Now Reading
Τα οφέλη του να κοιμάσαι ανάσκελα και πώς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να το κάνει

Τα οφέλη του να κοιμάσαι ανάσκελα και πώς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να το κάνει

Avatar photo
κοπέλα κοιμάται

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του «στιλ» όταν κοιμάται, το θέμα είναι όμως να κοιμάσαι στη σωστή στάση.

Ο κάθε άνθρωπος έχει την αγαπημένη του στάση για να κοιμάται και η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορεί να «ξεβολευτεί» και να αρχίσει να κοιμάται με άλλον τρόπο. Φυσικά στη στάση με την οποία κοιμάσαι μπορεί να κάνεις έναν ήσυχο και κανονικό ύπνο οπότε να μη χρειάζεται να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια, σύμφωνα με το ίδρυμα «Sleep Foundation». Βέβαια μια μεγάλη κατηγορία δυσκολεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου να βολευτεί και να ξεκουραστεί.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να δοκιμάσεις μια διαφορετική θέση. Σύμφωνα με το Nine, μόνο το 10% των ανθρώπων κοιμούνται ανάσκελα. Μερικές φορές ονομάζεται ύπνος σε ύπτια θέση ή θέση αστερίας (όταν τα άκρα σου εκτείνονται προς τα έξω, μέσω του MedicalNewsToday), ο ύπνος ανάσκελα με τη σπονδυλική σου στήλη σε ευθεία θέση μπορεί να σε ξεκουράζει περισσότερο και να αισθάνεσαι λιγότερο πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα. Επιπλέον, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει όσους αγωνίζονται με συμφόρηση ή ανησυχούν για αλλαγές στην ομορφιά, όπως ρυτίδες και σπυράκια. Ωστόσο, αυτή η επιλογή δεν είναι η καλύτερη για όλους.

Τα οφέλη στην υγεία σου

Σύμφωνα με το Glam, θα ανακαλύψεις αν η θέση αυτή θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για εσένα. Θα διαβάσεις και για τα πολλά οφέλη που σχετίζονται με την υγεία και το δέρμα, πώς να βελτιστοποιήσεις το κρεβάτι σου για ξεκούραση και πώς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κοιμάται σε αυτή τη θέση.

Είναι η καλύτερη θέση ύπνου;

Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις για να κοιμηθείς, όλες καταλήγουν σε 3 βασικές κατηγορίες-θέσεις ύπνου: να κοιμάσαι μπρούμυτα, στο πλάι ή ανάσκελα. Σύμφωνα με το WebMD, η χειρότερη θέση είναι να κοιμάσαι μπρούμυτα, καθώς μπορεί εύκολα να προκαλέσει πόνο στον αυχένα ή στην πλάτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αυχένας αναγκάζεται να γυρίσει προς το πλάι όταν κοιμάσαι με αυτόν τον τρόπο. Αν μπορείς να αποκοιμηθείς μόνο με αυτόν τον τρόπο, οι ειδικοί συνιστούν να τοποθετείς το μέτωπο σου σε ένα μαλακό μαξιλάρι και να κρατάς το πρόσωπο σου  προς το στρώμα.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η πλευρική στάση αλλά και η στάση του να κοιμάσαι ανάσκελα, είναι οι καλύτερες επιλογές – ωστόσο, το πως ξυπνάς το πρωί θα καθορίσει αν η στάση στην οποία κοιμάσαι είναι η καλύτερη για εσένα. Αν ξυπνάς συχνά με πόνο στη γνάθο ή στους ώμους ή αν ανησυχείς για τις ρυτίδες, ο ύπνος στο πλάι δεν είναι ο βέλτιστος, σύμφωνα με το «Sleep Foundation». Η εμβρυακή θέση μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η καλύτερη θέση ύπνου είναι ανάσκελα, καθώς συνοδεύεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, τα οποία θα ανακαλύψετε παρακάτω. Ωστόσο, αν είσαι έγκυος, ροχαλίζεις συχνά, έχεις άπνοια ύπνου ή είσαι μεγαλύτερη ή βαρύτερη, ο ύπνος στο πλάι μπορεί να είναι καλύτερος.

Οφέλη για την υγεία

Ξεκινώντας με τα οφέλη για την υγεία, το πιο αξιοσημείωτο πλεονέκτημα του να κοιμάσαι ανάσκελα είναι ότι συχνά ανακουφίζει από τον πόνο στην πλάτη, σύμφωνα με το Healthline. Επίσης έχοντας λιγότερο πόνο στην πλάτη, μπορεί επίσης να ανακουφιστείς από πονοκεφάλους, πίεση στο κεφάλι ή στο σώμα ή πόνους στους ώμους. Ωστόσο, έχε υπόψιν σου ότι κάποιοι λένε πως στην πραγματικότητα επιδεινώνει τον πόνο στην πλάτη ή στο ισχίο, οπότε θα πρέπει να το δοκιμάσεις. Υπάρχουν επίσης τρόποι για να καταπολεμήσεις αυτόν τον πόνο, όπως είναι η τοποθέτηση ενός μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης σου ή οι διατάσεις πριν από τον ύπνο.

