Now Reading
Μια Ελληνίδα διατροφολόγος στο «διάστημα» μάς εξηγεί τι τρώνε οι αναλογικοί αστροναύτες

Μια Ελληνίδα διατροφολόγος στο «διάστημα» μάς εξηγεί τι τρώνε οι αναλογικοί αστροναύτες

Avatar photo

Η NASA είναι σίγουρα ο πιο γνωστός οργανισμός διαστήματος, αλλά και η Ευρώπη έχει τον δικό της οργανισμό διαστήματος, την ESA, οπότε η Χριστίνα εκεί κάνει την πρακτική της.

Κατά καιρούς ακούμε διάφορα για τους αστροναύτες σχετικά με τις στολές τους, την τροφή που πρέπει να τρώνε μέχρι και πόσο επηρεάζονται από τις ακτινοβολίες της NASA. Οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει στο Διάστημα μας εξιτάρει καθώς αναρωτιόμαστε πως λειτουργούν εκεί κάποια πράγματα που για εμάς είναι δεδομένα στη γη.

Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο, το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες, όλες Αμερικανίδες πλην μίας. Αυτή η μία, μάλιστα, είναι και η πρώτη που «περπάτησε» στο διάστημα, το 1984. Μιλάμε για τη Σοβιετική Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, που βγήκε έξω από τον σοβιετικό σταθμό Σαλιούτ 7, αλλά μαζί με συμπατριώτη της κοσμοναύτη.

Σχετικά με την διατροφή των αστροναυτών γνωρίζουμε ότι από την περίοδο του 1980 αποτελεί πόλο έλξης, κυρίως για το γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τις τότε γνωστές μελέτες, η δίαιτα που είχαν ακολουθήσει οι αστροναύτες στο ταξίδι του στο διάστημα, ήταν ικανή να μειώσει το βάρος σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Η δίαιτα της NASA, έχει χαρακτηριστεί ως η «δίαιτα της NASA» και ήταν αρκετά αυστηρή, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να την κατάταξη στις χημικές δίαιτες.

Πηγή: instagram -NASA Astronauts

Τι συμβαίνει όμως με τους αναλογικούς αστροναύτες; Υπάρχει και για αυτούς συγκεκριμένη διατροφή που την δοκιμάζουν και προσαρμόζονται στις ανάγκες τους. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις την διαφορά των αναλογικών αστροναυτών, πρόκειται για εκείνους τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε προσομοιώσεις αποστολών σε άλλους πλανήτες, οπότε είναι είτε επαγγελματίες είτε κάποιοι εθελοντές οι οποίοι επιλέγονται για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που πάνε πακέτο με μια αποστολή. 

Η NASA είναι σίγουρα ο πιο γνωστός οργανισμός διαστήματος, αλλά και η Ευρώπη έχει τον δικό της οργανισμό διαστήματος, την ESA. Η Χριστίνα Αριάδνη Βαλαγκούτη μένει στην Ολλανδία πλέον και συμμετέχει στην ομάδα των διατροφολόγων αναλογικών αστροναυτών στο Interstellar Performance Labs. Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι με τη Μάριον» στο Open αναφέρει πώς στην συνεργασία της αυτή με τους αστροναύτες χρησιμοποιούν την μοριακή διατροφή.

Πηγή: instagram -NASA Astronauts

Η Διατροφογενετική η αλλιώς  Μοριακή Διατροφή (NUTRIGENETICS) εξετάζει την  αλληλεπίδραση μεταξύ θρεπτικών ουσιών και γονιδίων, δηλαδή ποιες τροφές και ποια διατροφικά στοιχεία ταιριάζουν στο DNA του καθενός,  ώστε να δημιουργηθεί  μια διατροφή  προσαρμοσμένη στο ατομικό γονιδιωμα του κάθε ατόμου, σύμφωνα με τον παθολόγος Διατροφολόγο Δημήτρης Δελλής.

Τα βασικά στοιχεία της τροφής που ανέφερε η διατροφολόγος και διαιτολόγος που ασχολείται με τη διατροφή αναλογικών αστροναυτών, Χριστίνα Αριάδνη Βαλαγκούτη είναι: 

  • αφυδατωμένο φαγητό
  • να κρατάει μέρες στο ψυγείο

Οι fun & elegant διαστημικές στολές για γυναίκες

Μεγαλώνοντας, η Sabrina Thompson ονειρευόταν να γίνει καλλιτέχνης ή σχεδιάστρια μόδας – απλώς δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα σχεδίαζε ρούχα για το διάστημα. Η 37χρονη Thompson είναι αεροδιαστημική μηχανικός της NASA, καθώς και διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της μάρκας streetwear Girl in Space Club. Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, η Thompson σχεδίαζε και ερευνούσε πώς να αναπτύξει μια κομψή, υπό πίεση στολή για γυναίκες αστροναύτες. Η στολή έχει σχεδιαστεί για να φοριέται μέσα σε ένα όχημα εκτόξευσης ή έναν πύραυλο-φορέα κατά τη διαδρομή προς το διάστημα και κατά την επανείσοδο.

H έμπνευση πίσω από το σχεδιασμό της διαστημικής στολής και τον αντίκτυπο που ελπίζει ότι θα έχει στη διαστημική βιομηχανία

Ως παιδί, το μόνο που ήθελε να κάνει η Thompson ήταν «να κάνει τέχνη, να παίζει μπάσκετ και να παίζει με τις Barbie μου», θυμάται. Μόλις στην τελευταία τάξη του λυκείου, όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσει για το κολέγιο, έμαθε τι είναι ο μηχανικός. Ο καθηγητής καλλιτεχνικών στο λύκειο τη βοήθησε να επιλέξει ειδικότητα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Stony Brook. «Ήμουν αριστούχα της τάξης μου, όμως όλοι ήξεραν πού ήθελαν να πάνε στο κολέγιο εκτός από εμέν»”, λέει. «Ο καθηγητής μου στα καλλιτεχνικά ήταν αυτός που με βοήθησε και μου πρότεινε: “Γιατί δεν δοκιμάζεις τη μηχανική;”».

Η 37χρονη σύντομα ανακάλυψε ότι μια καριέρα στη μηχανολογία θα ήταν η τέλεια ένωση μεταξύ της αγάπης της για την τέχνη και της μαθηματικής της δεινότητας. Αφού αποφοίτησε από το Stony Brook με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού, πήρε μεταπτυχιακό στην αεροδιαστημική μηχανική από το Georgia Tech. Εντάχθηκε στη NASA το 2010 και τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στον οργανισμό σχεδιάζοντας τροχιές τροχιάς για διαστημικές αποστολές.

Όμως δεν εγκατέλειψε ποτέ την τέχνη: Το διαμέρισμα της Τόμσον στη Βαλτιμόρη είναι γεμάτο με πίνακες ζωγραφικής, προσαρμοσμένα αθλητικά παπούτσια και άλλα σχέδια. Το 2018 ίδρυσε το Girl in Space Club με στόχο να κάνει το STEM «διασκεδαστικό και μοντέρνο» για τις μελλοντικές γενιές. «Είχα μια σπουδαία δουλειά που ικανοποιούσε την περιέργειά μου για το πώς λειτουργούν τα πράγματα, μου επέτρεπε να αναπτυχθώ σε τεχνικούς τομείς, είχε πει κάποτε στο WWD. Αλλά ο καλλιτέχνης μέσα μου λιμοκτονούσε εσωτερικά».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Jacinda Ardern
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top