Now Reading
Σκέψου διπλά πριν αφήσεις ξανά στο φλιτζάνι την κρέμα από τον πρωινό σου espresso 

Σκέψου διπλά πριν αφήσεις ξανά στο φλιτζάνι την κρέμα από τον πρωινό σου espresso 

Avatar photo

Είσαι και εσύ από εκείνες που κάθε πρωί πατάνε το κουμπί της espresso μηχανής και απολαμβάνουν τον αγαπημένο τους καφέ πριν ξεκινήσει η μέρα και το τρέξιμο. Τότε είσαι πολύ φίλη μας και σου έχουμε νέα που ίσως δεν γνώριζες για το πρωινό σου espresso.

Η κρέμα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα συστατικά ενός καλοφτιαγμένου espresso. Με χρώμα καραμέλας και κρεμώδη υφή, αυτή υπεροχή αφρώδης κρέμα δημιουργείται όταν το ζεστό νερό γαλακτωματοποιεί τα έλαια των κόκκων του καφέ και επιπλέει πάνω από τον espresso με απαλές μικρές φυσαλίδες. 

Η πρώτη crema πιστεύεται ότι έκανε την εμφάνισή της το 1948, χάρη στον Achille Gaggia, τον ιδιοκτήτη καφέ του Μιλάνου που εφηύρε την πανταχού παρούσα, μοχλοκίνητη μηχανή εσπρέσο. 

Γιατί όμως να βγάλεις αυτή την υπεροχή κρέμα από το φλιτζάνι σου; Μερικές φορές, ένα φλιτζάνι espresso  υψηλής ποιότητας είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Και παρόλο που συνήθως σερβίρεται σε μικρές δόσεις, σίγουρα μπορεί να δώσει μια έντονη ενίσχυση καφεΐνης και μία δυνατή γευστική απόλαυση.  

Περίπου 40 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ανά γραμμάριο μπορούν να βρεθούν σε ένα «σφηνάκι» espresso, το οποίο έχει επίσης χαρακτηριστικά οξύτητας, γλυκύτητας και πικράδας. 

Αυτό το βασικό χαρακτηριστικό του espresso έγκειται στο λεπτό στρώμα ανοιχτού καφέ αφρού στην κορυφή και αυτό ονομάζεται «crema» και, με απλά λόγια, είναι ένα μείγμα από λίπη και έλαια (από τον καφέ) και «μικροφυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα (CO2)». 

 Σύμφωνα με την Amora Coffee, η crema εισήχθη για πρώτη φορά το 1948, όταν ο Achille Gaggia κατασκεύασε μια μηχανή espresso που μπορούσε να προσθέσει ένα στρώμα «αφρού» στην κορυφή του ροφήματος. 

 Οι λάτρεις του καφέ δεν το είχαν ξαναδεί αυτό και στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί. Ωστόσο, αφού ο Gaggia χρησιμοποίησε τη δύναμη του μάρκετινγκ -εκείνης της έποχης- και διακήρυξε ότι αυτός ο «αφρός» ήταν «caffe creme», ξαφνικά, όλοι άρχισαν να απολαμβάνουν τον espresso τους ακόμη περισσότερο. 

Αλλά στη συνέχεια υπήρξε συζήτηση στον κόσμο του καφέ σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να αφαιρείται η κρέμα. Σε κάποιους αρέσει ο αφρός στην κορυφή, αλλά να γιατί θα πρέπει να σκεφτείς να τον αφαιρέσεις ή να τον ανακατέψεις στον espresso.  

Η κρέμα οδηγεί σε περισσότερη πικράδα 

Αν ο espresso σου είναι υπερβολικά πικρός, ίσως να θέλεις να αφαιρέσεις μέρος ή ολόκληρη την κρέμα από πάνω. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας όλου του CO2, το οποίο οδηγεί σε γεύσεις που είναι «ξηρές, σταχτί και]υπερβολικά πικρές». Αυτή η πικράδα επίσης καλύπτει και υπερκαλύπτει την ταυτότητα του καφέ, οπότε όταν την αφαιρέσεις, το ρόφημα θα πρέπει να έχει πολύ πιο ελαφριά και ισορροπημένη γεύση. 

 

Βέβαια, ορισμένοι ειδικοί του καφέ χρησιμοποιούν την κρέμα για να αξιολογήσουν πόσο καλό ή κακό είναι το ρόφημα. Αλλά αυτό φαίνεται να έχει σημασία μόνο αν μια χειροκίνητη μηχανή έφτιαξε το ρόφημα. Οι αυτόματες μηχανές εσπρέσο έχουν γίνει πολύ καλές στο να «παραποιούν» την κρέμα στο ρόφημα, οπότε συνολικά δεν φαίνεται να παίζει τεράστιο ρόλο στην ποιότητά του, όπως παλιά. 

Ο Σουηδός πρωταθλητής barista Steven Moloney πιστεύει επίσης ότι η κρέμα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δείκτης της ποιότητας του espresso . Όπως εξηγεί ο ίδιος, η «crema» δεν μπορεί να σώσει ένα κακοφτιαγμένο φλιτζάνι καφέ, ακόμα και αν η ίδια η «crema» φαίνεται όμορφη. Σκέψου το σαν το latte art που βλέπεις στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα κι αν φαίνεται όμορφη και περίπλοκη, δεν είναι ικανή να μας πει πόσο καλή ή κακή γεύση θα έχει ο καφές μας. 

 

Την επόμενη φόρα που θα παραγγείλεις έναν espresso δοκίμασε λοιπόν να αφαιρέσεις την κρέμα από επάνω. Σίγουρα, δεν θα έχεις την όμορφη αφρώδη κρέμα στην κορυφή για λόγους αισθητικής και υφής, αλλά ο καφές σου θα έχει πολύ λιγότερο πικρή γεύση. 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλεις γλυκό; Ετοίμασε σοκολατένιο brownie σε 2' στον φούρνο μικροκυμάτων
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top