Now Reading
5 πράγματα που κάνουν κάθε πρωί οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι

5 πράγματα που κάνουν κάθε πρωί οι πιο παραγωγικοί άνθρωποι

Avatar photo

Μια καλή πρωινή ρουτίνα δίνει τον τόνο της παραγωγικότητας για την ημέρα. Αλλά είναι όντως τόσο απλή όσο ένα πρωινό τελετουργικό και ένα υγιεινό πρωινό; Τι λένε οι ειδικοί.

Όσο χάος κι αν επικρατεί όταν ανοίγεις τα μάτια σου, να ξέρεις αυτό: Η πρωινή ρουτίνα για καλύτερη παραγωγικότητα είναι μια επιστήμη που μαθαίνεται. Αναλύοντας τις συμβουλές και τις πρωινές ρουτίνες κορυφαίων ειδικών σε θέματα παραγωγικότητας, εντοπίσαμε τις πιο κοινές πρακτικές των επιτυχημένων ανθρώπων για ένα παραγωγικό πρωινό.    

 1. Ξύπνα τη σωστή ώρα  

Οι «πρωινοί άνθρωποι» υποτίθεται ότι είναι οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις. Το πρωινό πουλί υποτίθεται ότι πιάνει το σκουλήκι, σωστά; Και ένα κρύο ντους για να ξυπνήσεις; Το βασικό ερώτημα είναι αν μπορούν οι πρώτες ή οι τελευταίες ώρες τις ημέρας να κάνουν πραγματικά τη διαφορά.  

Μια ακαδημαϊκή μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το ξύπνημα μόλις μία ώρα νωρίτερα συνδέεται με 23% χαμηλότερο ποσοστό κατάθλιψης. Ενώ ορισμένοι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίτερα είναι πιο παραγωγικοί, τα νυχτοπούλια μπορούν ακόμα να έχουν μια τέλεια πρωινή ρουτίνα που οδηγεί σε μια παραγωγική μέρα. Σκέψου το σαν το πρωινό και το δεκατιανό. Είναι και τα δύο νόστιμα και λειτουργούν και τα δύο αν πεινάς.  

  το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν ξυπνάς

Ο Mike Vardy, συγγραφέας παραγωγικότητας, ομιλητής, podcaster και blogger στο Productivityist, έγραψε: «Κοιτάξτε, είμαι νυχτοπερπατητής και περήφανος γι’ αυτό. Γιατί παρά το γεγονός ότι πολλοί λένε ότι οι συνήθειες του ύπνου μου με κάνουν λιγότερο πιθανό να πετύχω, τους αποδεικνύω ότι κάνουν λάθος. Δεν το κάνω αυτό μόνο κάθε τόσο. Το κάνω κάθε μέρα». Το πιο σημαντικό δεν είναι τι ώρα σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Είναι να συντονιστείς με το ρολόι του σώματός σου για μια καλή ρουτίνα. 

Σύμφωνα με το Sleep.org, το σώμα μας ξέρει τι πρέπει να κάνει και πότε. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να γίνει μέλος του κλαμπ των 5:00 π.μ. αν δεν μπορείς να κοιμηθείς πριν από τα μεσάνυχτα. Το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να σηκωθεί από το κρεβάτι είναι μια συνταγή για εξουθένωση. Αν δεν είσαι πρωινός άνθρωπος, το σώμα σου θα δουλέψει μαζί σου μόνο για λίγες μέρες πριν παρακαλέσει για έλεος, από την εξουθένωση.  

   Πρωινό με γάλα

 1. Προετοιμάσου από το προηγούμενο βράδυ

Πολλοί ειδικοί στο κόμματι της παραγωγικότητας και επιτυχημένοι άνθρωποι περνούν τα βράδια προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα. Το σκεπτικό τους: Αφήνουν τα πρωινά ελεύθερα για να ξεκινήσουν νωρίς τη σημαντική δουλειά και να απολαύσουν το πρωινό τους.   

Έχουμε περιορισμένη δύναμη θέλησης και ικανότητα λήψης αποφάσεων. Οι πολλές αποφάσεις το πρωί μας επιβραδύνουν και αποστραγγίζουν τον εγκέφαλό μας για το υπόλοιπο της ημέρας. Εξάλειψε τις πρωινές αποφάσεις για περισσότερη ενέργεια και περισσότερο χρόνο για παραγωγικότητα.  

Υιοθέτησε την ιδέα ότι μια πρωινή ρουτίνα μπορεί να ξεκινήσει από το απόγευμα. Ετοίμασε τα ρούχα σου για την επόμενη μέρα. Ετοίμασε το μεσημεριανό σου γεύμα. Και δημιούργησε τη λίστα ελέγχου ή τη λίστα με τις εργασίες που πρέπει ή θέλεις να φέρεις εις πέρας. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της American Express Kenneth Chenault δήλωσε στο Fast Company ότι τελειώνει τα βράδια του γράφοντας τρία πράγματα που θέλει να πετύχει την επόμενη μέρα.   

 

 1. Επικεντρώσου σε αυτά που έχουν σημασία

Ο Erik Fisher είναι η φωνή πίσω από το Beyond The To-Do List Podcast. Έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερους από 100 διαφορετικούς ειδικούς σε θέματα παραγωγικότητας, όπως το lifehacking, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και η δημιουργικότητα. Επισημαίνει ότι αν αναλύσεις τις πρωινές ρουτίνες των ειδικών της παραγωγικότητας, θα βρεις μερικά κοινά πράγματα. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται σε στόχους μεγάλης εικόνας, ευγνωμοσύνη και σχεδιασμό της ημέρας.   

Η πρωινή ρουτίνα του προπονητή παραγωγικότητας Zack Sexton μοιάζει ως εξής:  

Νερό (συχνά με λεμόνι)  

Αγκαλιές (με την αρραβωνιαστικιά μου Nikida)  

Καφές  

Διαλογισμός  

Διαβάζει κάτι εμπνευσμένο (συχνά στη σάουνα)  

Ντους (αν έχει κάνει σάουνα)  

Κοιτάζει το ημερολόγιο  

Ξεκινάω την πρώτη καταχώρηση στο ημερολόγιο -περιλαμβάνοντας προτροπές για κάτι που έμαθα, πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων και σε τι θα επικεντρωθώ την ημέρα-.  

 

Βάλε στο μυαλό σου αυτό στο οποίο θέλεις να επικεντρωθείς για την ημέρα και ρυθμίσεις την καρδιά και το μυαλό σου με τη σωστή στάση. Ο Kevin Kruse, συγγραφέας του βιβλίου 15 μυστικά που γνωρίζουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για τη διαχείριση του χρόνου, ξεκινά το πρωινό του με πέντε λεπτά διατάσεων γιόγκα που συνοδεύουν:   

Νοητική απαγγελία της προσωπικής τους δήλωσης αποστολής  

Καταγραφή τριών στοιχείων ευγνωμοσύνης  

Επανάληψη των τριών στόχων του: Υγεία, πλούτος και αγάπη  

Ο Kevin σκέφτεται ποιες εργασίες θα κάνει εκείνη την ημέρα για να βοηθήσει στην επίτευξη κάθε στόχου. «Όλα αυτά διαρκούν περίπου πέντε λεπτά», λέει.  

Δεν χρειάζεσαι μια μακροσκελή ρουτίνα διαλογισμού. Η γιόγκα, ο διαλογισμός, η τήρηση ημερολογίου, το διάβασμα ή ένας ήσυχος περίπατος μπορούν να σε βοηθήσουν να επικεντρωθείς σε ένα θετικό αποτέλεσμα για την ημέρα.  

 1.  Κινήσου και ενυδατώσου

Όταν αισθάνεσαι καλά, είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς το πρωινό ξύπνημα. Αν σου είναι δύσκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι, πιθανότατα δεν θα ενθουσιαστείς στην ιδέα του να τρέξεις στο γυμναστήριο και αυτό δεν πειράζει. Το να κινείται απλώς το σώμα σου θα κάνει το αίμα να ρέει και θα σας βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου.  

Πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι ξεκινούν τα πρωινά τους με κίνηση. Ακολουθήσε το παράδειγμά τους για να προσθέσεις λίγη υγεία στη ζωή σου:  

Ο Kevin Kruse κάνει καθημερινά μια 20λεπτη συνεδρία HIIT στον διάδρομο.  

Ο Jack Dorsey, ιδρυτής της Block, Inc. κάνει τζόκινγκ κάθε πρωί.  

Η βουλευτής Νάνσι Πελόζι κάνει powerwalks πριν από τη δουλειά.  

Ο επιχειρηματίας Gary Vaynerchuk γυμνάζεται με προσωπικό γυμναστή.  

Ο επενδυτής του Shark Tank Kevin O’Leary ανεβαίνει στο ελλειπτικό του ή στο ποδήλατο γυμναστικής.  

Το πολυμελές μέλος του διοικητικού συμβουλίου Frits Dirk van Paasschen τρέχει 10 χιλιόμετρα κάθε πρωί.  

 

Όσο κινείσαι, μείνεις ενυδατωμένη. Αυτό που βάζεις στο ποτήρι σου το πρώι σου έχει σημασία. Πρέπει να πίνεις αρκετό νερό το πρωί για να ξεκινήσεις τη μέρα σου για να έχεις διαρκή ενέργεια.  Η ενυδάτωση είναι απίστευτα σημαντική, ειδικά μετά το ξύπνημα. Μία μεγάλη ποσότητα νερού παρέχει απίστευτη ενέργεια και προετοιμάζει το σώμ για την μέρα.  

 1. «Φάε το βάτραχο» – το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις το πρωί

Ο Brian Tracy, συγγραφέας του βιβλίου «Eat That Frog! 21 Great Ways To Stop Procrastinating And Get More Done In Less Time», βασίζει την πρωινή του φιλοσοφία σε μια φράση του Mark Twain. «Αν το πρώτο πράγμα που κάνεις κάθε πρωί είναι να φας έναν ζωντανό βάτραχο, μπορείς να περάσεις τη μέρα σου με την ικανοποίηση ότι αυτό είναι πιθανότατα το χειρότερο πράγμα που θα σου συμβεί όλη μέρα».  

Ο «βάτραχος» είναι το πιο σημαντικό καθήκον ή η πιο σημαντική δουλεία που έχεις να κάνεις ή αυτή που φοβάσαι περισσότερο επειδή είναι μεγάλη και στέκεται σαν ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο από πάνω σου. Δημιούργησε τη συνήθεια να κάνεις πρώτα τη μεγαλύτερη ή την πιο δύσκολη δουλειά σου για μια τεράστια ώθηση της ολοκλήρωσης από το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν ξυπνάς το πρωί.  

Όμως η αναβλητικότητα είναι υπαρκτή, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολο να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Είτε φας τον βάτραχο είτε ασχοληθείς πρώτα με κάποια μικρά γυρίνια, το θέμα είναι να ανακαλύψεις τον ιδανικό ρυθμό της πρωινής ρουτίνας σου και ξεκινήσεις.  

 

Δημιούργησε την ιδανική σας πρωινή ρουτίνα για μια παραγωγική μέρα   

Τα πρωινά δεν χρειάζεται να είναι δύσκολα και μπορείς να μάθεις να γίνεσαι πιο παραγωγική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσεις την πρωινή σου ρουτίνα μονομιάς, μπορείς απλά να εισαγάγεις μια νέα πρακτική την εβδομάδα και παρακολουθήσεις τη σταδιακή σου βελτίωσή. Λένε ότι «αν κερδίζεις το πρωί, κερδίζεις και την ημέρα». 

 

 

Διάβασε επίσης:

Οι 3 καλύτερες επιλογές πρωινού για να έχεις ενέργεια όλη μέρα

Η επιλογή ενός ιδανικού πρωινού είναι αυτό που σε κρατά ευδιάθετη και γεμάτη ενέργεια όλη μέρα. Δηλαδή, θέτει ισχυρά «θεμέλια» για να βγάλεις εις πέρας μία μέρα γεμάτη ανάγκες, ευθύνες και υποχρεώσεις. Οι θρεπτικές ουσίες που παίρνεις το πρωί είναι αυτές που βοηθούν στην «επαναφόρτιση» του σώματός σου με ενέργεια.

Εμείς βρίσκαμε 3 συνταγές που μπορείς να επιλέξεις για πρωινό και στις προτείνουμε για super ενέργεια όλη μέρα:

Πρωινό με βρώμη

Quaker με κομπόστα μήλου και αχλαδιού

Θα χρειαστείς: 

 • 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
 • 2 αχλάδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια
 • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
 • 1 1/2 φλιτζάνι Quaker βρώμη
 • Πρέζα αλάτι
 • 1 1/2 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
 • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα

Εκτέλεση 

Βήμα 1

Συνδύασε το μήλο, το αχλάδι, τη ζάχαρη άχνη και 1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Μαγείρεψε, ανακατεύοντας, για 3 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Άφησε να πάρει βράση. Μείωσε τη θερμότητα στο χαμηλό και σιγόβρασε σκεπασμένο, για 10 λεπτά ή μέχρι τα φρούτα να είναι μαλακά αλλά η κομπόστα να είναι ακόμα σκληρή.

Βήμα 2

Εν τω μεταξύ, βάζεις 3 φλιτζάνια κρύο νερό να βράσουν σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύεις με τη βρώμη και το αλάτι. Αφήνεις να πάρει βράση. Μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια και μαγειρεύεις ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, για 5 λεπτά ή μέχρι να πήξει ο χυλός. Πρόσθεσε και ανακάτεψε τη μαύρη ζάχαρη.

Βήμα 3
Ανακάτεψε τα τρία τέταρτα της κομπόστας μέσα από το χυλό και συμπλήρωσε και την υπόλοιπη κομπόστα. Περίχυσε με κρέμα και σέρβιρε.

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
πρωινό με αυγά
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top