Now Reading
Rishi Sunak: Νέος, όμορφος και δεν ξέρει τι έχει ο νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Rishi Sunak: Νέος, όμορφος και δεν ξέρει τι έχει ο νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας

Avatar photo

O Rishi Sunak γίνεται ο πρώτος Βρετανός Ασιάτης πρωθυπουργός, καθώς και ο νεότερος από το 1812 στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Μετά από την παραίτηση της Liz Truss από την πρωθυπουργία, στη Μεγάλη Βρετανία το όνομα του Rishi Sunak φιγουράρει επίσημα για τη διαδοχή. Καθώς η Penny Mordaunt αποχωρεί από την κούρσα των Τόρις, η κίνηση αυτή ήταν ξεκάθαρα «μια υπόκλιση» προς τον πρώην καγκελάριο, καθώς εκείνος συγκέντρωσε 200 ψήφους , συμπεριλαμβανομένων των βασικών συμμάχων του Boris Johnson.

Και ερχόμαστε στο ερώτημα: ποιος είναι τελικά αυτός ο νέος, όμορφος πολιτικός που μέσα σε μια νύχτα παίρνει στις πλάτες του όλη τη Βρετανία;

Το βιογραφικό του θα σε πείσει

Ο Rishi Sunak είναι Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Μ.Βρετανίας από τον Οκτώβριο του 2022. Διατέλεσε Καγκελάριος του Οικονομικού από το 2020 έως το 2022 και Γενικός Γραμματέας  έως το 2020.  Γεννημένος στο Σαουθάμπτον πριν από 42 χρόνια, από γονείς ινδικής καταγωγής που μετανάστευσαν στη Βρετανία από την Ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960, ο Sunak σπούδασε στο Winchester College. Οι σπουδές σε συνδυασμό με την αγάπη του για τη φιλοσοφία, την πολιτική και την οικονομία τον έφεραν στο Lincoln College της Οξφόρδης και αργότερα απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια. Ενώ σπούδαζε στο Στάνφορντ, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του Akshata Murty, την κόρη του N. R. Narayana Murthy, του Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που ίδρυσε την Infosys. Όπως αντιλαμβάνεσαι, αυτή τη στιγμή ο  Sunak (μαζί με τα λεφτά της Murty φυσικά) είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, με συνολική περιουσία 730 εκατομμυρίων λιρών από το 2022.

Η πολιτική του σταδιοδρομία πέρασε από 40 κύματα

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες hedge funds Children’s Investment Fund Management και Theleme Partners.  Ο Sunak υποστήριξε το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 για την ένταξη στην ΕΕ, διορίστηκε μάλιστα στη δεύτερη κυβέρνηση της Theresa May ως Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον ανασχηματισμό του 2018. Ήταν εκείνος που έπειτα ψήφισε 3 φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της May για το Brexit. Μετά την παραίτηση της May, ο Sunak υποστήριξε την εκστρατεία του Boris Johnson να γίνει ηγέτης των Συντηρητικών. Μετά την εκλογή του δε, για να τον ευχαριστήσει ο Johnson διόρισε τον Sunak ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ως Καγκελάριος, ο Sunak διαδραμάτισε εξέχουσα θέση στην οικονομική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία του COVID-19 και τον οικονομικό αντίκτυπό της, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων Διατήρησης θέσεων εργασίας για τον covid και το Eat Out to Help Out. Παραιτήθηκε από Καγκελάριος στις 5 Ιουλίου 2022, αναφέροντας  στην επιστολή παραίτησής του τις διαφορές του ίδιου με τον Johnson στην οικονομική πολιτική.  Η παραίτηση του, μαζί με την παραίτηση του Javid ως Υπουργός Υγείας, οδήγησαν στην παραίτηση του Boris Johnson εν μέσω κυβερνητικής κρίσης. O Rishi Sunak πρόκειται να γίνει ο πρώτος Βρετανός Ασιάτης πρωθυπουργός, καθώς και ο νεότερος από το 1812.

Δουλευταράς και ηγέτης από κούνια

Με πατέρα γιατρό και μητέρα φαρμακοποιό, ο Sunak φοίτησε στα καλύτερα σχολεία. «Οι γονείς μου θυσίασαν πολλά για να μπορέσω να φοιτήσω σε καλά σχολεία», λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Ήμουν τυχερός που σπούδασα στο Winchester College, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αυτή η εμπειρία άλλαξε τη ζωή μου». Ο Sunak από μικρός γνώρισε τι σημαίνει δουλειά. Εργάστηκε ως σερβιτόρος σε ένα curry house στο Σαουθάμπτον κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών. «Ο Rishi ήθελε πάντα να κάνει κάτι», είπε στο Tatler ένας πρώην συνομήλικος του στο σχολείο, ο Tim Johnson. «Πάντα περίμενε ότι θα ήταν επικεφαλής, καθώς ήταν αρκετά έξυπνος, αρκετά λογικός και πάντα η συμπεριφορά του ήταν άψογη σε όλους».

Μπορεί να είναι ταγμένος στην πολιτική όμως ο νέος Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έχει μια άλλη μεγάλη αγάπη:  είναι αφοσιωμένος θαυμαστής του κρίκετ. Οι συνάδελφοι και οι φίλοι του μιλούν για τον Sunak ως έναν άνθρωπο απόλυτα προγραμματισμένο και αφοσιωμένο με όσα αγαπά. «Δεν πίνει, δεν τρώει βόειο κρέας, είναι πιστός Ινδουιστής…», είχε πει ο Johnson αστειευόμενος.

O πιο sexy βουλευτής της Βρετανίας «και με τη βούλα»

Το 2010 ο Sunak ίδρυσε μια εταιρία ιδιωτικών επενδύσεων, την Theleme Partners, με αρχικό κεφάλαιο 536 εκατομμυρίων λιρών και ήταν εκείνη τη στιγμή που άρχισε να προσφέρει εθελοντικά στους Συντηρητικούς μερικές μέρες την εβδομάδα. Οι Times τότε είχαν αναφέρει πως  ήταν «πολυεκατομμυριούχος στα 20 του», αλλά ο ίδιος ποτέ δεν σχολίασε την περιουσία του.

Τον Φεβρουάριο του 2020 έγινε ένας από τους νεότερους καγκελαρίους στην ιστορία, όπου προήδρευσε στον προϋπολογισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης του κόστους διαβίωσης. Ως βουλευτής και καγκελάριος, ο κυβερνητικός μισθός του Sunak ήταν 151.649 λίρες. Την ίδια χρονιά κέρδισε έναν άλλο τίτλο «κύρους», εκείνον  του «πιο σέξι βουλευτή της Βρετανίας», νικώντας τον Sir Keir Starmer,  και κέρδισε το παρατσούκλι «Dishy Rishi».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top