Ο ύπνος ανάσκελα μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όπως η συμφόρηση, καθώς προωθεί την αποχέτευση των παραρρινίων κόλπων, σύμφωνα με το Nine. Και το Ear, Nose & Throat Associates λέει ότι μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αναπνεύσεις καλύτερα, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας σου. Επιπλέον, ασκεί λιγότερη πίεση στα εσωτερικά σου όργανα. Όσοι παλεύουν με καρδιακές παθήσεις, καούρες ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα μπορούσαν επίσης να κοιμηθούν ανάσκελα, εφόσον το κεφάλι τους είναι ελαφρώς ανυψωμένο, αλλά ο ύπνος στο πλάι είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Οφέλη που σχετίζονται με το δέρμα

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς ο ύπνος ανάσκελα συνοδεύεται και από οφέλη που σχετίζονται με το δέρμα. Βασικά, όλα αυτά τα οφέλη οφείλονται στο γεγονός ότι το πρόσωπο σου δεν πιέζεται πάνω σε ένα μαξιλάρι όταν κοιμάσαι ανάσκελα. Σύμφωνα με το Dermstore, αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξεις λιγότερες ρυτίδες στο πρόσωπο και το λαιμό. Όσοι κοιμούνται συχνά στην ίδια πλευρά κάθε βράδυ μπορεί να παρατηρήσουν περισσότερες ρυτίδες στη μία πλευρά του προσώπου τους και όχι στην άλλη, αλλά αυτό δεν αποτελεί ανησυχία για όσους κοιμούνται ανάσκελα.

Αν χρησιμοποιείς προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας ή ενυδατικές κρέμες πριν πέσεις για ύπνο θα επωφεληθείς επίσης, καθώς τα προϊόντα αυτά δε θα μεταφέρονται στο μαξιλάρι σου και, επομένως, μπορούν να απορροφηθούν καλύτερα από το δέρμα σου. Η εταιρεία Ear, Nose & Throat Associates αναφέρει ότι, εφόσον το πρόσωπο σου δεν πιέζεται πάνω στο μαξιλάρι σου, δε θα εκτίθεται σε τόσα πολλά έλαια ή βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις  και λιγότερους ερεθισμούς του δέρματος. Τέλος, μπορεί επίσης να παρατηρήσεις λιγότερο πρήξιμο γύρω από τα μάτια σου το πρωί, το οποίο μπορεί να έχεις παρατηρήσει αν κοιμάσαι στο πλάι ή μπρούμυτα.

Βελτιστοποίηση του κρεβατιού σου

Για να κοιμηθείς ανάσκελα, θα πρέπει να δημιουργήσεις το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την επιλογή του κατάλληλου στρώματος και μαξιλαριού και την τοποθέτηση μικρότερων μαξιλαριών στα σωστά σημεία. Το Healthline αναφέρει ότι ένα πιο σκληρό στρώμα είναι καλύτερο από ένα πιο μαλακό, καθώς οι μύες  μπορεί να σκληρύνουν σε μια προσπάθεια να μη βυθιστείς σε ένα μαλακό κρεβάτι.

Όταν πρόκειται να επιλέξεις το σωστό μαξιλάρι για να στηρίξεις το κεφάλι και τον αυχένα σου, μην αγοράσεις για ένα πολύ μεγάλο ή αφράτο. Αντιθέτως, η Layla συνιστά ένα με μεσαία πληρότητα, το οποίο θα επιτρέψει στο σώμα και το κεφάλι σου να παραμείνουν ευθυγραμμισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, όσοι ροχαλίζουν ή έχουν υπνική άπνοια θα πρέπει να ανυψώνουν ελαφρώς το κεφάλι τους πάνω από το υπόλοιπο σώμα τους. Θα μπορούσες επίσης να τοποθετήσεις ένα μικρότερο μαξιλάρι ή μια τυλιγμένη πετσέτα κάτω από το λαιμό σου. Τέλος, αν έχεις τακτικά πόνο στην πλάτη, θα πρέπει να τοποθετείς μαξιλάρια και κάτω από τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης σου, σύμφωνα με το MedicalNewsToday.

Συμβουλές για να εκπαιδευτείς

Το Thirty αναφέρει ότι υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην κοιμάσαι φυσικά ανάσκελα: είτε σου αρέσει να ακουμπάς το πρόσωπο σου σε ένα μαξιλάρι είτε το να ξαπλώνεις ανάσκελα σου προκαλεί πόνο στην πλάτη. Αν σου αρέσει ένα μαξιλάρι πάνω στο πρόσωπο σου, τοποθέτησε ένα μικρό μαξιλάρι πάνω στο αυτί και στο πλάι σου. Αν υποφέρεις με τον πόνο στην πλάτη, να τεντώνεσαι πάντα πριν από τον ύπνο και να τοποθετείς  μαξιλάρια κάτω από τα γόνατα και το κάτω μέρος της πλάτης σου.

Ένας άλλος τρόπος για να προσπαθήσεις να αναπτύξεις αυτή τη συνήθεια είναι να ανυψώνεις το κεφάλι και τον κορμό σου, καθώς αυτό θα μπορούσε να σε δυσκολέψει να γυρίσεις τη νύχτα. Επιπλέον, το Healthline συνιστά να περιβάλλεις τον εαυτό σου με μαξιλάρια και να χρησιμοποιείς μια μάσκα ματιών. Το Nine λέει επίσης να συνδέσεις το να ξαπλώνεις ανάσκελα με ευχάριστα πράγματα, ακούγοντας μουσική που σου αρέσει ή χαλαρωτικούς ήχους ενώ βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση ύπνου. Όνειρα γλυκά!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ημικρανία κορίτσι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τσαι


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top