Now Reading
Μάθε πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Μάθε πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Avatar photo

Αν αναρωτιέσαι, «πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου»;, αυτές οι συμβουλές είναι για σένα. Έχουμε πληροφορίες από ειδικούς για το πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου ανάλογα με τον τύπο και την υφή τους.

Είναι γνωστό ότι το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα μαλλιά πολλών από εμάς: ξηρότητα, σπάσιμο, φριζάρισμα. Είναι πιο δύσκολο, όμως, να απαντήσουμε στο επόμενο φυσικό ερώτημα: Αν όχι κάθε μέρα, πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου; Οι κορυφαίοι κομμωτές και δερματολόγοι λένε ότι αυτό εξαρτάται από την υφή των μαλλιών, το στυλ των μαλλιών και την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. 

Γιατί δεν πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα 

Το τριχωτό της κεφαλής παράγει έλαια που πηγαίνουν προς τα κάτω στον άξονα της τρίχας, κλειδώνοντας την ενυδάτωση. Το πολύ συχνό λούσιμο ξεπλένει αυτά τα έλαια πριν πάνε κάπου, αφήνοντας τα μαλλιά ξηρά. Η υπερβολική ξηρότητα οδηγεί στη συνέχεια σε σημαντικό σπάσιμο. 

 

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου με βάση την υφή τους 

Η απάντηση εξαρτάται τόσο από την υφή των μαλλιών όσο και από τον τρόπο ζωής. Τα μαλλιά του καθενός είναι μοναδικά. Αν πηγαίνεις τακτικά στο γυμναστήριο, αυτό θα επηρεάσει το πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι. Δοκίμασε μερικές διαφορετικές επιλογές και επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα μαλλιά σου και ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου. Επίσης, η υφή έχει σημασία. Όσο πιο σγουρά είναι τα μαλλιά, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα έλαια που δημιουργούνται από το τριχωτό της κεφαλής να ταξιδέψουν προς τα κάτω στον άξονα της τρίχας. Αυτά τα έλαια είναι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες, διατηρώντας τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή. Τα σγουρά και σγουρά μαλλιά είναι από τη φύση τους πιο ξηρά και επομένως πιο ευαίσθητα στο υπερβολικό πλύσιμο. 

Σγουρά μαλλιά: Μία φορά την εβδομάδα 

Η βασική αρχή λέει να λούζεις τα μαλλιά όταν είναι βρώμικα. Βρώμικα – με πραγματική βρωμιά ή συσσωρευμένη σκόνη, ο ιδρώτας και το λάδι δεν είναι βρωμιά. Διαφορετικά, απλά ξεπλύνε με νερό. Τα σγουρά μαλλιά έχουν υπερυψωμένη επιδερμίδα -όχι επίπεδη, όπως τα ίσια μαλλιά- λόγω των στροφών της τρίχας. Αυτό επιτρέπει στη φυσική υγρασία να διαφεύγει, οπότε είναι σχεδόν πάντα φυσικά ξηρά. Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ενυδατικό σαμπουάν, κάθε φορά που λούζονται.  

Ίσια και κυματιστά μαλλιά: Κάθε δύο ή τρεις ημέρες 

Τα ίσια και τα κυματιστά μαλλιά διαφέρουν ως προς τη λιπαρότητα. Η δημιουργία μιας προσαρμοσμένης ρουτίνας είναι το κλειδί, το να βρεις ένα σύστημα που δίνει στα μαλλιά σου υφή χωρίς να τα βαραίνει, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις τι λειτουργεί καλύτερα για σένα για να έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις – ένα leave-in conditioner, ένα σαμπουάν που δίνει όγκο, ένα σαμπουάν που καθαρίζει ή οποιοσδήποτε συνδυασμός όλων. Για να διατηρήσεις ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σε εξίσου καλή κατάσταση, είναι καλό να διατηρείς τα φυσικά σας έλαια και να μην τα υπερ-καθαρίζεις. 

Αλλά για τους φανατικούς της γυμναστικής ή για όσους έχουν υπερβολικά λιπαρά μαλλιά και τριχωτό της κεφαλής και θέλουν πραγματικά να λούζονται συχνά, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα καθαριστικό 2 σε 1 που δεν αφρίζει, το οποίο θα καθαρίζει τα μαλλιά χωρίς να αφαιρεί τα φυσικά τους έλαια.  

 

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα μαλλιά σου με βάση τον τύπο δέρματος 

Στην ατελείωτη μάχη για προσοχή, το τριχωτό της κεφαλής σχεδόν πάντα χάνει από τα μαλλιά. Επικέντρωσε το λούσιμο σου στο τριχωτό της κεφαλής αντί για τα ίδια τα μαλλιά. Τα μαλλιά σου θα καθαρίσουν αρκετά καθώς το σαπουνόνερο γλιστράει κατά μήκος του στελέχους. Ένα λιπαρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί συχνά να κάνει και τα μαλλιά λιπαρά, ειδικά για όσους έχουν ίσια μαλλιά -αφού το σμήγμα που παράγεται από το τριχωτό της κεφαλής μπορεί εύκολα να ταξιδέψει προς τα κάτω στον άξονα της τρίχας-.  

Κανονικά έως ξηρά: Κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες 

Για τα κανονικά έως ξηρά προτείνεται το λούσιμο κάθε τρεις έως τέσσερις ημέρες, αλλά αν αισθάνεσαι ότι μπορεί να χρειαστεί να λούζεσαι πιο συχνά, ενσωμάτωσε στην εβδομαδιαία ρουτίνα σου ένα «λούσιμο περιποίησης» κάθε δεύτερη ημέρα -αντί για πλήρες λούσιμο-. Άπλωσε conditioner στα μαλλιά σου και ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Εάν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι στην ξηρότερη πλευρά του φυσιολογικού, εφάρμοσε μερικές σταγόνες λαδιού μαλλιών,για μια ώθηση υγρασίας.  

Πολύ λιπαρά 

Το κλειδί για να διατηρήσεις ένα πολύ λιπαρό τριχωτό κεφαλής ευχαριστημένο είναι οι τακτικές θεραπείες με σαμπουάν καθαρισμού – τουλάχιστον κάθε δεύτερη εβδομάδα. Ένα λιπαρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να ισοδυναμεί με λιπαρά μαλλιά, συνιστάτε η χρήση σαμπουάν που αυξάνουν τον όγκο για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των περιττών ελαίων. Και αντί να χρησιμοποιείς ένα παραδοσιακό παχύρρευστο conditioner που ξεπλένεται, χρησιμοποίησε ένα ελαφρύ leave-in conditioner μετά το ντους. Τα leave-ins δεν θα βαραίνουν τα μαλλιά σας.  

Πολύ ξηρότητα και πιτυρίδα 

Υπάρχουν τόσες πολλές υποκείμενες αιτίες του ξηρού τριχωτού της κεφαλής -δερματίτιδα, υπερβολικό σμήγμα, ακόμη και ηλιακό έγκαυμα- που είναι δύσκολο για τους ειδικούς να προσδιορίσουν ακριβώς το πόσα λουσίματα είναι ο στόχος. Αλλά μην μπερδεύεις το ξηρό τριχωτό της κεφαλής με την πιτυρίδα, η οποία στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα της περίσσειας λιπαρότητας στο τριχωτό της κεφαλής. Αν έχεις κιτρινωπές νιφάδες που εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά το πλύσιμο, οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται για πιτυρίδα. Δοκίμασε ένα σαμπουάν με ειδικό καθαριστικό για την πιτυρίδα περίπου τρεις φορές την εβδομάδα χρησιμοποιώντας δροσερό νερό για να διαχειριστείτε την κατάσταση.  

 

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου με βάση το styling; 

Αν κάνεις συχνά χτενίσματα και χρησιμοποιείς πολύ, ξηρό σαμπουάν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να κάνεις το χτένισμά σου να διαρκέσει, λούσε τα μαλλιά σου ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών ή του τριχωτού της κεφαλής σου – αλλά πρόσθεσε ένα σαμπουάν καθαρισμού στη ρουτίνα σου κάθε δύο εβδομάδες, με ένα βαθύ conditioner να ακολουθεί.

Εάν χρησιμοποιείς ένα προϊόν styling που αφήνει βαριά, λιπαρή συσσώρευση, πρέπει να ξεπλυθεί από τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Η συσσώρευση προϊόντων μπορεί να στεγνώσει τα μαλλιά και να τα κάνει να χάσουν την ελαστικότητά τους. Για να αφαιρέσεις τη συσσώρευση, καθάρισε με ένα απαλό σαμπουάν καθαρισμού. 

Τα κοτσιδάκια και τα extensions προκαλούν επίσης κάποια σύγχυση σχετικά με το λούσιμο. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να χαλαρώσεις τη ρουτίνα του λουσίματος επειδή το τριχωτό της κεφαλής είναι καλυμμένο -και σε μια προσπάθεια να διατηρήσεις το στυλ-, προσπάθησε να διατηρείς τουλάχιστον ένα πρόγραμμα καθαρισμού με λούσιμο κάθε δεύτερη εβδομάδα. Επικεντρώσου στο τριχωτό της κεφαλής όταν λούζεσαι και βεβαιώσου ότι πλένεις κάτω από τα κοτσιδάκια. 

Σαμπουάν + Μάσκα Σετ με Καστορέλαιο & Σφένδαμο Maple Healer

 

Σαμπουάν με Γάλα Καρύδας & Μακαντάμια

 

 

 

Argan Elixir Shampoo

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bath & Body Works
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top