Now Reading
Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

Avatar photo
Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

Ο ύπνος που χάνεις πριν από τα μεσάνυχτα είναι κρίσιμος για την συνολική σου υγεία. Αν συνηθίζεις να έχεις ωράρια κουκουβάγιας τότε θα πρέπει να συνεχίσεις να διαβάζεις για να καταλάβεις πόσο κακό μπορεί να κάνεις στον οργανισμό σου.

Μπορεί να μην το πιστεύεις ή να μην θέλεις να το παραδεχτείς αλλά το πότε πέφτεις για ύπνο επηρεάζει τις ώρες που ξυπνάς. 

  Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

Βγαίνοντας έξω από τον κιρκάδιο ρυθμό μας, ή διαταράσσοντάς τον, μπορούμε ενδεχομένως να ανατρέψουμε το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι και επομένως να επηρεάσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δες πώς λειτουργεί αυτό και όλα τα οφέλη του ύπνου που μπορείς να χάσεις αν συνηθίζεις να πηγαίνεις για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα.

 Αυτός είναι ο ύπνος που χρειάζεσαι κάθε βράδυ, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

1.Το σώμα μας ξέρει τι ώρα είναι 

Ο κιρκάδιος ρυθμός μας, βοηθά τον εγκέφαλό μας να παρακολουθεί πότε πρέπει να είμαστε ξύπνιοι και πότε πρέπει να κοιμόμαστε. Ρυθμίζει τον ύπνο μας, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί πότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πότε να νυστάζουμε με βάση τις αλλαγές του φωτός στο περιβάλλον μας, όπως οι ανατολές και τα ηλιοβασιλέματα. Αυτή η βιολογική διαδικασία είναι κομμάτι του σώματος μας και διαμορφώνεται από την περιστροφή της γης γύρω από τον άξονά της. Χωρίς τον κιρκάδιο ρυθμό, δεν είμαστε σε θέση να βελτιστοποιήσουμε πόση ενέργεια δαπανά το σώμα μας και πότε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός και βοηθά στη διατήρηση όλων των πτυχών της ζωής μας. 

Ο κιρκάδιος ρυθμός χρησιμοποιεί το ηλιακό φως που εισέρχεται στα μάτια μας για να μας κρατήσει σε ένα 24ωρο πρόγραμμα. Το φως που εισέρχεται στα μάτια μας κάνει τον εγκέφαλο να καταστέλλει τη μελατονίνη, μία από τις κύριες ορμόνες που ρυθμίζουν τον ύπνο. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που στέλνει σήμα στο σώμα μας να κοιμηθεί. Καθώς σκοτεινιάζει το βράδυ και λιγότερες πληροφορίες φωτός εισέρχονται στα μάτια μας, η παραγωγή μελατονίνης αυξάνεται μέχρι να φτάσει σε ένα ορισμένο όριο, οπότε και δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα για ύπνο. 

  Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

Γενικά, αυτό το σήμα της μελατονίνης συμβαίνει πολύ πριν από τα μεσάνυχτα. Όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι μετά από αυτό το σημείο, τόσο περισσότερο ταράζουμε τον φυσικό κύκλο του ύπνου μας. Όταν διασχίζουμε τις ζώνες ώρας, αυτή η διαδικασία διαταράσσεται. Οι περιβαλλοντικές ενδείξεις, όπως η θερμοκρασία και τα επίπεδα φωτός, αλληλεπιδρούν με τον κιρκάδιο χρονοδιακόπτη που λέει στο σώμα τι ώρα είναι. 

  1. Το να κοιμάσαι πριν από τα μεσάνυχτα είναι καλό για την υγεία

Εκτός από τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα μπορεί να επηρεάσει τη συνολική ευεξία μας όταν είμαστε ξύπνιοι. Ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα βοηθά να διασφαλίσεις ότι έχεις αρκετές ώρες έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ρυθμίσεις την παραγωγή μελατονίνης. Το να μην ξυπνάς αρκετά νωρίς το πρωί και να μην έχεις την έκθεση στον ήλιο που χρειάζεσαι για να διατηρήσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου συνδέεται με τη δυσκολία να πέσεις και να παραμείνεις σε κατάσταση ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου.  

