Now Reading
Κάνεις αρκετό ύπνο REM; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρά σου

Κάνεις αρκετό ύπνο REM; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρά σου

Avatar photo
Κάνεις αρκετό ύπνο REM; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρά σου

Tα πιο ζωντανά και συχνά παράξενα είδη ονείρων τείνουν να συμβαίνουν στο στάδιο ύπνου REM.

Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση του 2021 αποκάλυψε ότι μόνο το 34% των Αμερικανών θυμάται «μερικές φορές» τα όνειρά του. Περίπου 1 στους 10 λέει ότι «σχεδόν πάντα» μπορεί και το ίδιο ποσοστό λέει ότι «ποτέ» δεν το κάνει. Οι εξηγήσεις για τέτοιες ποικίλες ικανότητες ανάκλησης σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου, τον αριθμό των ωρών που ξοδεύει κανείς στον ύπνο και σε ποιο στάδιο του ύπνου ξυπνά.

Ο ύπνος REM είναι το στάδιο στο οποίο κάποιος ονειρεύεται και τυγχάνει μεγάλης προσοχής, συχνά από εκείνους που θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι όλα τα στάδια του ύπνου είναι σημαντικά για την ανάπαυση, την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη.

Κάνεις αρκετό ύπνο REM; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρά σου

Τι είναι ο ύπνος REM;

Ο ύπνος REM (ταχεία κίνηση των ματιών) είναι ένα στάδιο βαθύ ύπνου, που συχνά αναφέρεται ως «παράδοξος ύπνος» και είναι «μια κατάσταση ύπνου όταν η εγκεφαλική δραστηριότητα παρουσιάζει παρόμοια μοτίβα με το να είσαι ξύπνιος», λέει η Wendy Troxel, PhD. ειδικός στον ύπνο στην RAND Corporation και συγγραφέας του «Sharing the Covers: Every Couple’s Guide to Better Sleep».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, τα αρχικά στάδια του ύπνου REM συμβαίνουν περίπου 90 λεπτά μετά τον ύπνο και έρχονται και φεύγουν όλη τη νύχτα.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM;

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, ο εγκέφαλος είναι πολύ ενεργός, «αλλά το σώμα είναι ουσιαστικά παράλυτο» ή σε κατάσταση υπνικής παράλυσης» λέει ο Troxel. Αυτή η κατάσταση είναι σημαντική, επειδή ο ύπνος REM είναι επίσης το στάδιο ύπνου στο οποίο συμβαίνουν τα περισσότερα όνειρα, επομένως η μυϊκή παράλυση πιστεύεται ότι είναι ο τρόπος του σώματος να προστατεύεται από το να πραγματοποιήσει το όνειρό του. «Τα όνειρα συμβαίνουν σε άλλα στάδια του ύπνου», εξηγεί ο Troxel, «αλλά τα πιο ζωντανά και συχνά παράξενα είδη ονείρων τείνουν να συμβαίνουν στο REM».

Πράγματι, οι άνθρωποι που ξυπνούν κατά τη διάρκεια άλλων σταδίων ύπνου σπάνια μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους. Αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα τεράστιο 80% των ανθρώπων που ξυπνούν κατά τη φάση REM του ύπνου τους μπορούν να θυμούνται καλά τα όνειρά τους. Το στάδιο REM του ύπνου είναι επίσης όταν συμβαίνουν άλλες ζωτικές λειτουργίες. «Ο ύπνος REM είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την εδραίωση της μνήμης, τη συναισθηματική επεξεργασία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου», λέει ο Troxel.

Κάνεις αρκετό ύπνο REM; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρά σου

Τι είναι καλύτερο, ο ύπνος REM ή ο βαθύς ύπνος;

Κατά τη διάρκεια μιας πλήρους νυχτερινής ανάπαυσης, οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν πέντε στάδια ύπνου: Τα στάδια 1 και 2 θεωρούνται πιο ελαφριές φάσεις ύπνου, όπου κάποιος μετακινείται μεταξύ του ύπνου και του ξύπνιου. Τα στάδια 3 και 4 είναι εκεί όπου συμβαίνουν τα βαθύτερα επίπεδα ύπνου. Θεωρούνται τα «θεραπευτικά» στάδια του ύπνου, καθώς είναι όταν η αναπνοή, η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός ρυθμός είναι στα χαμηλότερα επίπεδα και οι μύες είναι αρκετά χαλαροί για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών. Ο ύπνος REM είναι το Στάδιο 5 και υπάρχει κάπου ανάμεσα στα βαθύτερα επίπεδα ύπνου και εγρήγορσης του σώματος.

«Μπαίνουμε στον ύπνο στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου non-REM και αργά κατεβαίνουμε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου non-REM, ακολουθούμενο από ένα επεισόδιο REM και ο κύκλος επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας», εξηγεί ο Troxel. Και ακριβώς όπως μια υγιεινή διατροφή δεν αποτελείται μόνο από καμία ομάδα τροφίμων, «ο υγιεινός ύπνος αποτελείται από όλα τα στάδια του ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του REM», εξηγεί ο Troxel. «Είναι μύθος ότι ο ύπνος REM είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικός από οποιοδήποτε άλλο στάδιο ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του ελαφρού ή βαθύ ύπνου non-REM».

Κάνεις αρκετό ύπνο REM; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρά σου

Πόσο ύπνο REM χρειαζόμαστε;

Η ποσότητα του ύπνου REM που χρειάζεται κάποιος ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Ενώ ο εγκέφαλος αναπτύσσεται, όπως στα παιδιά και στα βρέφη, χρειάζεται περισσότερος ύπνος REM. Τα νεογέννητα μωρά πιστεύεται ότι περνούν περίπου 8 ώρες σε ύπνο REM κάθε βράδυ. Αλλά οι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο REM καθώς γερνούν και οι περισσότεροι ενήλικες κατά μέσο όρο μόνο περίπου 2 ώρες ύπνου REM κάθε βράδυ. Επιπλέον, μόνο και μόνο επειδή μερικοί άνθρωποι που ξυπνούν κατά τη διάρκεια ενός σταδίου REM του ύπνου θυμούνται συχνά τα όνειρά τους, δεν σημαίνει ότι η αποτυχία να θυμηθεί το όνειρό του είναι οποιαδήποτε ένδειξη ότι δεν κοιμάται αρκετά REM – μπορεί απλώς να έχει ξυπνήσει κατά τη διάρκεια ένα λιγότερο ονειρικό στάδιο ύπνου. «Αντί να κολλάτε πολύ στο αν κοιμάστε αρκετά REM ή βαθύ ύπνο», συμβουλεύει ο Troxel, «η καλύτερη στρατηγική είναι να ακολουθείτε κάποιες βασικές υγιεινές συνήθειες ύπνου που προάγουν τη συνολική καλή ποιότητα ύπνου σε όλα τα στάδια ύπνου».

Τέτοιες υγιεινές συνήθειες περιλαμβάνουν την τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, την ακολουθία μιας γνώριμης ρουτίνας κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, τη διατήρηση των φώτων χαμηλά το βράδυ και την αποφυγή αλκοόλ, καφεΐνης ή έκθεσης στο μπλε φως της τεχνολογίας πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. «Το σώμα και ο εγκέφαλός μας λειτουργούν βέλτιστα όταν επιτυγχάνουμε επαρκή διάρκεια ύπνου», λέει ο Troxel. «Αυτός είναι ο ύπνος που είναι κατάλληλα χρονομετρημένος, σχετικά σταθερός και είναι καλής ποιότητας».

Κάνεις αρκετό ύπνο REM; Η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στα όνειρά σου

Διάβασε επίσης:

Αυτός είναι ο Νο1 «δολοφόνος» του ύπνου και όχι δεν είναι τα social media

Όπως τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε, χρειαζόμαστε τον ύπνο για να επιβιώσουμε. Πώς γίνεται λοιπόν κάτι που θα έπρεπε να είναι τόσο φυσικό, ενστικτώδες και αυτόματο να είναι τόσο δύσκολο; Ο ψυχολόγος Aric A. Prather, που μελετά επαγγελματικά τον ύπνο, έχει δουλέψει με εκατοντάδες ασθενείς για να βελτιώσουν τον ύπνο τους μέσω της «γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας». Μέσω της έρευνάς του, διαπίστωσε ότι ο νούμερο ένα «δολοφόνος του ύπνου» δεν είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ένα άβολο στρώμα, είναι η φλυαρία.

Η φλυαρία είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας του ύπνου, επειδή κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση, ειδικά στο κρεβάτι, όταν είναι σκοτεινά και ήσυχα. Η προσοχή μας στρέφεται ξανά και ξανά σε αυτό το πράγμα που δεν πήγε καλά ή σε μια λύπη. «Έχω ξαπλώσει στο κρεβάτι και έχω ξαναπαίξει ένα χαζό σχόλιο που έκανα σε ένα πάρτι, παρόλο που το άτομο στο οποίο το είπα πιθανότατα το ξέχασε στιγμές αργότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Prather. Αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα όπως αυτά είναι αυτό που οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν «εμφανή», επειδή είναι τόσο αισθητά και δυνατά.

Δες εδώ τον Νο1 «δολοφόνο» του ύπνου

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο θρίλερ The KillerDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr