Now Reading
Τέλος η Liz Truss από την πρωθυπουργία της Βρετανίας – Η μάχη της διαδοχής μόλις ξεκίνησε

Τέλος η Liz Truss από την πρωθυπουργία της Βρετανίας – Η μάχη της διαδοχής μόλις ξεκίνησε

Avatar photo

Τα πάνω-κάτω έφερε η παραίτηση της Liz Truss από την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Μετά τον σάλο που προκάλεσε το οικονομικό πρόγραμμα της Liz Truss το οποίο «γκρέμισε» τη λίρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρωθυπουργός της Βρετανίας. Έχοντας τον σύζυγό της Hugh O’Leary στο πλευρό της, η Liz έξω από την Downing Street, είπε: «Ήρθα στην εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. Ο παράνομος πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας». Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κρατηθεί για πάρα πολύ καιρό από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη».

Η Liz Truss συνέχισε λέγοντας ότι: «Σήμερα το πρωί συνάντησα τον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, τον Sir Graham Brady. Συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία που θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε εκ μέρους μας για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μας σχεδίων και τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος». Συνέχισε την ομιλία της λέγοντας: «αναγνωρίζω ότι, δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να δώσω την εντολή με την οποία εκλέχτηκα από το Συντηρητικό κόμμα. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος».

Η μικρότερη θητεία πρωθυπουργού στη Βρετανία

Την πρωθυπουργία της ανέλαβε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 και αποχωρεί ύστερα από 45 ημέρες στη θέση αυτή. Η Truss εξελέγη σε ηλικία 47 ετών για να αντικαταστήσει τον Boris Johnson, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συντηρητικού κόμματος. Την Τετάρτη 19/10 παραιτήθηκε και η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατεύθυνση της κυβέρνησης της Liz. «Η δουλειά της κυβέρνησης βασίζεται στο να αναλαμβάνουν οι άνθρωποι την ευθύνη για τα λάθη τους. Το να συνεχίζουμε σαν να μην βλέπουν όλοι τι έχουμε κάνει και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα διορθωθούν “μαγικά” δεν είναι σοβαρή πολιτική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το comeback του Boris Johnson

Η παραίτηση της Liz Truss σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας διαδοχής και ανάδειξης νέου πρωθυπουργού, ο τέταρτος μέσα σε διάστημα έξι ετών. Τουλάχιστον από 100 βουλευτές θα χρειαστεί στήριξη η αρχηγία των Torries για να εκλεχθούν υποψήφιοι στη διαδικτυακή ψηφοφορία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ των νέων εκλεκτών των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, είναι ο Boris Johnson, ο οποίος παραιτήθηκε στις 7 Ιουλίου, λόγω των σκανδάλων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εν μέσω καραντίνας.

Υπουργική σταδιοδρομία

Η Liz Truss μπορεί να είναι μητέρα και σύζυγος, δεν παύει όμως να δείχνει τον δυναμισμό της μέσα από την υπουργική της σταδιοδρομία. Έγινε υπουργός περιβάλλοντος από το 2014 έως το 2016, με την διάσωση του βρετανικού τυριού και χοιρινού να αποτελούν βασικά στοιχεία της πορείας της. Επίσης, συνέβαλε στη μείωση των δαπανών στις υπηρεσίες που ελέγχουν τα λύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διετέλεσε υπουργός διεθνούς εμπορίου, συνάπτοντας συμφωνίες με αρκετά κράτη, κυρίως επεκτάσεις υπαρχόντων συμφωνιών με την ΕΕ. Ως υπουργός εξωτερικών έχει διακριθεί κυρίως για την επιτυχημένη απελευθέρωση της Nazanin Zagari Radcliffe από το Ιράν, αλλά και για την φιλοουκρανική της στάση, φτάνοντας ακόμη και στο να προτρέψει τους Βρετανούς να πολεμήσουν για την Ουκρανία και καλώντας την Ρωσία να αποσυρθεί από το Rostov που βρίσκεται στη Ρωσία.
Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top