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που πέφτουν αργά για ύπνο και δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί είναι πιο πιθανό να έχουν μειωμένη διάρκεια ζωής, εκτός από πολύ υψηλότερο κίνδυνο ψυχολογικών διαταραχών και διαβήτη. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλά ρυθμισμένο κιρκάδιο ρυθμό είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από γνωστικά ελλείμματα, όπως κακή συγκέντρωση, αναστολή της μάθησης και μειωμένη παγίωση της μνήμης. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι με μη φυσιολογικό κιρκάδιο ρυθμό διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για ορισμένες ψυχικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη.  

Ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα είναι σημαντικός και για τη ρύθμιση του ρυθμού του ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να εμπλουτίσει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ακόμα ο ύπνος πριν από τα μεσάνυχτα φαίνεται να επιφέρει την πιο ισχυρή επιδιόρθωση στον εγκέφαλο και το σώμα, ρυθμίζει το σώμα σε έναν καλό ρυθμό στη συνέχεια. Όλοι όσοι πέφτουν για ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα τείνουν να έχουν καλύτερη ημερήσια ρουτίνα και είναι πιο πιθανό να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται τακτικά.

Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

  1.  Τι συμβαίνει όταν πέφτουμε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα;

Το να πέφτεις για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα περιστασιακά είναι εντάξει -και συχνά αναπόφευκτο. Μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό να κοιμηθείς νωρίς, ή μπορεί να σηκωθείς αργότερα για κάποιο γεγονός. Ωστόσο, το να πηγαίνεις για ύπνο συστηματικά μετά τα μεσάνυχτα τακτικά ή συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας στην πορεία. Όπως για παράδειγμα σε χρόνια εξάντληση και κόπωση, ακόμη και σε προβλήματα θυρεοειδούς και επαγγελματική εξουθένωση. Σύμφωνα με έρευνα πολλοί άνθρωποι που πέφτουν για ύπνο αργότερα τείνουν να παρακοιμούνται την επόμενη μέρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο ξύπνημα με αδράνεια ύπνου, ή στο ξύπνημα στη μεταβατική κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη απόδοση, μειωμένη εγρήγορση και επιθυμία επιστροφής στον ύπνο.

Αυτό το συγκεκριμένο κακό πρότυπο ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, καθώς και τη σωματική μας υγεία. Ως εκ τούτου, το να κοιμάσαι πριν από τα μεσάνυχτα είναι ένας υγιής στόχος που πρέπει να επιδιώκεται. Αν και μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάσαι αυτές τις κρίσιμες ώρες ύπνου πριν το ρολόι χτυπήσει 12 π.μ. όσο το δυνατόν περισσότερο. Για τις ανησυχίες σου σχετικά με τον ύπνο και τη διατήρηση του, είναι σημαντικό να απευθυνθείς στον γιατρό σου για να αναπτύξετε μαζί ένα σχέδιο θεραπείας ή να συζητήσετε πώς να τροποποιήσετε τις συνήθειες του ύπνου. 

Αυτή είναι η ακριβής ώρα που οι επιστήμονες λένε ότι πρέπει να κοιμόμαστε

Ο πιο υγιεινός ύπνος είναι πριν από τα μεσάνυχτα (μετά γίνεται ανθυγιεινός)

Έγινε μια μελέτη στην οποία επιστήμονες εντόπισαν την καλύτερη ώρα του ύπνου για την καρδιά.

Μια από τις αγαπημένες μας συνήθειες είναι να παρακολουθούμε ταινίες στο Netflix κάτι που μας καθυστερεί να πάμε στο κρεβάτι και συνήθως η δικαιολογία που χρησιμοποιούμε στον εαυτό μας είναι πως θα ξεκουραστούμε την άλλη μέρα κι έτσι «λύνουμε» το πρόβλημα. Κι όμως δεν το λύνουμε διότι πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως την ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία μας.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal – Digital Health και διαπίστωσε ότι την ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η συσχέτιση αυτή είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ανιχνευτές κίνησης που φορούσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που επέλεγαν να πάνε για ύπνο την ώρα 10 μ.μ., μεταξύ 10-10:59 μ.μ., είχαν τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα ύπνου από τους συμμετέχοντες στη μελέτη για μια περίοδο επτά ημερών. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 5,7 ετών, οι ερευνητές σημείωσαν ποιοι συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ 

 

 

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νιώθεις στρες γιατί αγχώνεσαι; Μάλλον ήρθε η ώρα να το δεις αλλιώς 



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST