιατρός σου μπορεί επίσης να αναζητήσει σημάδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, γνωστή και ως παλινδρόμηση οξέος, η οποία είναι μια θεραπεύσιμη πάθηση και συχνή αιτία λόξυγγα.

γυναικα σε κατασταση σοκ 

Πώς να θεραπεύσεις τον λόξυγγα 

Προφανώς, η συνεργασία με έναν γιατρό για την αντιμετώπιση τυχόν σοβαρών υποκείμενων αιτιών είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του λόξυγγα που διαρκεί περισσότερο από λίγες ημέρες. Αλλά αν ξέρεις ότι είσαι καλά στην υγεία σου και χρειάζεσαι πραγματικά ανακούφιση αυτή τη στιγμή από τον λόξυγγα που σε ταλαιπωρεί, η Dr. Rajapksa λέει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις: «Μερικές φορές το να πίνετε κρύο νερό ή να κάνετε γαργάρες με κρύο νερό μπορεί να βοηθήσει, επειδή διεγείρει το πίσω μέρος του λαιμού σας», λέει. «Το να κρατάτε την αναπνοή σας λειτουργεί επίσης για μερικούς ανθρώπους». Εάν ο λόξυγγας γίνεται άβολος και επώδυνος ή δεν υποχωρεί από μόνος του, οι γιατροί μπορούν να σας συνταγογραφήσουν φάρμακα που χαλαρώνουν τους μυς και μπορούν να βοηθήσουν. 

Διάβασε επίσης:

Χασμουριέσαι συνέχεια; Μάθε γιατί συμβαίνει, πώς σταματάει και πότε πρέπει να επισκεφθείς ειδικό

Η πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία σχετικά με το γιατί χασμουριόμαστε είναι ότι οφείλεται στη  ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου. Η εισπνοή αέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου. Υπάρχουν όμως αρκετά ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το πώς  προκύπτει κυρίως ακόμα και ώρες που δεν το θεωρούμε λογικό, πώς το σταματάμε και γιατί είναι τόσο μεταδοτικό. Σκέψου ότι δεν υπάρχει ούτε μια φόρα που να έχεις βρεθεί στον ίδιο χώρο με κάποιον που χασμουριέται και να μην έχεις αρχίσει και εσύ να κάνεις το ίδιο.  

Οι θεωρίες για το χασμουρητό 

Ακόμα και η σκέψη ότι χασμουριέσαι μπορεί να σε κάνει να χασμουρηθεις. Είναι κάτι που κάνουν όλοι, ακόμα και τα ζώα, και δεν πρέπει να προσπαθείς να το καταπνίξεις γιατί όταν χασμουριέσαι, είναι επειδή το σώμα σου το χρειάζεται. Είναι μια από τις πιο μεταδοτικές, ανεξέλεγκτες ενέργειες που κάνει ένα σώμα.  Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι χασμουριούνται. Μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι το χασμουρητό βοηθά το σώμα μας να φέρει περισσότερο οξυγόνο. Αλλά αυτή η θεωρία έχει ως επί το πλείστον καταρριφθεί.

Λόξυγγας: Πότε θα πρέπει απευθυνθείς σε γιατρό και τι κινδύνους κρύβει  

Αιτίες του χασμουρητού, ακόμη και αν δεν είσαι κουρασμένη 

Η πιο επιστημονικά υποστηριζόμενη θεωρία σχετικά με το γιατί χασμουριόμαστε είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2014Trusted Source που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior εξέτασε τις συνήθειες χασμουρητού 120 ατόμων και διαπίστωσε ότι το χασμουρητό εμφανιζόταν λιγότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εάν η θερμοκρασία του εγκεφάλου ξεφύγει πολύ από το φυσιολογικό, η εισπνοή αέρα μπορεί να βοηθήσει στο πάγωμα του. 

Δες εδώ γιατί χασμουριόμαστε 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ιδανικό πρωτόκολλο για την καλύτερη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος κατά της γήρανσης



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST